Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.0 Pali jak smok i niedogrzewa się.

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem z Unem 1.0 benzyna 1998r. 33kw.

Chodzi o to że samochód bardzo dużo pali jakieś 12-14 litrów na setke, sprawdzałem to już kilkakrotnie potrafi zejść 5 kresek niżej po przejechaniu 100 km. Wymieniłem wszystkie filtry olej Mobile półsyntetyk taki jak był wcześniej 10w40. Wymieniłem także bak na nowy bo był z góry rozszczelniony, sprawdzałem już nawet wskaźnik paliwa, pływak ale to nie to on po prostu dużo pali! tutaj dowód w tym poście i nie UNO wcale tak niema nikt mi nie wmówi tak jak poniżej w poście że Uno tak pali to jest silnik 1.0 a nie 3.0 żeby palił jak smok. Sonda Lambda? Raczej chyba nie, samochód pali fajnie obroty fajnie chodzą, nie muli go i nie gaśnie.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1824155&highlight=

Na odcinku 40 km samochód nie chce się nagrzewać w ogóle max 60 stopni ale to max no chyba że stoje w korkach to rośnie do 70 albo 90 albo jak go w miejscu pale i zostawię pare minut ale podczas jazdy i tak spada do 60 albo niżej bo od 60 zaczyna się wskazówka. Nawet jak nim przyjade po trasie i zostawie go wyłaczonego to wskazówka wzrośnie na wyłączonym z 60 do tych 90 w jakieś 5 minut co jest grane? Dodam że mam założoną plexe zamiast grilla, Termostat jest chyba dobry bo rura od niego jest ciepła w chłodnicy jest płyn K2.

A teraz najdziwniejsza rzecz jaka mnie spotkała w samochodzie, puszczam powietrze ciepłe na:

- podszybie (fajnie ciepiełko dmucha)

- nogi (fajnie ciepełko dmucha)

- na kabine czyli środek i boki leci zimno jak cholera sprawdzałem czy niejest zapchany bo widziałem liście przeczyściłem to z środka ale nadal to samo wieje mocno ale zimno jak teraz.

Znalazłem sposób ale czy aby napewno to jedyny?

http://www.fiatuno.pl/index.php?idg=166

ps. Co do tych wszystkich zajść działo się to już przed zimną ! Dodam że jeżdżę ekonomicznie i niema u mnie takiej opcji jak mocna noga. Pomocy

Napisano

Nie wiem jak ze spalaniem mój pali ok. 6 l na 100 km, ale jeżeli chodzi o ciepłe powietrze ze środkowych kratek to jedyny sposób który podałeś ponieważ Uniaczek nie miał ciepłego powietrza z środkowych kratek jak już wyjeżdżał z fabryki smile.gif

Napisano

Sprawdz termostat, może jest ciągle otwarty przez co motor jest niedogrzany i na ssaniu ciągnie

zresztą wkład termostatu to koszt ok 10 zł chyba 270751858-jezyk.gif

swoją drogą 1.0 zimą lubi sobie chlapnąć z 9 270751858-jezyk.gif

Napisano

Sprawdź czy na luzie swobodnie się toczy, ewentualnie zrób próbę: przyhamuj do małej prędkości i zwolnij hamulec. Zwróć uwagę czy dalej swobodnie się toczy czy ewentualnie czuć takie przyhamowanie.

U żony było zwiększone spalanie bo hamulce trzymały (szczęki na rozpierakach z tyłu)

Napisano

Sprawdz termostat i odpowietrz układ. Manual masz na naszej stronie.

Co do kratek to fabtycznie ze środkowych leci tylko zimne waytogo.gif

Napisano

> Sprawdź czy na luzie swobodnie się toczy, ewentualnie zrób próbę: przyhamuj do małej prędkości i

> zwolnij hamulec.

Mój się sam zatrzymuje teraz, bo tarcze z tyłu zardzewiały sciana.gif Muszę wyjechać na drogę przeszlifować je, heheh zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

Przykro mi ale komplet hamulców czyli wszystko łącznie z tarczami szczękami itd. było wymieniane jakieś pół roku temu i sprawdzane jakieś miesiąc temu na przeglądzie. Po za tym niechodni mi teraz o zimie teraz więcej jeszcze zaczął horkać jakieś z 15 litrów, wymienie termostat i rurę która idzie od filtru powietrza bo wydaje się taka dziwna i dam znać co dalej pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Zmierz sondę

tak? >---->> 0.4V - 0.8V ma skakać napięcie jeśli nie będzie to prawdo podobnie walnięta sprawdzaj na ciepłym silniku jeśli masz możliwość to najlepiej na oscyloskopie

Sprawdź kolego sondę miernikiem jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś Wink a się dowiesz czy jest walnięta

confused.gif

Napisano

Nie będę oryginalny, ale uzupełnij profil biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Nie będę oryginalny, ale uzupełnij profil

już mistrzu zeby.GIF

Napisano

> już mistrzu

Brawo - to jeszcze się przywitaj w powitalnym wątku wink.gif

Napisano

> swoją drogą 1.0 zimą lubi sobie chlapnąć z 9

Moje uno palilo 8,5 z zepsutym ufem i nigdy nie udalo mi sie przekroczyc 7,5 wiec nie wiem skad te 9 niewiem.gif

Napisano

Ja się wtrące ale u mnie jak teraz są te mrozy też się nie dogrzewa autko wystarczy wsadzić kawałek dykty przed chłodnice i odrazu lepiej smile.gif

Napisano

> Ja się wtrące ale u mnie jak teraz są te mrozy też się nie dogrzewa autko wystarczy wsadzić kawałek

> dykty przed chłodnice i odrazu lepiej

Najważniejszy jest sprawny termostat.

Napisano

> Najważniejszy jest sprawny termostat.

Termostat jest nowy ale jak jest -12 na dworze to cięzko jest mu się dogrzać

Napisano
  • Autor

No tak wiadomo ale mój uniak palił teraz tyle jak było + na zewnąrz a z przodu zamiast grilla mam specjalna plexe smile.gif

Napisano
  • Autor

Trzeba wymienić całą obudowę czy sam wkład termostatu, mój jest jakiś inny niż te co na allegro czy na innych forach.

ps. zacząłem odkręcać i dwie śruby z góry się urwały, zostawiłem samochód kumplowi bo niestety nie mam sprzętu do rozwiercenia ewentualnie do gwintowania. Dam znać jutro

imag03150.th.jpg

imag03180.th.jpg

Napisano

> Trzeba wymienić całą obudowę czy sam wkład termostatu, mój jest jakiś inny niż te co na allegro czy

> na innych forach.

> ps. zacząłem odkręcać i dwie śruby z góry się urwały, zostawiłem samochód kumplowi bo niestety nie

> mam sprzętu do rozwiercenia ewentualnie do gwintowania. Dam znać jutro

Nie masz Ty przypadkiem Clip-a? sick.gif

Napisano
  • Autor

na 99% to jest clip a co ? 270751858-jezyk.gif

ps. Teraz jest już pewne okazało sie że mam silnik CLIPA mam pytanie czy to prawda

"jesli chodzi o tą wersje fiata dokładnie UNO CLIP 994 CM3 NA JEDNOPUNKCIE 1998R problem polega na tym ze silnik jest nie dogrzany!! CLIP to wersja puszczana na brazylie TERMOSTAT tam wsadzony ma inna temperature otwarcia przez co na trasie temperatura bedzie ok 70C najlepszym wyjsciem to chyba dopasowanie termostatu o prawidłowej temp. otwarcia. jesli ktos znalazł taki termostat to niech pisze stawiam piwo bo mi ten uno CHLA!! natomiast FIRE w 1.0 spalał mi 6.5 litra GAZU po miescie. Pozdrawiam"

- to by wyjaśniło całą sytuacje tylko JAKI TERMOSTAT KUPIĆ ?!

Tutaj to znalazłem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic58744.html

Tak wyglada od srodka http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ca14dd4e9c41c41b

Już wiem co to UNO clip jednym słowem dziadostwo jak najdalej od tego tylko FIRE!!!! o to cytat jednego posiadacza :

"Jeżdżę nim od 5 lat.Brak części do silnika i ich cena w serwisie, winny być głównym powodem do wstydu dla FIAT-a.Jaki matołek wymyślił, by wstawić brazylijski silnik niedostosowany do naszej strefy klimatycznej( żre paliwo jak smok)ciągłe kłopoty z niedogrzanym silnikiem ( trzeba dosyć często \"resetować\" centralkę).Do \"pracy\" innych podzespołów nie mam zastrzeżeń.Pozdrawiam wszystkich użytkowników tego \"udanego\" modelu FIATA UNO."

Napisano

> na 99% to jest clip a co ?

powodzenia w szukaniu sick.gif

Napisano

termostat od poloneza pasuje do clipa...

Napisano

> termostat od poloneza pasuje do clipa...

aha 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> powodzenia w szukaniu

Tzn? Ciężko z częściami do nich czy jak ?

ps. Teraz jest już pewne okazało sie że mam silnik CLIPA mam pytanie czy to prawda"nic co tutaj napisane nie jest prawdą jesli chodzi o tą wersje fiata dokładnie UNO CLIP 994 CM3 NA JEDNOPUNKCIE 1998R problem polega na tym ze silnik jest nie dogrzany!! CLIP to wersja puszczana na brazylie TERMOSTAT tam wsadzony ma inna temperature otwarcia przez co na trasie temperatura bedzie ok 70C najlepszym wyjsciem to chyba dopasowanie termostatu o prawidłowej temp. otwarcia. jesli ktos znalazł taki termostat to niech pisze stawiam piwo bo mi ten uno CHLA!! natomiast FIRE w 1.0 spalał mi 6.5 litra GAZU po miescie. Pozdrawiam" to by wyjaśniło całą sytuacje tylko JAKI TERMOSTAT KUPIĆ ?!

Tutaj to znalazłem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic58744.html

Napisano

tez mam clipa i to prawda ze on poprosu jest niedogrzany, ale w zime lubi sobie więcej spalić ale bez przesady cfaniaczek.gif a z tego co wiem to termostat z poloneza pasuje do clipa a on juz ma inna charakterystyke ok.gif

Napisano

> Witam mam problem z Unem 1.0 benzyna 1998r. 33kw.

> Chodzi o to że samochód bardzo dużo pali jakieś 12-14 litrów na setke, sprawdzałem to już

> kilkakrotnie potrafi zejść 5 kresek niżej po przejechaniu 100 km. Wymieniłem wszystkie filtry

> olej Mobile półsyntetyk taki jak był wcześniej 10w40. Wymieniłem także bak na nowy bo był z

> góry rozszczelniony, sprawdzałem już nawet wskaźnik paliwa, pływak ale to nie to on po prostu

> dużo pali! tutaj dowód w tym poście i nie UNO wcale tak niema nikt mi nie wmówi tak jak

> poniżej w poście że Uno tak pali to jest silnik 1.0 a nie 3.0 żeby palił jak smok. Sonda

> Lambda? Raczej chyba nie, samochód pali fajnie obroty fajnie chodzą, nie muli go i nie gaśnie.

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1824155&highlight=

> Na odcinku 40 km samochód nie chce się nagrzewać w ogóle max 60 stopni ale to max no chyba że stoje

> w korkach to rośnie do 70 albo 90 albo jak go w miejscu pale i zostawię pare minut ale podczas

> jazdy i tak spada do 60 albo niżej bo od 60 zaczyna się wskazówka. Nawet jak nim przyjade po

> trasie i zostawie go wyłaczonego to wskazówka wzrośnie na wyłączonym z 60 do tych 90 w jakieś

> 5 minut co jest grane? Dodam że mam założoną plexe zamiast grilla, Termostat jest chyba dobry

> bo rura od niego jest ciepła w chłodnicy jest płyn K2.

> A teraz najdziwniejsza rzecz jaka mnie spotkała w samochodzie, puszczam powietrze ciepłe na:

> - podszybie (fajnie ciepiełko dmucha)

> - nogi (fajnie ciepełko dmucha)

> - na kabine czyli środek i boki leci zimno jak cholera sprawdzałem czy niejest zapchany bo

> widziałem liście przeczyściłem to z środka ale nadal to samo wieje mocno ale zimno jak teraz.

> Znalazłem sposób ale czy aby napewno to jedyny?

> http://www.fiatuno.pl/index.php?idg=166

> ps. Co do tych wszystkich zajść działo się to już przed zimną ! Dodam że jeżdżę ekonomicznie i

> niema u mnie takiej opcji jak mocna noga. Pomocy

Zobacz w jakim stanie są świece i czy ci kopci na czarno.POZDRAWIAM.

Napisano
  • Autor

Dałem nowe śruby na nowych gwintach i jest git termostat sprawdzałem i otwierał się w gorącej wodzie okazało się też że przewód pod ciśnienie od wtrysku a nawet dwa były rozwalone w poprzek zobaczymy co dalej mam nadzieje że pomoże, apropo termostatu nowy do una pasował i do poloneza też

Uno ~70 zł

Polonez ~30 zł

Wziąłem ten z poloneza i pasował temp otwierania 85 stopni a ten brazylijski 82 także już sam nie wiem czemu się silnik nie dogrzewa.Zobaczymy co dalej, ale słyszałem że te brazylijskie clip nie lubią się za bardzo dogrzewać podobno.

Działa samochód po 5 minutach nawet mniej grzeje się do 90 stopni jestem w szoku 270751858-jezyk.gif mam nadzieje że przez to dużo palił i przez te 2 węzę od ciśnienia na wtryskach jak myślicie będzie juz git ? Dam znać za parę dni.

ps.KOPCIŁ SIĘ na CZARNO i leciało troche wody ostatnio teraz nie sprawdzałem.

Napisano

> Dałem nowe śruby na nowych gwintach i jest git termostat sprawdzałem i otwierał się w gorącej

> wodzie okazało się też że przewód pod ciśnienie od wtrysku a nawet dwa były rozwalone w

> poprzek zobaczymy co dalej mam nadzieje że pomoże, apropo termostatu nowy do una pasował i do

> poloneza też

> Uno ~70 zł

> Polonez ~30 zł

> Wziąłem ten z poloneza i pasował temp otwierania 85 stopni a ten brazylijski 82 także już sam nie

> wiem czemu się silnik nie dogrzewa.Zobaczymy co dalej, ale słyszałem że te brazylijskie clip

> nie lubią się za bardzo dogrzewać podobno.

> Działa samochód po 5 minutach nawet mniej grzeje się do 90 stopni jestem w szoku mam nadzieje że

> przez to dużo palił i przez te 2 węzę od ciśnienia na wtryskach jak myślicie będzie juz git ?

> Dam znać za parę dni.

> ps.KOPCIŁ SIĘ na CZARNO i leciało troche wody ostatnio teraz nie sprawdzałem.

Jeśli przewody były pęknięte to problem masz z głowy, popraw je i będzie dobrze to samo było u mnie jak Ci pisałem w e-mailu megaton.POZDRAWIAM.

Napisano
  • Autor

na razie nie zamykam tematu bo nie jestem w 100% pewny co do spalania odpisze niebawem mam pytanie czy to źle że kopci na czarno? Wymieniałem wszystkie filtry oprócz paliwa, olej oraz nowe świece.

Mobile 10w40

Napisano

> na razie nie zamykam tematu bo nie jestem w 100% pewny co do spalania odpisze niebawem mam pytanie

> czy to źle że kopci na czarno?

za duża dawka paliwa

Napisano
  • Autor

hmmm... co może być powodem chyba nie lamda ?

Napisano

> hmmm... co może być powodem chyba nie lamda ?

może być lambda, komputer wali tyle paliwa że nie daje rady go spalić i kopci na czarno. zmierz sondę

Napisano

Odłącz sondę, jeżeli będzie lepiej i nie będzie kopcił, to na pewno

jest uszkodzona.

Napisano

Efektem podawania za dużo paliwa jest też niedogrzanie.

Jak sonda nie daje sygnału to kompowi wydaje się że za mało paliwa podaje i zwiększa ilość podawanego paliwa.Poza tym dobrze byś zrobił sprawdzając i ewentualnie oczyszczając wężyki doprowadzające spaliny od skrzyni korbowej do kolektora dolotowego.Szczególnie starannie sprawdzić ten wężyk co podłączony jest pod przepustnicę.(oczyszczanie przez wlanie kilku centymetrów benzyny podczas pracy silnika na ok.1500 obr.lub wyższych).

No i moje pomiary spalania (bak z butelki silnik rozgrzany)dały taki wynik podczas jazdy na 2 biegu:po suchym asfalcie 7,5 L/100km , po głębokim śniegu 10 L/100km.Przy temperaturze ok.0 st.C.i zimnym silniku,suchym asfalcie,ruszenie po 20 sekundach od odpalenia pierwszy kilometr spala 0,36 litra,następne kilometry po 0,06 litra(w mieście bez korków).A mamy zimę,na drogach leży śnieg...

Napisano

Przez dwa lata zmagałem się z takim problemem a to był tylko pęknięty

wzdłuż przewód.POZDRAWIAM.

Napisano
  • Autor

Samochód dużo pali po przejechaniu około 80 km znika 1\4 wskaźnika całego baku rozpływa się chyba w powietrzu już sam nie wiem co to może być,testowane kilka razy frown.gif pali normalnie na taki popielaty kolor nie na czarno. Pomocy

Napisano

> Samochód dużo pali po przejechaniu około 80 km znika 1\4 wskaźnika całego baku rozpływa się chyba w

> powietrzu już sam nie wiem co to może być,testowane kilka razy pali normalnie na taki

> popielaty kolor nie na czarno. Pomocy

Bo LPG to zło... tańsze zło... i nawet jeżli by znikało jeszcze szybciej niż Twoja benzyna to wyjdzie taniej swiety.gif

Napisano
  • Autor

No w sumie niby tak ale nie opłaca się dawać gazu 270751858-jezyk.gifstrasznie szybko ta wskazówka leci w dół od benzyny słyszałem o takim przypadku że koleś tak miał jak miał rezerwe to zalał pod korek i miał 16 litrów zeby.GIF i zostało mu 16 ale w mojim przypadku niewiem już sam jak jest nietankowałem nigdy do pełna jedynie za połowe. Ale pamiętam jak wymieniałem bak to jechałem z karnistrem do kumpla i myślałem że już nic niemam okazało się że mam 3litry paliwa dolałem cały karnister 5.5litra i myślałem że wskaźnik się zawiesił bo podniósł się o jakieś 2mm potem zatankowałem za 30 zł i była dopiero rezerwa.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Noi wszystko jasne zatankowałem za 166 zł wiadomo teraz benzyna u mnie 4.90zł ale dziwi mnie bardzo jedna rzecz, wlałem 34 litrów a miałem jeszcze rezerwe,hmmm... podobno bak ma 32 litry dziwne, ale ostatnio wymieniałem bak może troche jest większy?? Ok po zatankowaniu teraz w zimie jazda średnio szybka dotankowałem go po 100km za 7.2 litra czyli bardzo mało pali 100km zrobiłem różnie tutaj podjechałem 10 km a tutaj 20 a tutaj 3 itd.

I jedno pytanie po zatankowaniu do pełna wskazówka od paliwa świruje czasem obraca się o 360 stopni w jedna stronę i w drugą co jest grane Razz? Wskaźnik chyba w miare pokazuje bo 1\4 wskazówki zużyłem niby a zalałem za to pod sam korek 8 litrów bo więcej już się nie dało

Pozdro

Napisano

> Noi wszystko jasne zatankowałem za 166 zł wiadomo teraz benzyna u mnie 4.90zł ale dziwi mnie bardzo

> jedna rzecz, wlałem 34 litrów a miałem jeszcze rezerwe,hmmm... podobno bak ma 32 litry dziwne,

> ale ostatnio wymieniałem bak może troche jest większy?? Ok po zatankowaniu teraz w zimie jazda

> średnio szybka dotankowałem go po 100km za 7.2 litra czyli bardzo mało pali 100km zrobiłem

> różnie tutaj podjechałem 10 km a tutaj 20 a tutaj 3 itd.

zbiornik paliwa w uno w przypadku silników wtryskowych (poza turbo) ma 38 litrów pojemności w teorii

> I jedno pytanie po zatankowaniu do pełna wskazówka od paliwa świruje czasem obraca się o 360 stopni

jak o 360?

przecież tam nie ma jak o taki kąt się obrócić ...

> (...)

pozdr

Napisano

Tę sondę to lepiej jeszcze sprawdz.Najtaniej i najlepiej to przeciągnij przewody od sondy(wtyczki)do wnętrza ,podłącz woltomierz i podczas jazdy co jakiś czas jak jest to bezpieczne zerknij co miernik(taki za 20 zł wystarczy)pokazuje.U mnie na autostradzie sonda daje dobry sygnał.a przy 50 km/h sygnał słabnie i zamiast 0,8V pokazuje 0,2V.A zamiast 0,2 to pokazuje minus 0,8 V.Po wyłączeniu grzałki sondy przez chwilę sygnał jest dobry po czym następuje całkowity zanik sygnału.Wygląda na to,że grzałka musi przy małych obciążeniach być włączona by sonda działała.Ja mam gaznik więc nie mam oscylacji tak jak na wtrysku (mam tylko przełącznik ubogo/bogato)ale jak tobie zacznie pokazywać coś w minusie to znaczy że sonda jest kiepska.Kiedyś mierzyłem napięcie na sondzie w uno na wtrysku i miał sondę tak samo zepsutą .Czasami jak się trafi na dobry moment(pogoda/temperatura)to po włączeniu zapłonu bez włączania silnika po 1,5 minuty sonda zacznie dawać sygnał minusowy.

Napisano

> zbiornik paliwa w uno w przypadku silników wtryskowych (poza turbo) ma 38 litrów pojemności w

> teorii

W teorii zbiornik plastikowy od gaźnikowej fajerki 1.0 ma 40 litrów. W praktyce wchodzi max 35 litrów i to już wliczając paliwo w rurze wlewowej icon_rolleyes.gif A przynajmniej u mnie niewiem.gificon_rolleyes.gifhmm.gifok.gif

Napisano

> Zmierz sondę

a co ma sonda do nagrzewania hmm.gif

Napisano
  • Autor

A co w ogóle ma sonda do tego wszystkiego skoro spalanie wychodzi 7 litrów z groszami w taki mróz po wigili w dodatku jazda mieszana nie żadna trasa i nie raz zostawiłem go żeby sie nagrzał zanim odjade, wskasówka nie obraca sie o 360 bo niema tam miejsca fdaktycznie ale goni czasami max w lewo i max w prawo tak szybko że ją ledwo widać zeby.GIF niewiem co jej bije dzieje się to po zatankowaniu do pełna niewiem czemu ale przez jaki czas, sprawdzałem już pływak i wydaje się być dobry przewody w miare też od pływaka.hmmm jakies pomysły ?

Napisano

> A co w ogóle ma sonda do tego wszystkiego skoro spalanie wychodzi 7 litrów z groszami w taki mróz

> po wigili w dodatku jazda mieszana nie żadna trasa i nie raz zostawiłem go żeby sie nagrzał

> zanim odjade, wskasówka nie obraca sie o 360 bo niema tam miejsca fdaktycznie ale goni czasami

> max w lewo i max w prawo tak szybko że ją ledwo widać niewiem co jej bije dzieje się to po

> zatankowaniu do pełna niewiem czemu ale przez jaki czas, sprawdzałem już pływak i wydaje się

> być dobry przewody w miare też od pływaka.hmmm jakies pomysły ?

w profilu masz wpisany zawód: technik budownictwa

czytając ten wywód nie dziwię się że takie łajno budują ...

a technik to chyba coś ze szkołą średnią związane hmm.gif

sciana.gif

facepalm.gif

Napisano

> A co w ogóle ma sonda do tego wszystkiego skoro spalanie wychodzi 7 litrów z groszami w taki mróz

> po wigili w dodatku jazda mieszana nie żadna trasa i nie raz zostawiłem go żeby sie nagrzał

> zanim odjade, wskasówka nie obraca sie o 360 bo niema tam miejsca fdaktycznie ale goni czasami

> max w lewo i max w prawo tak szybko że ją ledwo widać niewiem co jej bije dzieje się to po

> zatankowaniu do pełna niewiem czemu ale przez jaki czas, sprawdzałem już pływak i wydaje się

> być dobry przewody w miare też od pływaka.hmmm jakies pomysły ?

1. - Proszę pisać czytelniej - znaki interpunkcyjne, duże litery bez powodu nie zostały wymyślone.

Można też pustymi wierszami przedzielić zdania.

2. - Wskaźnik Ci szaleje po zatankowaniu na maksimum bo blaszka "odczytująca" poziom paliwa wychodzi

poza opornik pomiarowy lub przestaje się jego dotykać.

Napisano
  • Autor

> w profilu masz wpisany zawód: technik budownictwa

> czytając ten wywód nie dziwię się że takie łajno budują ...

> a technik to chyba coś ze szkołą średnią związane

Poczułeś się już lepiej? Ja niczego nie buduje skończyłem tylko taką szkołą zresztą niebęde Ci się tłumaczył to że tobie ktoś łajno wybudował zamiast domu to do mnie nie miej o to pretensji. Pisałem to wcześniej na szybko z telefonu bo nie miałem dojścia do kompa, chciałem się szybko dowiedzieć. Cóż temat można już zamknąć.

Napisano

> Poczułeś się już lepiej? Ja niczego nie buduje skończyłem tylko taką szkołą zresztą niebęde Ci się

> tłumaczył to że tobie ktoś łajno wybudował zamiast domu to do mnie nie miej o to pretensji.

> Pisałem to wcześniej na szybko z telefonu bo nie miałem dojścia do kompa, chciałem się szybko

> dowiedzieć. Cóż temat można już zamknąć.

to w telefonie interpunkcji nie ma hmm.gif

Napisano

Sprawdź sobie sonde,termostat,czujnik temperatury.przewody,świece zapłonowe,u mnie wymiana przewodów zmniejszyła spalanie ok 1-1,5 litra.

Mój silnik to 1.0 Fire 1999r.

ale tak jak napisał : triskalion . One lubiły zimą z 9 litrów wciągnąć;)

Napisano

> Tę sondę to lepiej jeszcze sprawdz.Najtaniej i najlepiej to przeciągnij przewody od

> sondy(wtyczki)do wnętrza ,podłącz woltomierz i podczas jazdy co jakiś czas jak jest to

> bezpieczne zerknij co miernik(taki za 20 zł wystarczy)pokazuje.U mnie na autostradzie sonda

> daje dobry sygnał.a przy 50 km/h sygnał słabnie i zamiast 0,8V pokazuje 0,2V.A zamiast 0,2 to

> pokazuje minus 0,8 V.Po wyłączeniu grzałki sondy przez chwilę sygnał jest dobry po czym

> następuje całkowity zanik sygnału.Wygląda na to,że grzałka musi przy małych obciążeniach być

> włączona by sonda działała.Ja mam gaznik więc nie mam oscylacji tak jak na wtrysku (mam tylko

> przełącznik ubogo/bogato)ale jak tobie zacznie pokazywać coś w minusie to znaczy że sonda jest

> kiepska.Kiedyś mierzyłem napięcie na sondzie w uno na wtrysku i miał sondę tak samo zepsutą

> .Czasami jak się trafi na dobry moment(pogoda/temperatura)to po włączeniu zapłonu bez

> włączania silnika po 1,5 minuty sonda zacznie dawać sygnał minusowy.

No dobra,bo jak sprawdzic examinerem sonde,to wiem,a jak miernikiem?

Tam są 4 przewody.

Nie kombinowałem nigdy miernikiem,jak to robisz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.