Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarzł płyn zimowy

Featured Replies

Napisano

Kupiony na szybko w Tesco, nie był tani, kolor jakiś różowy albo coś w ten deseń. Dziś rano po kilku naciśnięciach usłyszałem gruchot z pompki przy zbiorniku.

Straty: pompka - jakies 50 zł w Intercarsie oraz pęknięty wężyk z kolankiem, który odchodzi od tej pompki - 14 zł w ASO. Do tego wymiana tego wszystkiego w ASO ze względu na warunki meteo, jade po 19.00, może ktos nie przyjedzie i mi zrobią.

Może jakaś felerna seria tego płynu, ale .... wyszło jak wyszło, się płaci się ma.

Napisano

jestes pewien ze to od plynu???

kilkakrotnie mi zamarzł płyn, ale zeby zamarzniety plyn pompke uszkodził??

jakas licha ta pompka

Napisano
  • Autor

> jestes pewien ze to od plynu???

> kilkakrotnie mi zamarzł płyn, ale zeby zamarzniety plyn pompke uszkodził??

> jakas licha ta pompka

Pompa działa, ale słysze jakby łożyska dzwoniły, z 10 razy nacisnąłem, nic nie leciało i po którymś naciśnięciu usłyszałem gruchot. A co do węzyka to bezsprzecznie wina płynu, płynk pękł mi węzyk, był tam lód jak to wyjąłem zlosnik.gif

Napisano

> Pompa działa, ale słysze jakby łożyska dzwoniły, z 10 razy nacisnąłem, nic nie leciało i po którymś

> naciśnięciu usłyszałem gruchot. A co do węzyka to bezsprzecznie wina płynu, płynk pękł mi

> węzyk, był tam lód jak to wyjąłem

hmm to jakas licha pompka, nic sie z nia nie powinno stac...

wezyk, powinien byc elastyczny (wiem wiem twardnieje.)

moze zanim pojedziesz rozgrzej plyn silnikiem i sprawdz czy aby napewno pompke szlak trafił, a wezyk zalezy gdzie strzełil, mozna zrobic przejsciowke ok.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> hmm to jakas licha pompka, nic sie z nia nie powinno stac...

> wezyk, powinien byc elastyczny (wiem wiem twardnieje.)

> moze zanim pojedziesz rozgrzej plyn silnikiem i sprawdz czy aby napewno pompke szlak trafił, a

> wezyk zalezy gdzie strzełil, mozna zrobic przejsciowke

Pompka ma swoje lata, chociaż nie powinna paść, bywa. Wężyk padł na kolanku - nienaprawialne.

Napisano

Wypryskałeś cały płyn letni przed zalaniem zimowego ? Albo jak było troche letniego to czy po zalaniu zimowego wypryskaleś letni na tyle żeby w przewodach znalazł sie płyn zimowy ?

Napisano

Też leję ten różowy i jest ok. Teraz co prawda nie wypsikałem letniego i nie mam spryskiwacza hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Wypryskałeś cały płyn letni przed zalaniem zimowego ? Albo jak było troche letniego to czy po

> zalaniu zimowego wypryskaleś letni na tyle żeby w przewodach znalazł sie płyn zimowy ?

A nie pamiętam, wlałem i już. Ale nic to, kupiłem co trzeba i wymieniłem na parkingu ASO zlosnik.gif

Napisano

> Kupiony na szybko w Tesco, nie był tani, kolor jakiś różowy albo coś w ten deseń. Dziś rano po

> kilku naciśnięciach usłyszałem gruchot z pompki przy zbiorniku...

Ja jakiś czas temu do letniego płynu dolałem zimowego. Wszystko działało, do wczoraj.

Wczoraj jadąc do pracy miałem objaw jakby się płyn kończył. Wracając z roboty sprawdziłem i działał. Na parkingu po powrocie na chatę uzupełniłem płyn zimowy do pełna (cały czas ten sam).

Dzisiaj przy powrocie z roboty już nie działał. Pomimo, że jechałem prawie godzinę, to nie rozmarzł. Zaglądałem do zbiorniczka i na tyle ile widać w jego szyjce, to płyn nie zamarzł. Pompkę słychać, włączam na chwile i dźwięk jest raczej normalny...

Kurcze, zaraz w trasę muszę jechać... a to nie działa.

Napisano

> Pompa działa, ale słysze jakby łożyska dzwoniły, z 10 razy nacisnąłem, nic nie leciało i po którymś

> naciśnięciu usłyszałem gruchot. A co do węzyka to bezsprzecznie wina płynu, płynk pękł mi

> węzyk, był tam lód jak to wyjąłem

moze ja spaliles hmm.gif, w paru autach zamarzal mi plyn wielokrotnie ale nigdy z pompka po rozmrozeniu nie bylo problemu ..

Napisano

A w węzyku gdzieś czasem nie zalega "lodowy korek"? confused.gif

Napisano
  • Autor

> moze ja spaliles , w paru autach zamarzal mi plyn wielokrotnie ale nigdy z pompka po rozmrozeniu

> nie bylo problemu ..

Być może, cięzko w tej chwili powiedzieć, w każdym bądź razie ta wymontowana po podłączeniu pod 12V strasznie terkocze, coś na łożysku. Nic to.

Napisano

> Kupiony na szybko w Tesco, nie był tani, kolor jakiś różowy albo coś w ten deseń. Dziś rano po

> kilku naciśnięciach usłyszałem gruchot z pompki przy zbiorniku.

> Straty: pompka - jakies 50 zł w Intercarsie oraz pęknięty wężyk z kolankiem, który odchodzi od tej

> pompki - 14 zł w ASO. Do tego wymiana tego wszystkiego w ASO ze względu na warunki meteo, jade

> po 19.00, może ktos nie przyjedzie i mi zrobią.

> Może jakaś felerna seria tego płynu, ale .... wyszło jak wyszło, się płaci się ma.

Było już wink.gif

Napisano

> A w węzyku gdzieś czasem nie zalega "lodowy korek"?

Nie wiem. Wężyk prowadzony jest w peszlu i schowany jest pod matą wygłuszającą na klapie.

Peszel widać tylko przy prowadzeniu po zawiasie, ale trudno wyczuć czy jest gdzieś lód.

Napisano

> Nie wiem. Wężyk prowadzony jest w peszlu i schowany jest pod matą wygłuszającą na klapie.

> Peszel widać tylko przy prowadzeniu po zawiasie, ale trudno wyczuć czy jest gdzieś lód.

Bo tak sobie myslę, że skoro piszesz, że pompka brzeczy (czyli coś tam się dzieje, nie ma zupełnego padu i braku reakcji) a w zbiorniki pływa, to może próbuje przetłoczyć przez zamarznięty wężyk, a chyba zgodzisz się, że peszel nie jest osłona termiczna 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Bo tak sobie myslę, że skoro piszesz, że pompka brzeczy (czyli coś tam się dzieje, nie ma zupełnego

> padu i braku reakcji) a w zbiorniki pływa, to może próbuje przetłoczyć przez zamarznięty

> wężyk, a chyba zgodzisz się, że peszel nie jest osłona termiczna

Nie jest, ale na tym mrozie on sam z siebie jest twardy i nie chce go gnieść, bo się skruszy...

Napisano

> Nie jest, ale na tym mrozie on sam z siebie jest twardy i nie chce go gnieść, bo się skruszy...

Niezależnie od przyczyny, może postój na jakimś parkingu podziemnym grzanym, np. takim jak w Wawie BC pomógłby na Twoje dylematy? A jeśli pompka sprawna i w zbiorniku pływa, to zapchane masz albo dysze albo przewody. Z mojego doświadczenia wynika że pompki (raczej) działają zerojedynkowo, więc...

Napisano

> Niezależnie od przyczyny, może postój na jakimś parkingu podziemnym grzanym, np. takim jak w Wawie

> BC pomógłby na Twoje dylematy? doświadczenia wynika że pompki (raczej) działają

> zerojedynkowo, więc...

Przypuszczam, że zamarzło gdzieś w przewodzie... Teraz jadę, ale pewnie trzeba bedzie się wwybrać na zakupy do BC.

Napisano

> Być może, cięzko w tej chwili powiedzieć, w każdym bądź razie ta wymontowana po podłączeniu pod 12V

> strasznie terkocze, coś na łożysku. Nic to.

zrob jej sekcje grinser006.gif

Napisano

Mi potrafiła zamarznąć cała pompka, już ją spisałem na straty, ale

jak mróz rok temu odpuścił - to zaczęła się kręcić grinser006.gif Mam już zalany

"drogi" płyn z Orlenu, spryskiwacz na razie działa, zobaczymy jak dziś po nocy hmm.gif

Co do twojej pompki, może po prostu dokonała żywota mechanicznego.

Niekoniecznie przyczyną musiał być ten akurat płyn hmm.gif

Napisano

> Co do twojej pompki, może po prostu dokonała żywota mechanicznego.

> Niekoniecznie przyczyną musiał być ten akurat płyn

Jeśli kolega spróbuje rozmrozić układ, przynajmniej dowie się, czy pompka jest OK, czy ma jechać po pompkę, przyznasz że nie zaszkodzi?

Napisano
  • Autor

> zrob jej sekcje

Wygląda na nierozbieralną zlosnik.gif Ale wygląd o niczym nie świadczy zlosnik.gif

Napisano

> Wygląda na nierozbieralną Ale wygląd o niczym nie świadczy

Interesujące są też ceny części które podałeś. Przykładowo do Fiata,

miałem kiedyś taką sytuację, że padł siłownik świateł. Oryginał 280,

zamiennik 160, a od Skody Oktawii, identyczny numer seryjny, 40 grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.