Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuka w tylnym zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

W mojej maryśce od dłuższego czasu z rożną częstotliwością coś stuka w tylnym zawieszeniu. Nie jest to za sprawą łożyskowania wahaczy ani też amorów. Podejrzewam, że metaliczny stuk pochodzi od mocowania belki do nadwozia. On pojawia się jak brak obciążenia tyłu i wywołuje go nawet niewielka nierówność na drodze. Czy jest jakiś sposób, by bez demontażu belki pozbyć się tych dźwięków? I jeszcze jedno - czy w belce maryśki te poduszki gumowo metalowe są wymienne?

Napisano

Są wymienne, lecz trudno je wymienić bez wyjmowania belki. W/g katalogu niewymienna, pasuje chyba od tipo, czy uno.

Napisano

> Są wymienne, lecz trudno je wymienić bez wyjmowania belki. W/g katalogu niewymienna, pasuje chyba

> od tipo, czy uno.

Ta część jest dostępna poduszka

Napisano
  • Autor

> Ta część jest dostępna poduszka

Z moich info wynika, że bravo, brava i owszem, poduszka występuje jako część zamienna a w marei jest elementem stałym belki. Jak jest naprawdę? A może ja idę złym tropem z tymi metalicznymi stukami?

Napisano

Występuje, nie występuje. Ważne, że wymienna i jest co założyć. Sam osobiście wymieniałem poduszki w swoim aucie. Miałem przed sobą belkę bravy i marei i w obu poduszki były identyczne.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Występuje, nie występuje. Ważne, że wymienna i jest co założyć. Sam osobiście wymieniałem poduszki

> w swoim aucie. Miałem przed sobą belkę bravy i marei i w obu poduszki były identyczne.

Zawieszenie sprawdzone na szarpaku. Żadnych luzów nie ma. Diagnoza padła na amortyzator. bo wykazywał zużycie. Wymieniłem na nowy. Stuki jak były tak są, no może z mniejszą częstotliwością. Panowie, co to stuka ?

Napisano
  • Autor

> Zawieszenie sprawdzone na szarpaku. Żadnych luzów nie ma. Diagnoza padła na amortyzator. bo

> wykazywał zużycie. Wymieniłem na nowy. Stuki jak były tak są, no może z mniejszą

> częstotliwością. Panowie, co to stuka ?

Zależy mi na Waszej diagnozie, bo diagności nie trafiają.

Napisano
  • Autor

> zestaw naprawczy wahaczy moze:)??

Na szarpaku nie widać żadnego luzu na łożyskowaniu wahacza, ale też o tym myślę, bo może jedno z łożysk jest uszkodzone.

Napisano

> Na szarpaku nie widać żadnego luzu na łożyskowaniu wahacza, ale też o tym myślę, bo może jedno z

> łożysk jest uszkodzone.

Witaj

Szarpaki, jeżeli usterką może być łozysko wahacza nic nie pokażą. najszybciej sprawdzisz podnosząc całą "dupę" auta w górę (odciążyć zawiechę) i wtedy kolega z lampą w kanale lub pod samochodem a Ty za koło i ruszać mocno wzdłóż osi oraz do góry i na dół i wtedy Masz 100% pewności co Ci padło.

Ja miałem to samo wczesną jesienią ubiegłego roku. Coś mi zaczęło dziwnie stukać podczas przejeżdźania progów zwalniajączych. Pojechałem na stację diagnostyczną i oczysiście nic nie wykazało. Pogadałem z kumplem i zrobiliśmy jak Ci opisałem i w sumie dłużej podnosiliśmy samochód niż diagnozowaliśmy usterkę. Wiem już że mam lewe tylne łożysko do wymiany a teraz po zimie pewnie drugie. Jak tylko będę miał więc urlop stawiam Marysię na "kołki" i działam.

Zaznaczam jeszcze że koła stoją prosto.

Pozdrawiam

Marek

Napisano

> a Ty za koło i ruszać mocno wzdłóż osi oraz do góry i na dół i wtedy Masz 100% pewności co Ci

> padło.

> Ja miałem to samo wczesną jesienią ubiegłego roku. Coś mi zaczęło dziwnie stukać podczas

> przejeżdźania progów zwalniajączych. Pojechałem na stację

Potwierdzam. W piątek pierwszy raz usłyszałem na progu zwalniającym stuknięcie z tyłu, wczoraj drugi raz podobnie walnęło. Wjechałem na warsztat, podniosłem auto, szarpnąłem za koło i łożyska prawego tylnego wahacza zakończyły żywot. Wytrzymały niecałe 130 kkm. Po niedzieli wymieniam.

Napisano
  • Autor

> Witaj

> Szarpaki, jeżeli usterką może być łozysko wahacza nic nie pokażą. najszybciej sprawdzisz podnosząc

> całą "dupę" auta w górę (odciążyć zawiechę) i wtedy kolega z lampą w kanale lub pod samochodem

> a Ty za koło i ruszać mocno wzdłóż osi oraz do góry i na dół i wtedy Masz 100% pewności co Ci

> padło.

> Ja miałem to samo wczesną jesienią ubiegłego roku. Coś mi zaczęło dziwnie stukać podczas

> przejeżdźania progów zwalniajączych. Pojechałem na stację diagnostyczną i oczysiście nic nie

> wykazało. Pogadałem z kumplem i zrobiliśmy jak Ci opisałem i w sumie dłużej podnosiliśmy

> samochód niż diagnozowaliśmy usterkę. Wiem już że mam lewe tylne łożysko do wymiany a teraz po

> zimie pewnie drugie. Jak tylko będę miał więc urlop stawiam Marysię na "kołki" i działam.

> Zaznaczam jeszcze że koła stoją prosto.

> Pozdrawiam

> Marek

Dzięki, też tak sprawdzę.

Napisano
  • Autor

> Dzięki, też tak sprawdzę.

Sprawdziłem jak poradziliście. Faktycznie luz jest ale raczej eksploatacyjny. To możne stukać ,ale nie metalicznie walić jak pokrywka o garnek. Tak też ocenia znajomy diagnosta. Jak obejrzał łożyskowanie wahacza, powiedział, że to stuka, a jak się przejechał.... Zdanie zmienił. Ja wiem, że najpewniej to zdemontować zawieszenie, wymienić elementy podlegające zużyciu i będzie ok. Ale pracochłonność i kasa każą szukać przyczyny bezpośredniej.

Napisano

A może to nie zawieszenie, a zamki oparć tylnej kanapy. Owiń taśmą izolacyjną i testuj.

Napisano
  • Autor

> A może to nie zawieszenie, a zamki oparć tylnej kanapy. Owiń taśmą izolacyjną i testuj.

Nie, sprawdzałem przy rozłożonym siedzeniu. Wyraźnie zawieszenie i to z prawej strony...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.