Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta i smierc poprzedniego wlasciciela

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Mam takie pytanie. Zmarła znajoma osoba która 2 dni przed śmiercią "sprzedała" czytaj oddała auto komuś bliskiemu. Umowa kupna-sprzedaży jest z datą kiedy ta osoba jeszcze żyła. Czy nie będzie problemów z zarejestrowaniem tego auta? Chodzi mi o to że nie zdążył ów były właściciel zgłosić to do wydziału komunikacji że sprzedał auto itp.

Napisano

Nie ma obowiązku zgłaszania do WK o sprzedaży auta.

Napisano

> Nie ma obowiązku zgłaszania do WK o sprzedaży auta.

Lepiej to dobrze sprawdźcie bo coś mi się wydaje że chyba trzeba zgłosić sprzedaż samochodu - jak rejestrowałem motor ostatnio to chyba widziałem takie druki w WK. Najlepiej jak zadzwonisz i się dowiesz

Napisano

> Lepiej to dobrze sprawdźcie bo coś mi się wydaje że chyba trzeba zgłosić sprzedaż samochodu - jak

> rejestrowałem motor ostatnio to chyba widziałem takie druki w WK. Najlepiej jak zadzwonisz i

> się dowiesz

To, że są druki nie oznacza, że jest obowiązek. Możesz zgłosić to do WK na wypadek gdyby nowy właściciel nie przerejestrował samochodu, wtedy nie będą Cię ganiać z mandatami, nawet jak nie zgłosisz a przyjdzie mandat to też bez problemów udowodnisz, że sprzedałeś.

Ma to głównie sens jak chcesz odzyskać nadpłaconą składkę za AC.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Lepiej to dobrze sprawdźcie bo coś mi się wydaje że chyba trzeba zgłosić sprzedaż samochodu - jak

> rejestrowałem motor ostatnio to chyba widziałem takie druki w WK. Najlepiej jak zadzwonisz i

> się dowiesz

Nigdy nie zgłaszałem sprzedaży żadnego auta. Nigdy nie było z tym żadnego problemu. Czy Wam już na prawdę mało łażenia po urzędach i papierków. Co za naród sami sobie uprzykrzają życie. Polecam jeszcze wyrobić pieczątkę. Umowa bez pieczątki jest NIEWAŻNA.

Napisano

> Witajcie

> Mam takie pytanie. Zmarła znajoma osoba która 2 dni przed śmiercią "sprzedała" czytaj oddała auto

> komuś bliskiemu. Umowa kupna-sprzedaży jest z datą kiedy ta osoba jeszcze żyła. Czy nie będzie

> problemów z zarejestrowaniem tego auta? Chodzi mi o to że nie zdążył ów były właściciel

> zgłosić to do wydziału komunikacji że sprzedał auto itp.

ja nie miałem jak "przerejestrowywałem" auto na siebie po śmierci ojca

Napisano

> Witajcie

> Zmarła znajoma osoba która 2 dni przed śmiercią "sprzedała" czytaj oddała auto

> komuś bliskiemu. Umowa kupna-sprzedaży jest z datą kiedy ta osoba jeszcze żyła. Czy nie będzie

> problemów z zarejestrowaniem tego auta?

przy umowie K-S są dwie strony: kupujący i sprzedający. skoro umowa została (oficjalnie, nie wnikam, jak było na prawdę) zawarta zgodnie z prawem, kiedy obie strony żyły, to czym się przejmujesz? z chwilą wydania przez sprzedającego przedmiotu umowy kupującemu, ten ostatni staję się prawowitym właścicielem nabytku i choćby sprzedający zmarł kwadrans później - ciebie to już nie dotyczy. waytogo.gif

Napisano

> Ma to głównie sens jak chcesz odzyskać nadpłaconą składkę za AC.

> Pozdrawiam BAS

Też nie. Wystarczy kopia umowy

Napisano

> Też nie. Wystarczy kopia umowy

Z pieczątką z WK hehe.gif

Napisano

> Nigdy nie zgłaszałem sprzedaży żadnego auta. Nigdy nie było z tym żadnego problemu. Czy Wam już na

> prawdę mało łażenia po urzędach i papierków. Co za naród sami sobie uprzykrzają życie. Polecam

> jeszcze wyrobić pieczątkę. Umowa bez pieczątki jest NIEWAŻNA.

i dzieki takiej postawie jak wykazujesz, potem sa żale, że ja auto sprzedałem a mandaty dostaję, ciagaja mnie, bo ktoś ukradł paliwo, a to szkoda do rozliczenia przyszła etc. bo ja panisko mam wszystkich w 4 literach i żal mi było kwitek wypełnic i babie w okienku z umowa podać, a ten który kupił ode mnie autko to lepszy cwaniak niż ja i też nie przerejestrował auta. Za to CEPiK to taka magiczna rzecz i potrafi z sygnalizacji świetlnej rozpoznac kto jest właścicielem samochodu hehe.gifhehe.gif

Dzięki Twojemu lenistwu ja nie raz muszę jeździć po ludziach i ustalac po umowach kto i komu spylił skorupę ale jako podatnik jak lubisz wydawać kabze w błoto to mnie nic do tego.

Sorry za ironie ale popatrz na to z innej strony ok.gif

Napisano

> i dzieki takiej postawie jak wykazujesz, potem sa żale, że ja auto sprzedałem a mandaty dostaję,

> ciagaja mnie, bo ktoś ukradł paliwo, a to szkoda do rozliczenia przyszła etc. bo ja panisko

> mam wszystkich w 4 literach i żal mi było kwitek wypełnic i babie w okienku z umowa podać, a

> ten który kupił ode mnie autko to lepszy cwaniak niż ja i też nie przerejestrował auta. Za to

> CEPiK to taka magiczna rzecz i potrafi z sygnalizacji świetlnej rozpoznac kto jest

> właścicielem samochodu

> Dzięki Twojemu lenistwu ja nie raz muszę jeździć po ludziach i ustalac po umowach kto i komu spylił

> skorupę ale jako podatnik jak lubisz wydawać kabze w błoto to mnie nic do tego.

> Sorry za ironie ale popatrz na to z innej strony

Ja naturlich ordnung muss sein.

crazy.gif

Napisano

> Witajcie

> Mam takie pytanie. Zmarła znajoma osoba która 2 dni przed śmiercią "sprzedała" czytaj oddała auto

> problemów z zarejestrowaniem tego auta? Chodzi mi o to że nie zdążył ów były właściciel

> zgłosić to do wydziału komunikacji że sprzedał auto itp.

Nie ma problemu. Urząd nic do tego nie ma i nawet nie będzie tego sprawdzał czy ta osoba żyje, czy sprzedała za życia itp. Jedyny przypadek, gdy może Cię ktoś poprosić o wykazanie tego, to postępowanie spadkowe, gdzie jakiś spadkobierca będzie chciał być dociekliwy. Wtedy najważniejsze będzie żeby data na umowie była wcześniejsza niż data z aktu zgonu.

Brak zgłoszenia do urzędu nie ma tu znaczenia - to raczej się zgłasza ze względu na własny tyłek - jak ktoś ukradnie paliwo samochodem na twoich blachach, albo przekroczy prędkość, to żeby Ciebie nie szarpali. Zmarłemu już wszystko jedno. Samochód można bez problemu zarejestrować, nawet jak zbywca nie zgłosił sprzedaży w urzędzie.

Napisano

> Nigdy nie zgłaszałem sprzedaży żadnego auta. Nigdy nie było z tym żadnego problemu. Czy Wam już na

> prawdę mało łażenia po urzędach i papierków. Co za naród sami sobie uprzykrzają życie. Polecam

> jeszcze wyrobić pieczątkę. Umowa bez pieczątki jest NIEWAŻNA.

kolego. Ty chyba nie wiesz co mówisz, przyszło kiedyś sporo zdjęć z fotoradarów znajomemu a gówniarze nie przerejestrowali auta i latał po urzędach dla świętego spokoju. Zglosił w hestii a tam już mu się nie chciało.

Druga sprawa po kupnie kii na umowie mam datę i... godzinę zakupu. Facet od którego kupiłem auto miał sprawę bo nowy właściciel nie przyznałsię do fotek mówiąc że wieczorem kupił i to on niby natłukł 4 fotki z radaru...

Napisano

> kolego. Ty chyba nie wiesz co mówisz, przyszło kiedyś sporo zdjęć z fotoradarów znajomemu a

> gówniarze nie przerejestrowali auta i latał po urzędach dla świętego spokoju. Zglosił w hestii

> a tam już mu się nie chciało.

> Druga sprawa po kupnie kii na umowie mam datę i... godzinę zakupu. Facet od którego kupiłem auto

> miał sprawę bo nowy właściciel nie przyznałsię do fotek mówiąc że wieczorem kupił i to on niby

> natłukł 4 fotki z radaru...

To zadam pytanie inaczej. To jest biznes kupującego, czy sprzedającego? Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale rozmawiamy z pozycji kupującego, a nie sprzedającego. Jak już pisałem nigdy żadnych problemów nie miałem. Na bujanie się po urzędach szkoda mi czasu, ale jak ktoś lubi to ja mu nie bronię.

Napisano

> To zadam pytanie inaczej. To jest biznes kupującego, czy sprzedającego? Nie wiem czy zwróciłeś

> uwagę, ale rozmawiamy z pozycji kupującego, a nie sprzedającego. Jak już pisałem nigdy żadnych

> problemów nie miałem. Na bujanie się po urzędach szkoda mi czasu, ale jak ktoś lubi to ja mu

> nie bronię.

Spoko widocznie kolego nie miałeś jazd z kupującymi auto i dzieki bogu. Nawet nie wiesz co potrafią zrobić ludzie p ozakupie auta z radości.. Btw niedawno pomimo zgłoszenia dostałem info z pzu o szkodzie całkowitej mojego byłego yariska i zgłoszenie nic nie dało a koleś czekał na kase miesiac bo pisma nie dochodziły.

Napisano

> To zadam pytanie inaczej. To jest biznes kupującego, czy sprzedającego? Nie wiem czy zwróciłeś

> uwagę, ale rozmawiamy z pozycji kupującego, a nie sprzedającego. Jak już pisałem nigdy żadnych

> problemów nie miałem. Na bujanie się po urzędach szkoda mi czasu, ale jak ktoś lubi to ja mu

> nie bronię.

z okazji Świąt i Nowego Roku życzę Tobie żebys się jednak pobujał hehe.gif

a Twoja bufonada i nieznajomość to niebios sięga, nikt nie każe godzinami Tobie stać w okienku do rejestracji wsytarczy na biurze podawczym w urzędzie kwity zdać, dostać prezentatę, czyli datę wpływu pisma, dla leniwych jest jeszcze poczta z poleconym zlosnik.gif

Coż czasem jak parę godzin na "milicji" spędzisz albo parę razy przegonią Ciebie żebyś umowę sprzedaży okazał to może zmienisz zdanie zlosnik.gif

To tak jak w życiu, jeden po ablucji łap nigdy nie myje i nic mu nie jest, inny raz nie umył i go brzuch rozbolał biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

a tak po za tym profil sobie uzupełnij- bo ja wiesz lubie "ordnung" biglaugh.gif

Napisano

> Z pieczątką z WK

A mnie warta wypłaciła bez pieczątki WK i w ogóle bez druczka z WK. Zwyczajnie wysłałem zawiadomienie o sprzedaży z kopią umowy, że przekazałem OC i jakieś tydzień potem dostałem zwrot części składki.

Wniosek o wyrejestrowanie złożyłem jak odbierałem dowód.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.