Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napięcie na akumulatorze przy włączonym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam, kupiłem nowy akumulator, naładowałem go prostownikiem do pełna i sprawdziłem napięcie. Przy włączonym silniku wynosi 14,6V (odłączony 12,7V). Czy to trochę nie za dużo? W instrukcji do akumulatora napisane jest, że napięcie powinno się wahać od 14 do 14,4V niezależnie od obrotów silnika. Z różnych źródeł w internecie wynika to samo. Powinienem się tym zająć czy 0,2V nie robi różnicy?

Aha samochód to Astra F 1,6 8v

Napisano

> Witam, kupiłem nowy akumulator, naładowałem go prostownikiem do pełna i sprawdziłem napięcie.

Po co ładujesz nowy aq hmm.gif

> włączonym silniku wynosi 14,6V (odłączony 12,7V). Czy to trochę nie za dużo?

Przy pomiarze wszystkie odbiorniki wyłączone ? Jeśli tak i napięcie nie wzrasta z obrotami to nie masz się czym martwić ok.gif

I użyj szukajki było wiele razy waytogo.gif

Napisano

Olej instrukcję akumulatora. Masz regulator "14,5" i napięcie w instalacji, że tylko pozazdrościć wink.gif Co jakiś czas pojawiają się wątki, że ktoś ma poniżej 14V i szuka z pól wolta wink.gif

Jak Ci przeszkadza 14,6 to włącz sobie nawiew, spadnie do 14,4 - 14,5V wink.gif Zaczniesz się martwić jak zmierzysz 15 - 16V.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Tak. Wszystkie odbiorniki powyłączane. A naładowałem bo myślę, że zawsze warto naładować nowy akumulator - nie wiemy przecież ile stał na półce w sklepie. No i chciałem sprawdzić mój nowy prostownik smile.gif A wogóle to już chłodne noce się robią a ja jeżdzę dosyć mało i krótkie odcinki.

Dzięki Panowie. Uspokoiliście mnie smile.gif

Napisano

> No i chciałem sprawdzić mój nowy prostownik

To chyba było najważniejsze... wink.gif

Odpal auto i powłączaj to z czym zazwyczaj jeździsz: światła, radio, nawiew i wtedy zmierz napięcie na akumulatorze. To dopiero będzie miarodajna informacja.

Pozdroofka

Napisano

> I wtedy się jeszcze okaże, że będę musiał szukać pół wolta

To chyba lepiej szukać i znaleźć niż jeździć z niedoładowanym akumulatorem i bździdełkami zamiast świateł grinser006.gif

Ale spokojnie, jeśli na akumulatorze masz 14,6V bez odbiorników, to ja obstawiam, że na światłach i dmuchawie na "1" masz 14,3.

14,2 - 14,1 też dopuszczam bo nie wiem w jakim stanie masz przewód między alternatorem a akumulatorem grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Ale spokojnie, jeśli na akumulatorze masz 14,6V bez odbiorników, to ja obstawiam, że na światłach i

> dmuchawie na "1" masz 14,3.

> 14,2 - 14,1 też dopuszczam bo nie wiem w jakim stanie masz przewód między alternatorem a

> akumulatorem

Jest jeszcze kwestia dokładności miernika. Zaryzykuję tezę, że tanie multimetry mogą mieć kilka % błędu. A nawet gdyby to było tylko 1%, to przy 14V mamy już niedokładność blisko 0.2V, których poszukuje autor wątku.

Napisano

> Jest jeszcze kwestia dokładności miernika.

Zgadza się.

> tanie multimetry

Czekaj, bo zaraz się oburzy, ze posądzamy go o posiadanie jakiegoś badziewia... grinser006.gif

Napisano

> Czekaj, bo zaraz się oburzy, ze posądzamy go o posiadanie jakiegoś badziewia...

No to zapytajmy: AllEyezOnMe, czym mierzyłeś napięcie? wink.gif

k.

Napisano
  • Autor

> Jest jeszcze kwestia dokładności miernika. Zaryzykuję tezę, że tanie multimetry mogą mieć kilka %

> błędu. A nawet gdyby to było tylko 1%, to przy 14V mamy już niedokładność blisko 0.2V, których

> poszukuje autor wątku.

Racja. Dlatego w niedalekiej przyszłości zamierzam sprawdzić tym razem napięcie pod obciążeniem i dwoma miernikami.

kjk: tanim multimetrem hehe.gif

Napisano

Wg mnie wszystko jest OK z alternatorem i regulatorem. Natomiast trzeba sprawdzić kabel od alternatora do akumulatora i połączenia na jego końcach oraz połączenia masy. Regulatory mierzą napięcie na alternatorze i spadek napięcia na tym kablu nie jest "wykrywany". Ciekaw jestem pomiarów pewnym miernikiem i pod obciążeniem.

Napisano
  • Autor

Pomierzyłem jeszcze raz, oto wyniki:

z włączonymi światłami mijania - 14,28V

światła + radio - bez mian 14,28

światła + radio + dmuchawa na 1 - 14,1V

światła + radio + dmuchawa na 3 - 13,9V

Mierzyłem dwoma multimetrami i wyniki były prawie takie same (kilka setnych różnicy). Podejrzewam, że na wyższych obrotach jest jeszcze inaczej tzn. napięcia są trochę wyższe ale ogólnie wszystko jest w normie. Nie wiedziałem, że dmuchawa jest tak prądożerna ale na szczeście rzadko używam 3 stopnia.

Napisano

> Nie wiedziałem, że dmuchawa jest tak prądożerna ale na szczeście

> rzadko używam 3 stopnia.

włącz sobie tylną szybę i klime jeśli posiadasz zobaczysz jak to pożera prąd wink.gif

Napisano

> oto wyniki:

Wyniki masz bardzo dobre. Ciekawi mnie tylko jakie wyniki dałby pomiar nie na akumulatorze ale wprost na alternatorze. Jakby Ci się chciało pomierzyć, porównalibyśmy z tymi co teraz zaprezentowałeś i wyciągnęlibyśmy wnioski na temat przewodu między alternatorem a akumulatorem.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Mógłbym zmierzyć jutro ale nie wiem gdzie tam miernik przyłożyć. Chyba z góry da się, bo nie mam możliwości wjazdu na kanał.

Napisano

> Mógłbym zmierzyć jutro ale nie wiem gdzie tam miernik przyłożyć. Chyba z góry da się, bo nie mam

> możliwości wjazdu na kanał.

popatrz na altek. Jedną końcówkę przyłóż do grubego czerwonego kabla, drugą do obudowy altka

Napisano

> Mógłbym zmierzyć jutro ale nie wiem gdzie tam miernik przyłożyć.

Tak jak nunu prawi. Tylko na focie przewód nie jest czerwony, bo jest dorabiany smile.gif To ta nówka nakrętka w centrum foty:

sdc10475.th.jpg

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

OK, pomierzyłem. Oto wyniki:

bez obciążenia na alternatorze 14,66; na aku 14,60

z włączonymi światłami mijania na alternatorze 14,33; na aku 14,29

co o tym sądzić?

Napisano

> co o tym sądzić?

Jest lepiej niż dobrze smile.gif Przewód między alternatorem a akumulatorem w porządku, podobnie jak alternator i akumulator. Jedyne co możesz zrobić, ale to już kosmetyka, to zdejmij klemy z akumulatora, maźnij wazeliną techniczną i załóż ponownie. Wazelina nie dopuści do utleniania ołowiu, O, coś w tym rodzaju:

282941787-kab1.jpg

Jak za kilka lat wink.gif zdejmiesz klemy, ołów będzie się błyszczał jak nówka sztuka. Podobną operację możesz wykonać z oczkiem przewodu na alternatorze (tylko zdejmij klemę coby zwarcia przypadkiem nie zrobić) - oczyść oczko, śrubę i daj nówkę nakrętkę, zmontuj i na koniec maźnij wazeliną. Będziesz miał święty spokój z ładowaniem na długo. Aż do wymiany regulatora napięcia z powodu zużycia szczotek oraz wymiany akumulatora wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> OK, pomierzyłem. Oto wyniki:

> bez obciążenia na alternatorze 14,66; na aku 14,60

> z włączonymi światłami mijania na alternatorze 14,33; na aku 14,29

> co o tym sądzić?

Wg. bardzo duże zmiany napięcia po przyłożeniu stosunkowo małego (~150W) obciążenia. Napięcie bez obciążenia za duże. Aku z oczkiem miały by ciężko + utrata gwarancji. Nie można przekraczać 14.4 V.

Alternator z regulatorem do sprawdzenia, chyba że masz problem z masą - plecionka.

Kabel od alternatora OK!

Czy zmieniłeś miernik? Inne wyniki teraz podajesz.

Napisano
  • Autor

Jak kupiłem akumulator to miał umorusane klemy jakimś olejem ale i tak dałem na koniec wazeline - takie rzeczy jeszcze się wie wink.gif

@jack63 nie zmieniłem miernika. Po prostu pomiar był wykonany w odstępie kilku dni. To tylko 0,01V różnicy bo pewnie chodzi Ci o wynik z włączonymi światłami, że było 14,28 a jest 14,29.

Napisano

> Napięcie bez obciążenia za duże.

Nie demonizowałbym tego wink.gif Ma regulator 14.5V, biorąc pod uwagę jego tolerancję 10%, wszystko jest w normie. Można oczywiście dobrać konkretny egzemplarz aby trzymał te 14,4V ale czy warto? Co do:

> bardzo duże zmiany napięcia po przyłożeniu stosunkowo małego (~150W) obciążenia.

tu też sprawa dyskusyjna. 150W to wcale nie takie małe obciążenie. Ale nie to jest najważniejsze. Ktoś kiedyś zapodał na forum wykres charakterystyki wydajności alternatora w zależności od obciążenia. Jak znajdę to wrzucę. Wynikało z niego, że jakiekolwiek obciążenie powoduje wyraźny spadek napięcia, natomiast dalsze jego obciążanie wywołuje łagodniejsze spadki. Czyli na początku wykres był stromo w dół a potem już łagodniej.

Pozdroofka

Napisano

> Wg. bardzo duże zmiany napięcia po przyłożeniu stosunkowo małego (~150W) obciążenia. Napięcie bez

> obciążenia za duże.

Jest całkiem ok. nie szukaj dziury w całymps

ps

przy obecnych przepisach i tak musisz bez przerwy jeździć na światach, więc aq tego 14,6 praktycznie nigdy nie będzie widział .

Napisano

najleprzy na klemy akumulatora jest smar miedziowy. przetestowane mam to u siebie. sprawdza sie rewelacyjnie.

Napisano

Witam

Tutaj sie podłączę

Silnik ten sam przypadłość taka: Pali sie kontrolka od ładowania trochę przygasa jak się doda obrotów. Napięcie na aku 14,7 na niskich obrotach na wysokich 14,8 wszystkie odbiorniki wyłączone. Wygląda na to, że padł altek (stąd ta kontrolka). Zastanawiam mnie tylko nad jedną sprawą mianowicie do altka idą 2 kable oraz jeden kabel cienki chyba zielony albo niebieski (przy latarce ciężko zobaczyć) z wtyczka na końcu nigdzie nie wpięty (może jakieś sugestie gdzie go wpiąć?) z tydzień temu wymieniali mi rozrząd i może kiepsko go wpięli?

Napisano

Cienki kabelek bodajże niebiesko-biały (pewny nie jestem) idzie właśnie od alternatora do kontrolki ładowania. Czyli to może być przyczyną żarzenia się kontrolki ładowania wink.gif

Ja mam alternator BOSCH'a i w nim kabelek ten ma na końcu oczko i jest mocowany nakrętką.

Możliwe, że w Twoim alternatorze jest to na wtyczkę, nie wiem.

EDIT - mam inny pomysł - jeśli niebieskawy lub zielonkawy kabelek z wsuwką to jest to kabelek od czujnika temperatury cieczy chłodzącej na zegary. Powinien być nasunięty na taki płaski "grzybek" wkręcany od góry kolektora ssącego przy pierwszym cylindrze (tym od rozrządu).

Pokazuje Ci temperaturę na zegarach ??

To ten w zielonym kółku:

283539682-czujniki_oba.JPG

Przepraszam za użycie zdjęcia, ale nie wiem kto jest jego autorem smile.gif

Napisano

do mojego altka dochodzą 2 kable jeden gruby czerwony i drugi zakończony na oczko taki cieńszy i do tego w tym peszlu ale w sumie wychodzący z peszla wcześniej taki cienki zakończony plastikową wtyczką taką z uszczelnieniem

Napisano

Pokazuje Ci temp na zegarach ??

Bo jeśli tak, to to musi być kabelek od ładowania, jest on podłączany do alternatora. Jeśli zaś wskazówka temperatury jest "martwa", czyli nie podnosi się w ogóle to może to być kabelek od czujnika temperatury na zegary. Innych opcji nie kojarzę.

Napisano

temp pokazuje tylko tak się zastanawiam dlaczego kontrolka przygasa jak się doda gazu? To by chyba jednak świadczyło o padniętym regulatorze. Da się jakoś samemu sprawdzić ten regulator?

Napisano

na poczatek sprawdz pasek czy sie nie slizga z jednoczesnym pomiarem jak sie zachowuje altek na biegu jalowym a jak po daniu w gaz .i obejrzyj pasek organoleptycznie w poszukiwaniu pekniec przetarc itp .

Napisano

tak jak pisałem pomiar na aku 14,7 na wolnych obrotach na po dodaniu gazu 14,8. Jak się doda gazu to lekko przygasa kontrolka natomiast po włączeniu na dmuchawy świeci się mocniej. Pasek wygląda ok i nie słychać żeby się ślizgał ale go jeszcze sprawdzę

Napisano

reg dalo by sie sprawdzic ale potrzebujesz do tego zasilacz z regulacja 0-20 V zarowka 12V kabelki i miernik . troche duzo ci wychodzi . sprawdzales te pomiary w innym pojezdzie . moze miernik cie kantuje . problemem jest na pewno zarzenie zarowki ale warto sprawdzic miernik aby sie nie sugerowac wartoscia nap.

Napisano

Właśnie robiłem pomiar i włączyłem światła, nadmuch na 4 i klimę napięcie 14,2 na wolnych do 14,4 na wysokich. Jutro demontaż altka i do sprawdzenia do fachowców.

No i po sprawie

Wymiana prostownika i regulatora. Teraz mam napięcie 14,4 na aku niezależnie od obrotów, jak włączyłem światła, wentylator na 4 i klimę napięcie spadło do 13,8. Napięcie na alternatorze 14,5

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.