Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony ząbkują

Featured Replies

Napisano

Wczoraj przy wymianie kółek, wulkanizator zauważył, że tylne opony zaczynają ząbkować. Mają one niecałe 2 lata. Na przednich nic nie ma. Od razu napiszę, że jeśli chodzi o amorki to są sprawne. Czy ktoś miał coś podobnego ? Nie hałasowały one. Z tego co wstępnie się dowiedziałem, to najlepiej dać je na przód przy wymianie

Napisano

> Czy ktoś miał coś podobnego ?

Tak, w CC na gwarancji. Wymieniono niby w pełni sprawne amortyzatory, założono nowe opony i problem ząbkowania zniknął.

> Z tego co wstępnie się dowiedziałem, to najlepiej dać je na przód przy wymianie

I co to niby ma dać hmm.gifniewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, w CC na gwarancji. Wymieniono niby w pełni sprawne amortyzatory, założono nowe opony i problem

> ząbkowania zniknął.

> I co to niby ma dać

Dotrą się na przodzie. Tylne tylko wyząbkowały delikatnie

Napisano

> Dotrą się na przodzie. Tylne tylko wyząbkowały delikatnie

Rozwiązanie OK pod warunkiem, że rozwiążesz problem ząbkowania. W przeciwnym razie wiecznie trzeba będzie przekładać opony, aby je "docierać".

Napisano
  • Autor

> Rozwiązanie OK pod warunkiem, że rozwiążesz problem ząbkowania. W przeciwnym razie wiecznie trzeba

> będzie przekładać opony, aby je "docierać".

Pytanie co ? Amorki miały wynik bardzo dobry, sprężynki są ok, hamulce też. Problemem może być to, że często tył nie jest dociążony ( wożę powietrze ). Czytając artykuły, czynników jest sporo. Stan dróg, styl jazdy albo specyfikacja opon. Przez zimę i tak nic nie zrobię bo 15 calowych nie wyząbkuje raczej. Najwyżej na wiosnę zrobię badanie amorków jeszcze raz no i przekładka stron

Napisano

Na 100% przyczyną "ząbkowania" są zużyte amortyzatory . ASO swego czasu przy badaniu stwierdziło amorki zużyte 60%. Kupiłem nowe zamontowałem i znów ASO. Na drugiej zmianie stwierdzono zużycie 60%. Widać, że wiarygodność niewielka.

Napisano
  • Autor

> Obstawiam amortyzatory na 100%.

75% wyszło na badaniu

Napisano

> 75% wyszło na badaniu

I nowe tyle mniej więcej powinny mieć. Nie spotkałem się po wymianie

amortyzatorów z większymi wartościami na diagnostyce...

Napisano
  • Autor

> I nowe tyle mniej więcej powinny mieć. Nie spotkałem się po wymianie

> amortyzatorów z większymi wartościami na diagnostyce...

Dokładnie, z przodu mam nówki i wyszło tak samo

Z tym ząbkowaniem to wyglądało tak, że klocki były na przemian, niższy, wyższy. Raczej nie były wytarte po skosie

Napisano

> Wczoraj przy wymianie kółek, wulkanizator zauważył, że tylne opony zaczynają ząbkować. Mają one

> niecałe 2 lata. Na przednich nic nie ma. Od razu napiszę, że jeśli chodzi o amorki to są

> sprawne. Czy ktoś miał coś podobnego ?

słyszałem ale nie wiem ile w tym prawdy że pomaga zmiana modelu opon. tzn żeby był inny bieżnik. jakie masz teraz opony, czy są symetryczne czy asymetryczne?

Napisano
  • Autor

> słyszałem ale nie wiem ile w tym prawdy że pomaga zmiana modelu opon. tzn żeby był inny bieżnik.

> jakie masz teraz opony, czy są symetryczne czy asymetryczne?

kierunkowe

Napisano

przycieło ci wewnętrzną czy zewnętrzną stronę opony, jak gadałem z gościem w ASO mówił że jak zaczyna ciąć wewnętrzną stronę opony to trzeba zerknąć po tulejach belki bo mogą się kończyć

Napisano
  • Autor

> a chodziło mi raczej o to czy takiego typu (symetryczne) czy może takiego (niesymetryczne)

Są symetryczne

Delikatne ząbki porobiły się na zewnątrz, opona nie jest ścięta. Geometria była robiona jakiś czas temu i wszystko było cacy. W tamtym roku wymieniane tuleje i nie ma wycieków czy też pęknięć. Amortyzatory 75 % bez wycieków

Takie oponki są z tyłu

kumho-ecsta-spt-ku31-215_280.jpg

Z przodu są inne

Napisano

> Pytanie co ? Amorki miały wynik bardzo dobry, sprężynki są ok, hamulce też. Problemem może być to,

> że często tył nie jest dociążony ( wożę powietrze ).

Jeśli amory są dobre - powietrza nie wozisz (masz bule LPG + gaz w niej) wiec zawsze coś tam tył dociska to jedynie co może być powodem to styl jazdy. Szybka i energiczna jazda po łukach (tyle, że przód też powinien to odczuć).

Napisano

> Takie oponki są z tyłu

> Z przodu są inne

A spróbuj wyważyć koła u innego gumiarza niż dotychczas hmm.gif

Ewentualnie przełożyć tył na przód i potestować na tyle ten inny model opon. osobiście KUMHO kojarzy mi się ze słabszymi jakościowo oponami do Daewoo Tico ale może teraz robią już lepsze...

Napisano

> osobiście KUMHO

> kojarzy mi się ze słabszymi jakościowo oponami do Daewoo Tico ale może teraz robią już

> lepsze...

Do Merca ładowali na pierwszy montaż smile.gif

Napisano
  • Autor

> A spróbuj wyważyć koła u innego gumiarza niż dotychczas

> Ewentualnie przełożyć tył na przód i potestować na tyle ten inny model opon. osobiście KUMHO

> kojarzy mi się ze słabszymi jakościowo oponami do Daewoo Tico ale może teraz robią już

> lepsze...

Teraz i tak już są zimówki. Zmiana będzie na wiosnę i wtedy dam je na przodzie. Teoretycznie przy niewielkich ząbkach powinno się dotrzeć.

Napisano

> Na 100% przyczyną "ząbkowania" są zużyte amortyzatory .

Nieprawda. Co ma amortyzator do ząbkowania? Wytłumacz mechanizm tego oddziaływania. Ale proszę nie powtarzaj dziennikarskich opinii, że tak jest i kropka.

Napisano

> Do Merca ładowali na pierwszy montaż

i dlatego Merc nie jest już taki super. jeździ na koreańskiej gumie... z_lol1.gif

Napisano

> i dlatego Merc nie jest już taki super. jeździ na koreańskiej gumie...

U mnie kiedyś też opony ząbkowały, ale w innym aucie. Powodem były opony. Żadne amortyzatory czy inne rzeczy. Niestety opony na których jeździmy często odbiegają od tego, co gwarantuje producent. I tak np. Kleber, Klebrowi nierówny. Np. kupione przez internet 4 sztuki takich samych opon (rozmiar, producent) mogą się od siebie znacznie różnić. Wystarczy, że jedne zrobione zostały np. w UK, a drugie w PL. Niby technologia ta sama, a opony niestety już nie. Tak właśnie miałem kiedyś z oponami Kleber. W jednych kord był twardy, w drugich miękki, co dało się zauważyć w prowadzeniu auta. Teraz mam inne auto, inne opony i inne problemy smile.gif Ktoś gdzieś pisał, że opony kierunkowe do Stilo to niezbyt szczęśliwy wybór, bo auto nie prowadzi się na nich właściwie. Jeśli to prawda, to ja to potwierdzam. A jeśli ten ktoś też użytkował Fuldy, jak ja, to coś w tym musi być. Czasem szuka człowiek usterki w zawieszeniu, a nie zwróci uwagi na fakt, że może jeździć na lipnych gumach. Co z tego, że na boku posiadają ładny napis FULDA czy inny, jak de facto to badziew. Oczywiście wyjątek nie potwierdza reguły, ale niestety wiele badziewa jest na rynku, które sprzedaje się jako pełnowartościowy produkt.

Napisano
  • Autor

Zobaczymy na wiosnę co z tego wyjdzie smile.gif Poczytałem trochę i widzę, że stan dróg też ma na to wpływ. Niestety, dosyć często po płytach a nie równym asfalcie (lewy pas Traugutta ) o kostce toi nawet nie wspominam.

Napisano

> U mnie kiedyś też opony ząbkowały, ale w innym aucie. Powodem były opony.

To zgadza się z tym co tłumaczył mi mój gumiarz do którego mam pełne zaufanie, bo korzystam z jego usług od wielu lat i nigdy się nie zawiodłem. Mówił dokładnie to samo, czyli że w oponach niektórych producentów na polski rynek, nierównomiernie zużywają się lamelki co w efekcie daje wrażenie jazdy jak po tarce i hałas opon. Z tego powodu montuje wyłącznie opony, które na podstawie jego doświadczenia, nie mają tego "efektu". I wcale nie są to najdroższe opony na rynku, co miałem okazję się przekonać smile.gif

> niestety wiele badziewa jest na rynku, które sprzedaje się jako pełnowartościowy produkt.

Fakt, który chyba nie wymaga komentarza hehe.gif

pozdrawiam

Napisano

> w oponach niektórych producentów na polski rynek,

> nierównomiernie zużywają się lamelki

Masz informacje jakie opony jakich producentów nie mają tego efektu? Ja ostatnio po moich przygodach odnoszę wrażenie,

że opony każdego producenta na polski rynek są koszmarnie złej

jakości frown.gif

Napisano

> Masz informacje jakie opony jakich producentów nie mają tego efektu? Ja ostatnio po moich

> przygodach odnoszę wrażenie,

> że opony każdego producenta na polski rynek są koszmarnie złej

> jakości

Jak u Ciebie Twinsen z prowadzeniem autka? Pisałes kiedyś, że śmigałeś na Fuldach Carat Progressio, tych samych, co ja śmigam w lecie. Ściągało Cie tak samo, jak mnie. Nie chce mi się opisywać całej historii, ale znasz problem doskonale. Zmieniałeś na inne opony i była poprawa - tak pisałeś. Jak jest teraz?

Napisano

> Jak u Ciebie Twinsen z prowadzeniem autka? Pisałes kiedyś, że śmigałeś na Fuldach Carat Progressio,

> tych samych, co ja śmigam w lecie. Ściągało Cie tak samo, jak mnie. Nie chce mi się opisywać

> całej historii, ale znasz problem doskonale. Zmieniałeś na inne opony i była poprawa - tak

> pisałeś. Jak jest teraz?

Wina nie była w tych oponach, tylko w zużytych końcówkach

drążków u mnie. Opony sprzedałem kuplowi do Renault Scenic i tam

jeżdzą aż miło. U mnie obecnie są zimówki Dunlop drugi sezon i też

poprzednio ściągały, ale winny był wahacz. Teraz jest OK, jest

jeszcze gdzieś jakiś luz ale tym zajmę się chyba na wiosnę smile.gif

Napisano

> Masz informacje jakie opony jakich producentów nie mają tego efektu?

Tak daleko w temacie to nie jestem smile.gif Mogę jedynie podać, że ten warsztat montuje opony Bridgestone, a ja z kilku proponowanych wybrałem tańsze Firestone TZ300 195/65 R15 91 H w cenie 215 zeta za sztukę. Nie wiem tylko z jakiego konkretnie źródła one pochodzą.

Jeżdżę na nich pół roku i nie mam zastrzeżeń. Oczywiście, to są letnie.

pozdrawiam

Napisano

> Wina nie była w tych oponach, tylko w zużytych końcówkach

> drążków u mnie. Opony sprzedałem kuplowi do Renault Scenic i tam

> jeżdzą aż miło. U mnie obecnie są zimówki Dunlop drugi sezon i też

> poprzednio ściągały, ale winny był wahacz. Teraz jest OK, jest

> jeszcze gdzieś jakiś luz ale tym zajmę się chyba na wiosnę

Jutro jadę na szarpak, ale nie wiem czy coś mi diagnosta znajdzie. Co stacja to inni profesorowie niestety. Być może u mnie też będą zużyte już w jakimś stopniu drążki kierownicze. Nie wiem już sam. Wkur... mnie to auto jednym słowem. Gdzieś jest coś nie tak, bo ciągle musze minimalnie kontrować kierownicę, żeby nie wjechać do rowu. Wystarczy lekkie pochylenie, minimalna koleina i auto ucieka. To samo w lewą stronę, ale rzadziej, bo z reguły staram się jeździć prawym pasem smile.gif

Napisano
  • Autor

U mnie problemem był krzywy amortyzator. Po wymianie na nowe wszystko wróciło do normy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.