Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podgrzewacz

Featured Replies

Napisano

Pytanie czysto ciekawskie:

Ma ktoś coś TAKIEGO . Ja i tak mam BRC ale jestem ciekaw co daje taki gadżet. hmm.gif

Napisano

> Pytanie czysto ciekawskie:

> Ma ktoś coś TAKIEGO . Ja i tak mam BRC ale jestem ciekaw co daje taki gadżet.

ja mam ale robiony samodzielenie i podgrzewany cieczą. Co daje? Ano święty spokój daje a do rzeczy to nie ma szarpania i zalewania gazem gdy silnik jest jeszcze zimny. Temp przełączania mam 20 stopni i bez podgrzewacza przy -10stopni nie dawało sie jechać przez kilka pierwszych kilometrów na gazie. A teraz jest OK.

Napisano

> ja mam ale robiony samodzielenie i podgrzewany cieczą. Co daje? Ano święty spokój daje a do rzeczy

> to nie ma szarpania i zalewania gazem gdy silnik jest jeszcze zimny. Temp przełączania mam 20

> stopni i bez podgrzewacza przy -10stopni nie dawało sie jechać przez kilka pierwszych

> kilometrów na gazie. A teraz jest OK.

a jak jest ciepło też działa ?

Napisano

> a jak jest ciepło też działa ?

też, z tym że mogę go poprostu odpiąć od listwy, ale tak czy siak to u mnie i tak się listwa nagrzewa od silnika po dłuższej jeździe tak że nie ma różnicy. Ja jeździłem nawet w lecie z tym podgrzewaczem i nie odczułem żadnych negatywnych skutków. Wiadomo że to z linku jest lepsze bo sie szybciej nagrzeje, ale ja miałem chęć, czas i warunki to sobie sam takie coś wyspawałem, w każdym razie nie mam powodów do narzekań wink.gif

Napisano

> też, z tym że mogę go poprostu odpiąć od listwy, ale tak czy siak to u mnie i tak się listwa

> nagrzewa od silnika po dłuższej jeździe tak że nie ma różnicy. Ja jeździłem nawet w lecie z

> tym podgrzewaczem i nie odczułem żadnych negatywnych skutków. Wiadomo że to z linku jest

> lepsze bo sie szybciej nagrzeje, ale ja miałem chęć, czas i warunki to sobie sam takie coś

> wyspawałem, w każdym razie nie mam powodów do narzekań

to czujnik tem. gazu daj przy listwie to system będzie miał realniejsze odczyty i wprowadzi lepsze korekry.

Napisano

> to czujnik tem. gazu daj przy listwie to system będzie miał realniejsze odczyty i wprowadzi lepsze

> korekry.

czujnik mam w przewodzie biegnącym do listwy i ma raczej dobre wskazania ale ja winy upatruje się głównie we wtryskach, toż to wkońcu valteki

Napisano

> Pytanie czysto ciekawskie:

> Ma ktoś coś TAKIEGO . Ja i tak mam BRC ale jestem ciekaw co daje taki gadżet.

Taki podgrzewacz bardzo wolno się grzeje, niby coś tam daje, ale efekt jest słaby. Dużo lepsze jest zamontowanie rezystorów do listwy, które potrafią nagrzać się w 30 sekund do dość wysokiej temp. Polecam temat LINK naprawdę ciekawy.

Napisano

> Taki podgrzewacz bardzo wolno się grzeje, niby coś tam daje, ale efekt jest słaby. Dużo lepsze jest

> zamontowanie rezystorów do listwy, które potrafią nagrzać się w 30 sekund do dość wysokiej

> temp. Polecam temat LINK naprawdę ciekawy.

bardzo wolno ?

niemożliwe, mam coś takiego i po 2 minutach temperatura jest taka, że nie mogę utrzymać go w ręku.

robi jakieś 60*C.

przy 12V pobiera 1,8A, czyli ma raptem 22W a i tak grzeje super.

ale odkąd założyłem staga z opcją podgrzewania wtrysków nie muszę go używać nawet w duże mrozy i to przy matrixie, który jest alu kostką.

przełącza się bez szarpnięć.

Napisano

> bardzo wolno ?

> niemożliwe, mam coś takiego i po 2 minutach temperatura jest taka, że nie mogę utrzymać go w ręku.

> robi jakieś 60*C.

> przy 12V pobiera 1,8A, czyli ma raptem 22W a i tak grzeje super.

> ale odkąd założyłem staga z opcją podgrzewania wtrysków nie muszę go używać nawet w duże mrozy i to

> przy matrixie, który jest alu kostką.

> przełącza się bez szarpnięć.

Widzisz po 2 min nie możesz utrzymać go w ręku, jak masz rezystor to po pół minuty nie utrzymasz go w ręku. Pozatym jeśli jest on przykręcony do listwy wtryskowej to nagrzewa się wolniej, bo listwa odbiera ciepło.

Ale żeby nie było sam mam taki w jednym aucie i sprawdza się, ale rezystor jest lepszy. wink.gifok.gif

Napisano

> Ale żeby nie było sam mam taki w jednym aucie i sprawdza się, ale rezystor jest lepszy.

rezystor grzeje caly czas, a podgrzewacz wylacza sie powyzej progu temperatury.

Napisano

> rezystor grzeje caly czas, a podgrzewacz wylacza sie powyzej progu temperatury.

gdyby ten podgrzewacz nie miał termostatu to też by się grzał w nieskończoność, wystarczy zamontować taki termostat bimetaliczny. Ja mam problem bo chcę podgrzać pojedyncze MJ, a nie mam w sterowniku takiej opcji, choć ponoć sprawdza się w niewielkich mrozach.

Ma ktoś może już jakieś sprawdzone sposoby na pojedyncze wtryski? Proszę tylko nie pisać o hanach czy keheinach srynach bo mam dość takich super porad nie dających żadnej gwarancji robiących spustoszenie w budżecie, wiem natomiast że czuć różnicę z i bez podgrzewacza... jakość gazu robi swoje.

Napisano

> ... Ma ktoś może już jakieś sprawdzone sposoby na pojedyncze wtryski? Proszę tylko nie pisać o hanach czy keheinach srynach bo mam dość takich super porad nie dających żadnej gwarancji robiących spustoszenie w budżecie ...

W dobie braku mat do podgrzewania lusterek opracowano sposób polegający na przyklejeniu rezystorów niskooporowych o dużej mocy na tylnej części lusterka. Rezystory te nie są drogie i jakby zamontować 2-3 naokoło każdego z wtrysków to mogłoby to dać spodziewane skutki małym kosztem. Rezystory te można by podłączyć odwrotnie do cewek lpg, tzn. na benzynie - grzeją, a na lpg - nie. Zaraz po przełączeniu wtryskiwacze byłyby ciepłe, potem studziłyby się, ale efekt może być bardzo pozytywny i mało kosztowny.

Napisano

> rezystor grzeje caly czas, a podgrzewacz wylacza sie powyzej progu temperatury.

Zawsze można dorobić kawałek układu, aby się wyłączał rezystor. Jakbyś zajrzał do linku to byś wiedział.

Napisano

> W dobie braku mat do podgrzewania lusterek opracowano sposób polegający na przyklejeniu rezystorów

> niskooporowych o dużej mocy na tylnej części lusterka. Rezystory te nie są drogie i jakby

> zamontować 2-3 naokoło każdego z wtrysków to mogłoby to dać spodziewane skutki małym kosztem.

> Rezystory te można by podłączyć odwrotnie do cewek lpg, tzn. na benzynie - grzeją, a na lpg -

> nie. Zaraz po przełączeniu wtryskiwacze byłyby ciepłe, potem studziłyby się, ale efekt może

> być bardzo pozytywny i mało kosztowny.

Pomysł bardzo dobry, tylko nie wiem jak z wydajnością, bo przeważnie taka mata do grzania lusterka ma około 60W i nie wiem czy to wystarczy. Sam coś takiego montowałem do lusterek i po podłączeniu napięcia po niecałej minucie było już bardzo ciepłe, ale jeżeli mamy do ogrzania obudowę wtryskiwacza, to już może zająć więcej czasu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.