Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda po rondzie czyja wina? (hipotetycznie)

Featured Replies

Napisano

> A masz jakąś podstawę prawną na poparcie tej tezy?

Tu akurat jest - ale dalej nie rozumiem, dlaczego poza terenem zabudowanym ma być inaczej, niż na zabudowanym.

Art. 16.

[...]

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Napisano

> No i czym, formalnie i prawnie, różni się ten obrazek, od pierwotnego?

Okolicznościami i miejscem zdarzenia.

W pierwszym przypadku kolizja ma miejsce na rondzie przy zmianie pasa z zewnętrznego na wewnętrzny bez ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się na pasie wewnętrznym.

Na tomiast w drugim przypadku kolizja ma miejsce przy zjeżdżaniu z ronda czyli próbie skrętu w prawo z lewego pasa z zajechaniem drogi pojazdowi znajdującemu się na pasie prawym (zewnętrznym na rondzie)

> Tak samo dwa samochody chcą wjechać na ten sam pas ruchu - więc zielony i wcześniej, i tutaj ma

> pierwszeństwo (wjeżdża na ten pas z prawej strony).

Nie wjeżdża tylko kontynuje jazdę prawym pasem. Pojazd czerwony (na pasie wewnętrznym ronda) może kontynuować jazdę swoim pasem dalej po rondzie lub próbować z niego zjechać zmieniając pas na zewnętrzny (prawy) i dalej kontynuować jazdę prawym pasem po skręcie w prawo (zjechaniu z ronda).

Dalej podtrzymujesz, że jak nie masz namalowane na asfalcie to do domu nie trafisz?

Napisano

> Okolicznościami i miejscem zdarzenia.

Dla mnie to ta sama sytuacja - dwa samochody skręcając w prawo z różnych pasów chcą zająć ten sam pas (gdyby zielony chciał jechać dalej rondem, to byłaby inna sytuacja).

Twierdzę, że ten z prawej strony ma pierwszeństwo przy zmianie pasa.

Napisano

> Dla mnie to ta sama sytuacja - dwa samochody skręcając w prawo z różnych pasów chcą zająć ten sam

> pas (gdyby zielony chciał jechać dalej rondem, to byłaby inna sytuacja).

> Twierdzę, że ten z prawej strony ma pierwszeństwo przy zmianie pasa.

Mylisz zmiane kierunku jazdy ze zmianą pasa

Ok, nie potrafię Ci tego wytłumaczyć tak, żebyś zrozumiał.

Napisano

> Nie´stety nie popre, poniewaz musial bym sam obecnie powertowac komentarze prawne, ( bo o nich mowa

> ) a w tej chwili niestety nie mam na to czasu.

> Pozatym nie mozesz cofac jezeli mozliwa jest jazda na wprost / do przodu.

> sorry

Moim zdaniem to nieprawda. PoRD jest w tym zakresie precyzyjne:

Quote:

Oddział 5

Wymijanie, omijanie i cofanie

Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

przy wymijaniu zachować bezpieczny odstęp od wymijanego pojazdu lub uczestnika ruchu, a w razie potrzeby zjechać na prawo i zmniejszyć prędkość lub zatrzymać się;

przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość; omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony;

przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:

sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,

upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby.

2. Zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej.

mar00ha

Napisano

> Dla mnie to ta sama sytuacja

Miałem nie komentować Twoich wypowiedzi - ale nie wytrzymałem.

Wolałbym nie spotkać Cię na swojej drodze.

Napisano

Weź mi jeszcze powiedz tak poza konkursem, bo ciekawy jestem, od kiedy masz prawko i za którym razem zdałeś?

Napisano

> Weź mi jeszcze powiedz tak poza konkursem, bo ciekawy jestem, od kiedy masz prawko i za którym

> razem zdałeś?

Od 1996 r.

Teoria za pierwszym razem.

"nalatane" jakieś 200 tys. w tym czasie 1 pkt karny (za prędkość).

Napisano

> w Polsce mamy ruch prawostronny

> może i jest sposób nie mniej to jesteś z jego lewej stony

> sam jestem ciekaw jak by przyjechali co by powiedzieli

Co ma fakt, że jest po lewej stronie na rondzie??

PZDR VEN

Napisano

> A czytasz posty do końca

> Quote:

> W mojej mieścinie w ostatnim czasie nasiliły się takie hucpy, zwłaszcza na nowych rondach gdzie

> nie namalowano jeszcze lini rozdzielających pasy.

A ile może być pasów na jezdni??

PZDR VEN

ps. moim zdaniem żenujące jest używanie emoty facepalm.gif

Napisano

> Jaki pas

po którym się porusza.

Napisano

> Owszem

> Ale nie zapomnij że pierwszeństwo ma ten z prawej

Tylko i wyłącznie na skrzyżowaniu równorzędnym, gdy pierwszeństwo jest uregulowane przez znaki poziome i pionowe lub sygnalizacje świetlną, bądź zmieniając pas ruchu ze skrajnego lewego na środkowy musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdom po prawej stronie (sama zmiana pasa tego wymaga) jak i pojazdom zmieniającym pas ruchu ze skrajnego prawego na środkowy.

Innych przypadków nie znam.

PZDR VEN

Napisano

> pojęcie wytrych używane nawet do gradobicia

> weź mi wytłumacz co ma pojęcie ruch prawostronny do zmiany pasa bez ustąpienia pierwszeństwa

> pojazdowi jadącemu tym pasem

> jw

Nie było mowy że na rondzie jest kilka pasów, jak i to że jest wystarczajaco miejsca na dwa nieoznaczone pasy. Ale to już zostało wyjaśnione w innych postach ok.gif

> że pojazd wjeżdżający na rondo pasem prawym a potem zjeżdżający na pas lewy nie ustąpił

> pierwszeństwa pojazdowi jadącemu pasem lewym

> pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów

> wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi

jw ok.gif

Napisano

> Co ma fakt, że jest po lewej stronie na rondzie??

> PZDR VEN

tzn że nie stosujemy wolnej amerykanki i trzymamy się prawej strony.

moje uwagi odnosiły się tylko do ronda bez wyznaczonych pasów o stosunkowo małych wymiarach ( reszta już została wyjaśniona w innych postach) ok.gif

Napisano

> A ile może być pasów na jezdni??

> PZDR VEN

to nie pytanie do mnie lecz do osoby zajmującej się budowa danej jezdni ok.gif

> ps. moim zdaniem żenujące jest używanie emoty

to nie używaj ok.gif

Napisano

ja brałem cały czas że brak oznakowania pasów i że rondo jest na tyle małe że nie mogą istenić nieoznakowane np. dwa pasy zlosnik.gif

reszta jak pisałem już wyjaśniona w innych postach ok.gif

Napisano

> Tylko i wyłącznie na skrzyżowaniu równorzędnym, gdy pierwszeństwo jest uregulowane przez znaki

> poziome i pionowe lub sygnalizacje świetlną, bądź zmieniając pas ruchu ze skrajnego lewego na

> środkowy musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdom po prawej stronie (sama zmiana pasa tego

> wymaga) jak i pojazdom zmieniającym pas ruchu ze skrajnego prawego na środkowy.

> Innych przypadków nie znam.

> PZDR VEN

I znamy ten same przepisy PoRD ok.gif

Napisano

> Weź mi jeszcze powiedz tak poza konkursem, bo ciekawy jestem, od kiedy masz prawko i za którym razem zdałeś?

Upraszam o używanie w dyskusji argumentów merytorycznych, a nie personalnych.

mar00ha

Napisano

> Upraszam o używanie w dyskusji argumentów merytorycznych, a nie personalnych.

> mar00ha

dodałem, że poza konkursem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.