Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GP] Wymiana żarówki trzeciego światła stopu

Featured Replies

Napisano

Czy miał ktoś przyjemność wymieniać żarówkę trzeciego światła stopu w Grande ?

Czy jest możliwa wymiana żarówki, czy to ustrojstwo jest nierozbieralne ?

Napisano

> Czy miał ktoś przyjemność wymieniać żarówkę trzeciego światła stopu w Grande ?

> Czy jest możliwa wymiana żarówki, czy to ustrojstwo jest nierozbieralne ?

Wymienialem u siebie.

Trzecie swiatlo wyciaga sie na zewnatrza, troche trzeba sie z tym nameczyc oslabiony.gif. To tego celu chyba bedziesz musial wyjac takie gumki w klapie(jesli sa). Jakis tam opis jest w instrukcji obslugi, ja nim sie poslugiwalem, troche pomogl.

Napisano

> Czy miał ktoś przyjemność wymieniać żarówkę trzeciego światła stopu w Grande ?

> Czy jest możliwa wymiana żarówki, czy to ustrojstwo jest nierozbieralne ?

Sprawdź czy to żarówka bo to światło jest strasznie lipne tongue.gif

Ja chciałem wymienić jedną niby spaloną, po złożeniu nie świeciło trzy sciana.gif

Napisano

> Sprawdź czy to żarówka bo to światło jest strasznie lipne

> Ja chciałem wymienić jedną niby spaloną, po złożeniu nie świeciło trzy

A niestety LEDow nie da sie tam zalozyc, bo jest nietypowy uklad blaszek i beda robic zwarcie.

Chyba zrobie tak, ze kupie na szrocie drugie takie swiatlo i je zmodyfikuje, zakladajac plytke z diodami od uniwersalnego swiatla stop LED.

Napisano

a nie lepiej wsadzic seryjne zarowki?

diody sa ujowe, a wygladaja jeszcze gorzej.

uniwersalna lampa na diody jest do nich przystosowana rowniez pod wzgledem rozsylu stromienia swiatla, a w seryjnej lampie, ktora bazuje zapewne na odblysnikach, beda swiecily male punkciki. co z tego, ze mocno, jak sumarycznie wypada, to gorzej...

Napisano

> a nie lepiej wsadzic seryjne zarowki?

Pewnie, ze lepiej, ale ich wymiana w GP jest troche uciazliwa oslabiony.gif

> diody sa ujowe, a wygladaja jeszcze gorzej.

Owszem, ale tylko gdy je zalozysz w miesca po zarowkach

> uniwersalna lampa na diody jest do nich przystosowana rowniez pod wzgledem rozsylu stromienia

> swiatla, a w seryjnej lampie, ktora bazuje zapewne na odblysnikach, beda swiecily male

> punkciki. co z tego, ze mocno, jak sumarycznie wypada, to gorzej...

A ja kombinuje aby zostawic fabryczna lampe, ale wywalic z niej odblaski i zalozyc cala listwe z diodami LED od uniwersalnego swiatla stop. Kwestia tylko dopasowania.

W spojlerze w CC po takiej modyfikacji swiecilo nawet lepiej niz fabryczny zarowkowy, podobnej konstrukcji jak w GP wink.gif

Napisano

> Pewnie, ze lepiej, ale ich wymiana w GP jest troche uciazliwa

to co maja powiedziec posiadacze PII, gdzie do wymiany zarowek reflektorow cza nadkola, zderzak i lampy odkrecac wink.gif

twardym cza byc...

> kombinuje aby zostawic fabryczna lampe, ale wywalic z niej odblaski i zalozyc cala listwe z

> diodami LED od uniwersalnego swiatla stop. Kwestia tylko dopasowania.

lampa z zarowkami "swieci" cala powierzchnia klosza.

lampa z diodami wiekszosc swiatla oddaje w postaci 8miu malych punktow.

moze pozornie diody bardziej olsniewaja niz zarowki, ale w nocy gorzej je widac z pewnej odleglosci.

Napisano

> to co maja powiedziec posiadacze PII, gdzie do wymiany zarowek reflektorow cza nadkola, zderzak i

> lampy odkrecac

> twardym cza byc...

> lampa z zarowkami "swieci" cala powierzchnia klosza.

> lampa z diodami wiekszosc swiatla oddaje w postaci 8miu malych punktow.

> moze pozornie diody bardziej olsniewaja niz zarowki, ale w nocy gorzej je widac z pewnej

> odleglosci.

A kto mowi, ze bedzie 8 diod?? Zamiast 8-10 zarowek beda np:24 diody.

Napisano

> A kto mowi, ze bedzie 8 diod?? Zamiast 8-10 zarowek beda np:24 diody.

Światła stop z nissana primera/almera dają dobre światło i są stosunkowo tanie - polecam, założyłem sobie takie w BXie.

Co do puntka, to nie wiem czy nie będzie się świeciła kontrolka świateł, ale chyba ona jest tylko od świateł w lampach ...

Napisano

> Światła stop z nissana primera/almera dają dobre światło i są stosunkowo tanie - polecam,

> założyłem sobie takie w BXie.

> Co do puntka, to nie wiem czy nie będzie się świeciła kontrolka świateł, ale chyba ona jest tylko

> od świateł w lampach ...

Dodatkowy stop chyba nie jest monitorowany, bo swego czasu mialem spalone polowe zarowek i nic nie alarmowalo. Wiem jedno, podswietlenie tablicy jest sprawdzane zlosnik.gif

Napisano

> Dodatkowy stop chyba nie jest monitorowany, bo swego czasu mialem spalone polowe zarowek i nic nie

> alarmowalo. Wiem jedno, podswietlenie tablicy jest sprawdzane

w FLu chyba było sprawdzane, pamiętam że ktos kiedyś chciał do FL'a wsadzić diody i bodajże wywalało żarówę na zegarach hmm.gif

Napisano

> w FLu chyba było sprawdzane, pamiętam że ktos kiedyś chciał do FL'a wsadzić diody i bodajże

> wywalało żarówę na zegarach

Jest monitorowany, bo ostatnio zmieniałem żarówkę w środkowym, był komunikat na desce ok.gif

Napisano

U mnie nie jest, mialem 2 spalone i kontrolka sie nie swiecila!

A wyciaga sie to w banalny sposob, od srodka w klapie sa 2 gumki, wyjmij je, zobaczysz 3 stop od srodka, trzyma sie on na 2 blaszkach (zaczepy), trzeba je zdusic do lampy i stop wychodzi na zewnatrz, prosciej byc nie moze.

Takze wymiana zaroweczek to banalna sprawa... czarny wklad z zarowkami siedzi na 2 czy 3 (nie pamietam juz) zaczepach i tyle...

Calosc zajela mi mniej niz 5 minut.

Powodzenia!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.