Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cewki zapłonowe do silnika 1.4 16 V 75 KM

Featured Replies

Napisano

Jakie cewki są godne polecenia do w/w silnika (oznaczonego BBY) ? Te co mam aktualnie po przebiegu ok. 65 kkm wykazują oznaki zmęczenia (posiadają wybrzuszenia) co ponoć może spowodować przedwczesny zgon i postój na drodze (opinia kącikowicza, który robił małe co nieco przy aucie). Chce zakupic narazie może 1 czy 2 i wozić w bagażniku na wszelki wypadek spy.gif. Przeglądając allegro widzę różnych producentów i różne ceny. Oczywiście pożądany dobry stosunek jakości do ceny zlosnik.gif

Napisano

Nie wiem, czy można wyciągać jakieś wnioski po jednostkowym przypadku, ale...

ponad 3 lata temu, gdy zdechła mi pierwsza cewka założyłem zamiennik BERU (bo tylko taki mogłem kupić "od ręki", a auto było pilnie potrzebne). Przejechał już znacznie więcej kilometrów niż oryginał, który nim zastąpiłem. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czy można wyciągać jakieś wnioski po jednostkowym przypadku, ale...

> ponad 3 lata temu, gdy zdechła mi pierwsza cewka założyłem zamiennik BERU (bo tylko taki mogłem

> kupić "od ręki", a auto było pilnie potrzebne). Przejechał już znacznie więcej kilometrów niż

> oryginał, który nim zastąpiłem.

No właśnie mi się obiło o uszy, że BERU nie jest najgorsze hmm.gif, chętnie wysłucham opinii innych skromny.gif

Napisano

Wymieniałem raz na oryginał, dwa razy na Boscha. Została jedna "fabryczna"clown.gif Bosch jeździ u mnie dopiero ok 30-40 tyś więc za mało aby wypowiedzieć się nt. wytrzymałości.

Napisano
  • Autor

> Wymieniałem raz na oryginał, dwa razy na Boscha. Została jedna "fabryczna" Bosch jeździ u mnie

> dopiero ok 30-40 tyś więc za mało aby wypowiedzieć się nt. wytrzymałości.

30-40 kkm to dla mnie ok. 4-5 lat jeżdżenia. Jak na tyle starczy cewka to tragedii nie będzie ok.gifwink.gif

Napisano

żona miała BBY i cewki do sprzedaży 140 000 od nowości oryginały i nic smile.gif

nie przesadzałbym z zakupami na wyrost.

Napisano
  • Autor

> żona miała BBY i cewki do sprzedaży 140 000 od nowości oryginały i nic

> nie przesadzałbym z zakupami na wyrost.

jeżdżąc w koło komina nie ma bidy, ale jadąc gdzieś w świat może warto mieć 1 sztukę w zapasie niewiem.gifhmm.gif

Napisano

> jeżdżąc w koło komina nie ma bidy, ale jadąc gdzieś w świat może warto mieć 1 sztukę w zapasie

Warto! Cewki padają bez żadnego uprzedzenia, nagle i definitywnie. Nie znasz dnia ani godziny. Ja wożę (kupiłem zapas po zaliczeniu drugiego "padu") i... od tego czasu nie padła ani jedna. zlosnik.gif

Napisano

> żona miała BBY i cewki do sprzedaży 140 000 od nowości oryginały i nic

> nie przesadzałbym z zakupami na wyrost.

Mi jedna padła zaraz po zakupie 1.4 BCA przy przelocie 130 kkm.

Nigdzie na fakturach z serwisu od byłego właściciela nie widziałem wymiany cewki wiec wnioskuje, że od nowości były. zlosnik.gif

Napisano

> Mi jedna padła zaraz po zakupie 1.4 BCA przy przelocie 130 kkm.

> Nigdzie na fakturach z serwisu od byłego właściciela nie widziałem wymiany cewki wiec wnioskuje, że

> od nowości były.

moja żona zrobiła w 6 lat 140 000 i nic nie padło jak pisałem smile.gif

Teraz jeździ tym autem znajomy od roku i też nic nie wymieniał smile.gif Także wszystko zależy od egzemplarza lub od "realnego" przebiegu cfaniaczek.gif

Napisano

> "realnego" przebiegu

Mam auto z 2002 roku z przebiegiem 113kkm, jestem 1 wł. Pierwsza cewka padła mi przy ok. 70kkm, a następnie dwie w okolicy 80-90kkm. Cewki padają tak jak chcą, Tobie akurat nie padły, czego pewnie wielu zazdrości zlosnik.gif Nie chce mi się wierzyć, że to zależy od sposobu eksploatacji - nie było by tylu userów z problemami padających cewek.

Napisano

> Mam auto z 2002 roku z przebiegiem 113kkm, jestem 1 wł. Pierwsza cewka padła mi przy ok. 70kkm, a

> następnie dwie w okolicy 80-90kkm. Cewki padają tak jak chcą, Tobie akurat nie padły, czego

> pewnie wielu zazdrości Nie chce mi się wierzyć, że to zależy od sposobu eksploatacji - nie

> było by tylu userów z problemami padających cewek.

Nic nie pisałem o sposobie eksploatacji smile.gif

PS

świece (oryginały) wymieniałem co 60 000 smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mi jedna padła zaraz po zakupie 1.4 BCA przy przelocie 130 kkm.

> Nigdzie na fakturach z serwisu od byłego właściciela nie widziałem wymiany cewki wiec wnioskuje, że

> od nowości były.

jakie kupiłeś ?

Napisano

> jakie kupiłeś ?

Ja kupiłem kupiłem oryginał VW w ASO Skody. Podjechałem w biegu do znajomego, wymienił padniętą i wykasował błąd VAG-iem.

Napisano

ja mam BBY i padła przy 60kkm czy cos takiego zlosnik.gif

przy padaczce cewki na poczatku pokazuje sie blad Cylinder #x - migotanie zapłonu

a gdy padnie kompletnie - komp odcina wtrysk na tym cylindrze

mruga check engine auto traci troszke mocy, ale jedzie biglaugh.gif

gdzies mam nawet filmik na telefonie, jak mruga check i spalanie przy 70km/h jest na poziomie 5l hehe.gif

Napisano

> Jakie cewki są godne polecenia do w/w silnika (oznaczonego BBY)

a czy te padające cewki to tylko przypadłość tego silnika czy innych też? np BXW hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a czy te padające cewki to tylko przypadłość tego silnika czy innych też? np BXW

nie wiem niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.