Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sens zakupu AC dla Fabii z 2000 roku

Featured Replies

Napisano

Witam,

kupiłem Skodę Fabię z 2000 roku i ze względu na to, że autem też będzie jeździć żona myślę o zakupie AC na ten samochód.

I znalazłem dwie oferty ubezpieczenie OC + AC:

1) AXA: Zakres ubezpieczenia:

- OC ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadaczy

pojazdów mechanicznych

- ZK ubezpieczenie Zielonej Karty

- ASS BAZA ubezpieczenie Assistance w wariancie BAZA

- AC ubezpieczenie pojazdów od uszkodzeń Autocasco

- KR rozszerzenie ubezpieczenia AC o ryzyko kradzieży

- ASS MIDI ubezpieczenie Assistance w wariancie MIDI

- AC Europa, KR Europa, Assistance Europa

- Udział własny 15% wysokości szkody, nie mniej niż 850 zł, nie więcej niż 1700 zł

I to wszystko ma kosztować 1190zł/rok, gdzie samo OC to 520 zł/rok

2) You Can Drive (część Ergo Hestia)

ubezpieczenie za ok 1000 zł/rok z udziałem własnym w szkodach niekradzieżowych 5%, w kradzieżowych 10%, jedyne co muszę się dowiedzieć to kwestia żony jako współwłaściciela.

Proszę o pomoc co wybrać i czy jest w ogóle sens smile.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> 10%, jedyne co muszę się dowiedzieć to kwestia żony jako współwłaściciela.

> Proszę o pomoc co wybrać i czy jest w ogóle sens

> Pozdrawiam

z założenia żona jest współwłaścicielem chyba ze macie rozdzielnosć

Napisano

pytanie proporcje 70% wartosci auta (tyle dostaniesz max) do skladki.

Ja placilem bo chcialem miec ladne znizki jak kupie lepsze (drozsze) auto. Przydalo sie, a skladka za auto o niskiej wartosci byla mala - nie musialem sie tez przejmowac, ze ktos je ukradnie / zdewastuje.

Wg mnie warto pod warunkiem, ze bedziesz mogl to ubezpieczenie pociagnac dalej - auto ma 10 lat

Napisano

> Wg mnie warto pod warunkiem, ze bedziesz mogl to ubezpieczenie pociagnac dalej - auto ma 10 lat

Jeśli ubezpieczyciel zgodzi się na 10-latka, to z kontynuacją nie powinno być problemów. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> z założenia żona jest współwłaścicielem chyba ze macie rozdzielnosć

To wiem, chodziło mi o to, że ona też jest wpisana do DR i do tej pory nie miała swoich zniżek, a prawo jazdy ma od ~ 3 lat i nie wiem czy to ma wpływ na wysokość ubezpieczenia w tym "You can drive".

Kolejne pytanie: pojęcie "amortyzacja" z czym to się je ? Bo np. w OWU tego "You can drive" "Zużycie eksploatacyjne wyrażone w procentach wartości

części zakwalifikowanych do wymiany" dla auta 10-cio letniego wynosi 55% i nie wiem czy za to co dostanę będę w stanie naprawić auto czy nie ?

A tak w ogóle to ma ktoś jakieś doświadczenia z tym ubezpieczeniem "You can drive" ?

Napisano

Dlatego jak chcesz miec normalne ubezpieczenie doplac do "normalnego" a nie jakies tam you can drive....

Napisano

Cofamy się w czasie, jest rok 2002, listopad.

Kupiłem Fiata Uno, rok 1993, stan agonalny, do domu dojechał na sznurku (chociaż gwarancja zadziałała, przez bramę poprzedniego właściciela wyjechał o własnych siłach :-) ).

Najpierw reanimacja, rejestracja, chwila zastanowienia - brać AC ? Nie brać ? Aaaa, wezmę, co mi szkodzi...

Po reanimacji pojeździłem do lutego, aż tu ktoś się nie bał i Uno (podówczas 10 letnie) pojechało w siną dal.

Czy się opłaciło ?

Sam sobie odpowiedz :-)

Ja ubezpieczam u siebie wszystko, co jeździ, dopóki to jest opłacalne, czyli składka w zestawieniu do wartości sprzętu nie przekracza granic zdrowego rozsądku. Trudno określalnych, bo jeżeli mówimy o składce na poziomie 20% od wartości auta (bardzo realne w starym i "chodliwym" samochodzie z DOBRYM ubezpieczeniem) to można polemizować, że za drogo, ale jeżeli te 20% to 2 000 to da się to przełknąć, bo to KWOTOWO zwykła stawka za ubezpieczenie przeciętnego auta. Ewentualna strata 8 kpln będzie bardziej boleć :-)

Napisano
  • Autor

> Ja ubezpieczam u siebie wszystko, co jeździ, dopóki to jest opłacalne, czyli składka w zestawieniu

> do wartości sprzętu nie przekracza granic zdrowego rozsądku. Trudno określalnych, bo jeżeli

> mówimy o składce na poziomie 20% od wartości auta (bardzo realne w starym i "chodliwym"

> samochodzie z DOBRYM ubezpieczeniem) to można polemizować, że za drogo, ale jeżeli te 20% to 2

> 000 to da się to przełknąć, bo to KWOTOWO zwykła stawka za ubezpieczenie przeciętnego auta.

> Ewentualna strata 8 kpln będzie bardziej boleć :-)

Zgadzam się smile.gif zastanawiam się tylko czy przy amortyzacji na poziomie 55% w razie jakiegoś bum będę w stanie w miarę logicznie naprawić samochód ?

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Zgadzam się zastanawiam się tylko czy przy amortyzacji na poziomie 55% w razie jakiegoś bum będę w

> stanie w miarę logicznie naprawić samochód ?

Mówisz w takim razie o protezie a nie o AC.

Temat wielokrotnie tu poruszany przy okazji durnawych licytacji p.t. "a ja to oce-enwu-ace-kaer kupiłem za 0,01 PLN i ja to jestem zebeściak, a ty to jesteś frajer-pompka".

Wyceń PRAWDZIWE AC i zobacz, ile wyjdzie.

U mnie różnica między AC a "AC" była na poziomie 40% wysokości składki.

Po urealnieniu wysokości sumy ubezpieczenia (20% w dół od proponowanych przez agenta, najniższe możliwe widełki eurotax minus w dół do pełnych tysięcy), rezygnacji z bzdurnych "bardzo korzystnych psze pana" opcji jak assistance z franszyzą 50 km gdy samochód nie oddala się dalej niż 20 km w linii prostej od domu, ubezpieczenie szyb w cenie na poziomie naprawy na zamienniku (ewentualne naprawy i tak są na zamiennikach), NW na 3 000 w cenie 100 PLN itp cyrków wyszło jakieś grosze drożej niż pierwsza propozycja.

Napisano

jak brac AC to z jakies normalnej firmy a nie jakies you can drive... ja mam AC na siene z 98 r, zniesiona amortyzacja i udzial wlasny i chociaz sie nie musze martwic ze moze ktos bedzie wyjezdzal i przetyra mi caly bok czy ktos sobie pozyczy aby pojezdzic 270751858-jezyk.gif

Napisano

moim zdaniem nie zgłębiłeś tematu.

poszukaj inne oferty, pzu online, rankomat,

Napisano

imo jest sens ok.gif

rozne zj***y chodza po ziemi smile.gif ja mam pelny pakiet w 11 latku nawet szyby smile.gif

Napisano

AC czyli aircondition?

Tak trudno było napisać ubezpieczenia AC? hmm.gif

W temacie: Na pewno warto ubezpieczyć, warto poszukać taniego pakietu lub odwrotnie - osobno OC i AC. Ja ostatnio wykupiłem AC na Golfa z 1997 roku za kwotę kilkuset złotych ok.gif Nigdy nie wiadomo kiedy się przyda - wszystkie ubezpieczenia to do siebie mają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.