Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podgrzewacz wody ale nie w bloku a na wężu nagrzewnicy

Featured Replies

Napisano

witajcie

nie chce grzebać w bloku, wpadłem na pomysł założenia podgrzewacza na na przewodzie wodny od nagrzewnicy tak samo jak wpięli się w niego gazownicy. Czy to coś w praktyce pomoże?

Napisano

> Czy to coś w praktyce pomoże?

ale jaki efekt chcesz osiagnac, do czego ci ten podgrzewacz jest potrzebny?

Napisano

> witajcie

> nie chce grzebać w bloku, wpadłem na pomysł założenia podgrzewacza na na przewodzie wodny od

> nagrzewnicy tak samo jak wpięli się w niego gazownicy. Czy to coś w praktyce pomoże?

mam takie coś fabrycznie w audi 80. Na wężu przy nagrzewnicy są 3 świece żarowe które załączają się jak temp na powietrza jest poniżej -5 i działają dopóki silnik nie złapie 70st. W aucie bardzo szybko robi się ciepełko grinser006.gif

Tu masz jakiś uniwersalny dogrzewacz.

Napisano

> mam takie coś fabrycznie w audi 80. Na wężu przy nagrzewnicy są 3 świece żarowe które załączają się

> jak temp na powietrza jest poniżej -5 i działają dopóki silnik nie złapie 70st. W aucie bardzo

> szybko robi się ciepełko

> Tu masz jakiś uniwersalny dogrzewacz.

Jak to jest takie proste i tanie, to dlaczego tak niewiele firm stosuje? Jakiś haczyk? cfaniaczek.gif

Napisano

> Jak to jest takie proste i tanie, to dlaczego tak niewiele firm stosuje? Jakiś haczyk?

Wcale nie tak niewiele. Sporo diesli ma takie dogrzewacze.

Napisano

> Jak to jest takie proste i tanie, to dlaczego tak niewiele firm stosuje? Jakiś haczyk?

Może dlatego, że taki podgrzewacz pobiera 90A !!!!!! prądu - i to nie przez krótką chwilę jak rozrusznik, ale nawet kilka minut, aż cały płyn się podgrzeje do temperatury wyłączenia tego podgrzewacza.

Napisano

Przypuszczam że problem jest w zużyciu prądu - konieczność stosowania większych akumulatorów i alternatorów. Ostatecznie odbije się to na zużyciu paliwa.

Napisano

> Wcale nie tak niewiele. Sporo diesli ma takie dogrzewacze.

grzałkę w układzie chłodzenia ?

czy el nagrzewnicę powietrza hmm.gif

bo obecnie chyba to drugie rozwiązanie jest popularne

Napisano

> Może dlatego, że taki podgrzewacz pobiera 90A !!!!!! prądu - i to nie przez krótką chwilę jak

> rozrusznik, ale nawet kilka minut, aż cały płyn się podgrzeje do temperatury wyłączenia tego

> podgrzewacza.

Dlatego u mnie w aucie siedzi alternator 120A

Napisano

> Dlatego u mnie w aucie siedzi alternator 120A

duży ?

też mam 120A, dzisiaj to już pomału std

c-max'y miały 150A ok.gif

Napisano

> duży ?

> też mam 120A, dzisiaj to już pomału std

> c-max'y miały 150A

tylko ja mam archaiczny pojazd a wtedy 120A to było dużo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Może dlatego, że taki podgrzewacz pobiera 90A !!!!!! prądu - i to nie przez krótką chwilę jak

> rozrusznik, ale nawet kilka minut, aż cały płyn się podgrzeje do temperatury wyłączenia tego

> podgrzewacza.

Hmm a może zrobić to na 230V i byłoby w nieogrzewanym garażu na rano jak znalazł smile.gif

W sumie to i tak oszczędność (a przynajmniej nie strata) bo mógłbym od razu jechać na gazie a nie tak jak teraz - prawie 3km na benzynie zanim się sekwencja odpali (ale to przez walnięty termostat).

Napisano

> podgrzewacza.

Taki podgrzewacz działa w dwójnasób - daje 1000W ciepła z prądu i 2000W dodatkowo silnik ciepła produkuje (bo silnik ma sprawność około 1/3, więc 2/3 tego co poszło w prąd idzie w ciepło). Razem mamy 3 kW ciepełka dodatkowo.

Więc równie dobrze można włączyć klimę, ogrzewanie szyb tylnych, światła, pojechać na hamulcu itp.

Napisano

> witajcie

> nie chce grzebać w bloku, wpadłem na pomysł założenia podgrzewacza na na przewodzie wodny od

> nagrzewnicy tak samo jak wpięli się w niego gazownicy. Czy to coś w praktyce pomoże?

pomoże i to dobrze.

do wyboru: ogłoszenia

kwestia doboru takiego jaki nam potrzebny, no i wykonania dobrej jego instalacji czyli kabelki, przekaźnik

Napisano

> Taki podgrzewacz działa w dwójnasób - daje 1000W ciepła z prądu i 2000W dodatkowo silnik ciepła

> produkuje (bo silnik ma sprawność około 1/3, więc 2/3 tego co poszło w prąd idzie w ciepło).

> Razem mamy 3 kW ciepełka dodatkowo.

> Więc równie dobrze można włączyć klimę, ogrzewanie szyb tylnych, światła, pojechać na hamulcu itp.

Nie będzie 2kW po stronie układu chłodzącego ponieważ mnóstwo ciepła idzie w wydech.

Napisano

> witajcie

Mam tego typu jak został wczesniej podlinkowany ale z dwoma świecami. Coś tam daje ale nie jest to wyraźnie zauważalne. Jeśli masz alternator, który pociągnie ten z trzema swiecami, to warto.

Napisano

> Wcale nie tak niewiele. Sporo diesli ma takie dogrzewacze.

Toyotki i fordy focusy maja to w serii

Napisano

> Mam tego typu jak został wczesniej podlinkowany ale z dwoma świecami. Coś tam daje ale nie jest to

> wyraźnie zauważalne. Jeśli masz alternator, który pociągnie ten z trzema swiecami, to warto.

sądząc po wyglądzie takiej grzałki to myślę że wcale nie ma przymusu podłączać trzech świec, można podłączyć 3 albo 2 albo jedną, czyli można dobrać moc grzałek do alternatora.

Napisano

Podgrzewaczacz wężowy nie może grzać niepłynącego płynu, więc tylko w czasie pracy sinika można nim grzać lub dodatkowo zamontować pompkę elektryczną. Czy ten obieg z nzgrzewnicy ma beztermostatowe/ bezzaworowe połączenie z płynem w bloku silnika?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.