Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Felicia - nurtujące pytanie.

Featured Replies

Napisano

Wiadomo, że spora większość samochodów budowana jest podobnie lub nawet identycznie i posiadają one w sporej części te same elementy wyposażenia wnętrza.

Mam tu na myśli przełączniki przy kierownicy, równego rodzaju włączniki, jakieś klamki, spinki, lusterka.

Czasami różnica polega tylko na obudowie jakiegoś elementu, a elementy mechaniczne czy elektryczne ukryte wewnątrz są takie same w różnych modelach samochodów.

Do czego zmierzam.

Jestem posiadaczem samochodu Skoda Felicia i tak się zastanawiam czy w tym konkretnym modelu Skody wnętrze wraz ze wszystkimi włącznikami, klamkami, korbkami, zestawem wskaźników było projektowane tylko i wyłącznie do Felicii?

Nie spotkałem się z innym modelem samochodu, w którym były by wykorzystane wcześniej czy też później różne detale wyposażenia wnętrza.

Jak wiadomo mam tu na myśli wozy wywodzące się z koncerny VAG gdyż patrząc na wszystkie samochody tego koncerny można spokojnie stwierdzić, że obecnie Skoda, VW, Seat i Audi to w gruncie rzeczy to samo tylko w różnym opakowaniu gdyż zwyczajnie jest to tańsze w produkcji, bo np.: po co indywidualnie dla każdego z modeli produkować jakiś włącznik świateł skoro można jeden i ten sam włącznik wkomponować do wszystkich modeli.

W dużej mierze było też tak w latach wcześniejszych.

Zastanowiło mnie właśnie to czy detale montowane w modeli Skoda Felicia były wcześniej lub później montowane w innych samochodach. Bo jeżeli nie to producent musiał w sumie trochę napracować by stworzyć linię produkcyjną tylko pod jeden model i potem wraz z zakończeniem produkcji tego modelu zakończyć wytwarzanie elementów do niego przypisanych.

hmm.gif

Napisano

Felicja to pierwsze auto skody po tym jak przejał ją VW i technicznie bazuje jeszcze na Skodzie Favorit co zreszta widać.Cześci stosowane w innych modelach VAG-a a montowane w Felicji to silnik 1.6 i diesel 1.9d

Napisano

> Wiadomo, że spora większość samochodów budowana jest podobnie lub nawet identycznie i posiadają one

> w sporej części te same elementy wyposażenia wnętrza. (...)

Kiedys wszystko bylo lepsze, fajniejsze i bardziej indywdualne frown.gif

A na serio - VW to w ogole posuwa sie w unifikacji super daleko - w tej chwili w polowie modeli, niewazne czy luksusowych, czy zyklych toczydel, jest ten sam panel klimatyzacji, te same radia (ba! one nawet nie sa juz w deske wkomponowane jakos - zwykle 2DIN!!). Nie mowiac o przelacznikach wszelkich.

Jezdziles plebejska Octavia, a przesiadasz sie do Tuarega - poczujesz sie jak w domu! crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Felicja to pierwsze auto skody po tym jak przejał ją VW i technicznie bazuje jeszcze na Skodzie

> Favorit co zreszta widać.Cześci stosowane w innych modelach VAG-a a montowane w Felicji to

> silnik 1.6 i diesel 1.9d

Sporo innych detali jest też już z koncernu VAG.

Mam tu na myśli elementy hamulców, różne kostki, wiązki kabli, silniczki elektryczne szyb czy wycieraczek, sterowniki silnika, elektryczne pompy paliwa, jakieś linki, przednie światłą przeciwmgłowe, osprzęt silnika, kierownica z poduszką powietrzną.

Mnie zastanawia np.: zestaw włączników klawiszowych świateł, ogrzewania szyby, świateł awaryjnych.

Czy taki klawisz-włącznik został zaprojektowany tylko i wyłącznie do Skody Falicia czy był on wykorzystywany w innych modelach koncernu VAG, a zmieniano tylko nakładkę klawisza z nadrukowanym symbolem-ikonką.

Albo taki włącznik zespolony przy kierownicy, czy był produkowany tylko do modelu Skoda Felicia czy tylko zmianie ulegały wygląd, kształt i kolor dźwigni, a pozostałe wnętrzności były lub dalej są wykorzystywane i innych modelach VAG.

Napisano

Sprawdz wnetrze Polo II (generacja do 1994r.), ono chyba ma wspolne niektore elementy. Tak sie sie kojarzy smile.gif

Napisano

> Kiedys wszystko bylo lepsze, fajniejsze i bardziej indywdualne

> A na serio - VW to w ogole posuwa sie w unifikacji super daleko - w tej chwili w polowie modeli,

> niewazne czy luksusowych, czy zyklych toczydel, jest ten sam panel klimatyzacji, te same radia

> (ba! one nawet nie sa juz w deske wkomponowane jakos - zwykle 2DIN!!). Nie mowiac o

> przelacznikach wszelkich.

> Jezdziles plebejska Octavia, a przesiadasz sie do Tuarega - poczujesz sie jak w domu!

Mnie to zawsze dziwiło i zarazem bawiło, jak to przekrzykują się użytkownicy np.: Skody Fabia i VW Polo gdzie to dwa takie same samochody, te same zawieszenia, zespół napędowy i jego osprzęt czy też wyposażenie wnętrza różniące się jedynie kształtem blach, obudów, deski rozdzielczej itp.

Ale jeden jest lepszy, bo ma VW, a drugi biedniejszy i gorszy, bo ma Skodę.

hehe.gif

Poza tym obecnie to prawie wszystkie samochody są wymieszane i każdy ma coś od kogoś innego.

Weźmy takie marki jak Fiat, Peugeot, Citroen - samochody dostawcze, lub Fiat i Opel - zespoły napędowe.

Napisano

Felicia ma coś zlosnik.gif wspólnego z Caddy Pickup II smile.gif:

PICT0164.JPG

Napisano
  • Autor

> Felicia ma coś wspólnego z Caddy Pickup II :

O patrz! Jednak coś było.

Napisano

> Zastanowiło mnie właśnie to czy detale montowane w modeli Skoda Felicia były wcześniej lub później

> montowane w innych samochodach. Bo jeżeli nie to producent musiał w sumie trochę napracować by

> stworzyć linię produkcyjną tylko pod jeden model i potem wraz z zakończeniem produkcji tego

> modelu zakończyć wytwarzanie elementów do niego przypisanych.

Primo - producent nie robi takich rzeczy.

Producent to tak naprawdę wycina z arkuszy blachy i tłoczy na prasach nadwozie, spawa je do kupy, lakieruje i przykręca do niego klamoty kupione od kooperantów.

VW (bo wtedy Felka należała już do VW) produkcję tych szpejów zlecił podwykonawcom. Różnica była tylko taka, że produkcja nie była tak zajebiście wielkoseryjna jak ma to miejsce teraz, gdzie całe moduły są wspólne dla wielu marek i modeli.

BTW, ZTCP to w Felce trochę wspólnych z VW szpejów było.

Przełączniki pod kierownicą, jakieś elementy wyposażenia (sygnał dźwiękowy, przekaźniki, skrzynki elektryczne, moduły poduszek/ABS, lusterko wewn, mechanizmy sterowania lusterkami zewn, oczywiście nieśmiertelna zapalniczka - z tego co pamięć ma słaba już po dekadzie nieobcowania z moją felką mi podpowiada)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.