Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka temperatura oleju...

Featured Replies

Napisano

... jest wystarczająca aby można było śmiało jeździć dynamicznie turbo dieslem - czyli do jakiej temperatury ma się rozgrzać oby można było deptać i nie martwić się że nie ma optymalnego smarowania?? wink.gif

Napisano

> ... jest wystarczająca aby można było śmiało jeździć dynamicznie turbo dieslem - czyli do jakiej

> temperatury ma się rozgrzać oby można było deptać i nie martwić się że nie ma optymalnego

> smarowania??

okolice 90 stopni powinny byc juz wystarczajace.

Napisano
  • Autor

> okolice 90 stopni powinny byc juz wystarczajace.

człowieku 90 stopni to on osiąga dopiero po dłuższej jeździe na wielopasmówce...

przy spokojnej jeździe to do 90 nawet zbytnio dojść nie chce...

Napisano

> człowieku 90 stopni to on osiąga dopiero po dłuższej jeździe na wielopasmówce...

> przy spokojnej jeździe to do 90 nawet zbytnio dojść nie chce...

A jaka masz temp przy normalnej jezdzie po kilkunastu minutach?

Napisano

> człowieku 90 stopni to on osiąga dopiero po dłuższej jeździe na wielopasmówce... przy spokojnej jeździe to do 90 nawet zbytnio dojść nie chce...

dokładnie, powyżej 60 stopni oleju jest OK

Napisano
  • Autor

> A jaka masz temp przy normalnej jezdzie po kilkunastu minutach?

przy spokojnej jeździe po kilkunastu minutach w tych temperaturach nie ma jeszcze 70 stopni. po kilkunastu minutach płyn osiąga swoje 90 stopni, a olej jeszcze jest daleko w tyle zlosnik.gif

Napisano

> ... jest wystarczająca aby można było śmiało jeździć dynamicznie turbo dieslem - czyli do jakiej

> temperatury ma się rozgrzać oby można było deptać i nie martwić się że nie ma optymalnego

> smarowania??

a ja zapytam, czy masz wskaźnik temperatury oleju w aucie?

bo temp płynu chłodzącego ma chyba każdy, ale oleju... hmm.gif

chyba, ze temp oleju= tem płynu... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a ja zapytam, czy masz wskaźnik temperatury oleju w aucie?

No przecież jakbym nie miał to po co mi to wiedzieć? zlosnik.gif mam ok.gif

Napisano

> No przecież jakbym nie miał to po co mi to wiedzieć? mam

no wolałem się upewnić, bo jak się nie ma, to po co wiedzieć ok.gif

Napisano

rzekłbym na odwrót,olej szybciej łapie temp niz płyn chłodniczy. niewidziałem Twojej odpowiedzi,u kolegi w starym golfie jest tak ze praktycznie obie temp stopniowo leca z przewaga temp oleju,w ok 90 stpni nagrzania silnika temp oleju przekracza temp cieczy chłodzacej,a na LPG olej łapie jeszcze wieksza temp,widocznie co silnik to inaczej ok.gif

Napisano
  • Autor

> rzekłbym na odwrót,olej szybciej łapie temp niz płyn chłodniczy.

przecież piszę, że jak wskazówka od płynu juz jest w pionie na 90 stopniach to olej dopiero do 70 dobija.

Napisano

> smarowania??

W turbobenzynowym, którym jezdżę stosuje zasadę, że nie jadę ostro dopóki olej nie osiagnie 70C minimum, a lepiej gdy ma 80C.

Tak wymysliłem chociaż nikt oficjalnie takich kryteriów nie podawał, stosowałem zdrowe (chociaz nieco może asekuracyjne) podejscie inżynierskie i analogię do silników samolotowych, w których te kryteria bywają precyzyjnie określone.

Napisano

> przecież piszę, że jak wskazówka od płynu juz jest w pionie na 90 stopniach to olej dopiero do 70

> dobija.

U mnie obserwuję, że płyn ma juz 90C a olej dopiero 50C, albo i tego nawet nie ma.

Wiadomo, ze olej ma wieksza bezwładność cieplną i wolniej sie nagrzewa oraz wolniej schładza.

Napisano

Ja w turbobenzynie czekam aż wskazówka temperatury oleju "ruszy", czyli gdy temperatura przekroczy 60°C. W tym czasie płyn chłodniczy dawno już osiągnie 90°C ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.