Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co pany myślą o takim wykresie?

Featured Replies

Napisano

wykres.jpg

Parametry brzegowe: 400 Nm w zakresie 1800-4000 rpm. 234KM@4800 rpm

Pacjent to diesel 204KM/400Nm. Tak więc sumarycznie nie będzie podniesiony maksymalny moment obrotowy (automat), moc maksymalna będzie podniesiona o 30KM (niecałe 15%). Cel - lekka poprawa dynamiki bez zwiększania obciążeń układu przeniesienia napędu (most/skrzynia).

Napisano

Zaraz zaraz. Wytłumacz mi bo ja może nie łapię. Jak chcesz podnieść parametry generowane przez silnik nie obciążając tym samym dodatkowo skrzyni/napędów??? Z tej korekty chcesz zasilać wycieraczki czy jak???

Napisano

> Zaraz zaraz. Wytłumacz mi bo ja może nie łapię. Jak chcesz podnieść parametry generowane przez

> silnik nie obciążając tym samym dodatkowo skrzyni/napędów??? Z tej korekty chcesz zasilać

> wycieraczki czy jak???

Proste. Nie zwiększa max momentu, tylko prędkość obrotową.

Jest to znany sposób na przenoszenie sporych mocy przez cienkie wałki - wałek obraca się kilka razy szybciej i dzięki temu moment jest mniejszy na nim, potem jest reduktor.

To tak jak zależność prąd - napięcie. Podnosząc napięcie - zmniejszasz prąd przy tej samej mocy i możesz dać cieńsze kable.

Napisano
  • Autor

> Zaraz zaraz. Wytłumacz mi bo ja może nie łapię. Jak chcesz podnieść parametry generowane przez

> silnik nie obciążając tym samym dodatkowo skrzyni/napędów??? Z tej korekty chcesz zasilać

> wycieraczki czy jak???

Obciążenia zależą od momentu obrotowego, a tego nie mam zamiaru podnosić (przynajmniej w kwestii maksimum), jedyne zwiększenie obciążenia wiąże się z wydłużeniem działania tych sił. Średnia moc w użytecznym zakresie obrotów rośnie ze 190KM do 230KM, a więc imho nie tak aż znowu mało. Starczy na więcej niż wycieraczki.

Napisano

> Parametry brzegowe: 400 Nm w zakresie 1800-4000 rpm. 234KM@4800 rpm

> Pacjent to diesel 204KM/400Nm. Tak więc sumarycznie nie będzie podniesiony maksymalny moment

> obrotowy (automat), moc maksymalna będzie podniesiona o 30KM (niecałe 15%). Cel - lekka

> poprawa dynamiki bez zwiększania obciążeń układu przeniesienia napędu (most/skrzynia).

Najpierw zmierz ile tam naprawde jest i jaki ma przebieg. Te wykresy producentow to sa czesto o d... potluc.

Napisano

> Proste. Nie zwiększa max momentu, tylko prędkość obrotową.

> Jest to znany sposób na przenoszenie sporych mocy przez cienkie wałki - wałek obraca się kilka razy

> szybciej i dzięki temu moment jest mniejszy na nim, potem jest reduktor.

> To tak jak zależność prąd - napięcie. Podnosząc napięcie - zmniejszasz prąd przy tej samej mocy i

> możesz dać cieńsze kable.

Ok. Może i coś w tym jest. Ale co powiesz na szybciej obracające się łożyska w skrzyni/wałach/mostach??? Kręcąc się szybciej nie zużyją się szybciej???

Napisano
  • Autor

> Najpierw zmierz ile tam naprawde jest i jaki ma przebieg. Te wykresy producentow to sa czesto o

> d... potluc.

Generalnie jest zwykle tak jak być powinno. Zwykle lekko w górę jest przesunięte maksimum momentu. Ale my tu rozmawiamy o mojej chcicy - co z tego wyjdzie to temat na osobną historię. Generalnie mieszczę się poniżej wykresów które widziałem dla tego silnika - więc chyba powinno to być realne?

Napisano

> Proste. Nie zwiększa max momentu, tylko prędkość obrotową.

jak w takim razie rozumiesz dynamike bez ruszania momentu ? Albo z polskiego na nasze "co autor mial na mysli wg ciebie mowiac zwiekszyc dynamike" ?

Napisano
  • Autor

> jak w takim razie rozumiesz dynamike bez ruszania momentu ? Albo z polskiego na nasze "co autor

> mial na mysli wg ciebie mowiac zwiekszyc dynamike" ?

Troszkę nieuważnie czytasz. Napisałem maksymalnego momentu, a nie momentu w ogóle.

Napisano

> jak w takim razie rozumiesz dynamike bez ruszania momentu ? Albo z polskiego na nasze "co autor

> mial na mysli wg ciebie mowiac zwiekszyc dynamike" ?

Ruszył moment, ale nie maksymalny, tzn, że mechanicznie nie będzie większych maksymalnych naprężeń na elementach, ale będą większe obciążenia przy większej prędkości obrotowej.

Średnio będzie większa moc przenoszona, ale bez nadwyrężania.

Napisano

> Troszkę nieuważnie czytasz. Napisałem maksymalnego momentu, a nie momentu w ogóle.

hmm.. whatever, bo ja tam widze wogole jakis meksyk. Pytanie z innej beczki. Co dla ciebie jest dynamiką ? +30 koni w chorym zakresie obrotow ? Kiedy z tego bedziesz korzystal ? Jeszcze w dodatku przy skrzyni automatycznej ktora pewno ma gdzies tam polapane zakresy obrotow dla danych przelozen. Podbijanie mocy na samym koncu to suma sumarum wieksza predkosc na ostatnim biegu - o ile nie zlapie cie odciecie zaplonu. To jest dynamika ?

Napisano
  • Autor

> hmm.. whatever, bo ja tam widze wogole jakis meksyk. Pytanie z innej beczki. Co dla ciebie jest

> dynamiką ? +30 koni w chorym zakresie obrotow ? Kiedy z tego bedziesz korzystal ? Jeszcze w

> dodatku przy skrzyni automatycznej ktora pewno ma gdzies tam polapane zakresy obrotow dla

> danych przelozen. Podbijanie mocy na samym koncu to suma sumarum wieksza predkosc na

> ostatnim biegu - o ile nie zlapie cie odciecie zaplonu. To jest dynamika ?

Kolego, widzę u Ciebie ogromne problemy z rozumieniem podstaw fizyki. Maksymalną dynamikę uzyskuje się w okolicach obrotów mocy maksymalnej. Skrzynia być może będzie musiała być przeprogramowana tak, by z tych obrotów korzystać. Zresztą chyba i tak korzysta (muszę sprawdzić). Wzrost mocy średniej w tym właśnie (wykorzystywanym do osiągnięcia maksymalnej dynamiki) zakresie obrotów wynosi 40KM. Imho całkiem sporo. Odcięcie jest przy 5200 rpm więc niby dlaczego miałoby mnie złapać? Czerwone pole zaczyna się na obrotomierzu od 5 tys rpm i nie mam zamiaru takich obrotów przekraczać.

Napisano

> Kolego, widzę u Ciebie ogromne problemy z rozumieniem podstaw fizyki. Maksymalną dynamikę uzyskuje

> się w okolicach obrotów mocy maksymalnej. Skrzynia być może będzie musiała być

> przeprogramowana tak, by z tych obrotów korzystać. Zresztą chyba i tak korzysta (muszę

> sprawdzić).

sprawdz, bo sie okaze ze te pare kucy silnik zniesie bez jękniecia ale automat moze okazac sie niespodziewanie kosztowna impreza

>Wzrost mocy średniej w tym właśnie (wykorzystywanym do >osiągnięcia maksymalnej

> dynamiki) zakresie obrotów wynosi 40KM. Imho całkiem sporo. Odcięcie jest przy 5200 rpm więc

> niby dlaczego miałoby mnie złapać?

fajnie jakbys to na poczatku napisal wink.gif

Czerwone pole zaczyna się na obrotomierzu od 5 tys rpm i

> nie mam zamiaru takich obrotów przekraczać.

Napisano
  • Autor

> sprawdz, bo sie okaze ze te pare kucy silnik zniesie bez jękniecia ale automat moze okazac sie

> niespodziewanie kosztowna impreza

W sensie kosztów przeprogramowania?

> fajnie jakbys to na poczatku napisal

Pisałem już wcześniej. Można to też mniej więcej z wykresu wyczytać.

Napisano

> Generalnie jest zwykle tak jak być powinno. Zwykle lekko w górę jest przesunięte maksimum momentu.

> Ale my tu rozmawiamy o mojej chcicy - co z tego wyjdzie to temat na osobną historię.

> Generalnie mieszczę się poniżej wykresów które widziałem dla tego silnika - więc chyba powinno

> to być realne?

Nie wiem tylko czy dasz rade podniesc moc nie podnoszac momentu. Bo to oznacza, ze trzeba bedzie podniesc ta czesc momentu gdzie on juz spada czyli konczy sie wydajnosc sprezarek. Sa na to oczywiscie metody ale glownie polega to na daniu mu wiecej wczesniej i wtedy uzyskamy efekt "spadania z wyzszego konia". Tak po prostu wydluzyc tej plaskiej czesci momentu, bez zwiekszania go wczesniej sie IMO nie da.

Napisano

> sprawdz, bo sie okaze ze te pare kucy silnik zniesie bez jękniecia ale automat moze okazac sie

> niespodziewanie kosztowna impreza

silnik zniesie bez problemu. Wytrzymałość automatu określa maksymalny moment, który przenosi, a to jak widać się nie zmieni.

Kolega widzę dość sceptycznie nastawiony do pewnych rzeczy i staje okoniem zupełnie bez powodu. W tej przeróbce którą tutaj kolega wyżej proponuje - śmiem twierdzić, że NIC nie ucierpi, po przeprogramowaniu skrzyni biegów.

Napisano
  • Autor

To ciekawe co piszesz. Nie myślałem wcześniej o tym w ten sposób . U mnie ten wysoki koń występuje w 2 miejscach przy 1800 i przy 4000 rpm - w tych miejscach moj wykres jest styczny do tych typowych po chipie. Ciekaw jestem czy się tak da zrobić. A u mnie jest o tyle ciekawie, ze sprezarki sa dwie. Te druga można by w tym wypadku wykręcić prawie na maksa - może własnie uda się tego konia wykręcić na 4 tys rpm a potem z niego spadać ...

Napisano

> To ciekawe co piszesz. Nie myślałem wcześniej o tym w ten sposób . U mnie ten wysoki koń występuje

> w 2 miejscach przy 1800 i przy 4000 rpm - w tych miejscach moj wykres jest styczny do tych

> typowych po chipie. Ciekaw jestem czy się tak da zrobić. A u mnie jest o tyle ciekawie, ze

> sprezarki sa dwie. Te druga można by w tym wypadku wykręcić prawie na maksa - może własnie uda

> się tego konia wykręcić na 4 tys rpm a potem z niego spadać ...

Wlasnie dlatego, ze masz 2 sprezarki to moze sie udac. Ale tuner bedzie je musial pieknie zgrac.

Napisano

Pieeeeeeeeekny ten wykres, jak by go sam Leonardo malowal, albo Picasso biglaugh.gif

jakbym w zyciu paru oryginalow nie widzial to moze dal bym sie na niego zlapac. Wszystko takie linearne, proste, zadnych skokow, po prostu bajka biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

Takie pytanie laika - czy dane wyjściowe dotyczą silnika BMW 3.0d?

Z tego, co słyszałem, to bardzo dopracowane silniki. Czy rzeczywiście warto jeszcze je chipować?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> Pieeeeeeeeekny ten wykres, jak by go sam Leonardo malowal, albo Picasso

> jakbym w zyciu paru oryginalow nie widzial to moze dal bym sie na niego zlapac. Wszystko takie

> linearne, proste, zadnych skokow, po prostu bajka

Kurde do Leonarda to mi "trochę " brakuje wykres narysowalem w excelu znczy OO

Napisano
  • Autor

> Takie pytanie laika - czy dane wyjściowe dotyczą silnika BMW 3.0d?

> Z tego, co słyszałem, to bardzo dopracowane silniki. Czy rzeczywiście warto jeszcze je chipować?

> Pozdrawiam

> Bartek

Wyjsciowo jest to silnik dwulitrowy imho tylko silniki dopracowane warto chipowac

Napisano

> Wyjsciowo jest to silnik dwulitrowy imho tylko silniki dopracowane warto chipowac

Dwulitrowy ? yikes.gif

No to jak dla mnie to bomba. Zyczyłbym sobie takiego silnika z automatem w moim autobusie.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> Dwulitrowy ?

> No to jak dla mnie to bomba. Zyczyłbym sobie takiego silnika z automatem w moim autobusie.

> Pozdrawiam

> Bartek

Eee No nie rób scen - te silniki sa na rynku już prawie 4 lata

Napisano

> Parametry brzegowe: 400 Nm w zakresie 1800-4000 rpm. 234KM@4800 rpm

> Pacjent to diesel 204KM/400Nm. Tak więc sumarycznie nie będzie podniesiony maksymalny moment

> obrotowy (automat), moc maksymalna będzie podniesiona o 30KM (niecałe 15%). Cel - lekka

> poprawa dynamiki bez zwiększania obciążeń układu przeniesienia napędu (most/skrzynia).

pękasz o skrzynię i czipujesz bez opamiętania? zlosnik.gif

jak to później wygląda w praktyce? jest inna charakterystyka silnika a automat z tym samym softem? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> pękasz o skrzynię i czipujesz bez opamiętania?

Bo widzisz jakieś 99% procent wykorzystania auta to jazda w zakresie niskich lub średnich obrotów, gdzie nie chcę przekraczać fabrycznego poziomu maksymalnego.

Natomiast na te 1% wykorzystania będzie góra wykresu, która jest i tak poniżej tego co się zwykle wyciąga z tych silników - ja bym tu nie użył określenia "bez opamiętania".

Myślę, że przy moim sposobie użytkowania auta tego rodzaju podniesienie mocy nie przełoży się na zauważalnie szybsze zużycie ani silnika ani skrzyni.

Stosunkowo często spotykają mnie na drodze takie sytuacje, że gdy wyprzedzam pacjent zaczyna przyspieszać - przy takim zapasie mocy zwykle nawet nie zdąży tego zrobić, a nawet jeśli to ta góra ma mi zapewnić bezproblemowe i bezpieczne zakończenie manewru. Natomiast wzmocnione hamulce nauczkę hehe.gif (żartuję oczywiście)

> jak to później wygląda w praktyce? jest inna charakterystyka silnika a automat z tym samym softem?

To bym chciał też wiedzieć - dlatego założyłem ten temat.

Napisano

> Natomiast wzmocnione

> hamulce nauczkę (żartuję oczywiście)

> To bym chciał też wiedzieć - dlatego założyłem ten temat.

bmw_performance_brake_kit_1_6.jpg

Juz zalozone? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Juz zalozone?

No nie... Wzmocnione są już w standardzie w tej wersji silnikowej. Te z obrazka to może założę kiedyś jak mi się zużyją fabryczne - czyli za jakieś 3-5 lat hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.