Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalanie pandy z pilota.

Featured Replies

Napisano

Mam radiolinię dwukanałową o zasięgu 200m. Jeden kanał można wykorzystać do zapłonu a drugi do odpalania. Radiolinia ma dwa przekaźniki. Jakby to trzeba było popodłączać żeby grało? Da się rozebrać stacyjkę tak żeby odpowiednie kabelki wybebeszyć?

Oczywiście trzeba by auto zostawiać na luzie i na ręcznym.

Napisano

> Mam radiolinię dwukanałową o zasięgu 200m. Jeden kanał można wykorzystać do zapłonu a drugi do

> odpalania. Radiolinia ma dwa przekaźniki. Jakby to trzeba było popodłączać żeby grało? Da się

> rozebrać stacyjkę tak żeby odpowiednie kabelki wybebeszyć?

> Oczywiście trzeba by auto zostawiać na luzie i na ręcznym.

będziesz miał problem z immo. chyba że wybebeszysz go z kluczyka ...

Napisano
  • Autor

O tym nie pomyślałem. A w każdym kluczyku jest immo?

Napisano

> Mam radiolinię dwukanałową o zasięgu 200m. Jeden kanał można wykorzystać do zapłonu a drugi do

> odpalania. Radiolinia ma dwa przekaźniki. Jakby to trzeba było popodłączać żeby grało? Da się

Uważam to za całkowicie poroniony pomysł, mający same wady!

-Konieczność zostawiania auta na ręcznym. Zobaczysz zimą jak przymarznie hamulec jak będzie fajnie! smile.gif

-Immobilizer umocowany przy antenie w samochodzie straci rację bytu, będzie tylko atrapą!

-Jeśli ktoś niechcący zostawi auto na biegu to zdalne odpalenie może spowodowac uderzenie w coś z przodu albo z tyłu.

Pewnie jeszcze kilka wad znalazłoby się. Zalet nie widzę!

Szpanowanie przed kumplami znudzi się po kilku pokazach! smile.gif

Samochód to nie chiński skuter a tylko tam stosują ten głupi gadget!

Napisano
  • Autor

To nie szpan, nie o to chodzi. Rano jeżdżę z dziciakami do żłoba i wsiadanie od razu do ciepłego auta byłoby fajne.

A ręczny zaciągam od 10lat i raz tylko nie chciał odpuścić.

Napisano

no jak na mój gust, to mając radiolinię reszta prosta do realizacji.

Jedynie immo na stałe przy antenie. Coś za coś.

Jeden przekaźnik będzie włączał sekwencję dla zapłonu (można to nawet na przekaźnikach z opóźnieniem czasowym zrobić).

Dodatkowo bierzesz sygnał z ręcznego - jeśli nie będzie zaciągnięty - układ nie zadziała (styk ręcznego wpięty w szereg z cewką przekaźnika - w najprostszym przypadku). Nawet jak będziesz miał ręczny zaciągnięty i wrzucony bieg, to najwyżej auto zgaśnie. Do tego dokładasz jakiś kontrolny sygnał (napięcie po zapłonie) (na wypadek, gdyby auto nie odpaliło od strzału albo zgasło bo miałeś bieg wrzucony).

Przewody od stacyjki są dostępne po zdjęciu dolnej osłony kolumny kierowniczej.

Napisano

myślałeś o zakłóceniach?? czy one nie spowodują błędów w komunikacji??

Napisano

> To nie szpan, nie o to chodzi. Rano jeżdżę z dziciakami do żłoba i wsiadanie od razu do ciepłego

> auta byłoby fajne.

> A ręczny zaciągam od 10lat i raz tylko nie chciał odpuścić.

nie lepiej ogrzewanie postojowe założyć? hmm.gif

Napisano

> Uważam to za całkowicie poroniony pomysł, mający same wady...

Od tego jest ogrzewanie postojowe, reszta to będzie rzeźba... ok.gif

W dodatku należy pamiętać o PoRD:

Art. 60. 2. Zabrania się kierującemu:

1. oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu;

3. pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze;

Napisano

> nie lepiej ogrzewanie postojowe założyć?

3500zl zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie lepiej ogrzewanie postojowe założyć?

mlot.gif że ja wcześniej na to nie wpadłem. widzisz co dwie głowy to nie jedna.

Mam aku żelowy 17Ah i 40Ah na pewno któryś się nada, mam radiolinie, układ zapobiegający rozładowaniu aku poniżej 10V kosztuje 30zł, a nagrzewnica na allegro na 12V ok 50zł. zostaje do rozwiązania kwestia naładowania aku. Ale myślę że jak by zrobił ograniczenie prądu ładowania do ok 2A lub 3A to i aku się naładuje podczas jazdy i instalacja auta dużo nie ucierpi. Najwyżej tylną szybę się wyłączy po ogrzaniu a wto miejsce aku się będzie ładował.

Napisano

> 3500zl

zależy jaki wariant- rozwiązanie z prostym elektrycznym podgrzewaczem w bloku ( coś w rodzaju grzałki) to koszt ok 1000-1500 pln waytogo.gif

Napisano

> że ja wcześniej na to nie wpadłem. widzisz co dwie głowy to nie jedna.

> Mam aku żelowy 17Ah i 40Ah na pewno któryś się nada, mam radiolinie, układ zapobiegający

> rozładowaniu aku poniżej 10V kosztuje 30zł, a nagrzewnica na allegro na 12V ok 50zł. zostaje

> do rozwiązania kwestia naładowania aku. Ale myślę że jak by zrobił ograniczenie prądu

> ładowania do ok 2A lub 3A to i aku się naładuje podczas jazdy i instalacja auta dużo nie

> ucierpi. Najwyżej tylną szybę się wyłączy po ogrzaniu a wto miejsce aku się będzie ładował.

Wszystko fajnie, tylko trzeba jeździć, jeździć i jeździć, wiele godzin w ciągu dnia aby nie było deficytu prądu!

Albo mniej komfortowe rozwiązanie to codzienne ładowanie akumulatora.

Niestety te kilka (naście, kilkadziesiąt?) amperogodzin, które wykorzystasz na grzanie auta przed uruchomieniem silnika trzeba będzie uzupełnić!

Napisano

Nie wiem czy mieszkasz w bloku czy w domku. Jeżeli w domku to w najtańszy , pewny i zgodny z PoRD to kupić grzałkę na 230V do ogrzewania płynu chłodzącego z dodatkową pompką ( widziałem takie ustrojstwa na necie) . Kabel najlepiej do zew gniazdka na domku i najlepiej zrobić wył owego gniazdka w mieszkaniu lub zastosować przekaźnik czasowy jak np do bojlerów itp. Jedynie musiałbys pokombinować ze zdalnym wł wentylatora w autku.

Plusy takie że nie tracisz NoPb uruchamiając auto silnik jest już ciepły , wada codziennie wieczorem musisz pamiętać o podłączeniu zasilania.

Napisano
  • Autor

> Wszystko fajnie, tylko trzeba jeździć, jeździć i jeździć, wiele godzin w ciągu dnia aby nie było

> deficytu prądu!

Z tym nie mam problemu. Moja praca polega na tym że jeżdże, z obiektu na obiekt od olsztyna poprzez gdańsk aż do słupska. Czasem się zrobi nawet i 120km po samym trójmieście.

Scenariusz jest taki:

-odpalam z pilota ogrzewanie elektryczne zasilane z dodatkowego aku zabezpieczonego przed nadmiernym rozładowaniem.

-grzeje tak długo aż przyjdę do auta lub tak długo jak napięcia na aku spadnie do 10V

-wsiadam (do ciepłego mam nadzieję) i jadę z dzieciakami

-potem mam cały dzień na naładowanie aku z gniazda zapalniczki (przez diode i z ograniczeniem do max 3A)

-wracam do domu i odpinam aku z ładowania a podłączam do niego grzałkę (poprzez radiolinię)

-i znowu odpalam grzanie z pilota ............

O efektach napewno napiszę.

Napisano

> Z tym nie mam problemu. Moja praca polega na tym że jeżdże, z obiektu na obiekt od olsztyna poprzez

> gdańsk aż do słupska. Czasem się zrobi nawet i 120km po samym trójmieście.

> Scenariusz jest taki:

> -odpalam z pilota ogrzewanie elektryczne zasilane z dodatkowego aku zabezpieczonego przed

> nadmiernym rozładowaniem.

> -grzeje tak długo aż przyjdę do auta lub tak długo jak napięcia na aku spadnie do 10V

> -wsiadam (do ciepłego mam nadzieję) i jadę z dzieciakami

> -potem mam cały dzień na naładowanie aku z gniazda zapalniczki (przez diode i z ograniczeniem do

> max 3A)

> -wracam do domu i odpinam aku z ładowania a podłączam do niego grzałkę (poprzez radiolinię)

> -i znowu odpalam grzanie z pilota ............

> O efektach napewno napiszę.

Jakoś to do mnie nie przemawia. Nie wierzą, że taka mini farelka o mocy 100 czy 150W może ogrzać lodowate wnętrze samochodu.

Włóż sobie na próbę jakąś małą suszarkę do włosów o podobnej mocy i sprawdź efekt.

Nawet jeśli cokolwiek ogrzeje to otwarcie drzwi na kilka minut całkowicie ten efekt zniweluje!

Chyba prostszym i bardziej komfortowym rozwiązaniem byłoby kupienie mat grzewczych na fotele! Takie maty można kupić za ok 40zl a efekt jest dobry.

Jak człowiek siedzi na ciepłym to całe ciało to odczuwa.

Jeśli już koniecznie chcesz coś udziwniać to sobie włączaj te maty zdalnie kilka minut przed wejściem do auta, prąd przez nie pobierany (ok 5A) przez kilka minut nie zaszkodzi akumulatorowi a może nawet ożywi go przed rozruchem silnika.

Napisano

Druciarnia będzie straszna, a efekt zerowy, jeśli dobrze pamiętam elektryczne nagrzewnice w autach maja około 700W.

Napisano

> zależy jaki wariant- rozwiązanie z prostym elektrycznym podgrzewaczem w bloku ( coś w rodzaju

> grzałki) to koszt ok 1000-1500 pln

Może, kiedyś pytałem o webasto, to kwota była żędu 3tyś.

Napisano

> Druciarnia będzie straszna, a efekt zerowy jeśli dobrze pamiętam >elektryczne nagrzewnice w autach

> maja około 700W.

Typowe samochodowe nagrzewnice na 12V włączane do gniazda zapalniczki mają ok 150W.

Ciekawe jak wyobrażasz sobie podłączenie do gniazda zapalniczki urządzenia o mocy 700W ? to jest prąd prawie 60A, tym to już spawać można! smile.gif

Poza tym jaka druciarnia??

Przewód zasilający od maty idący pod wykładzinę przy tunelu, z luzem umożliwiającym przesuwanie fotela, sterownik gdzieś pod ręką w okolicy ręcznego i nic nie widać, wszystko cacy!

Piszesz, że "efekt będzie zerowy", a ja zapytam czy siedziałeś kiedyś zimą na podgrzewanym fotelu? Przypuszczam, że nie!

Napisano

> Typowe samochodowe nagrzewnice na 12V włączane do gniazda zapalniczki mają ok 150W.

> Ciekawe jak wyobrażasz sobie podłączenie do gniazda zapalniczki urządzenia o mocy 700W ? to jest

> prąd prawie 60A, tym to już spawać można!

> Poza tym jaka druciarnia??

> Przewód zasilający od maty idący pod wykładzinę przy tunelu, z luzem umożliwiającym przesuwanie

> fotela, sterownik gdzieś pod ręką w okolicy ręcznego i nic nie widać, wszystko cacy!

> Piszesz, że "efekt będzie zerowy", a ja zapytam czy siedziałeś kiedyś zimą na podgrzewanym fotelu?

> Przypuszczam, że nie!

Typowa nagrzewnica elektryczna montowana seryjnie np w fiacie Bravo. MIałem taka do gniazdka zapalniczki z Norauto ala suszarka. Maty to żadna druciarnia wtyczka i gniazdko, druciatnia to patenty z drugim akumulatorem itp. Nie miałem takiej maty i niewiem jak działa, wiem jak działaja fotele podgrzewane montowane seryjnie i to fajna jest rzecz.

Napisano

> Typowa nagrzewnica elektryczna montowana seryjnie np w fiacie Bravo. MIałem taka do gniazdka

> zapalniczki z Norauto ala suszarka. Maty to żadna druciarnia wtyczka i gniazdko, druciatnia to

> patenty z drugim akumulatorem itp. Nie miałem takiej maty i niewiem jak działa, wiem jak

> działaja fotele podgrzewane montowane seryjnie i to fajna jest rzecz.

Tośmy się trochę nie zrozumieli.

Ale nagrzewnica o której piszesz też nie mogła mieć więcej niż180W bo na tyle max. pozwala samo gniazdo i bezpiecznik, który je zabezpiecza.

No chyba, ze to jakieś specjalne rozwiązanie Faiata tam zastosowano?

Napisano

> Tośmy się trochę nie zrozumieli.

> Ale nagrzewnica o której piszesz też nie mogła mieć więcej niż180W bo na tyle max. pozwala samo

> gniazdo i bezpiecznik, który je zabezpiecza.

Dokładnie suszarka na przyssawce hehe.gif maiłem to chwile żeby sprawdzić i to jest wielkie g... .

> No chyba, ze to jakieś specjalne rozwiązanie Faiata tam zastosowano?

Nie specjalne, większość aut klasy kompakt i wyżej z silnikiem diesla ma nagrzewnicę elektryczna wbudowana w układ ogrzewania, lub za skromna dopłata koło 600zł. Odpalasz silnik i od razu leci ciepłe powietrze. Zeby był jakikolwiek efket potrzebna jest wysoka moc z tego co pamiętam w Fiacie Bravo jest to grzałka o mocy około 700W.

Napisano

> większość aut klasy kompakt i wyżej z silnikiem diesla ma nagrzewnicę elektryczna

> wbudowana w układ ogrzewania, lub za skromna dopłata koło 600zł. Odpalasz silnik i od razu

> leci ciepłe powietrze. Zeby był jakikolwiek efket potrzebna jest wysoka moc z tego co

> pamiętam w Fiacie Bravo jest to grzałka o mocy około 700W.

I takie rozwiązanie ma sens!

Wszelkie grzejniczki o mocy ok. 150W to tylko nieprzydatny gadget!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.