Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie przed zakupem o kangura

Featured Replies

Napisano

Witajcie, jako że dzisiaj oglądaliśmy tego o to Renault Kangoo

RENAULT KANGOO

mam do Was parę pytań:

Jakie są wady auta z tym silnikiem?

Czemu się przyjrzeć przy okazji kolejnych oględzin auta?

Czy coś można wywnioskować po tych zdjęciach?

Jak z awaryjnością aut z tymi silnikami? (auto ma być użytkowane głównie po mieście)

Dzisiaj jak już wspomniałem rzuciliśmy okiem na to auto i z zewnątrz wygląda atrakcyjnie, sprzedający sam się przyznał ze była jakaś tam delikatna stłuczka z prawej strony, poza tym nie ma nic do zarzucenia. Przebieg wydaje się realny aczkolwiek nie jest potwierdzony żadna książka serwisową. Mi delikatnie wydaje się zbytnio wyślizgana kierownica jak na 105 tys przebiegu.

Auto mimo mrozu odpaliło od razu, z silnika nie było słychać żadnych niepokojących dźwięków, a silnik pracował bardzo kulturalnie jak na diesla.

Napisano

Mam Kangoo III z tym silnikiem i powiem tak...do miasta spoko, ale na trase to sie boje tym wyjezdzac, ani wyprzedzic ani nic. Jak jest pusty to jeszcze ok ok.gif

Spalanie szału nie robi - cykl mieszany z przewaga miejskiego to tak 8 l/100.

Przejechałem nim dopiero 30 tys km i jak na razie nic zlego sie nie dzieje od strony silnikowej.

Jesli chodzi o ten egzemplarz z ogloszenia to jesli kiera wyslizgana to nie uwierze w przebieg 100tys.

Poprzednio mialem Clio i przy przebiegu 100tys sladów zuzycia brak.

No i jeszcze tutaj to ze sprzedaje się od lata? (zdjecia jak jeszcze z liścmi na drzewach)

Napisano
  • Autor

> Mam Kangoo III z tym silnikiem i powiem tak...do miasta spoko, ale na trase to sie boje tym

> wyjezdzac, ani wyprzedzic ani nic. Jak jest pusty to jeszcze ok

> Spalanie szału nie robi - cykl mieszany z przewaga miejskiego to tak 8 l/100.

> Przejechałem nim dopiero 30 tys km i jak na razie nic zlego sie nie dzieje od strony silnikowej.

> Jesli chodzi o ten egzemplarz z ogloszenia to jesli kiera wyslizgana to nie uwierze w przebieg

> 100tys.

> Poprzednio mialem Clio i przy przebiegu 100tys sladów zuzycia brak.

> No i jeszcze tutaj to ze sprzedaje się od lata? (zdjecia jak jeszcze z liścmi na drzewach)

Też mnie zastanowiło to, że kierownica jak na ten przebieg jest dosyć mocno wyślizgana. Z resztą książka serwisowa jest pusta, chyba nawet nie ma nawet pierwszego przeglądu o ile się nie mylę.

Napisano

> Też mnie zastanowiło to, że kierownica jak na ten przebieg jest dosyć mocno wyślizgana. Z resztą

> książka serwisowa jest pusta, chyba nawet nie ma nawet pierwszego przeglądu o ile się nie

> mylę.

Wiesz...coś czuję, że celowo tej ksiązki nie ma hehe.gif

To było auto firmowe kupione w polsce, przez pierwsze 2 lata na 90% było serwisowane zeby nie stracic gwarancji.

Wypicowane ostro jest rotfl.gif

Napisano

zrobiłem kangoo 1.2 16V prawie 150kkm

co do kierownicy-miałem skórzaną i po 100kkm wyglądała jakby miała 300kkm grinser006.gif

po 120kkm padły tylne amorki (nowe kyb nie były drogie) i skończyły się szczęki hamulcowe

a tak to co drugi przegląd czyli co 60kkm łączniki stabilizatora i końcówki drążków

padł też czujnik światła wstecznego biegu

raz wymienione tarcze no i kilka razy klocki

generalnie byłem bardzo zadowolony, to jest na tyle prosta konstrukcja, że tam nie ma co się psuć

jeśli chcesz mieć bezproblemowy silnik to szukaj 1.2 w benzynie, osiągami nie powala, ma niby 75km i do miasta zupełnie wystarcza

Napisano
  • Autor

> zrobiłem kangoo 1.2 16V prawie 150kkm

> co do kierownicy-miałem skórzaną i po 100kkm wyglądała jakby miała 300kkm

> po 120kkm padły tylne amorki (nowe kyb nie były drogie) i skończyły się szczęki hamulcowe

> a tak to co drugi przegląd czyli co 60kkm łączniki stabilizatora i końcówki drążków

> padł też czujnik światła wstecznego biegu

> raz wymienione tarcze no i kilka razy klocki

> generalnie byłem bardzo zadowolony, to jest na tyle prosta konstrukcja, że tam nie ma co się psuć

> jeśli chcesz mieć bezproblemowy silnik to szukaj 1.2 w benzynie, osiągami nie powala, ma niby 75km

> i do miasta zupełnie wystarcza

Tutaj się boję, że mały moment nie uciągnie załadowanego auta. W zasadzie to kangoo już mi się odwidziało, potrzebowałem potwierdzenia co do moich przypuszczeń apropo książki serwisowej. Auto dodatkowo jest wzięte w leasing i strasznie mieszają z wykupieniem tego auta, ale to temat na inną rozmowę.

W książce jest jeszcze karteczka, że w 2007 roku miało 60 tyś przebiegu- ale to tylko karteczka, pewnie niby dla potwierdzenia.

Napisano

> Witajcie, jako że dzisiaj oglądaliśmy tego o to Renault Kangoo

Zadam nieco podchwytliwe pytanie - musi byc Kangoo?

Napisano

> Witajcie, jako że dzisiaj oglądaliśmy tego o to Renault Kangoo

> RENAULT KANGOO

> mam do Was parę pytań:

> Jakie są wady auta z tym silnikiem?

Rdza :-)

Serio serio.

> Czemu się przyjrzeć przy okazji kolejnych oględzin auta?

Patrz wyżej.

Bez konkretnych umiejscowień niestety - w moim pojawiły się purchle na "parapecie" drzwi PP - przeszło na gwarancji.

> Czy coś można wywnioskować po tych zdjęciach?

Wykładzina podłogi bagażnika nieoryginalna.

IMO wynika to z tego, że wersja jest bidniutka, że ojejejej - fabrycznie był tylko lakier, więc ktoś zainwestował w aftermarketową wykładzinę.

Zajrzyj pod nią koniecznie szukając zdewastowanej podłogi i/lub rdzy.

BTW, wnętrze kabiny ładunkowej jakoś powalająco czyste i ładne...

> Jak z awaryjnością aut z tymi silnikami? (auto ma być użytkowane głównie po mieście)

Dobry, prościutki silnik.

Tzw wieść gminna mówi o awariach wtryskiwaczy - nie potwierdzam powyższego.

> Mi delikatnie wydaje się zbytnio wyślizgana kierownica jak na 105 tys

> przebiegu.

> Auto mimo mrozu odpaliło od razu, z silnika nie było słychać żadnych niepokojących dźwięków, a

> silnik pracował bardzo kulturalnie jak na diesla.

Bo to jest podstawowy atut tych silników (poza niskim spalaniem) - wręcz rewelacyjna kultura pracy.

Napisano

> Tutaj się boję, że mały moment nie uciągnie załadowanego auta.

Problemem nie jest brak mocy, tylko zawieszenie.

Zdarza mi się jeździć kangurem załadowanym prawie do pełna (brakuje mu jeszcze tak ze 100 kilo do pełnej ładowności, większość towaru w bagazniku, wersja osobowa) i przy takiej konfiguracji tył mocno siada, samochód zatacza się jak pijany i na zakrętach prawie podpiera sie lusterkami (towar ciężki, więc nie ma że załadowany po dach - równo z oknami)

Kangur nie jest samochodem do jeżdżenia z pełnym obciążeniem/przeładowanym

Istnieje (istniała :-) ) wersja o zwiększonej ładowności - zapewne chodzi o sztywniejsze sprężyny tył - nie miałem okazji, więc zupełnie się nie wypowiem.

Napisano
  • Autor

> Zadam nieco podchwytliwe pytanie - musi byc Kangoo?

Nie musi być:) Masz coś do zaproponowania? cool.gif

Napisano

> Nie musi być:) Masz coś do zaproponowania?

Opel Combo 1.7CDTI? Wlasnie takiego zakupilem i moje oczekiwania zostaly przekroczone - bardzo duza pakownosc oraz ladownosci i mistrzostwo w klasie jesli chodzi o ilosc miejsca na tylnej kanapie. Majac 183cm jestem w stanie niemalze calkowicie wyprostowac nogi siedzac z tylu.

A jesli potrzebuejsz blaszaka, to rowniez nie bedziesz zalowal. Ale jedno ale - nawet nie mysl o 1.3...

Napisano

> Opel Combo 1.7CDTI? Wlasnie takiego zakupilem i moje oczekiwania zostaly przekroczone - bardzo duza

> pakownosc oraz ladownosci i mistrzostwo w klasie jesli chodzi o ilosc miejsca na tylnej

> kanapie. Majac 183cm jestem w stanie niemalze calkowicie wyprostowac nogi siedzac z tylu.

> A jesli potrzebuejsz blaszaka, to rowniez nie bedziesz zalowal. Ale jedno ale - nawet nie mysl o

> 1.3...

właśnie jutro jade ogladac takiego combo z 1.3cdti. Jest aż taka tragedia? Auto nigdy nie bedzie zapakowane do końca, co najwyzej pare worków cementu lub rolek papy.

konkretnie chodzi o tego:

COMBO

Napisano

> właśnie jutro jade ogladac takiego combo z 1.3cdti. Jest aż taka tragedia? Auto nigdy nie bedzie

> zapakowane do końca, co najwyzej pare worków cementu lub rolek papy.

> konkretnie chodzi o tego:

> COMBO

Dla mnie 1.3 CDTI czy JTD jak zwał nie jedzie, mamy Fiata Fiorino z tym motorem i jest lżejszy od combo a jest brak mocy straszny. Poszukaj 1.7 jak kolega Żuraw proponuje.

Napisano

> Dla mnie 1.3 CDTI czy JTD jak zwał nie jedzie, mamy Fiata Fiorino z tym motorem i jest lżejszy od

> combo a jest brak mocy straszny. Poszukaj 1.7 jak kolega Żuraw proponuje.

Tutaj nie chodzi o osiągi, auto będzie jeździć głównie po mieście. Grunt, żeby dawało sobie rade kiedy bedzie miało na pokładzie 300-400kg. Trasy będzie rzadko oglądać.

P.S Ojciec wcześniej jeździł 80 konnym hyundaiem h200-blaszakiem, które na pewno było dużo cięższym autem i na prawdę nie narzekał, więc jeśli to auto radzi sobie z 200-300 maksymalnie 400kg na pokładzie tzn potrafi ruszyć bez spalenia sprzęgła to nie powinien on narzekać.

Napisano

> Istnieje (istniała :-) ) wersja o zwiększonej ładowności - zapewne chodzi o sztywniejsze sprężyny

> tył - nie miałem okazji, więc zupełnie się nie wypowiem.

kangoo nie ma sprężyn z tyłu grinser006.gif

ja własnie miałem wersję wzmocnioną ale osobową

przy max załadunku faktycznie górna część opony chowała się głęboko w nadkole ale jakoś dramatycznie źle się nie prowadziło

Napisano

Mnie drażnią 3 rzeczy w tym samochodziku. Auto praktycznie nie skręca:) Tam gdzie w normalnym aucie wykonasz ćwierć obrotu przy zakręcie to w kangurze trzeba pół. Dodatkowo zawieszenie które jest miękkie strasznie i masz wrażenie że się zaraz wywrócisz. Przy 400kg renia będzie dosłownie pływała na każdym łuku. Narzekałem na zawias w doblo ale po przejażdżce kangurem doblo jest jednak fajne.

3 rzecz to pierdoła ale jednak. Ojciec ma to auto w bardzo bogatej wersji i nie ma regulacji kierownicy:O nie wiem czy wogóle była, juz nie wspominając o dziwnej rzeczy w nowym samochodzie jaką jest brak plastików przy przedniej szybie. Efekt jest taki że widać silikon etc co jest strasznie nieestetycznie jak na 2 letni samochód.

Co do silnika rewelka. Jak na takiego małego potworka i tak ładnie sobie radzi.

Przerabiałem już parę małych dostawczaków, doblo, caddy przed i po FL, partner i kangoo jako samochód na trasę wypadł dla mnie najgorzej.

Napisano

> Mnie drażnią 3 rzeczy w tym samochodziku.

1. Skręt ma dobry ale źle dobrane przełożenie przekładni, czyli układ mało bezpośredni

2. Chyba po dzwonie i zapomnieli założyć tych plastików, u mnie było normalnie zabudowane

Edit: tak teraz skojarzyłem, że pewnie chodzi Ci o plastiki od strony wnętrza auta, faktycznie na słupkach goła blacha i uszczelka zlosnik2.gif

3. Fakt w kangoo nie było regulacji wysokości kierownicy ale sama pozycja za kierownicą na wysoko zawieszonym siedzeniu była bardzo dobra, przynajmniej dla mnie

co do zawieszenia to doblo i caddy mają twardy zawias z tyłu nastawiony właśnie na duże obciążenie

kangoo mimo miękkiego zawieszenia jest dosyć sprężyste, fakt pochyla się na zakrętach i skrzyżowaniach, mnie drażniło to, że nie mogłem nic położyć na tylnym siedzeniu. bo w pierwszym zakręcie lądowało na drugim końcu tego siedzenia grinser006.gif

Napisano

Mam kangoo 1.5 tylko w mocniejszej wersji (85km) 2006/2007r. Załadowany jest trochę słaby, ale jak na pusto jedzie to fajnie śmiga. Silnik bardzo czuły na paliwo. Jak kończyło się paliwo w baku to było tak jakby syf z dna się dostawał i awaria silnika się zaświecała, włączał się tryb awaryjny i robił się diesel wolnossący. Pomogła wymiana filtra paliwa. Mam inne odczucie niż wy co do zawieszenia. Na pusto jest za miękki ale jak jedzie załadowany to jest o wiele lepiej. Pierwsza jazda tym autem to byla tragedia:D Nie umiałem skręcać przez wyżej wspomniane przełożenia przekładni, na zakrętach miałem wrażenie że auto się wywali, a podczas wyprzedzania całe życie przeleciało mi przed oczami. Tym autem trzeba nauczyć się jeździć:) Teraz wiem co można tym autem robić i w zimie spokojnie na ręcznym można jeździć i wiem że się nie wywali:D Proste wnętrze drażni, ale ma swoje zalety (łatwo się czyści) Przydała by się regulacja kierownicy i podstawka pod lewą nogę (bardzo przydatna rzecz). Auto jest bardzo ładowne. Łatwo można wyciągnąć tylne siedzenia. W pracy wożę tym autem skutery, które wchodzą bez problemu. Ma bardzo dobre ogrzewanie. Mogło by być lepiej zrobione, ale to w końcu dostawczak a nie auto rodzinne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.