Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Daewoo Kalos 1.4 16v co to za silnik GM?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pytanie jest takie jak w temacie. zastanawiam się nad takim właśnie samochodzikiem i zastanawiam się co to za silniczek tam siedzi. To jest jakaś Oplowska jednostka? Ma z tego co pamietam 98 koni. Kto coś wie?

Napisano

> Kto coś wie?

Po Aveo szukaj, bo to jest ten sam samochód.

Napisano

To jest

E-TEC II

1.4 L (~85 cu in) SOHC I4 - Europe

1.4 L (~85 cu in) DOHC I4

Napisano

To samo co w Lacetti. Stare dobre 1,4 z Lanosa z 16 zaworami.

Napisano

> To samo co w Lacetti. Stare dobre 1,4 z Lanosa z 16 zaworami.

W Lanosie silnik 1,4 miał 8 zaworów, inną pojemność (1349 cm3) i 20 KM mniej.

Napisano

> W Lanosie silnik 1,4 miał 8 zaworów,

Toż napisałem, że silnik lanosa był bazą do tego silnika.

To tak jak 2.0 8v z omegi A/espero było bazą do 2.0 16v o oznaczeniach X20XE, X20SED, T20SED.

Napisano

> Toż napisałem, że silnik lanosa był bazą do tego silnika.

tylko, że silnik baza 1.4 8V w lanosie był ciężki do zajechania

co w przypadku 1.4 16V jest dużo łatwiejsze

dla mnie zupełnie inna konstrukcja, jedynie dół silnika może mieć coś wspólnego

Napisano

> tylko, że silnik baza 1.4 8V w lanosie był ciężki do zajechania

> co w przypadku 1.4 16V jest dużo łatwiejsze

Jest jakieś techniczne uzasadnienie tej teorii?

Napisano

> Jest jakieś techniczne uzasadnienie tej teorii?

8zaworówka jest mnie kolizyjna w przypadku zerwania paska rozrzadu wink.gif przy 16stce już pełen remoncik smile.gif

Napisano

> To samo co w Lacetti. Stare dobre 1,4 z Lanosa z 16 zaworami.

Nie zlosnik.gif Ciut inny.

Napisano

> 8zaworówka jest mnie kolizyjna w przypadku zerwania paska rozrzadu przy 16stce już pełen remoncik

Nie wnikając czy akurat ten silnik jest kolizyjny czy nie (zdania są podzielone zeby.GIF)... zerwanie rozrządu zazwyczaj następuje wyniku zaniedbania przez właściciela a nie z powodu mniejszej trwałości silnika.

Napisano

> Nie wnikając czy akurat ten silnik jest kolizyjny czy nie (zdania są podzielone )... zerwanie

> rozrządu zazwyczaj następuje wyniku zaniedbania przez właściciela a nie z powodu mniejszej

> trwałości silnika.

I tu jesteś w błędzie. Np. Fiat dla wielu modeli podaje wymianę rozrządu przy przebiegu 120 kkm, a większość mechaników wie, że rozrzad takiego przebiegu nie wytrzyma i wymienia przy 80 kkm. Mój ojciec miał taki przypadek we fiacie, który był serwisowany w ASO. W instrukcji było jak byk 120 kkm a strzelił przy 90 kkm robiąc niezłe spustoszenie w silniku.

Napisano

> Witam,

> Pytanie jest takie jak w temacie. zastanawiam się nad takim właśnie samochodzikiem i zastanawiam

> się co to za silniczek tam siedzi. To jest jakaś Oplowska jednostka? Ma z tego co pamietam 98

> koni. Kto coś wie?

Kupa głuana ten silnik. Pali bardzo dużo i nie jedzie. Przez ponad tydzień uzytkowałem auto z tym silnikiem w chevrolecie lacetti. Wskazówka zbiornika paliwa przsuwała się w kierunku pustego banku w ekspresowym tempie. Przy jeździe mieszanej spalanie miałem na poziomie 10 litrów, miasto to 12 litrów. No i do tego auto ma zerowe przyśpieszenie, chyba, że kręcisz go wysoko, ale wtedy spalanie jest powyżej 10 litrów.

Napisano

> Kupa głuana ten silnik. (...) uzytkowałem auto z tym

> silnikiem w chevrolecie lacetti.

Tu może być pies pogrzebany. Z mniejszym i lżejszym aveo ten silnik może sobie zdecydowanie lepiej radzić.

Napisano

> Kupa głuana ten silnik. Pali bardzo dużo i nie jedzie. Przez ponad tydzień uzytkowałem auto z tym

> silnikiem w chevrolecie lacetti. Wskazówka zbiornika paliwa przsuwała się w kierunku pustego

> banku w ekspresowym tempie. Przy jeździe mieszanej spalanie miałem na poziomie 10 litrów,

> miasto to 12 litrów. No i do tego auto ma zerowe przyśpieszenie, chyba, że kręcisz go wysoko,

> ale wtedy spalanie jest powyżej 10 litrów.

No dobrze, ale Ty masz t-diesla 2.0, raczej żaden użytkownik takiego silnika nie odnajdzie się po przesiadce na wolnossącą benzynę 1,4 w aucie ważącym 1,2t...

Mi po mieście zamyka(ł) się w 9l/100km, a po robocie mam średnie prędkości 18km/h. To ile pali jest więc kwestią techniki jazdy i oczywiście trasy. Ja wyszedłem z założenia, że te 18km/h po pracy to będę miał niezależnie od mocy silnika, więc odpuściłem sobie 1.6, którego szukałem.

Wracając do Aveo z tym silnikiem - to raczej ciekawa propozycja, gdyż autko to jest ok. 200kg lżejsze od Laczka. Zresztą to chyba najmocniejszy silnik w Aveo, więc nie ma się nad czym zastanawiać. Cokolwiek o nim ludzie nie piszą, to raczej zawsze jest chwalony za bezawaryjność.

Napisano

> I tu jesteś w błędzie. Np. Fiat dla wielu modeli podaje wymianę rozrządu przy przebiegu 120 kkm, a

> większość mechaników wie, że rozrzad takiego przebiegu nie wytrzyma i wymienia przy 80 kkm.

> Mój ojciec miał taki przypadek we fiacie, który był serwisowany w ASO. W instrukcji było jak

> byk 120 kkm a strzelił przy 90 kkm robiąc niezłe spustoszenie w silniku.

Ile lat miał ten pasek?. Producent zaleca co 120 tyś lub co max 6 lat. Pozdrawiam

Napisano

> Ile lat miał ten pasek?. Producent zaleca co 120 tyś lub co max 6 lat. Pozdrawiam

2,5 roku.

Napisano

> 2,5 roku.

Sorki za odejście od tematu (dla autora wątku). Czy Fiat jakoś partycypował w kosztach naprawy silnika, czy jednak naprawa na wasz koszt?

Napisano

> Sorki za odejście od tematu (dla autora wątku). Czy Fiat jakoś partycypował w kosztach naprawy

> silnika, czy jednak naprawa na wasz koszt?

Na nasz koszt. Auto było 1,5 roku po gwarancji.

Napisano

> Ile lat miał ten pasek?. Producent zaleca co 120 tyś lub co max 6 lat. Pozdrawiam

mi w mojej brawie wytrzymal rowno 120 tys i napinacz zaczal terkotac

wzielem go na hol i uniknolem kosztownej naprawy bo byl w stanie agonalnym grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.