Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szok!!! 7l/100km

Featured Replies

Napisano

Jako że na tym baku wcale nie oszczędzałem, non stop się śpiesazyłem K-ce-Łaziska (na trasie 140 km/h nie spadało, później miasto >>TP<<) moje uno 1.0 i.e.S Fire spaliło 7l/100km yikes.gifyikes.gifyikes.gif Jak do tej pory to jajwiękrze spalanie mojego uniaka, szokło mnie, bo Astra Clasic 1.4 od mojego ojca nawet tyle nie spali ale UNO hmm.gif

Napisano

> Jako że na tym baku wcale nie oszczędzałem, non stop się śpiesazyłem

> K-ce-Łaziska (na trasie 140 km/h nie spadało, później miasto

> >>TP

hmm.gif

ja na ten weekend zrobilam traske gdansk - koszalin i spowrotem

to jest nie cale 200km w jedna strone wiec w sumie nie cale 400 a z baku ubylo mi ok 20 L wiec szacunkowo wychodzi mi ze spalil troche powyzej 5- 5,5L/100km zlosnik.gif

jechalam spokojnie - 5 bieg ze srednia predkoscia 90 - 110 km/h

i jestem bardzo zadowolona z tego wyniku wink.gif

Napisano

> >>TP

ZIMA!!!! ja teraz przejchałem gdzies 170 km... no spalił mi ok 13l ... czas się do tego przyzwyczaić... w zimie zawsze spalanie (przynajmniej w 1.0 u mnie) wzrasta dość mocno zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja na ten weekend zrobilam traske gdansk - koszalin i spowrotem

> to jest nie cale 200km w jedna strone wiec w sumie nie cale 400 a z

> baku ubylo mi ok 20 L wiec szacunkowo wychodzi mi ze spalil

> troche powyzej 5- 5,5L/100km

> jechalam spokojnie - 5 bieg ze srednia predkoscia 90 - 110 km/h

> i jestem bardzo zadowolona z tego wyniku

spoko waytogo.gif znam uniaka z tej strony 5 bieg 90-100 na trasie to mnie lyknął a dokładnie ojciec jechał moim uniakiem 4,7l/100 a tu nagle z nienacka troche go przypociłem i jush 7l skoczyło. Z tego co wiem to bak w uniaku ma 38 litrów a mnie weszło 37,5 praktycznie to na oparach chyba dojechałem na stacje ale teraz juz wiem że nie ma co patrzeć na wskazania poziomu paliwa w baaku.

Napisano

nie ma co patrzeć na wskazania poziomu paliwa w

> baaku.

ja raz na to popatrzyłem... na rezerwie przjechałem 60km. a gdy wsiadłem do auta wskazówka sie jeszcze podniosła... potem tylko było szybkie ywprzedzanie autobusu... samochod zaczął sie dławiać i zrobiłem nawrót na stacje benz...... niedojechałem hahaha.gif a wskazówka sie podniosła po przekręceniu kluczyka

Napisano

> spoko znam uniaka z tej strony

Otoz to. Moj gaznikowiec nawet jeszcze mniej ssie, gdy za kierownica siedzi ojciec to miesci sie w 4,5 litra waytogo.gif.

Natomiast gdy za kierownice wsiada syn... cfaniaczek.gif

... to i tak ciezko nim powyzej 6 litrow wejsc! 270751858-jezyk.gif

Napisano

... mnie jedzie na okrągło 7,5 (cykl mieszany)

Napisano

Witam Ja dzis tez przeżylem szok W cyklu miejskim moje Uno spaliło 7l/100 i tankuje w tej samej stacji w tym samym miejscu na BP Nie wiem co sie stalo bo dotychczas 8-8,5 Ja pamietam jak tu koledzy pisali o jakosci gazu i jego wpływ na ilość spalania Ale to cieszy byle tak dalej Pozdrawiam wszystkich

Napisano

> tego co wiem to bak w uniaku ma 38 litrów a mnie weszło 37,5

u mnie bak ma 42l... i w realu i w ksiazce tak ma napisane grinser006.gif

Napisano

Heheheheh - chciałbym żeby moja 899-tka tyle paliła przy takiej jeździe.... lecz spokojnie przekracza 9l gazu...

7-mkę to weźmie przy opanowanej jeździe, ale za to przy mega emeryckiej schodzi do 5-ciu (tylko kto by tak wytrzymał rotfl.gif)

Napisano

> >>TP

A u mnie spadło spalanie mimo zimowej pory!

Z 9,56l/100 po mieście spadło mi na 8.26l/100 (też po mieście, no może z 2 wyjazdami dalszymi po ok.30km w jedną stronę)! ! ! zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Heheheheh - chciałbym żeby moja 899-tka tyle paliła przy takiej

> jeździe.... lecz spokojnie przekracza 9l gazu...

> 7-mkę to weźmie przy opanowanej jeździe, ale za to przy mega

> emeryckiej schodzi do 5-ciu (tylko kto by tak wytrzymał )

hmm.gif

w silniczkach na gaźniku dużo znaczenia ma jego odpowiednie wyregulowanie alien.gif no i powstrzymanie sie czasem od niepotrzebnego szarżowania 270751858-jezyk.gif

jak wczoraj wracałam to napatrzyłam się na idiotów wyprzedzających na trzeciego a czasem na czwartego innych - żółwi, którzy mimo pobocza szerokości 2 pasa za nic nie chcieli zjeżdżać, nerwusów, którzy z odległości 100m już dawali mi światłami po dupci że mam im zjechać i to już natychmiast...

pad.gif

załamać się idze icon_rolleyes.gif

Napisano

nie tak tragicznie, mój 899 ccm przy stałej 140-150 kmh na autostradzie spala 8-9 litrów , ale coś za coś smile.gif

Napisano

> nie tak tragicznie, mój 899 ccm przy stałej 140-150 kmh na

> autostradzie spala 8-9 litrów , ale coś za coś

moj uniak 1,4 na gazie teraz w okresie zimy w miescie 8,2 gazu z tym ze nie mam cizkiej nogi jak sie to mowi. W wakacje jechalem nad morze gazu ok 5,7 na 100 z predkoscia 90-110km mysle ze nie jest zle. Z tego co slyszalem duzy wplyw na spalanie gazu maja przewody WN i filtr powietrza prawda to ??

Napisano
  • Autor

> ... mnie jedzie na okrągło 7,5 (cykl mieszany)

ale LPG czy BP hmm.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie bak ma 42l... i w realu i w ksiazce tak ma napisane

dziwna sprawa może masz włożony z 1.4 hmm.gif

Napisano

Kiepski wynik biglaugh.gif

"Wycieczka" w 4 osoby z Cz-wy do Gdańska.Na dworze duży przymrozek poniżej -10 st C w dzień ,a w nocy w ok. -15 st C,a może i jeszcze chłodniej było frown.gif .Średnia prędkośc przelotowa ok 83 km/h.Spalanie 6,2 litra na 100 km wink.gif .Latem pali ok 4,9 litra na 100km na tej samej trasie (ale przy większym natężeniu ruchu i tym samym znacznie mniejszej V śr.)

Napisano

> dziwna sprawa może masz włożony z 1.4

nie. no mam 42 i juz, zbiornik oryginalny, niewymieniany. moze dlatego ze mam wloska produkcje. w ksiazce tez tak mam napisane

zrzut zrobiony aparatem, ale jesli trzeba zeskanuje tylko nie chcialo mi sie isc do drugiego kompa ze skanerem.....

276027205-IMG_0002.JPG

post-38339-14352466580543_thumb.jpg

Napisano

> >>TP

To tylko sie cieszyć. Bo moj to 13l potrafi spalić i to LPG.

A mam 1.1 w gaźniku.A jak przycisne to lepiej nie mówić.

Napisano

jak czytam te wsze gadki o spalaniu to mnie szlak trafia z checiom bym pojezdzil z kims w uno 1,4 bo jetem taki ze jak nie zobacze to nie uwierze 9,5-10l po miescie i ok 12,5-13lpg to u mnie standard tak wiec nie wiem skad wam sie te spalania biora??

Pozdrowionka

Napisano

ja w 1.5 tez mialem miec 42 litry, ale w rzeczywistosci mialem troche mniej bo raz mi sie bak lekko wgial do wewnatrz wink.gif

Napisano

> jak czytam te wsze gadki o spalaniu to mnie szlak trafia z checiom

> bym pojezdzil z kims w uno 1,4 bo jetem taki ze jak nie zobacze

> to nie uwierze 9,5-10l po miescie i ok 12,5-13lpg to u mnie

> standard tak wiec nie wiem skad wam sie te spalania biora??

> Pozdrowionka

moze ze stylu jazdy?

mi naprawde palil po miescie w granicach 8 litrow, ale wszystko bylo wtedy w samochodzie na cacy: filtry, uklad zaplonowy, zawory... a do tego mocno napompowane oponki i specyficzny styl jazdy

na trasie najmniej wzial mi 6,6 z dwoma osobami na pokladzie i sporym bagazem. jednak jechalem dosc szybko (600km w niecale 6h) bo mialem calkiem fajne warunki drogowe.

inna sprawa, ze jak zaczalem po polskiej stronie deptac do podlogi i leciec z predkoscia 150-160km/h niemal non-dtop to z baku znikalo w oczach crazy.gif jak po miescie palowalem mocno to tez spokojnie polykal 10-12l benzynki.

Napisano

> A mam 1.1 w gaźniku.A jak przycisne to lepiej nie mówić.

bo mniejszy silnik nie zawsze jest ekonomiczniejszy smirk.gif

a niestety wiele osob uwaza, ze jak np 1.5 pali 8 to np 1.0 powinien palic 4 a 3.0 16 pad.gif

do tego jak sie widzi styl jazdy niektorych i ich pozniejsze narzekanie na spalanie to rece opadaja... pad.gif

P.S. nie odnosze tego do ciebie tylko tak szerszym kontekstem mi sie napisalo wink.gif

Napisano

> moze ze stylu jazdy?

> mi naprawde palil po miescie w granicach 8 litrow, ale wszystko bylo

> wtedy w samochodzie na cacy: filtry, uklad zaplonowy, zawory...

> a do tego mocno napompowane oponki i specyficzny styl jazdy

> na trasie najmniej wzial mi 6,6 z dwoma osobami na pokladzie i sporym

> bagazem. jednak jechalem dosc szybko (600km w niecale 6h) bo

> mialem calkiem fajne warunki drogowe.

> inna sprawa, ze jak zaczalem po polskiej stronie deptac do podlogi i

> leciec z predkoscia 150-160km/h niemal non-dtop to z baku

> znikalo w oczach jak po miescie palowalem mocno to tez

> spokojnie polykal 10-12l benzynki.

nie mowioe ze nie mam ciezkiej nogi ale mimo wszystko mam do dyspozycji forda sierre kombi z 2l silnki i 11l to standard lecz roznica w osiagach jest znaczna wiec mysle ze silniczek nie jest najlepszy w uno 1,4 a w trasie zeszlem do 6l gazu /100km

Napisano

> nie mowioe ze nie mam ciezkiej nogi ale mimo wszystko mam do

> dyspozycji forda sierre kombi z 2l silnki i 11l to standard lecz

> roznica w osiagach jest znaczna wiec mysle ze silniczek nie jest

> najlepszy w uno 1,4 a w trasie zeszlem do 6l gazu /100km

wniosek z tego, ze pali ci tyle z twojej wlasnej winy (styl jazdy) wink.gif

a co do scierki-moim zdaniem 2.0 w tym samochodzie to nieporozumienie-silnik za slaby to tego samochodu co sprawia, ze i osiagi i zuzycie zbyt rewelacyjne nie sa.

pozatym jesli uwatasz, ze scierka tak zwawo np przyspiesza to porownaj katalogowe dane uno 1.4 lub 1.5 z fordem sierra 2.0 ewentualnie z mitsubishi eclipse 2.0 biglaugh.gif

Napisano

> nie mowioe ze nie mam ciezkiej nogi ale mimo wszystko mam do

> dyspozycji forda sierre kombi z 2l silnki i 11l to standard lecz

> roznica w osiagach jest znaczna wiec mysle ze silniczek nie jest

> najlepszy w uno 1,4 a w trasie zeszlem do 6l gazu /100km

No i widzisz kolega Ci powiedzial od czego zalezy spalanie smile.gif styl jazdy ma najwiekszy wplyw, pozniej mozna ewentualnie jakies regulacje inimalne albo wymiany filtrow. Przyjedz na batory zadzwon na domofon to Ci pokaze jak ekonomicznie wydajnie jezdzic 270751858-jezyk.gif owszem jak sie gdzies czlowiek spieszy to sie nie mysli ile pali ten unolot ale jak sie ma czas to mozna przystopowac 270751858-jezyk.gif

Napisano

bylem teraz w katowicach srednio jechalem 110km/h 5 osob , kazde ruszanie na swiatlach bylo jednoznaczne ze spodem pedalu gazu jazda taka mnie kosztuje 8,5 litra na 100:) pozdrawiam

Napisano

> bylem teraz w katowicach srednio jechalem 110km/h 5 osob , kazde

> ruszanie na swiatlach bylo jednoznaczne ze spodem pedalu gazu

> jazda taka mnie kosztuje 8,5 litra na 100:) pozdrawiam

no i wlasnie to mnie zasnawia, po co przy ruszaniu wciskac do podlogi?

to samo przy przyspieszaniu i wyprzedzaniu? jesli nie mamy aktualnie obrotow powytej srednich tylko np 2500 rpm top smaochod i z gazem wcisnietym do poglogi bedzie sie dlugo zbieral a do tego paliwo sie bedzie lalo jak z kranu bo ecu wezmie sygbal z przerpustnicy i predkosci obrotowej i wydluzy maksymalnie czas wtrysku aby pomoc przyspieszac.

nie prosciej by bylo zredukowac o oczko czy dwa i przez chwilke pociagnac na wyzszych obrotach ale z gazem wcienietym mniej niz w 70%? cfaniaczek.gif

Napisano

... na LPG

Napisano

no wlasnie pewnie prosciej ale jak sie nie ma obrotomierza to ciezko jest mowic o jakichkolwiek obrotach ja moge wyroznic ze swojego doswiadczenia 3 rodzaje: srednie niskie i wysokie zlosnik.gif poza tym mam w sobie taka zylke ze nawet spalanie tych dwoch litrow wiecej nie zabierze mi tej przyjemnosci smile.gif chodz to tylko 1.0 ale jest zlosnik.gif pozdrawiam

Napisano

> bo mniejszy silnik nie zawsze jest ekonomiczniejszy

> a niestety wiele osob uwaza, ze jak np 1.5 pali 8 to np 1.0 powinien

> palic 4 a 3.0 16

> do tego jak sie widzi styl jazdy niektorych i ich pozniejsze

> narzekanie na spalanie to rece opadaja...

> P.S. nie odnosze tego do ciebie tylko tak szerszym kontekstem mi sie

> napisalo

Oki. tylko że byłem u gazownika i okazało sie że membrany mi sie sypły i dlatego tyle pali. A co do stylu jazdy to zgadza sie im agresywniej tym wiecej pali. Mi przy predkości 130-140 na trasie spalał 7-8l . A przy 90km trochre mniej.

Napisano

> Jako że na tym baku wcale nie oszczędzałem...

Wbrew pozorom małe motorki palą bardzo dużo...

Jako że nie jeżdę jak rencista, to pewnie mój wynik mógłby zejść jeszcze niżej... 6,4 traska i odcinki po trzydzieści parę km... 7,5 - 12 we mieście... Dodam, ze cały rok jeżdżę na światłach, więc nie ma u mnie różnicy, czy zima, czy lato.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.