Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Dmuchawa piszczy przy dodawaniu gazu

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu gdy mam włączoną dmuchawę i dodaje gazu (silnik pod obciążeniem) dmuchawa piszczy/wyje. Chcąc sprawdzić czy to na pewno dmuchawa wyłączyłem ją i wycie ustąpiło. Problem pojawia się zazwyczaj rano i tylko w momencie przyspieszania z średnio-niskich obrotów np. na 3 biegu od 1500RPM. Czasami jak przyspieszam od 2000 też wyje. Co to może być ? Może podpiąć miernik i wsadzić do środka celem sprawdzenia napięcia podczas wycia ?

Napisano

Sprawdź napięcie na akumulatorze podczas przygazowania na luzie - regulator napięcia w altku mógł zdechnąć.

Napisano
  • Autor

> Witam

> Od jakiegoś czasu gdy mam włączoną dmuchawę i dodaje gazu (silnik pod obciążeniem) dmuchawa

> piszczy/wyje. Chcąc sprawdzić czy to na pewno dmuchawa wyłączyłem ją i wycie ustąpiło. Problem

> pojawia się zazwyczaj rano i tylko w momencie przyspieszania z średnio-niskich obrotów np. na

> 3 biegu od 1500RPM. Czasami jak przyspieszam od 2000 też wyje. Co to może być ? Może podpiąć

> miernik i wsadzić do środka celem sprawdzenia napięcia podczas wycia ?

Trochę przy dużo ale niewiele. Na jałowym bez obciążenia 14.87V przy max obciążeniu 14.10V takie napięcia są powodem do niepokoju ? Przy przegazowaniu napięcie jest stałe, pod obciążeniem nie gazowałem bo zimno mi już było 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Na jałowym bez obciążenia 14.87V przy max obciążeniu 14.10V takie

> napięcia są powodem do niepokoju ? Przy przegazowaniu napięcie jest stałe

Napięcia wg mnie OK, więc to nie to. U mnie dmuchawa piszczy przez kilka sekund po odpaleniu w solidnie minusowej temperaturze.

Napisano
  • Autor

> Napięcia wg mnie OK, więc to nie to. U mnie dmuchawa piszczy przez kilka sekund po odpaleniu w

> solidnie minusowej temperaturze.

U mnie też tylko w minusowej ale nie sama z siebie tylko przy obciążonym silniku...

Co do napięć wydaje mi się że jak ostatnio mierzyłem to na jałowym miałem 14.1V a pod obciążeniem 13 z kawałkiem dlatego sądzę że to troszkę przy dużo...

Napisano

> U mnie też tylko w minusowej ale nie sama z siebie tylko przy obciążonym silniku...

> Co do napięć wydaje mi się że jak ostatnio mierzyłem to na jałowym miałem 14.1V a pod obciążeniem

> 13 z kawałkiem dlatego sądzę że to troszkę przy dużo...

jak jest mróz, to altek daje trochę wyższe napięcie. Tak jest zaprojektowany regulator napięcia. Także wsio masz ok

Napisano

> jak jest mróz, to altek daje trochę wyższe napięcie. Tak jest zaprojektowany regulator napięcia.

Zaciekawiłeś mnie. Mógłbyś sprecyzować?

Pozdroofka

Napisano

> Zaciekawiłeś mnie. Mógłbyś sprecyzować?

no jak to...

im niższa temp tym lepsza przewodność i mniejsze spadki napięcia... idea.gif

zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To wina łożysk.

Piszczenie czy wyższe ładowanie ? grinser006.gif

Napisano

> no jak to...

> im niższa temp tym lepsza przewodność i mniejsze spadki napięcia...

he, ale diody są półprzewodnikami i tam akurat w drugą stronę zachodzi zjawisko zeby.GIF

Napisano

Piszczenie...wirnik wentylatora lozyskowany jest na brazowych tulejach samosmarnych. Z czasem smar po prostu sie zuzywa i wentylator zaczyna halasowac (rowniez wskutek zabrudzenia, nie tylko wewnetrznego, ale i samego wirnika). Pomaga przedmuchanie wentylatora (wymontowanego) sprezonym powietrzem i smarowanie tulejek, najlepiej smarem w sprayu lub olejem. Ostatnio uratowalem takowy wentylator, podgrzewajac wczesniej tulejki opalarka i podawalem olej oliwiarka. Wentylator w moim wozie dziala bezproblemowo po takiej operacji juz drugi rok (wczesniej tez nie bylo problemow, ale czyscilem i smarowalem profilaktycznie).

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.