Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 2.0 DTI pytania techniczne

Featured Replies

Napisano

witajcie

jako, że w planie jest dodatkowo zafira z tym silnikiem mam kila pytań typowo technicznych.

1. czy zdarza się, że trzeba wymienić łańcuch? Jeśli tak czy jest to w miarę do ogarnięcia dla kogoś kto dysponuje podstawowymi narzędziami oraz chęciami grinser006.gif oraz ile taki zestaw naprawczy kosztuje? Wymienia się sam łańcuch czy dodatkowo jeszcze jakieś prowadnice itp itd?

2.Czy demontaż pompy wtryskowej wymaga demontażu łańcucha rozrządu?

3. są firmy które oferują kompleksową regeneracje całej pompy (nie tylko sterownika) za 999zł czy to jest coś warte?

4. co tam jeszcze się sypie:)?

5. czy luz zaworowy realizowany jest poprzez płytki czy hydraulikę?

6. jakie mniej więcej realne przebiegi między naprawcze (remont główny) wytrzymuje ten silnik? Jestem przyzwyczajony do przebiegów 400tyś i pełnego syntetyka i nic się nie psuje, czy ten silnik spełni moje oczekiwania pod tym względem?

Napisano

> witajcie

> jako, że w planie jest dodatkowo zafira z tym silnikiem mam kila pytań typowo technicznych.

> 1. czy zdarza się, że trzeba wymienić łańcuch?

zdarza się ale są to sporadyczne przypadki

> 3. są firmy które oferują kompleksową regeneracje całej pompy (nie tylko sterownika) za 999zł czy

> to jest coś warte?

Z tego co czytałem na VKP to najtańsza regeneracja cos koło 1600 zł więc nie wiem skąd nagle taki spadek ceny...

> 4. co tam jeszcze się sypie:)?

W silniku czy aucie?

Napisano
  • Autor

> W silniku czy aucie?

w silniku, głównie mi zależy na tym, żeby nie czuć jakiegoś większego ciśnienia jak będę z 2-3tyś km od domu, po kupnie będę chciał uprzedzić wszystkie znane usterki i wymienić co się da.

Napisano

> w silniku, głównie mi zależy na tym, żeby nie czuć jakiegoś większego ciśnienia jak będę z 2-3tyś

> km od domu, po kupnie będę chciał uprzedzić wszystkie znane usterki i wymienić co się da.

tak teraz spojrzałem na kacik OPLA i tam juz pytałes o zafirę z tym własnie silnikiem to czemu znowu o to pytasz?

Napisano

> w silniku, głównie mi zależy na tym, żeby nie czuć jakiegoś większego ciśnienia jak będę z 2-3tyś

> km od domu, po kupnie będę chciał uprzedzić wszystkie znane usterki i wymienić co się da.

pompę będziesz regenerował "na wszelki wypadek " icon_eek.gif

Napisano

> pompę będziesz regenerował "na wszelki wypadek "

zrobi raz a porządnie całe auto - wydajac ok. 10 kzł - i bedzie miał spokój na lata wink.gif

Napisano

> zrobi raz a porządnie całe auto - wydajac ok. 10 kzł - i bedzie miał spokój na lata

tyle nie pomoże ok.gif

Napisano
  • Autor

> tak teraz spojrzałem na kacik OPLA i tam juz pytałes o zafirę z tym własnie silnikiem to czemu

> znowu o to pytasz?

tutaj jakoś więcej technicznych ludzi zagląda smile.gif

Napisano
  • Autor

> pompę będziesz regenerował "na wszelki wypadek "

holowanie z za granicy kosztuje więcej niż regeneracja więc rachunek ekonomiczny wydaje się przemawiać za regeneracją.

Zresztą, przerwane wakacje są warte więcej niż regeneracja

Napisano
  • Autor

> zrobi raz a porządnie całe auto - wydajac ok. 10 kzł - i bedzie miał spokój na lata

cóż by wymagała, aż takich inwestycji?

Napisano

> cóż by wymagała, aż takich inwestycji?

zależy co będziesz chciał zrobić " na wszelki wypadek"

Napisano

> holowanie z za granicy kosztuje więcej niż regeneracja więc rachunek ekonomiczny wydaje się

> przemawiać za regeneracją.

> Zresztą, przerwane wakacje są warte więcej niż regeneracja

tak patrząc to wszystko sie może zepsuć. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> zależy co będziesz chciał zrobić " na wszelki wypadek"

pompa, wymiana oleju w skrzyni i sprawdzenie stanu skrzyni, luzy w zawieszeniu wszelakie, w sumie nic innego mi do głowy nie przychodzi.

Napisano

> pompa, wymiana oleju w skrzyni i sprawdzenie stanu skrzyni, luzy w zawieszeniu wszelakie, w sumie

> nic innego mi do głowy nie przychodzi.

no wiesz, może pójśc też uszczelka pod głowica, rozrząd podczas wyjazdu wink.gif

Napisano

Jeżeli pompa "działa" to lepiej przy niej nie grzebać bo może być z tego więcej szkody niż pożytku, szczególnie po regeneracji za 999zł.

Wyeliminować wszelkie ewentualne nieszczelności układu paliwowego mogące mieć wpływ na zapowietrzanie (uszczelniacze trawersów, wężyki przelewowe + trójniki), obudowa filtra paliwa + oringi przy złączkach tego filtra, stosować markowe filtry i ON z dobrego źródła i jeździć.

Napisano
  • Autor

> no wiesz, może pójśc też uszczelka pod głowica, rozrząd podczas wyjazdu

jest łańcuch więc się chyba nie zerwie, uszczelki pod głowicą chyba nie są, aż tak problematyczne. Np w silnikach JTD nigdy nie słyszałem żeby komuś uszczelka padła a jak jest w tym przypadku?

Napisano
  • Autor

> Jeżeli pompa "działa" to lepiej przy niej nie grzebać bo może być z tego więcej szkody niż pożytku,

> szczególnie po regeneracji za 999zł.

pompa pada z dnia na dzień, czy wcześniej przejawia jakieś symptomy zapowiadające zbliżającą się usterkę?

> Wyeliminować wszelkie ewentualne nieszczelności układu paliwowego mogące mieć wpływ na

> zapowietrzanie

to właśnie mam w planie, wszystko musi być na igłę bez jakichkolwiek wycieków itp itd.

Napisano

> pompa pada z dnia na dzień, czy wcześniej przejawia jakieś symptomy zapowiadające zbliżającą się

> usterkę?

Nie ma reguły. Około roku temu byłem w ASO na wgraniu najnowszego oprogramowania do sterownika silnika (z poprawioną obsługą modułu grzania świec). Przed aktualizacją facio odczytał błędy ze sterownika - były 2 lub 3 kody wskazujące na to, że pompa lub sterownik pompy lada chwila może wyciągnąć kopyta. Od tamtej chwili na liczniku przybyło prawie 20kkm i auto jeździ tak samo.

Napisano
  • Autor

> Nie ma reguły.

czyli po kupnie od razu wymieniam i nie kombinować. Teraz tak piszę, a jak kupie to pewnie znajdzie się milion innych wydatków grinser006.gif

Napisano

> czyli po kupnie od razu wymieniam i nie kombinować. Teraz tak piszę, a jak kupie to pewnie znajdzie

> się milion innych wydatków

Kup lepiej 1.8 16V, taka moja rada.

Napisano
  • Autor

> Kup lepiej 1.8 16V, taka moja rada.

teraz mam 1.6 zagazowane, problemów zero, ale jakoś tak irytuje mnie to częste tankowanie czasami 3 razy w tygodniu to dołuje.

Napisano

> 1. czy zdarza się, że trzeba wymienić łańcuch?

Nie słyszałem, ale fachowcy z AŚ przy okazji testu używanych Zafir A piszą, że się wyciąga, dzwoni i ... wcale nie jest bezobsługowy hehe.gif. Fachowcy z AŚ przy okazji tego samego testu Zafiry A (2.0 i 2.2 DTI) piszą, że pada pompa. Przy okazji testu Vectry C (2.2 DTI) słowem się nie zająknęli o pompie za to wspomnieli o EGR smirk.gif.

> 4. co tam jeszcze się sypie:)?

Zamula się dolot z powodu szlamu (EGR).

Jeżeli już celujesz w DTI to szukaj 2.2. Pali niewiele więcej, a 2.0 to muł.

Napisano

> Jeżeli już celujesz w DTI to szukaj 2.2. Pali niewiele więcej, a 2.0 to muł.

2.2 ma dwumase, a w 2.0 montowali dopiero od 2003r

Napisano

> Nie słyszałem, ale fachowcy z AŚ przy okazji testu używanych Zafir A piszą, że się wyciąga, dzwoni

> i ... wcale nie jest bezobsługowy . Fachowcy z AŚ przy okazji tego samego testu Zafiry A (2.0

> i 2.2 DTI) piszą, że pada pompa. Przy okazji testu Vectry C (2.2 DTI) słowem się nie zająknęli

> o pompie za to wspomnieli o EGR .

> Zamula się dolot z powodu szlamu (EGR).

> Jeżeli już celujesz w DTI to szukaj 2.2. Pali niewiele więcej, a 2.0 to muł.

Ale 2.2 ma wałki wyrównoważające i to właśnie od nich slizg sie rozpada i dzwoni w 2.0 nie spotkałem sie z wyciagnietym łańcuchem co najwyżej padniety napinacz waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.