Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Walka z luźnym zaciskiem

Featured Replies

Napisano

Dawno temu odkryłem, że styka mi zacisk na nierównościach. Jakoś to olałem i jeździłem dalej. Ale zaczęło mnie to coraz bardziej drażnić. Luz był wyczuwalny na prowadniczkach. Na pierwszy ogień poszły 2 zestawy naprawcze ( gumki, śrubki i prowadniczki). Pierwsza jazda była cicha, ale na następny dzień to samo. Podejrzenie padło na jarzmo. Kupiłem na złomie, test prowadniczek i widać było, że luz mniejszy. Przy okazji wymieniłem klocki. Generalnie jest o wiele lepiej, ale luz nadal jest, i nie wiem czy nie robi się powoli jak tamten. Ktoś może wie co ruszyć by było lepiej ? Lewy zacisk nieruszany i nic się nie dzieje, a prawy do d....

Napisano

No wiesz. Tak jest z mechaniką. Dotąd każdy zespół pracuje bobrze, do puki nie złapie luzu. Jak już złapie luz, wybija błyskawicznie. Pewnie Cię nie pocieszę, ale podobno kropla drąży skały. Chyba bez wymiany zacisku nie obejdzie się.

Napisano
  • Autor

Kupiłem cały używany zacisk. Wymieniłem tylko jarzmo, bo słyszałem, że tylko ono się wyrabia no i prowadniczki.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Kupiłem cały używany zacisk. Wymieniłem tylko jarzmo, bo słyszałem, że tylko ono się wyrabia no i

> prowadniczki.

Wymiana jarzma nie pomogła :/ Przez 2 tyg była fajnie ale znów zaczyna stukać. Mniej niż kiedyś ale nadal drażni. Planuję teraz wymienić resztę zacisku, którą wtedy zakupiłem. Pytanie mam takie, czy da się tłoczek wyciągnąć ? Bo na starym jest zamontowana gumka, która jest podziurawiona. Zestaw naprawczy mam.

Napisano

> Wymiana jarzma nie pomogła :/ Przez 2 tyg była fajnie ale znów zaczyna stukać. Mniej niż kiedyś ale

> nadal drażni. Planuję teraz wymienić resztę zacisku, którą wtedy zakupiłem. Pytanie mam takie,

> czy da się tłoczek wyciągnąć ? Bo na starym jest zamontowana gumka, która jest podziurawiona.

Przedni tłoczek się wyciąga, tylny odkręca. Wydaje mi się, że luz jest na prowadnicach. Jeśli zakupiłeś używany to może być problem. Pozdejmuj gumki ze sworzni prowadnic, sworznie w gnieździe muszą siedzieć bez nadmiernego luzu. Jeśli luz jest mały to zniwelują go te właśnie gumki, jeśli większy, będzie stukać. Można dorobić ciaśniejsze sworznie, ale to już wyższa szkoła jazdy. Nie wielu jest dzisiaj tokarzy. Jeśli nie masz go w okolicy to rozglądaj się za nowym zaciskiem. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Lipa, że nowy zacisk tyle kosztuje :/ Nowe jarzmo chyba koło 700 zł

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Czy samo jarzmo jest takie samo we wszystkich Stilo ?

Napisano

> Czy samo jarzmo jest takie samo we wszystkich Stilo ?

Raczej nie (zacisk w 2.4 jest dużo większy) i o ile dobrze się orientuje większy jest też rozstaw śrub mocujących na zwrotnicy.

Pytanie do wszystkich - czy problem z wybijaniem się jarzma jest tylko w 1.8?

Czy ktoś miał taki problem w innych modelach silnikowych?

Po swoim mogę powiedzieć, że wszystko jest ok.

Jeśli tylko 1.8 ma problem to może przekładka używana z innych modeli które mają taki sam rozstaw śrub mocujących.

Napisano
  • Autor

Eper pokazuje, że pasuje też z 1.9 JTD 80 KM i 115 KM. Najbardziej denerwujące jest to, że już 1 używkę wymieniłem i nadal to jest. Zrobię jeszcze 1 podejście

Napisano
  • Autor

Potrzebuję pomocy. Nie chcę znów wydawać bez sensu kasę na zacisk używany a na nowy mnie nie stać. Problem jest taki, że stuka na nierównościach, po wciśnięciu hamulca cisza. Chwytając za korpus zacisku i ruszając nim tak jak pracują prowadniczki słychać stuknięcie. W inne kierunki też się trochę rusza. Samo jarzmo siedzi sztywno. Klocki były zmieniane, wszystkie blaszki są całe. Wymieniłem jarzmo, prowadniczki i gumki. Przez tydzień było ok a później znów to samo. Co może jeszcze powodować ten luz ? Czy może być to wina korpusu zacisku ? Czy po prostu kupiłem też jarzmo z wyrobionymi gniazdami ? wkładam prowadniczki w ten stary i jakoś nie wyczuwam za dużych luzów

zacisk.jpg

Napisano

oj, nie szukacie w "szukajce". a jest to trochę z kategori czary mary.czy klocek "brzęczy" można sprawdzić stukająć dość mocno pięścią o oponę, tego odgłosu "lużnego klocka" 270751858-jezyk.gif nie da sie pomylić z innym

odświeżę temat bo pisałem o nim ze 6 lat temu przy okazji wymiany PIERWSZYCH ("fabrycznych") klocków hamulcowych.

rozbebrawszy zacisk klocek "czołowy" ten od frontu nie chciał zejść z obejmy, dokładne "oblukanie" wykazało że ma powierzchnię przylegania do zacisku wykonaną z jakiejś gumowatej klejącej się substancji, nowy klocek tego nie miał, zwykła na czarno pomalowana blaszka. założyłem nowe i zaczęło sie, dojazd do pracy miałem ciut połatany i za każdym razem feria stuków przy przejeżdzie. rozbepranie ponownie zacisku, smarowanie prowadnic , wymiana gumek nic nie dawało, w końcu wq...ny na maxa dokładnie oglądam jak to wygląda (zacisk i klocek), stwierdzam, że zacisk w stosunku do klocka ma luz, przesuwa się przód-tył minimalnie ale jednak, biorę taśme obustronnie klejącą i w miejscach przylegania klocka do zacisku przyklejam kawałki taśmy, stuki zniknęły jak po czarach, auto ma prawie 10 lat, 4 komplet klocków wymieniony (różni producenci) ale żaden nie miał takiej "gumowatej" powierzchni jak "pierwszy montarz" i wszystkie zakładałem już potem z użyciem taśmy dwustronnie klejącej.

proszę spróbować.

Napisano

To dokładnie potwierdza moja sobotnia wymiana klocków.

Nowe klocki miały naklejki opisane, żeby je przed montażem ściągnąć.

Po ściągnięciu całe plecy klocka były klejące. Skutecznie uniemożliwia to jego wibrowanie.

Dodatkowo należy pamiętać o klockach wew i zew.

imag11636249348.jpg

na fotce widać takie 2 kropki / wypustki w poziomie na środku klocka od strony zew. Od wew te wypustki są na krawędziach aby nie przeszkadzały cylinderkowi w pracy.

Przy wymianie okazało się, że poprzednie miałem źle założone.

Napisano
  • Autor

Wymieniane klocki miałem chyba w grudniu na TRW. Nic to nie pomogło a po obu stronach są tak samo

Napisano

kto producentem klocków jest ?

ja miam: TRW, miałem: Borelii, coś brzmiące z niemiecka, i jeszcze jakieś na G.... co strasznie piszczało.

podane w aktualnej kolejności.

Napisano

Klocki z taśmą klejącą produkuje ATE.

Ważne jest aby przy zakładaniu zacisk równo się ułożył przed przyklejeniem do klocka.

Ja za pierwszym razem tego nie dopilnowałem i okazało się, ze luz pomiedzy alusem a zaciskiem był za mały na ciężarek wyważenia yikes.gif

Poza tym klocki są super jakości ok.gif

Napisano

> kto producentem klocków jest ?

ATE

imag11593771905.jpg

Napisano
  • Autor

W końcu cisza. 2 już wymiana jarzma pomogła. Jak się później okazało niepotrzebnie kupowałem kolejny zacisk. 1 jarzmo było uszkodzone ale wpierw wymieniłem prowadniczki, później w 2 jarzmie też stukało ale mniej. 3 jarzmo zamontowałem wraz z prowadniczkami jakie miał w komplecie i cisza. Okazało się, że prowadniczki które kupiłem nowe są do kitu. Nie kupujcie ich w IC tylko lepiej na szrocie szukać. 2 jarzmo na starych prowadniczkach jest ciche.

Podziękowania dla kolegi z forum - luks, który mi pomógł przy majstowaniu

Napisano

> W końcu cisza. 2 już wymiana jarzma pomogła. Jak się później okazało niepotrzebnie kupowałem

> kolejny zacisk. 1 jarzmo było uszkodzone ale wpierw wymieniłem prowadniczki, później w 2

> jarzmie też stukało ale mniej. 3 jarzmo zamontowałem wraz z prowadniczkami jakie miał w

> komplecie i cisza. Okazało się, że prowadniczki które kupiłem nowe są do kitu. Nie kupujcie

> ich w IC tylko lepiej na szrocie szukać. 2 jarzmo na starych prowadniczkach jest ciche.

> Podziękowania dla kolegi z forum - luks, który mi pomógł przy majstowaniu

...i stała się cisza wielka.

ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

chyba wraca ten luz. Nie jest już tak sztywno jak bo wymianie. Chcę posmarować czymś te prowadniczki, co polecacie ? Normalnie ten zacisk doprowadzi mnie do nerwicy. Gdyby nowy kosztował 500 zł to bym dawno kupił, a nie ponad 1000 zł

Napisano

Zobacz sobie czy na wewnętrznej stronie tarczy , w miejscu gdzie konczy się powierzchnie cierna (tylko bliżej środka) nie ma żadnego osadu. Ja tez robiłem lużny zacisk i dalej stukalo. okazało się że klocek, który jest od wewnętrznej strony zachodzi troszkę dalej niż powierzchnia cierna tarczy no i od tego osadu stukało. Po usunięciu cisza. Pozdrawiam smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zobacz sobie czy na wewnętrznej stronie tarczy , w miejscu gdzie konczy się powierzchnie cierna

> (tylko bliżej środka) nie ma żadnego osadu. Ja tez robiłem lużny zacisk i dalej stukalo.

> okazało się że klocek, który jest od wewnętrznej strony zachodzi troszkę dalej niż

> powierzchnia cierna tarczy no i od tego osadu stukało. Po usunięciu cisza. Pozdrawiam

Czyli obskrobać tarczę z osadu na zewnętrznej części i wewnętrznej ( przy środku) ?

Napisano

Przy środku właśnie od wewnętrznej strony tarczy. Klocek u mnie zachodzi troszkę dalej niż warstwa cierna na taką żeliwną powierzchnie i tam utworzył sie osad (miejscami wyglądał wytarty jak tarcza) ale po delikatnym zbiciu młotkiem odpadał. Zoorientowałem się o tym gdy zahamowałem naprawdę mocno, wtedy usłyszałem tarcie tak jaby metal o metal, inne niż przy hamowaniu, co mnie zaniepokoiło i tak doszedłem do tego. Przynajmniej akurat u mnie to powodowało stuki. pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.