Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny hałas z okolic głowicy X16SZR

Featured Replies

Napisano

Witam

Przypadłość zaczeła się nasilać dlatego chciałbym się ją podizelić szanownemu gremium, a mianowicie:

Na zimnym silniku słyszalne jest stukanie metaliczne, delikatne z okolic głowicy, nasilające się wraz ze wzrostem obrotów, ale tylko pod obciążeniem, po odjęciu gazu lub wysprzęgleniu nic nie stuka. Na dobrze rozgrzanym silniku prawie zjawiska nie ma, tj. ja to jestem w stanie usłyszeć, inni nie bardzo i mówią, że się czepiam.

Kilku "zacnych i doświadczonych" mechaników słuchało silnika i opinie były podzielone. Jeden mówił, że jest luz na sworzniu tłoka , drugi, że hyropopychacze się kończą, trzeci, że tłok ma luz w cylindrze niewiem.gif

Chciałby dodać, że przy porannym odpalaniu hydropopychaczy nie słychać, ewentualnie bardzo rzadko przy niskich temperaturach i jest to inny dzwięk (stukot). Wydaje się, że przy założeniu wspomnianego powyżej luzu tłoka w cylindrze to oleju by mi zżerał litrami, a tego nie ma, dolewam 0,7 - do 1l od zmiany do zmiany. Ostatni ze "speców" powiedział też, że to na pewno nie jest luz na sworzniu tłokowym.

Wszyscy mówią jeżdzić i się nie przejmować, a mnie co rano szlag trafia.

Proszę o wasze sugestie i komentarze co to może być.

Napisano

Mnie to wygląda dokładnie na luz zaworowy czyli hydro popychacze.

Generalnie na zimnym silniku pewnie słyszysz taki charakterystyczny klekot, a jak się rozgrzeje to owy klekot zanika.

Napisano

> Generalnie na zimnym silniku pewnie słyszysz taki charakterystyczny klekot, a jak się rozgrzeje to

> owy klekot zanika.

ten klekot powinien szybko zniknąć, jak nie zniknie lub wyciszy się dopiero po nagrzaniu szklanki do wymiany. Ja tam miałem w golfie, wymieniłem szklanki to mi potem zawór się zawiesił musiałem ściągać głowicę i robić całość porządnie.

Napisano

> Na zimnym silniku słyszalne jest stukanie metaliczne, delikatne z okolic głowicy, nasilające się

> wraz ze wzrostem obrotów, ale tylko pod obciążeniem

Na obu paliwach?

Napisano

wydaje mi się że kolega piszę o tym co mam też i ja. Przypomina to trochę prace diesla. Jeżeli chodzi o wymianę popychaczy zaworów walka silnik pracuje nieco lepiej ale dalej za głośno tak samo ubywa oleju... jakieś 2 lata temu nie brał nic. Chyba ta opcja z tym cylindrem to najprędzej. Ale niech się wypowie ktoś kto się na tym zna.

Napisano
  • Autor

gaz czy benzyna, bez różnicy - hałas ten sam, początkowo podejrzewałem głośną pracę wtryskiwacza, ale przy zasilaniu gazem problem zostaje wykluczony

Napisano

hmm.gif przyczyn może być sporo. Od nagaru powodującego spalanie stukowe, przez zapchany kanał olejowy do kompensatora luzu zaworowego, do luzów wymienionych wcześniej.

Luzy można sprawdzić przy najbliższej wymianie oleju. Odkręcić miskę i pomacać tłoki i korbowody. Stan komory spalania można sprawdzić endoskopem, a kompensatory po zdjęciu pokrywy zaworów.

Napisano
  • Autor

> przyczyn może być sporo. Od nagaru powodującego spalanie stukowe,

ze spalaniem stukowym zmagałem się kiedyś w 126p - na bank to nie jest to ponieważ hałas pojawia się prz minimalnym obciążeniu silnika - wystarczy, że jadę 20km/h na prostym odcinku i lekko dodam gazu i od razu słychać, a jak tylko odejmę gaz cisza

....... przez zapchany kanał olejowy do

> kompensatora luzu zaworowego

z góry czy z dołu to sprawdzę ????

Napisano

> ze spalaniem stukowym zmagałem się kiedyś w 126p - na bank to nie jest to

Dlatego Orochimaru pytał o oba paliwa. Na gazie spalania stukowego nie powinno być, ew. dużo mniejsze niż na benzynie. Ale u Ciebie jest to samo na benzynie i gazie, więc to raczej coś z mechaniką.

Napisano

> z góry czy z dołu to sprawdzę ????

Od góry

Napisano

Zdemontuj pokrywe zaworow, sprawdz wszystkie dzwigienki (oraz "pastylki" pod dzwigienkami) i krzywki na wałku rozrzadu. Jesli weryfikacja wypadnie pomyslnie, trzeba zajrzec do ukladu tlokowo-korbowego od spodu, po zdjeciu miski olejowej (najmniejszy koszt).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zdemontuj pokrywe zaworow,

z tym problemów nie powinienem mieć problemów grinser006.gif

> sprawdz wszystkie dzwigienki

pod jakim kątem, ewentualnych luzów czy ....

>(oraz "pastylki" pod dzwigienkami)

a co to takiego i jak to sprawdzić ?

> i krzywki na wałku rozrzadu.

tu domyślam się, że sprawdzenie krzywek polega na tym czy nie są za bardzo wytarte ??

Czy ewentualna sesja zdjęciowa poszczególnych elementów o których pisałeś pomoże w diagnozie na odległość czy darować sobie ?

Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...
Napisano

I jak rozwiązałeś problem, bo mam coś podobnego, zawsze rano lub jak auto postoi dłużej to po odpaleniu przez jakieś 15-25 sekund słychać specyficzne klekotanie.

Zastanawiam się też nad zmianą oleju z Mobil 10w40 na Shell 10w40.

Napisano

Stukają z tego co pamiętam zawory (w tych silnikach są hydrauliczne popychacze, i jak silnik ma już z 200kkm to się takowe coś zaczyna)

Co do oleju to ja używam GM pół syntetyka, można go dość tanio dostać, a co do jakości też jest ok, kiedyś zalałem lotosa, to był koszmar wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.