Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyłącza się gaz

Featured Replies

Napisano

Witam

Od wczoraj mam taką przypadłość, że zarówno jak jadę tak i na postoju co jakiś czas wyłącza się gaz i samoistnie przełącza na benzynę. Po przekroczeniu 2000 obrotów włącza się z powrotem gaz, jedzie się kawałek i potem znowu to samo. Na postoju też się tak dzieje. Bywa że trzeba kilka razy przygazować bo nie chce się przełączyć.

Samochód Astra I silnik X16SZR monowtrysk, Instalacja z Bingo M.

Ma ktoś pomysł co to może być?

Napisano

> Witam

> Od wczoraj mam taką przypadłość, że zarówno jak jadę tak i na postoju co jakiś czas wyłącza się gaz

> i samoistnie przełącza na benzynę. Po przekroczeniu 2000 obrotów włącza się z powrotem gaz,

> jedzie się kawałek i potem znowu to samo. Na postoju też się tak dzieje. Bywa że trzeba kilka

> razy przygazować bo nie chce się przełączyć.

> Samochód Astra I silnik X16SZR monowtrysk, Instalacja z Bingo M.

> Ma ktoś pomysł co to może być?

Jakiś przewód luźny.

Napisano

np przewód od obrotów

Napisano

Mialem cos takiego jak mi sie kabelki na elektrozaworze zsunely zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

na elektrozaworze kabelki są ale może zasniedziałe jak siostra odda mi samochód to poszukam przyczyny

Napisano

Miałem podobnie, gdy przytkał się jakimś syfem wężyk (odkręcenie, przedmuchanie i problem zniknął) i przez parownik płyn nie miał obiegu. Gdy przełączy się znowu z gazu, dotknij parownika czy jest ciepły i dowiesz się czy to może to.

Napisano

> Witam

> Od wczoraj mam taką przypadłość...

Znalazł Kolega przyczynę usterki?

Mam podobny problem w niemal identycznej konfiguracji (AF, X16SZR, Bingo-M), tylko wyłączenia zdarzają się nieregularnie (w tym roku jeszcze nie), a gdy już zaczyna się pojawiać samoistne przełączanie na benzynę, to przegazowanie powyżej progu przełączenia nic nie zmienia...

Napisano
  • Autor

> Znalazł Kolega przyczynę usterki?

jak na razie przeczyściłem styki i chodzi na gazie ale w sumie mało jeździ ostatnio więc nie można wyrokować czy się poprawiło

Napisano

> Ma ktoś pomysł co to może być?

sprawdz masy od LPG, sszczegolnie na elektrozaworze, ja mialem tak, zaczal mi sie kruszyc przewod na elektrozaworze i sie przelaczal, mozliwe ze elektrozawor tez nie trzyma i trzeba wymienic. Albo bezpiecznik instalacji gazowej, mimo ze dobry to moze nadpalony, styki w gniezdzie bezpiecznika podegnij zeby mocno go trzymal.

Napisano

Mialem dokladnie taka sama sytuacje, okazalo sie ze jakis przewod od obrotow sie poluzowal i raz lapal a raz nie. Pojechalem do gazownika i naprawil to w pare min lutujac na nowa kabelek i problem znikl ogolnie zwykla usterka.

Napisano
  • Autor

a wie ktoś może który to kabelek od obrotów? Bo rozumiem że chodzi o kalem który idzie od czujnika obrotów do Bingo?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

problem powrócił jak się ochłodziło. Jak jest powyżej zera tak gdzieś z 3 stopnie to jeździ cały czas na gazie jak się ochłodziło to znowu zaczął się przełączać na benzynę.

Wcześniej sprawdziłem kable i wyglądało że jest ok (po sprawdzeniu styków podniosła się temperatura) ale wychodzi na to że problem nadal istnieje i jest jakoś związany z temperaturą zewnętrzną

Napisano

> problem powrócił jak się ochłodziło. Jak jest powyżej zera tak gdzieś z 3 stopnie to jeździ cały

> czas na gazie jak się ochłodziło to znowu zaczął się przełączać na benzynę.

> Wcześniej sprawdziłem kable i wyglądało że jest ok (po sprawdzeniu styków podniosła się

> temperatura) ale wychodzi na to że problem nadal istnieje i jest jakoś związany z temperaturą

> zewnętrzną

A dotykałeś reduktor i węże gdy przełączy się na gaz? Może problem o którym pisałem wyżej?

Napisano

> problem powrócił jak się ochłodziło. Jak jest powyżej zera tak gdzieś z 3 stopnie to jeździ cały

> czas na gazie jak się ochłodziło to znowu zaczął się przełączać na benzynę.

> Wcześniej sprawdziłem kable i wyglądało że jest ok (po sprawdzeniu styków podniosła się

> temperatura) ale wychodzi na to że problem nadal istnieje i jest jakoś związany z temperaturą

> zewnętrzną

masz czyjnik temp.reduktora w bingo ?

Napisano
  • Autor

> A dotykałeś reduktor i węże gdy przełączy się na gaz? Może problem o którym pisałem wyżej?

reduktor ciepły

Napisano

> problem powrócił jak się ochłodziło.

to z grubsza pokrywa się z moimi obserwacjami.

U mnie problemy pojawiły się, gdy było ok. -10*C, obecnie instalacja nie wyłącza się samoistnie...

Są za to inne problemy, prawdopodobnie związane z długim okresem od ostatniej regulacji (40tys.km) oraz sporym już nalotem instalacji (ok. 140tys.km)

Co któryś raz po przełączeniu z benzyny na lpg silnik wykazuje brak mocy (tyle co sam się kręci) - radzę sobe wtedy przełączając spowrotem na benzynę i poraz kolejny na lpg... trochę to pokręcone, ale za drugim razem zawsze działa już dobrze.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

problem rozwiązany okazało się że nie stykał przewód do czujnika temperatury i były złe odczyty po wymianie działa jak nowy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.