Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Głupie pytania] Sprzęgło/odcięcie - diesel?

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Audi A6, TDI.

1. Czy w silnikach diesla jest coś takiego jak "odcięcie" przy byt wysokich obrotach?

2. Czy ~30 km na obrotach 3-4 tys może "zarżnąć" sprzęgło?

3. Czy przegazówki na wolnych obrotach mają negatywny wpływ na sprzęgło?

Napisano

> Pacjent: Audi A6, TDI.

> 1. Czy w silnikach diesla jest coś takiego jak "odcięcie" przy byt wysokich obrotach?

Jaki TDI? Generalnie TAK.

> 2. Czy ~30 km na obrotach 3-4 tys może "zarżnąć" sprzęgło?

Na prostej bez górki nie. Pod górke lub z obciazeniem jak najbardziej.

> 3. Czy przegazówki na wolnych obrotach mają negatywny wpływ na sprzęgło?

Mowisz na postoju? Masz pojecie jak zbudowane jest sprzeglo?

Jak mowisz o deptaniu z niskich obrotow czyli 1000obr 2 czy 3 bieg i pedal w podlodze to da rade.

Napisano

> Na prostej bez górki nie. Pod górke lub z obciazeniem jak najbardziej.

Jak nie jedzie na "półsprzęgle", to jakie to ma znaczenie?

> Mowisz na postoju? Masz pojecie jak zbudowane jest sprzeglo?

> Jak mowisz o deptaniu z niskich obrotow czyli 1000obr 2 czy 3 bieg i pedal w podlodze to da rade.

J.w.

Napisano
  • Autor

> Jaki TDI? Generalnie TAK.

2.5 V6

> Na prostej bez górki nie. Pod górke lub z obciazeniem jak najbardziej.

Bez obciążenia specjalnego. "Zwykła trasa" może trochę przesadziłem z 30 km - w sumie na tak wysokich obrotach było max 10-15 km?

> Jak mowisz o deptaniu z niskich obrotow czyli 1000obr 2 czy 3 bieg i pedal w podlodze to da rade.

Nie mówię o przegazówkach z wciśniętym sprzęgłem albo na wolnym biegu.

Napisano

> 2.5 V6

btw instrukcja jak zakatować silnik sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Jak nie jedzie na "półsprzęgle", to jakie to ma znaczenie?

Dobra to może napiszę dokładniej o co chodzi zlosnik.gif

Prawdopodobnie padł sobie alternator w aucie.

Ładował dopiero w okolicach 3 tys obrotów.

Trzeba było dojechać do warsztatu oddalonego o około 30 km.

Czyli mniej więcej połowę tej trasy trzeba było przebyć na wysokich obrotach (zakres 3-4 tys) na 2-3-4 biegu (największa część na 3 i 4).

W momencie kiedy byłem już pod warsztatem zauważyłem że dość ciężko wchodzą biegi (być może trochę pod wływem stresu bo przyznam, że jechało się dość ciężko zlosnik.gif ).

Zastanawiam się więc czy to ta jazda nie uszkodziła sprzęgła niewiem.gif

Z drugiej strony - podobne problemy były już kiedy indziej przy bardzo niskim napięciu na akumulatorze (tylko co ma do rzeczy napięcie na akumulatorze do sprzęgła / skrzyni? icon_eek.gif )

Napisano

> J.w.

Chyba takie ze jak jest zuzyte to wieksza szansa ze sie popsuje wink.gif

Napisano

> Dobra to może napiszę dokładniej o co chodzi

> Prawdopodobnie padł sobie alternator w aucie.

> Ładował dopiero w okolicach 3 tys obrotów.

> Trzeba było dojechać do warsztatu oddalonego o około 30 km.

> Czyli mniej więcej połowę tej trasy trzeba było przebyć na wysokich obrotach (zakres 3-4 tys) na

> 2-3-4 biegu (największa część na 3 i 4).

> W momencie kiedy byłem już pod warsztatem zauważyłem że dość ciężko wchodzą biegi (być może trochę

> pod wływem stresu bo przyznam, że jechało się dość ciężko ).

> Zastanawiam się więc czy to ta jazda nie uszkodziła sprzęgła

> Z drugiej strony - podobne problemy były już kiedy indziej przy bardzo niskim napięciu na

> akumulatorze (tylko co ma do rzeczy napięcie na akumulatorze do sprzęgła / skrzyni? )

Ale chyba 30 km bez alternatora to nie ma problemow przejechac. Rezygnujesz z niepotrzebnych odbiornikow i nie ma powodu gonic auta.

Napisano
  • Autor

Nie jeśli masz już niedoładowany akumulator.

Jeśli zaraz po odpaleniu wyświetlają Ci się wszystkie możliwe komunikaty to robi się trochę gorzej...

Napisano

> 1. Czy w silnikach diesla jest coś takiego jak "odcięcie" przy byt wysokich obrotach?

Jest, ale chyba ciut inaczej działa niż w benzynie

IMO nie, ale w przypadku punktu 2 trzeba by sprecyzować jak ta jazda wyglądała

Napisano

> Bez obciążenia specjalnego. "Zwykła trasa" może trochę przesadziłem z 30 km - w sumie na tak

> wysokich obrotach było max 10-15 km?

No to bez przesady. Fabią mi się zdarzało jeździć i 400km non-stop powyżej 3krpm (autostrada "na zachodzie", noc, dość krótka skrzynia). Zresztą na sprzęgło taka jazda wpływu nie ma żadnego. I generalnie na silnik też nie, jeśli jest zdrowy.

Napisano

> Jest, ale chyba ciut inaczej działa niż w benzynie

To znaczy?? hmm.gif

Mialem fabie 1.9 tdi mod2 i pierwszy ja odpuszczalem ze strachu, niz zadzialalo odciecie

Napisano

Pyrku, jechałeś kiedyś z autem ze ślizgającym się sprzęgłem? Nawet jak jest nieślizgające się, to przy odpowiednio przyczepnych oponach, dobrze załadowanym samochodzie i podjeździe pod górkę sprzęgło może się zacząć ślizgać - to jest sprzęgło cierne nie sztywne i napęd jest załączony dzięki tarciu, które w każdym momencie może się zmienić ze spoczynkowego w ruchowe - wystarczy tylko, że siły odpowiednio się rozłożą.

Napisano

> To znaczy??

> Mialem fabie 1.9 tdi mod2 i pierwszy ja odpuszczalem ze strachu, niz zadzialalo odciecie

W moim 1.9 powyżej jakiejśtam prędkości obrotowej, dawki paliwa łagodnie się zmniejszały (tak mi to tłumaczył tuner). Nie było więc takiego gwałtownego efektu jak w benzynie, tylko po prostu samochód przestawał przyspieszać, bo silnik nie dostawał na tyle dużo paliwa, by wyżej się wkręcać.

Napisano

> J.w.

Sprzęgło jest elementem ciernym. Jeżeli samochód jedzie z dużym ładunkiem (np przyczepa na haku wyładowana po dach), to może (choć nie musi0 dochodzić do niewielkich uślizgów, mimo całkowitego zasprzeglenia. To podnosi temperaturę tarczy, ta z kolei ze wzrostem temperatury traci swoje własciwości i kłopot gotowy.

Jak duży jest to kłopot to zależy od kondycji sprzęgła. Jeśli jest dobra, to po ostudzeniu wróci do normy.

Napisano

Jest.

Bazując na niższych wypowiedziach - nie. Jazda autostradowa dieslem oznacza jazdę w granicach 3,5+ krpm i jakoś nic się nie dzieje ;-)

Nie.

Napisano

> Pyrku, jechałeś kiedyś z autem ze ślizgającym się sprzęgłem?

Jechałem, ale krótko, bo zaraz wymieniłem na sprawne.

> Nawet jak jest nieślizgające się, to

> przy odpowiednio przyczepnych oponach, dobrze załadowanym samochodzie i podjeździe pod górkę

> sprzęgło może się zacząć ślizgać

A6-tkę załadujesz tak, że sprawne sprzęgło pod górkę zacznie się ślizgać? cfaniaczek.gif

> - to jest sprzęgło cierne nie sztywne i napęd jest załączony

> dzięki tarciu, które w każdym momencie może się zmienić ze spoczynkowego w ruchowe - wystarczy

> tylko, że siły odpowiednio się rozłożą.

Jeżdżę już którymś tam kolejnym autem i nigdy nie stwierdziłem ślizgania się SPRAWNEGO sprzęgła w okolicznościach typu górka czy załadowanie. niewiem.gif

A jeżeli sprzęło się zaczyna ślizgać, to czas na wymianę. ok.gif

Napisano

> A6-tkę załadujesz tak, że sprawne sprzęgło pod górkę zacznie się ślizgać?

> Jeżdżę już którymś tam kolejnym autem i nigdy nie stwierdziłem ślizgania się SPRAWNEGO sprzęgła w

> okolicznościach typu górka czy załadowanie.

> A jeżeli sprzęło się zaczyna ślizgać, to czas na wymianę.

Zaczyna się "uślizgiwać" tak że tego nawet nie czujesz, razem z tym rośnie temperatura, razem z temperaturą potrzeba mniejszej siły żeby uślizgi były coraz większe, większe uślizgi - większa temperatura - jeszcze większe uślizgi ....

Jak Cie to nie przekona to jak myślisz po cholerę w mocnych autach stosuje się metalowe tarcze sprzęgła?

Napisano

> To znaczy??

> Mialem fabie 1.9 tdi mod2 i pierwszy ja odpuszczalem ze strachu, niz zadzialalo odciecie

W A klasie żonki mogę wcisnąć pedał gazu na maxa, silnik wejdzie na 4,000-4,200 obrotów i tak sobie będzie pracował. Nie występuje efekt szarpania/odcinania paliwa jak w benzynie, silnik po prostu sobie pracuje na tych maksymalnych obrotach

Napisano

> nie. Jazda autostradowa dieslem oznacza jazdę w granicach 3,5+

> krpm

co?

albo uscislijmy co dla Ciebie oznacza jazda autostradowa, bo u mnie 3500 obr jest przy ok 210km/h

to taka troche szybsza jazda autostradowa zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.