Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dzwonił do mnie gazownik .... Lanos + Bingo

Featured Replies

Napisano

pacjent Lanos 1,6 16v zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Instalka zwykła kuchenka - sterownik Bingo (dobrze zapamiętałem?)

Parownik po regeneracji,

Butla do 2016

reszta nowa hmm.gif

2lata gwarancji na montaż i części

1000 zł hmm.gif

Robiłem u nich coś takiego ale w Nexii, wtedy kosztowało 950 zł hehe.gif

CO to jest to Bingo, warte to coś ?

wchodzić ?

instalacja za 1000 zł zwróci się za 5000km spineyes.gif

Napisano

w przypadku lanosa tania instalacja mieszalnikowa ma sens

gorzej jak ma to być tania sekwencja

jeśli gazownik ogarnięty to lanek na IIgen będzie śmigał długo i bezawaryjnie ale licz na pogorszenie osiągów

Napisano
  • Autor

> w przypadku lanosa tania instalacja mieszalnikowa ma sens

> gorzej jak ma to być tania sekwencja

> jeśli gazownik ogarnięty to lanek na IIgen będzie śmigał długo i bezawaryjnie ale licz na

> pogorszenie osiągów

wiem wiem,

bardziej chodziło mi o to, czy konkretnie ten cały Bingo sprawia dużo problemów wink.gif

wcześniej miałem Nicolaus Elpigas (chyba cos takiego) i jezdzilo calkiem ok, chociaz z 75KM nexii zrobiło CC700 zlosnik.gif

Napisano

pytanie jeszcze czy faktycznie potrzebujesz gaz(jakie robisz przebiegi) i czy jednak nie lepiej zainwestować w sekwencję

Napisano

> wiem wiem,

> bardziej chodziło mi o to, czy konkretnie ten cały Bingo sprawia dużo problemów

W Nubirze miałem taki sam silnik i Bingo M z oddzielnym emulatorem wtrysków i przez 4 lata zero problemów waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> W Nubirze miałem taki sam silnik i Bingo M z oddzielnym emulatorem wtrysków i przez 4 lata zero

> problemów

dużo stracił na dynamice ?

Napisano

> dużo stracił na dynamice ?

myślę, że trudne pytanie zadałeś koledze

są osoby, które uważają, że na IIgen jeździ tak samo grinser006.gif

np mój ojciec nie przekracza 2500rpm...gaz tylko delikatnie muska, totalny kapelusz, jakbym mu założył zwężkę 50% to i tak by nie poczuł

tak więc jeden tracąć 10koni uzna to za ogromny spadek mocy, a inny powie, że jest tak samo

Napisano

ja mam II gen elpigaz leonardo, tak na czuja myśle że ze 106 KM ma teraz ok 80KM, przynajmniej tak czuję jak jezdzę różnymi autami.....

Napisano

> CO to jest to Bingo, warte to coś ?

> wchodzić ?

Rozumiem, że Bingo S4 ?

W moim Lanosie od 5,5 roku (80kkm) Bingo daje sobie radę bezproblemowo. Ze 2 razy byłem profilaktycznie na kontroli ustawień, ale nie było za bardzo co poprawiać.

Trochę zachodu będzie z ustawieniem prawidłowej emulacji: H i L. Poza tym dobrze jest ustawić przełączanie na LPG przy temp. ok 15-18st.C, przy obrotach opadających.

Dobry , sprawdzony sterownik ok.gif

Napisano

Ku mojemu zdziwieniu, w porównaniu z poprzednim autem, byłem bardzo zadowolony z dynamiki. Naprawdę różnica była prawie nie odczuwalna.

Napisano

Z tą emulacją to rożnie bywa. Może mi ktoś wyjaśnić jak ustawiał emulację, wiem, że trzeba mieć kabelek i kumoter, itp. Chodzi mi jak dobrać właściwą emulację do konkretnego pojazdu, konkretne ustawiania, na razie mam na masę i czy tak powinno być? (pacjent to Fiat Siena, silnik 1,4 z Bingo)

Napisano

>... konkretne ustawiania, na razie mam na masę i czy tak powinno być? (pacjent to Fiat Siena, silnik 1,4 z Bingo)

Fiaty z tego okresu dobrze tolerują emulację na masę.

Napisano

> Fiaty z tego okresu dobrze tolerują emulację na masę.

No tak tylko u mnie świeci się kontrolka silnika, szczególnie przy wciśniętym pedale gazu, jak jest na jałowym to się nie świeci.

Napisano

> No tak tylko u mnie świeci się kontrolka silnika, szczególnie przy wciśniętym pedale gazu, jak jest na jałowym to się nie świeci.

A to świadczy o braku emulacji lambdy albo braku emulatorów wtrysku ...

Jeżeli do kompa benzyny podawana byłaby masa, to niezależnie od obrotów marchewa (nie pamiętam czy tam jest marchewa???) świeciłaby się cały czas albo wcale ...

Trzebaby sprawdzić czy komputer benzyny dostaje sygnał emulowany, a nie np. coś z sufitu ...

PS. Z objawów można by wnioskować, że ktoś pomylił kabelki - TPS/przełącznik piegu jałowego z emulacją sondy ...

Napisano

Mam rozumieć, ze jeżeli wszystko by było dobrze, to i tak w tym samochodzie z tą instalacja może świecić się marchewka, bo komp dostaje sygnał, jak jest ustawione na masa w centralce gazowej, że coś jednak jest nie tak?

Napisano

> Mam rozumieć, ze jeżeli wszystko by było dobrze, to i tak w tym samochodzie z tą instalacja może świecić się marchewka, bo komp dostaje sygnał, jak jest ustawione na masa w centralce gazowej, że coś jednak jest nie tak?

Marchewa będzie świecić jak jest zła emulacja, ale w fiatach masa jest dobrze tolerowana.

Niestety w moim puntku jak była instalacja 2 gen. to mogłem sobie zmieniać emulację w kompie gazu, a i tak to nic nie dawało, bo emulacja była podłączona z dodatkowego boxa ...

Może u Ciebie jest też coś skopane. Czy tak było od początku po założeniu lpg czy pojawiło się po jakimś czasie?

Napisano

Tak kupiłem i jeżdżę już jakiś czas. Kiedyś sprawdzałem według schematu kolor kabli i podłączenia je, raczej wszystko się wydawało w porządku, ale coś mogłem przeoczyć. Jeszcze raz przepatrzę. Dokładnie kontrolka się jedynie nie świeci na biegu jałowym jak się hamuje silnikiem.

Dzięki z pomoc pozdrawiam.

Napisano

Problemy z osiągami są przy wadliwych - źle wyprofilowanych lub zbyt małej średnicy mikserach, montażu daleko od przepustnicy lub druciarskich przeróbkach dolotu powietrza.

Jak zamontują 34 mm z poprawnym profilem, nie będzie źle.

Napisano

> Jak zamontują 34 mm z poprawnym profilem, nie będzie źle.

Bezpieczniejszy jest w Lanosie 32 mm. Przy 34 może być trudna do zlikwidowania "dziura" prz przejściu z wolnych RPM.

Ale skoro piszesz o 34, to pewnie taki masz i jest waytogo.gif , więc nie twierdzę, że się nie da. smile.gif

Napisano

> Bezpieczniejszy jest w Lanosie 32 mm. Przy 34 może być trudna do zlikwidowania "dziura" prz

> przejściu z wolnych RPM.

> Ale skoro piszesz o 34, to pewnie taki masz i jest , więc nie twierdzę, że się nie da.

Wolne mam lekko na bogato i to kompensuje dziurę, o której piszesz wink.gif (przed przeglądem skręcam o 1/4 obrotu na reduktorze i na jałowych jest OK).

Jest spora różnica w przyśpieszeniu w zakresie 5 - 6 tys obr na korzyść 34 mm. Wiem, bo wymieniałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.