Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pare spraw a propos ukladu chlodzenia

Featured Replies

Napisano

Witam

Tak jak w temacie pierwsza sprawa dotyczy czegos w rodzaju zaworu, korka moze jakiegos odpowietrznika no wlasnie czego? chodzi o cos na gumowym wezu u mnie zaklejone to jest tasma izolacyjna waz i to cos mozna zobaczec dokadnie miedzy aku a silnikiem opiera sie wlasciwie o skrzynie.Na eper nie moge tego znalesc i zastanawia mnie dlaczego to jest zaklejone tasma(nie cieknie) i czy zostawic to tak jak jest?

Druga sprawa to permanentne ubywanie plynu chlodniczego.Pod samochodem sucho w silniku tez nie ma;)

Trzecia sprawa: od jakiegos czasu wskazowka temp. nie stoi w pionie tz nie zawsze jak polece na luzie albo bez gazu z gorki to spada tak na 2/3.Tu chyba chodzi o termostat?do wymiany?

Czy ktos z was widzi jakas zaleznosc miedzy tymi trzema sprawami tz ubytek plynu, zaklejony zawor/odpowietrznik i zle pracujacym termostatem?

Napisano
  • Autor

> termostat do wymiany, nie ma sie co czarowac...

No co ty?

Napisano

> No co ty?

wymieniłem termo we wtorek i wskazówka stoi jak po viagrze, więc zamawiaj Behra oryginalnego

Napisano
  • Autor

Jaka cena za Behra?Sam wymieniales?Jest jakis manual wymany na forum bo nie moge znalesc.

A co z reszta?tz ubytek plynu i to cos o czym wspomnialem w zapytaniu rozpoczynajac watek-ktos ma jakis pomysl?

Napisano

> Jaka cena za Behra?Sam wymieniales?Jest jakis manual wymany na forum bo nie moge znalesc.

> A co z reszta?tz ubytek plynu i to cos o czym wspomnialem w zapytaniu rozpoczynajac watek-ktos ma

> jakis pomysl?

Po co Ci manual?

Jest opcja ekologiczna:

- odpiąć dolny wąż chłodnicy i spuścić płyn chłodzący,

- wymienić termostatu,

- napełnić i odpowietrzyć układ.

Opcja nieekologiczna:

- wymienić termostatu,

- uzupełnić płyn i odpowietrzyć układ.

Pozdrawiam BAS

Napisano

a trzeba odpowietrzac? ja wymieniałem, nic nie odpowietrzałem i wszystko działa... są jakies odpowietrzniki? jaka procedura jak cos?

Napisano

> a trzeba odpowietrzac? ja wymieniałem, nic nie odpowietrzałem

Teoretycznie powinien sam się odpowietrzyć.

> i wszystko działa... są jakies

> odpowietrzniki?

Na pewno na chłodnicy jest i powinien być na przewodach przy ścianie grodziowej.

> jaka procedura jak cos?

Po całkowitym zapowietrzeniu?

Zalewasz pod korek przy poluzowanych odpowietrznikach, jak wyleci powietrze to zakręcasz odpowietrzniki, dolewasz płynu na max, zapalasz silnik i czekasz aż otworzy się termostat, gasisz i odpowietrzasz+uzupełniasz płyn.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ktoś tu pisał, że niby tylko Behr. Nie wiem co jest nie tak z tym Vernetem (temperatura otwarcia? ), czy coś innego.

Napisano

> Jest najtanszy na alledrogo i troche mi ta roznica ponad 100PLN od

> najdrozszego nie pasuje, brac go czy dolozyc te 100PLN choc nie mam pewnosci czy nie kupie

> tego samego;)

Nawet sie chlopie nie zastanawiaj i do JTD bierz BEHR'a. Pamietaj ze skapy dwa razy traci i za rok mozesz miec problem (potwierdzone empirycznie). Ucz sie na bledach innych i nie kupuj dziadostwa wink.gif

Napisano
  • Autor

Nie chodzi o bycie "skapym" tylko chcialem wiedziec dlaczego cena roznila sie o 1/3.Kupilem BEHRa

Napisano

> Tak jak w temacie pierwsza sprawa dotyczy czegos w rodzaju zaworu, korka moze jakiegos

> odpowietrznika no wlasnie czego?

> Druga sprawa to permanentne ubywanie plynu chlodniczego.Pod samochodem sucho w silniku tez nie ma;)

> Trzecia sprawa: od jakiegos czasu wskazowka temp. nie stoi w pionie tz nie zawsze jak polece na

> Czy ktos z was widzi jakas zaleznosc miedzy tymi trzema sprawami tz ubytek plynu, zaklejony

> zawor/odpowietrznik i zle pracujacym termostatem

Odnośnie pierwszej sprawy to jest to pewnie odpowietrznik układu sprzęgła. Zaklejony pewnie dlatego, że ktoś może zgubił kapturek, którym odpowietrznik jest przykryty. (Podobny jak przy zaciskach ham.)

Jeśli ubywa płynu, to cudów nie ma, musi gdzieś wyciekać, jeszcze sprawdź pod dywanikami.

Moim zdaniem te trzy sprawy nie mają żadnego związku.

Pozwólcie że się włączę w sprawę termostatu. (Pisałem o tym na innym forum). Z wymianą termostatu zalecałbym więcej ostrożności, chyba że ktoś ma zbędne 350 zł. Czytałem kilka wątków na trzech podobnych forach dotyczących termostatów i wielu kolegów radzi wymianę. Jak obserwuję temat zawsze wraca zimą. Postanowiłem zrobić mały eksperyment. Dzisiaj musiałem odwiedzić sąsiednie miasto (ok.30km). Ogrzewanie-klima manualna.Nie spieszyło mi się, więc pobawiłem się ogrzewaniem. (Wschód Polski, - 22stopnie C). Ok. 8O km/godz, ogrzewanie na ful, dmuchawa na 1 biegu. Strzałka wskaźnika nie dochodzi do pionu o jakieś 2mm. W aucie chłodno. Podkręciłem dmuchawę na ful. W aucie dość ciepło, ale wskazówka spadła w dół do pierwszej długiej kreski, czyli jest na 1/4 skali. Wyłączyłem całkiem ogrzewanie ( dół niebieskiego) i strzałka ruszyła i ustawiła się do pionu i tak została. Wracając zatkałem wloty chłodnicy gryl górny i dolny workami foliowymi ( miałem pod ręką) i znowu ogrzewanie i dmuchawa na ful. Strzałka nie doszła do pionu o jakieś 3 mm, tzn zatrzymała się trochę za krótką kreską i tak została. Proszę mi teraz powiedzieć: czy uszkodzony jest termostat? Moim zdaniem nie. Nagrzewnica jest dosyć wydajna i działa jak chłodnica, ale z wyłączeniem termostatu (mały obieg) i przy minusowych temperaturach termostat nie musi się otwierać, bo płyn chłodzi i to skutecznie nagrzewnica. Dizle i tak mają to do siebie, że słabo grzeją, ( duża masa żeliwa), dlatego dobrze jest przysłonić chłodnicę. Może ktoś ma inne spostrzeżenia. Pozdrawiam zainteresowanych.

Napisano

Witam!

U mnie przy tej pogodzie (Zielona Gora), jazda w miescie (nawet 30 min) nie ma szans by sie nagrzal do pionu.

O dziwo ogrzewanie zaraz po podniesieniu wskazowki zaczyna dzialac, bardzo sprawnie.

Jesli chce aby sie szybko zagrzal, wlaczam webasto:)

Oczywiscie zawsze wskazowka spada jak dziala ogrzewanie, ja sie tym nie przejmuje..termostat wymieniany, nowy, w zeszlym roku chyba..

Ale zauwazylem, ze jak poczekam az otworzy sie duzy obieg i wlacze ogrzewanie dopiero wtedy (jak juz skazowka stoi w pionie) to jest ok. Spada oczywiscie, ale malo i mysle ze nie ma sie co przejmowac.

Ciazko jest utrzymac bilans cieplny na +sie w takie mrozy, szczegolnie ze nie kreci sie duzo sinikiem...max 2-2,5 tys..

Napisano

> Witam!

> U mnie przy tej pogodzie (Zielona Gora), jazda w miescie (nawet 30 min) nie ma szans by sie nagrzal

> do pionu.

> Ciazko jest utrzymac bilans cieplny na +sie w takie mrozy, szczegolnie ze nie kreci sie duzo

> sinikiem...max 2-2,5 tys

Mnie chodziło również o to, aby nie wpadać w paniką i przy odchyleniu strzałki w dól przy minusowych temperaturach nie wymieniać natychmiast lub nie proponować wymiany termostatu. Z tej okoliczności najbardziej ucieszy się firma produkująca termostaty, zresztą często wymieniana na tym forum wink.gif. Pozdrówka.

Napisano

Panowie a co poradzić na to że trzeba długo czekać by ogrzewanie grzało

tzn wskazówka od temperatury płynu stoi prawię dęba jest powiedzmy kreskę przed max. położeniem a z kratek leci letnie powietrze gdzie powinno juz lecieć conajmniej ciepłe.

gdy wskazówka stanie już dęba to powietrze leci ciepłe ... jak pojadę z większą prędkościa to zaczyna w końcu lecieć gorące powietrze mimo że wskazówka wciąż stoi na 90 stopniach.

termostat prawdopodobnie mam do wymiany bo wskazówka potrafi mi opaść troszkę jednak mimo to ogrzewanie powinno grzać dobrze przecież temperatura silnika nie spada drastycznie według tego co pokazują zegary.

ogólnie silnik nagrzewa się dość szybko do temperatury roboczej lub prawie roboczej a ogrzewanie jednak działa słabo . . . pomijam już kwestię tego że słabo dmucha na 1 biegu to jak bym w ogóle nie włączał dmuchawy . na 2 dopiero coś tam czuc że dmucha.

Napisano

A ja mam takie pytanie. Zakładając, że termostat lub cokolwiek innego powiązanego jest padnięte, czy mam szanse po podłączeniu do FES'a się o tym dowiedzieć? Czy komputer powinien wywalić jakieś błędy? Czy może powinienem obserwować jakieś konkretne parametry na komputerze i na ich podstawie na 100% potwierdzić awarię termostatu.

Wcześniej spadek temperatury nie był dla mnie niczym szczególnie niepokojącym zważywszy na mróz i na to, że to diesel, ale po lekturze kilku wątków zacząłem się zastanawiać smile.gif

Napisano

Wydaje mi się że nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.