Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pilna wymiana akumulatora :(

Featured Replies

Napisano

Witam,

potrzebuję rady - jaki zakupić akumulator frown.gif Dzisiaj padł mi mój akumulator, z tego co wyczytałem na swoim dotychczasowym ma pojemność 72mAh, czy taki nowy powinienem kupić ? Proszę o poradę jaka firma jest ok i sprawdza Wam się użytkowaniu? Ja dotychczas miałem od poprzedniego właściciela akumulator JENOX ale padł i zastanawiam się co mam zakupić frown.gif

PS. Jak podłączyć nowy akumulator bez straty pamięci radia, szyb, itp wink.gif

Z góry dzięki za wskazówki smile.gif

Napisano

> Witam,

> potrzebuję rady - jaki zakupić akumulator Dzisiaj padł mi mój akumulator, z tego co wyczytałem na

> swoim dotychczasowym ma pojemność 72mAh, czy taki nowy powinienem kupić ? Proszę o poradę jaka

> firma jest ok i sprawdza Wam się użytkowaniu? Ja dotychczas miałem od poprzedniego właściciela

> akumulator JENOX ale padł i zastanawiam się co mam zakupić

> PS. Jak podłączyć nowy akumulator bez straty pamięci radia, szyb, itp

> Z góry dzięki za wskazówki

jeśli chodzi o pojemność to na stronie np centry czy boscha masz katalog który wskaże jaki aku będzie OK

firma ?, co opina to inna firma, ja miałem brać varte, ale ostatecznie padło na boscha s4

jeśli chodzi o reset ostawień, to chyba nie jest jakiś problem ?

chyba że nie masz kodu wink.gif

firmy handlujące aku robią przekładki "pod napięciem", gdzieś czytałem że można wpiąć się w gniazdo zapalniczki icon_rolleyes.gif

ogólnie w maksiu masz trochę zabawy, w moim bez rozbierania filtra powietrza nie dało rady, a i tak jest niezła gimnastyka frown.gif

Napisano

> Witam,

> potrzebuję rady - jaki zakupić akumulator Dzisiaj padł mi mój akumulator, z tego co wyczytałem na

> swoim dotychczasowym ma pojemność 72mAh, czy taki nowy powinienem kupić ? Proszę o poradę jaka

> firma jest ok i sprawdza Wam się użytkowaniu? Ja dotychczas miałem od poprzedniego właściciela

> akumulator JENOX ale padł i zastanawiam się co mam zakupić

> PS. Jak podłączyć nowy akumulator bez straty pamięci radia, szyb, itp

> Z góry dzięki za wskazówki

Zmierz wymiary obecnego akumulatora, ewentualnie miejsce w które jest montowany akumulator i kup największy pojemnosciowo akumulator, który zmieści się w przewidziane na niego miejsce. Nie patrz na firmę - weź najtańszy o jak największej pojemności. Jeżeli gabarytowo zmieści Ci się choćby i 200Ah czy więcej - to taki kup. Zapomnisz wtedy o stresie związanym z odpalaniem rano auta w zimowy poranek, gdy termometr pokaże niżej jak 30stC, a w lecie na pikniku będziesz mógł cały dzień słuchać radia i odpalisz potem auto. Nie słuchaj tylko bzdur, że duży akumulator będzie nie doładowany.... to nie jest prawda. Powtarzam - kup najtańszy, o jak największej pojemności, byle tylko gabarytami zmieścił się do auta. Firma nie ma kompletnie znaczenia.

Napisano
  • Autor

> jeśli chodzi o pojemność to na stronie np centry czy boscha masz katalog który wskaże jaki aku

> będzie OK

> firma ?, co opina to inna firma, ja miałem brać varte, ale ostatecznie padło na boscha s4

> jeśli chodzi o reset ostawień, to chyba nie jest jakiś problem ?

> chyba że nie masz kodu

> firmy handlujące aku robią przekładki "pod napięciem", gdzieś czytałem że można wpiąć się w gniazdo

> zapalniczki

> ogólnie w maksiu masz trochę zabawy, w moim bez rozbierania filtra powietrza nie dało rady, a i tak

> jest niezła gimnastyka

I jak sprawuje Ci się ten bosch s4? Czyli masz 60mAh? I daje radę sobie z C-maxem? Według tabel jest właśnie tyle podane ale w sklepach ludzie mi mówią żeby trochę większy założyć?

Napisano

> I jak sprawuje Ci się ten bosch s4? Czyli masz 60mAh? I daje radę sobie z C-maxem? Według tabel

> jest właśnie tyle podane ale w sklepach ludzie mi mówią żeby trochę większy założyć?

jeszcze nie ma miesiąca wink.gif

tak chyba 60Ah, oryginalny był nieco mniejszy

ja tam nie widzę sensu zakładania większego, jeżdżę dużo po mieście (do 20km), więc mniejszy szybciej się naładuje,

a po co płacić dodatkową kasę ze większą pojemność icon_rolleyes.gif

dla porównania w vitarze mam 40Ah i działa OK, a producent zaleca tam 32Ah - silnik 1.6 spineyes.gif

Napisano

albo Varta ok.gif oba po pięć lat trzymały ok.gif z czego Varta gdyby nie zwarcie w instalce samochodu to trzymała by pewnie spokojnie dłużej ok.gif

teraz znów zakupiłem Vartę, po tym jak po pół roku od kupna padł mi nowy aku pad.gif i od 2 tygodni jest super 893goodvibes.gif

Napisano

> Z doświadczenia - tylko oryginalny Motorcraft/Ford .

i tego się trzymajmy, nie ma sensu przepłacać za mocniejszy aku bo to .uja daje sick.gif

Napisano

> jeszcze nie ma miesiąca

> tak chyba 60Ah, oryginalny był nieco mniejszy

> ja tam nie widzę sensu zakładania większego, jeżdżę dużo po mieście (do 20km), więc mniejszy

> szybciej się naładuje,

co trwa szybciej - dolanie 1 litra wody do wiadra o pojemności 10 litrów, czy dolanie 1 litra wody do wanny o pojemności 250 litrów? Oczywiście lejemy z tego samego kranu...

> a po co płacić dodatkową kasę ze większą pojemność

by nie mieć problemów, gdy silnik przy -30 nie zaskoczy od pierwszego zakręcenia...z małą baterią na drugie kręcenie może zabraknąć prądu zlosnik.gif

> dla porównania w vitarze mam 40Ah i działa OK, a producent zaleca tam 32Ah - silnik 1.6

więc masz więcej niż zaleca producent... przed chwilą nie widziałeś sensu takiego rozwiązania zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

.... jutro kupuję Boscha s4 (70Ah) mam nadzieję że będzie ok.

PS. Jak sprawdzić czy coś rozładowuje mi akumulator bo mam takie dziwne podejrzenie że coś jednak jest nie tak frown.gif Może jakieś zwarcie?

Napisano

> co trwa szybciej - dolanie 1 litra wody do wiadra o pojemności 10 litrów, czy dolanie 1 litra wody

> do wanny o pojemności 250 litrów? Oczywiście lejemy z tego samego kranu...

tyle samo, tyle że jeżeli taki 200Ah straci połowę mocy, przy kręceniu nie poczujesz, a doładować go altek nie doładuje

efekt, aku będzie zasiarczony

przy takim 60-70Ah zaraz poczujesz że trza doładować

> by nie mieć problemów, gdy silnik przy -30 nie zaskoczy od pierwszego zakręcenia...z małą baterią

60Ah to nie jest mała bateria do 1.8 benzyny, jak pisałem, do 1.6 zalecają połowę mniejszy

nigdy nie miałem problemów z odpaleniem przy seryjnych aku

> więc masz więcej niż zaleca producent... przed chwilą nie widziałeś sensu takiego rozwiązania

hehe.gif, ano ciut większy, tzn taki jak zaleca bosch

i nie 4x wink.gif

Napisano

> .... jutro kupuję Boscha s4 (70Ah) mam nadzieję że będzie ok.

> PS. Jak sprawdzić czy coś rozładowuje mi akumulator bo mam takie dziwne podejrzenie że coś jednak

> jest nie tak Może jakieś zwarcie?

70Ah do benzyniaka 1.8 faint.gif

Future CA 602 kup z 3 letnią gwarancją i assistanc

Napisano

> .... jutro kupuję Boscha s4 (70Ah) mam nadzieję że będzie ok.

ok.gif będzie, jeżeli samochód i jego instalacja jest sprawna - zapomnisz o stresie w mroźny poranek - odpalisz zawsze ok.gif

> PS. Jak sprawdzić czy coś rozładowuje mi akumulator bo mam takie dziwne podejrzenie że coś jednak

> jest nie tak Może jakieś zwarcie?

miernik, albo podjechać do pierwszego lepszego elektryka - weźmie kilka groszy i powie Ci, czy jest OK. W nowoczesnym aucie ubytek prądu na postoju może być znaczny - prąd bierze radio, zegarek, komputer, alarm, immoilizer....ale to wszystko może rozładować aku dopiero po jakiś 2 tygodniach postoju na mrozie...

Napisano

> 70Ah do benzyniaka 1.8

> Future CA 602 kup z 3 letnią gwarancją i assistanc

ja mam 90 Ah w 2.3 benzynie...kręci przy -25 tak jak przy +25 zlosnik.gif

Napisano

> ja mam 90 Ah w 2.3 benzynie...kręci przy -25 tak jak przy +25

Pamiętaj, że trzeba wziąć pod uwagę trasę jaką robi dziennie, bo jeżeli jeździ 2 km do pracy to aku o dużej pojemności po roku użytkowania będzie do wymiany

Napisano

> Pamiętaj, że trzeba wziąć pod uwagę trasę jaką robi dziennie, bo jeżeli jeździ 2 km do pracy to aku

> o dużej pojemności po roku użytkowania będzie do wymiany

icon_eek.gif a to z jakiego powodu?

Napisano

jak chcesz kupić aku to kup taki jak przewiduje producent, bo po jaką cholerę Ci aku z jelcza? Jeszcze się okaże że jest za ciężki i go ford nie uciągnie zlosnik.gif Gdyby potrzebny był aku o większej pojemności to producent samochodu by go założył.... Wydaje mi się że wystarczająco już zostało napisane na ten temat... offtopic.gif

Napisano

> a to z jakiego powodu?

Alternator ma odpowiednią moc i jest ona dobierana do wersji wyposażenia (im więcej bajerów tym altek mocniejszy) jak masz mały alternator no to nie ma bata nie poradzi on sobie z akumulatorem o większej pojemności, nie zdąży go naładować i nie pisz bajek z wanną i wiadrem zlosnik.gif

Napisano

> Pamiętaj, że trzeba wziąć pod uwagę trasę jaką robi dziennie, bo jeżeli jeździ 2 km do pracy to aku

> o dużej pojemności po roku użytkowania będzie do wymiany

Ja miałem 5 km do pracy, a akumulator jaki miałem w aucie, to co prawda nie 200 Ah, ale nie wiele mniej, bo 196 Ah.

Jeździłem wtedy Skodą 105 o pojemności silnika 1049 ccm. Przez jakieś 5 lat go nie wyjmowałem z auta, bo nie było potrzeby. Latem sprawdzałem poziom elektrolitu i w razie potrzeby dolewałem wody.

Zimą natomiast, obsługiwałem pół parkingu w czasie mrozu.

Internet wszystko przyjmie, ale nie opowiadaj proszę bajek, bo jak znam życie, pewnie nawet takiego akumulatora w życiu nie dotykałeś, nie mówiąc o wożeniu takiego w swoim aucie.

Tak właśnie powstają urban legend tworzone przez ludzi, którzy zamiast na lekcję fizyki, chodzili do kina. zlosnik.gif

Napisano

> Ja miałem 5 km do pracy, a akumulator jaki miałem w aucie, to co prawda nie 200 Ah, ale nie wiele

> mniej, bo 196 Ah.

> Jeździłem wtedy Skodą 105 o pojemności silnika 1049 ccm. Przez jakieś 5 lat go nie wyjmowałem z

> auta, bo nie było potrzeby. Latem sprawdzałem poziom elektrolitu i w razie potrzeby dolewałem

> wody.

> Zimą natomiast, obsługiwałem pół parkingu w czasie mrozu.

> Internet wszystko przyjmie, ale nie opowiadaj proszę bajek, bo jak znam życie, pewnie nawet takiego

> akumulatora w życiu nie dotykałeś, nie mówiąc o wożeniu takiego w swoim aucie.

> Tak właśnie powstają urban legend tworzone przez ludzi, którzy zamiast na lekcję fizyki, chodzili

> do kina.

Jak ten aku taki super to rozumiem, że w astrze też masz 200Ah? zlosnik.gif

Napisano

> Jak ten aku taki super to rozumiem, że w astrze też masz 200Ah?

A co to ma do samej rzeczy?

Napisano

> A co to ma do samej rzeczy?

skoro te 200Ah jest takie super to każdy kto chodził na lekcje fizyki powinien założyć grinser006.gif

wiesz, też pamiętam jak ojciec woził aku w bagażniki PF125p, ale nie dlatego że był taki dobry, a po prostu taki udało się kupić

aku traci swoją pojemność na mrozie tak ?

jeśli taki 200Ah straci połowę pojemności, to co robi altek po odpaleniu hmm.gif

stara się doładować te brakujące Ah ?

IMO po prostu nie ma $$$ sensu kupować dużo większego aku jak zalecił producent

inna sprawa że aku o dużej pojemności, a małych wymiarach, będzie delikatniejszy icon_rolleyes.gif

Napisano

> skoro te 200Ah jest takie super to każdy kto chodził na lekcje fizyki powinien założyć

Nic nie pisałem o "zakładaniu" akumulatora.

Napisałem jedynie to, że nie ma mowy o niedoładowanym dużym akumulatorze w samochodzi z małym silnikiem. Czytaj to co jest napisane, a nie między wierszami.

> wiesz, też pamiętam jak ojciec woził aku w bagażniki PF125p, ale nie dlatego że był taki dobry, a

> po prostu taki udało się kupić

Ja woziłem duży w Skodzie, bo potrzebowałem z przodu trochę masy, a po wtóre, miałem w obiegu tylko duże baterie.

> aku traci swoją pojemność na mrozie tak ?

> jeśli taki 200Ah straci połowę pojemności, to co robi altek po odpaleniu

> stara się doładować te brakujące Ah ?

Nie rozumiem.

Niech by miał i 500 Ah, to co z tego?

> IMO po prostu nie ma $$$ sensu kupować dużo większego aku jak zalecił producent

Nic nie pisałem o kupowaniu zlosnik.gif

To że nie ma sensu, to raczej oczywista oczywistość.

> inna sprawa że aku o dużej pojemności, a małych wymiarach, będzie delikatniejszy

Skąd masz takie informacje? Jakiś przykład poparty dokumentacją bądź opiniami...?

Napisano

> Nic nie pisałem o "zakładaniu" akumulatora.

ale temat tego dotyczył icon_rolleyes.gif

> Nie rozumiem.

nie wiem jak jaśniej napisać icon_rolleyes.gif

> Niech by miał i 500 Ah, to co z tego?

to, że jeżeli aku traci pojemność na mrozie, a altek próbuje to uzupełnić, to mocno obciąża układ hmm.gif

> To że nie ma sensu, to raczej oczywista oczywistość.

ok.gif no i na tym pozostańmy

> Skąd masz takie informacje? Jakiś przykład poparty dokumentacją bądź opiniami...?

podobno problemy np futury wynikają właśnie z cieńszych płyt

tak gdzieś wyczytałem hmm.gif

w sumie wydaje się logiczne, bo żeby aku miał większą pojemność musi mieć więcej płyt, a więcej płyt w tej samej obudowie to mniejsza ich grubość

Napisano

> to, że jeżeli aku traci pojemność na mrozie, a altek próbuje to uzupełnić, to mocno obciąża układ

Nie wiem o jakim układzie myślisz, ale nic złego się nie dzieje ani z instalacją samochodu ani z alternatorem, a tym bardziej z akumulatorem.

Zakładając, że na dworze jest spory mróz, to zaraz po uruchomieniu silnika, po kilkuminutowym przepływie prądu przez akumulator podczas ładowania, elektrolit nagrzewa się na tyle, że sprawność baterii powraca do normy bardzo szybko.

Sprawdzone w życiu, a teoria to potwierdza. Wcale alternator nie musi być duży. Wystarczy jakikolwiek, choćby od cieniasa.

Napisano

> Alternator ma odpowiednią moc i jest ona dobierana do wersji wyposażenia (im więcej bajerów tym

> altek mocniejszy) jak masz mały alternator no to nie ma bata nie poradzi on sobie z

> akumulatorem o większej pojemności, nie zdąży go naładować i nie pisz bajek z wanną i wiadrem

Alternator w samochodzie w wersji striptiz ma przynajmniej 45A, akumulator ładujesz prądem odpowiadającym 1/10 pojemności, czyli aku 60Ah ładujesz prądem 6A. To teraz powiedz, jaki aku może bez problemu naładować alternator 45A?? zlosnik.gif

Napisano

> aku traci swoją pojemność na mrozie tak ?

> jeśli taki 200Ah straci połowę pojemności, [...]

to masz jeszcze 100Ah na rozruch....jak 50Ah straci połowę, to możesz z buta śmigać do pracy zlosnik.gif

Napisano

> Alternator w samochodzie w wersji striptiz ma przynajmniej 45A, akumulator ładujesz prądem

> odpowiadającym 1/10 pojemności, czyli aku 60Ah ładujesz prądem 6A. To teraz powiedz, jaki aku

> może bez problemu naładować alternator 45A??

ale 1/10 ładujesz ile ? 10h ? a nie 10min w drodze do pracy icon_rolleyes.gif

w c-maxie są słabe altki, mało komu wytrzymują 100kkm

podobno zmiana z 120A na 150 poprawia żywotność icon_rolleyes.gif

jeszcze jedna rzecz, w instrukcji jest napisane że pewne urządznia mogą być odłączane przy zbyt duzym poborze prądu (nagrzewnica)

czy taki duży aku, nie spowoduje zakłóceń, tzn nagrzewnica się nie odłączy bo brak prądu wyrówna aku ?

Napisano

> to masz jeszcze 100Ah na rozruch....jak 50Ah straci połowę, to możesz z buta śmigać do pracy

wiesz, vitara pali mi z 40Ah bez problemów, więc chyba nie jest tak źle

a jak pisałem producent zaleca tam aku 32Ah

Napisano

> Ja miałem 5 km do pracy, a akumulator jaki miałem w aucie, to co prawda nie 200 Ah, ale nie wiele

> mniej, bo 196 Ah.

Ja w maluchu miałem, o ile dobrze pamiętam 170Ah wink.gif...w miejscu koła zapasowego. Złom ciężko palił, bo gaźnik miał do wymiany, ale i tak mogłem go kręcić i 20 minut przy mrozie -20st wink.gif. Fabryczne 36Ah robiło 3 obroty rozrusznika zlosnik.gif. Mimo długiego rozruchu i dość krótkich jazd, mały alternator malucha dawał radę naładować wielki aku ok.gif

Napisano

> ale 1/10 ładujesz ile ? 10h ? a nie 10min w drodze do pracy

> w c-maxie są słabe altki, mało komu wytrzymują 100kkm

> podobno zmiana z 120A na 150 poprawia żywotność

> jeszcze jedna rzecz, w instrukcji jest napisane że pewne urządznia mogą być odłączane przy zbyt

> duzym poborze prądu (nagrzewnica)

> czy taki duży aku, nie spowoduje zakłóceń, tzn nagrzewnica się nie odłączy bo brak prądu wyrówna

> aku ?

brak prądu wystąpi, jak alternator będzie uszkodzony a akumulator rozładowany. Duży aku nawet przy całkowitym padzie alternatora pozwoli Ci dojechać do domu czy warsztatu - i to w cieple, z nagrzewnicą wink.gif

Napisano

> wiesz, vitara pali mi z 40Ah bez problemów, więc chyba nie jest tak źle

> a jak pisałem producent zaleca tam aku 32Ah

Dobrze, że pali. Ale zostaw auto na 10 minut pod sklepem z włączonymi pozycjami i możesz się zdziwić wink.gif. Albo jak nie odpali z jakiś powodów od pierwszego zakręcenia rano, to na drugie kręcenie już prądu nie starczy. W lecie przy grillu na działce z tej 40-stki posłuchasz radia przez godzinę, a potem będziesz pchał vitarę....przy większym aku będziesz słuchał muzy do ostatniej kiełbachy i jeszcze wrócisz do domu zlosnik.gif

Napisano

> Dobrze, że pali. Ale zostaw auto na 10 minut pod sklepem z włączonymi pozycjami i możesz się

> zdziwić . Albo jak nie odpali z jakiś powodów od pierwszego zakręcenia rano, to na drugie

> kręcenie już prądu nie starczy. W lecie przy grillu na działce z tej 40-stki posłuchasz radia

> przez godzinę, a potem będziesz pchał vitarę....przy większym aku będziesz słuchał muzy do

> ostatniej kiełbachy i jeszcze wrócisz do domu

wszystko się zgadza, na szczęście vitka pali od strzała wink.gif

a jaki masz aku u siebie ?

Napisano

> ale 1/10 ładujesz ile ? 10h ? a nie 10min w drodze do pracy

jak go rozładujesz do zera...ale jak z pełnego weźmiesz tyle co na rozruch, to ładujesz go chwilę...mało tego - z dużego aku rozrusznik weźmie mniej prądu, bo silnik elektryczny weźmie więcej prądu jak będzie się wolniej obracał, a tak się stanie jak mały pojemnościowo aku na mrozie straci jeszcze sporo z nominalnej pojemności. Z dużego aku zakręcisz szybko i chwilę, więc i doładowanie ubytku potrwa chwilę. Cały czas mówimy o sprawnym akumulatorze i sprawnej instalacji elektrycznej pojazdu - jeżeli te dwa warunki są spełnione, to nawet akumulator 200Ah w podstawowej wersji sejczento będzie zawsze doładowany

Napisano

> wszystko się zgadza, na szczęście vitka pali od strzała

> a jaki masz aku u siebie ?

90Ah, pisałem już, fabrycznie był 60Ah. W tej chwili przy mrozie -25 rozrusznik kręci tak samo jak w lecie, po rozruchu włączam obie szyby ogrzewane, grzanie fotela i często drugą nagrzewnicę elektryczną z tyłu pojazdu - alternator przy włączonych wszystkich możliwych odbiornikach (obie szyby, obie dmuchawy na max, oba fotele grzanie na max, światła, radio) daje napięcie ładowania 13,2V, więc i tak wyrabia się i nie mam poboru prądu z aku. Przy włączonych tylko światłach (nie mogę ich wyłączyć jak pracuje silnik) altek daje równe 14V - nie ma bata, by nie doładował mi akumulatora wink.gif

EDIT:

Aha... ta moja 90 to max co zmieściło mi się gabarytowo. Gdybym trafił większy pojemnościowo o takich gabarytach - wstawiłbym większy wink.gif

W meganie żony z silnikiem 1.4 mam 65Ah....jeździ to auto tylko w koło komina, po 5km dziennie, często stoi 2-3 na mrozie i nie ma problemu z rozruchem wink.gif

Napisano
Nikt jeszcze nie wspomniał o ważnym parametrze - prąd rozruchowy, można mieć aku 50Ah który ma prąd rozruchu 200A, a można mieć 40Ah który ma prąd rozruchowy 350A, w tym drugim przypadku rozrusznik będzie miał łatwiej zakręcić
Napisano

> Nikt jeszcze nie wspomniał o ważnym parametrze - prąd rozruchowy, można mieć aku 50Ah który ma prąd

> rozruchu 200A, a można mieć 40Ah który ma prąd rozruchowy 350A, w tym drugim przypadku

> rozrusznik będzie miał łatwiej zakręcić

mniejszy o większym prądzie i tak bedzie w stanie kręcić krócej, a po kilku dniach postoju możesz nie zakręcić wcale. Większa pojemność o mniejszym prądzie pozwoli Ci zakręcic wink.gif

Napisano

> mniejszy o większym prądzie i tak bedzie w stanie kręcić krócej, a po kilku dniach postoju możesz

> nie zakręcić wcale. Większa pojemność o mniejszym prądzie pozwoli Ci zakręcic

Tylko Ty w dalszym ciągu myślisz o aku rzędu 200Ah, którego nie upchniesz w seryjne miejsce.

BTW firmy motoryzacyjne wydają setki baksów na projekty, doświadczenia, swoimi słowami podważasz ich osiągnięcia w tej technologii, przecież można było by wsadzić od razu aku 200Ah, nawet ten najtańszy do tego alternator z cinkola i fruuu wszystkie kraje, które mają do czynienia z zimą odetchnęły by z ulgą, nie chcę się z Tobą wykłócać kto ma rację bo nie o to w tym wątku chodzi. Ja napiszę tyle, że należy posługiwać się danymi producentów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.