Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szyby przednie same się opuszczają (wyłączona stacyjka)

Featured Replies

Napisano

Witam. Dwa lata temu, oraz dwukrotnie trzy tygodnie temu, mój Fiat Stilo 1.9 JTD 115 KM 5 D, opuścił sam obie przednie szyby (bez włączonej stacyjki).

Kiedy odłączałem klemę na noc trzy tygodnie temu (nie mogłem znaleźć bezpieczników f47 i f 48) Staszek zdążył opuścić obie szyby (w to samo położenie) o parę centymetrów. W ASO chcieli mi zamki w przednich drzwiach wymieniać (rzekomo zwarcie jest przy zamykaniu/otwieraniu). Po dyskusjach ze znajomymi, podejrzewam, że zwarcie jest gdzieś w sterowniki w lewych drzwiach. Może ktoś podpowie jak to rozkręcić, albo poleci dobry warsztat z elektryką (w ASO 3 DNI się męczyli, ale 840 zł to przesada).

Napisano

A nie masz kolego przypadkiem uszkodzonego pilota w kluczyku wink.gif

Kilka razy mi sie zdazyło, że w kieszeni miałem kluczyk i przez przypadek opierając się o coś szyby się opuszczały. Gdy wciśniesz przycisk na pilocie od otwarcia i przytrzymasz kilka sekund to sie powinny otworzyć ok.gif

Za opuszczanie szyb odpowiada sterownik w drzwiach lewych i prawych pod boczkiem .... sygnał dostaje od body komputera cyfrowo ... po CAN-e

Napisano

> A nie masz kolego przypadkiem uszkodzonego pilota w kluczyku

> Kilka razy mi sie zdazyło, że w kieszeni miałem kluczyk i przez przypadek opierając się o coś szyby

> się opuszczały. Gdy wciśniesz przycisk na pilocie od otwarcia i przytrzymasz kilka sekund to

> sie powinny otworzyć

> Za opuszczanie szyb odpowiada sterownik w drzwiach lewych i prawych pod boczkiem .... sygnał

> dostaje od body komputera cyfrowo ... po CAN-e

Jeszcze jest takie ustrojstwo: Moduł komfortu czy coś w tym stylu - odpowiada też za szyby:

284365079-Sterownikty%B3.jpg

znajdziesz to tu:

8054b17ba37da824gen.jpg

A cały post: klikaj w napis TU TU

Sprawdź tam połączenie - sprawdź, wyczyść, wysusz i testuj.

Jak pomogło napisz!

Zdjęcia zapożyczone od: barber i wchpikus 20.GIF

Napisano

Miałem podobny problem . Odłączyłem na 15 minut klemę z akumulatora i do dziś jest ok. ok.gif

Ten moduł komfortu występuje w Stilonach bez alarmu?

Napisano

ale przy otwieraniu drzwi lewych z kluczyka, mam tak od nowości, ASiO nie dało sobie z tym rady (wymieniali zamki i coś tam jeszcze) i nadal się otwierają ale tylko w specyficznych warunkach tzn. gdy jest chłodno i wilgotno np całe lat nie było problemu, "odgrzał" sie w tym tygodniu w poniedziałek .

stosowałem specyfiki na wilgoć wszędzie gdzie się da i nic nie wskórałem.

ma ktoś pomysła ???

Napisano
  • Autor

@DARKOOO

Nie posiadam modułu komfortu. Znam to miejsce i zaglądałem tam przy sprzątaniu auta. Na razie wyjmuje bezpieczniki. Szyby się otworzyły wtedy kiedy na pewno nie przycisnąłem guziczka. A wersja auta to Active...

Może spróbuję jakoś dorwać się do sterownika i go wyczyścić. Jezeli temat był omawiamy proszę o odnośnik. Albo zaufany kontakt do elektryka (Warszawa).

Napisano

> wyjmuje bezpieczniki. Szyby się otworzyły wtedy kiedy na pewno nie przycisnąłem guziczka. A

> wersja auta to Active...

Rozebrać boczki wyciągnąć sterowniki i przeczyścić wtyczki oraz rozebrać .... może już są zielone w środku ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.