Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

słabe ogrzewanie w AH

Featured Replies

Napisano

coś w mi się wydawało tej zimy że astra mi nie dogrzewa ale robiłem krótkie tylko trasy po mieście więc nie byłem pewny. jednak jadąc teraz w świeta dłuższą trasę jestem pewien.

trasa 100 km, na dworze około -11 stopni. w trybie automatycznym to całkiem kaszana. po przejechaniu około 30 min jazdy, silnik był już napewno nagrzany (autko ma też grzałki elektryczne w kanałach z nawiewem), przełączyłem na tryb auto (wersja autka z klimatronikiem)temperatura ustawiona na 23 stopnie, a tam wentylator cały czas chodził z prędkościa 4 i autko nie dogrzane. i tak z 20 min bez zmian (z tego co pamietam to powinno się nagrzać w autku i wentylator zejść na prędkość 1 czy 2). przełączyłem potem z powrotem na ręczne ogrzewanie (3 strzałki - góra, środek, dół) i na tym lepiej grzało ale w środku nadal chłodno. i tak na zminę z ogrzewaniem na szybę przełączałem bo mi przednia szyba marzła powoli od góry.

dodam że jak jest nagrzewanie pracuje w trybie auto nie leci ciepło z kratek środkowych na konsoli. w ręcznym ustawieniu (ustawione trzy strzałki) to leci ze środka. no i druga rzecz na dolnym pasku jest tryb eco, czy to ma jakis wpływ?

i tu moje pytanie, coś chyba jest nie tak, bo nie pamietam żebym w takim chłodzie jeździł w zeszłym roku.

wiem że w okresie letnim miałem wymieniany elektromagnes czy coś takiego przy klimie i gość stwierdził że jest sprężarka nie od tego modelu (ponoć są 2 rodzaje i musiał pozmieniać mi coś przez kompa - nie jestem tu pewien czy chodzi o sprężarkę). czy on mógł coś skopać. czy może poszedł termostat czy coś podobnego. jak można sprawdzić temperaturę wody?

Napisano

> jak można sprawdzić temperaturę wody?

na pracującym silniku

Quote:

1. wcisnąć przycisk Settings na jakieś 4 sek.

2. po usłyszeniu piknięcia wcisnąć przycisk BC - komputer

wejdzie w tryb serwisowy

3. wciskając przycisk BC przejść do czwartego ekranu, gdzie znajdziesz "Coolant" - to szukana temperatura

żródło:http://forum.opel24.com/temperatura-silnika-w-astra-iii-vt13673.htm?highlight=test+mode

Napisano
  • Autor

> na pracującym silniku

> Quote:

> 1. wcisnąć przycisk Settings na jakieś 4 sek.

> 2. po usłyszeniu piknięcia wcisnąć przycisk BC - komputer

> wejdzie w tryb serwisowy

> 3. wciskając przycisk BC przejść do czwartego ekranu, gdzie znajdziesz "Coolant" - to szukana

> temperatura

> żródło:http://forum.opel24.com/temperatura-silnika-w-astra-iii-vt13673.htm?highlight=test+mode

i rozumiem że na rozgrzanym silniku musi byc z 90 stopni? jak długo musi pracować silnik by osiągnąć pełną temp?

Napisano

> i rozumiem że na rozgrzanym silniku musi byc z 90 stopni? jak długo musi pracować silnik by

> osiągnąć pełną temp?

po jezdzie tak ale jak postoi diesel na luzie to bedzie pewnie mniej

Napisano

> i rozumiem że na rozgrzanym silniku musi byc z 90 stopni? jak długo musi pracować silnik by

> osiągnąć pełną temp?

No przy tej temperaturze na zewnątrz nie osiągniesz 90-ki - chyba, że będzie gonił ostro.

U mnie po 8 km w mieście (od zimnego silnika) temperatura chłodziwa ma ok 70. Dobre ciepełko leci ze środkowych kratek od temp 57 stopni

Napisano

niedawno zauwazylem ze o wiele cieplej jest na zamknietym obiegu powietrza ... jedynie nie mozliwy jest wtedy calosciowy nadmuch przedniej szyby - wylancza sie zamkniety obieg skromny.gif

Napisano

> niedawno zauwazylem ze o wiele cieplej jest na zamknietym obiegu powietrza ...

No bo powietrze jest zasysane z wewnątrz samochodu, a nie z zewnątrz. Nawet w instrukcji obsługi jest napisane, że żeby szybciej nagrzać wnętrze auta należy włączyć obieg wewnętrzny.

Oprócz różnicy temperatury przy zamkniętym obiegu siła nadmuchu jest wyższa

Napisano

> No bo powietrze jest zasysane z wewnątrz samochodu, a nie z zewnątrz.

Oczywista oczywistosc grinser006.gif

>Nawet w instrukcji obsługi

> jest napisane, że żeby szybciej nagrzać wnętrze auta należy włączyć obieg wewnętrzny.

nie czytalem grinser006.gif

> Oprócz różnicy temperatury przy zamkniętym obiegu siła nadmuchu jest wyższa

Hmm ztcp chyba nie byla silniejsza a nawet chyba slabsza ...jedynie glosniej bylo grinser006.gif

Napisano

> Hmm ztcp chyba nie byla silniejsza a nawet chyba slabsza ...jedynie glosniej bylo

U mnie przykładając rękę do kratki dmucha zdecydowanie mocniej

Napisano

>temperatura ustawiona na 23 stopnie, a tam wentylator cały czas chodził z

> prędkościa 4 i autko nie dogrzane. i tak z 20 min bez zmian

Moim zdaniem bardzo dziwne zachowanie. Ja mam co prawda wersję automatyczną ale nie elektroniczną wink.gif ale oprócz pokręteł i wyświetlacza to chyba dużej różnicy nie ma. U mnie jak silnik jest zimny to dmuchawa w zasadzie w cale nie dmucha. Układ czeka aż silnik osiągnie tak mniej więcej 40* może trochę mniej i wraz ze wzrostem temp silnika (płynu) zwiększa obroty dmuchawy. Po osiągnięciu temp. zadanej schodzi z obrotami tak jak kolega napisał do pierwszego lub drugiego biegu. Co do grzania silnika to parę dobrych kilometrów trzeba zrobić, szczególnie jak -15 za oknem.

Może coś układ sterujący nie bardzo działa.. Bo aż mi się wierzyć nie chce, że klima pracuje bez przerwy i ochładza powietrze. Ale dla pewności może kolega zobaczyć czy sprężarka kręci.

Co do ECO to wyłącza klimę. Chodzi o to, że latem jak się ustawi temp. na tyle niską, że niezbędne jest włączenie klimy to układ i tak jej nie włączy. Taka blokada dla oszczędności.

Napisano

Sprawdź koniecznie temp płynu chłodzącego. U mnie przy -5 na zewnątrz temp była max 79`C ale mam zwalony termostat bo wtedy sie otwierał duży obieg. Natomiast w środku było przyjemnie ciepło ale nie gorąco. Też mam klime elektroniczną i dogrzewanie elektryczne. Ustawione na 22`C i daje rade

Wentylacja cały czas na obiegu zewnętrznym z racji połamanej klapki sterującej obiegami.

Termostat powinien sie zaczać otwierać przy 88`C Niestety produkty firmy Behr montowane w fabryce dość szybko padają w niewidoczny sposób bo nie ma wskaźnika temperatury żeby to zobaczyć.

Czekam właśnie na przesyłke z Wahlerem. Po Nowym Roku wymiana i wtedy zdam relacje.

Napisano

> U mnie przykładając rękę do kratki dmucha zdecydowanie mocniej

Może wtedy dmucha z pominięciem filtra pp?

Napisano

> Może wtedy dmucha z pominięciem filtra pp?

a jest wogóle taka możliwośc aby ominąć filtr pp? hmm.gif

Napisano

> a jest wogóle taka możliwośc aby ominąć filtr pp?

W F tak, w H pewnie też. Przy obiegu wewnętrznym filtr pp jest raczej niepotrzebny bo powietrze jest ssane gdzieś z kabiny.

Napisano

> Przy obiegu wewnętrznym filtr pp jest raczej niepotrzebny bo powietrze

> jest ssane gdzieś z kabiny.

no tak sciana.gif

zapomniałem, że chodzi o obieg wewnetrzny

Napisano

Podepnę się pod temat.

U mnie silnik nagrzewa się w czasie normalnej jazdy max do 73C.

Do ok 55C rozgrzewa się naprawdę bardzo szybko (2-3km).

Odczyt temperatury z trybu serwisowego.

Sprawdziłem chłodnicę i jest ciepła do połowy od góry.

Czy termostat ma puszczać już przy tak niskiej temperaturze confused.gif

gdzie jest ten czujnik od temperatury na dużym czy małym obiegu. Pytam bo na forum meriwy pisali że na duzym shocked.gif Ale nie wiem czy to nie chodziło o czujnik na wskaźnik, bo w meriwie mają takowy.

Wyczytałem, że termostat do 1.7dth powinien otwierać się dopiero przy 89C.

Czy to oznacza, że mój do wymiany?

Jeżeli tak to jaki kupić (jaki koszt) oraz ile pi razy oko za wymianę, czy termostat jest jak w starszym isuzu obok akumulatora??

Napisano

> Sprawdziłem chłodnicę i jest ciepła do połowy od góry.

ale nagrzewa się wraz z silnikiem czy po pewnym czasie robi się nagle ciepła?

> Czy termostat ma puszczać już przy tak niskiej temperaturze

nie

> gdzie jest ten czujnik od temperatury na dużym czy małym obiegu. Pytam bo na forum meriwy pisali

> że na duzym

nie jestem pewien ale jeżeli byłby na duzym obiegu to dopóki nie otworzy sie termmostat nie miałbyś wskazania ideia.gif

> Wyczytałem, że termostat do 1.7dth powinien otwierać się dopiero przy 89C.

temp. +/- 90 stopni to standard w większości aut

Napisano

> Przy obiegu wewnętrznym filtr pp jest raczej niepotrzebny bo powietrze

> jest ssane gdzieś z kabiny.

Jeżeli w AH jest tak jak w AG (a chyba układ jest identyczny),

to w obu trybach pracy nawiewu nie ma fizycznej możliwości ominięcia filtra pp.

Napisano

> Jeżeli w AH jest tak jak w AG (a chyba układ jest identyczny),

> to w obu trybach pracy nawiewu nie ma fizycznej możliwości ominięcia filtra pp.

Jest identyczny i nie ma możliwości ominięcia filtra PP ok.gif

Napisano

> U mnie silnik nagrzewa się w czasie normalnej jazdy max do 73C.

To znaczy że termostat za wcześnie sie otwiera i trzeba go wymienić

Szukaj produktów Wahler. Innych nie używałem wiec nie wypowiem się.

Napisano

> To znaczy że termostat za wcześnie sie otwiera i trzeba go wymienić

> Szukaj produktów Wahler. Innych nie używałem wiec nie wypowiem się.

wahler ponoć upadł na jakości

Napisano

> To znaczy że termostat za wcześnie sie otwiera i trzeba go wymienić

> Szukaj produktów Wahler. Innych nie używałem wiec nie wypowiem się.

proponuje poszukać samych wkładów jeśli występują do twojego silnika, jeśli nie to Vernet lub coś innego. Wahler jak wspomniano wcześniej zszedł na psy u mnie nie wytrzymując nawet roku crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź koniecznie temp płynu chłodzącego. U mnie przy -5 na zewnątrz temp była max 79`C ale mam

> zwalony termostat bo wtedy sie otwierał duży obieg. Natomiast w środku było przyjemnie ciepło

> ale nie gorąco. Też mam klime elektroniczną i dogrzewanie elektryczne. Ustawione na 22`C i

> daje rade

> Wentylacja cały czas na obiegu zewnętrznym z racji połamanej klapki sterującej obiegami.

> Termostat powinien sie zaczać otwierać przy 88`C Niestety produkty firmy Behr montowane w fabryce

> dość szybko padają w niewidoczny sposób bo nie ma wskaźnika temperatury żeby to zobaczyć.

> Czekam właśnie na przesyłke z Wahlerem. Po Nowym Roku wymiana i wtedy zdam relacje.

Temp. sprawdzona, jeździlem dziś z właczonym kompem. A więc po 1o min jazdy (wcześniej jeżdziłem z przerwami) temp wody "coland" wzrosła od 4 st przy stracie do do okoł 80 stopni. No to potem na drugim biegu i 2,5 tys obrotów po miescie i raz doszło nawet do 84 stopni, al to chwile. Ogólnie skakało miedzy 80 a 82 stopnie.

No i tu moje pytanie, czy to niedogrzewanie to jednak wina termostatu?

Napisano

> No i tu moje pytanie, czy to niedogrzewanie to jednak wina termostatu?

Przy tej temp na zewnątrz nie sadzę.

Napisano

> proponuje poszukać samych wkładów jeśli występują do twojego silnika,

Niestety nie ma. Wahler jest najlepszym wyborem bo chyba ma wklad który da sie wyjąć z obudowy. Niestety na pierwszy montaż w fabryce szedł Behr którego nie mozna rozebrać a który jest dość awaryjny.

Napisano

Tragedii nie ma zlosnik.gif

Ja w Viki wymieniłem termostat, bo temp płynu była w okolicy 83 C i założyłem wahlera który po wymianie tez pokazywał dokładnie tak samo icon_eek.gif. jednak on szybko padł i założyłem sam wkład POLCAR i tez pokazuje 85 C więc jeśli temp utrzymuje się w okolicy 85-90 C to ok.

A cha temp podaję z kompa nie wskaźnika ok.gif

Napisano

> Ja w Viki wymieniłem termostat, bo temp płynu była w okolicy 83 C

A termostaty do Diesla nie mają przypadkiem otwarcia przy 82*C?

Napisano

> A termostaty do Diesla nie mają przypadkiem otwarcia przy 82*C?

Ztego co wyczytałem to np do mojej 1,7dth moment otwarcia to 89*C

Napisano

> A termostaty do Diesla nie mają przypadkiem otwarcia przy 82*C?

nie, na moich pisało 92C skromny.gif

Napisano

> nie, na moich pisało 92C

Jeszcze przed chwilą dałbym głowę że klekoty mają termostaty na temperaturę 8x stopni a benzynówki na 92... niewiem.gif

Napisano

> Jeszcze przed chwilą dałbym głowę że klekoty mają termostaty na temperaturę 8x stopni a benzynówki

> na 92...

Może być smile.gif

1.9 ma 88`C a 1.7 89`C

Napisano

> Jeszcze przed chwilą dałbym głowę że klekoty mają termostaty na temperaturę 8x stopni a benzynówki

> na 92...

mera podaje tak smile.gif

284551166-ter%28Medium%29.JPG

post-55125-14352511060304_thumb.jpg

Napisano

> mera podaje tak

Tylko jedna sprawa w Astrze G nie występowały silniki X14NZ, ale to taki mały szczegół wink.gif

Najlepszego w Nowym Roku, PZDR VEN

Napisano

> Tylko jedna sprawa w Astrze G nie występowały silniki X14NZ, ale to taki mały szczegół

Chciałem pokazać, że nie wszystkie diesle mają mniej niż 92 C ok.gif

> Najlepszego w Nowym Roku, PZDR VEN

wzajemnie 20.GIF

Napisano

> Chciałem pokazać, że nie wszystkie diesle mają mniej niż 92 C

No zgadza się, ale robienie zestawienia i wrzucanie do niego czegoś co nie występuje sugeruje (mi przynajmniej), pobłażliwe traktowanie tematu i nie zawsze ujęcie wyjątków, bądź ważnych szczegółów, akurat w trakcie termostatów nie ma problemu, ale publikowanie takich informacji czasami robi więcej zamętu niż dostarcza konstruktywnej informacji, przykład:

EGR w X14NZ

Napisano
  • Autor

> Temp. sprawdzona, jeździlem dziś z właczonym kompem. A więc po 1o min jazdy (wcześniej jeżdziłem z

> przerwami) temp wody "coland" wzrosła od 4 st przy stracie do do okoł 80 stopni. No to potem

> na drugim biegu i 2,5 tys obrotów po miescie i raz doszło nawet do 84 stopni, al to chwile.

> Ogólnie skakało miedzy 80 a 82 stopnie.

> No i tu moje pytanie, czy to niedogrzewanie to jednak wina termostatu?

czyli jak koledzy piszecie że w diselku termostat otwiera się od 89 czy 92 stopni, a mi max wzrosło 84 to znaczy że termostat się nie otwiera i to jest winą niedogrzania w autku?

Napisano

> a mi max wzrosło 84 to znaczy że termostat się nie otwiera i to jest winą niedogrzania w autku?

Nie, to znaczy, że albo:

- za wcześnie otwiera i to na maksa

- bądź cały czas jest otwarty

Musisz wyjąć gada i zrobić mu test w garnku z wodą na palniku oraz wsadzić termometr do wody i zobaczyć jak będzie się zachowywał.

Napisano

> czyli jak koledzy piszecie że w diselku termostat otwiera się od 89 czy 92 stopni, a mi max wzrosło

> 84 to znaczy że termostat się nie otwiera i to jest winą niedogrzania w autku?

W 1.9 termostatotwiera się przy 88`C

Jeżdzisz na niedogrzanym autku ale to niewielkie niedogrzanie i nie powinno mieć wpływu na ogrzewanie. U mnie nie osiąga 80 a na ogrzewanie nie narzekam

Napisano

Dodam jeszcze coś od siebie bo niedawno wymieniałem termostat w mojej AH. W wielu sklepach powiedziano mi, że do AH tylko w obudowie - ceny 230-280 mad.gif Poszukałem trochę w internecie i poszedłem do sklepu prosząc o wkład do silnika Z18XE do AH - oczywiście nie ma, no to pytam może do Vectry? Nie ma. A może do Zafiry? I owszem do Zafiry jest cool.gif Kupiłem za całe 35zł typ z tego co pamiętam to T014.92.

Przed wymianą silnik się nagrzewał do 80 st. po otwarciu termostatu temp. ustalała się na 75st. i wahała się 72-77 - podczas mrozów -15 w samochodzie zimno. Po wymianie termostat otwiera się przy 93st. i stabilizuje na 90 - wahania 88-92. W samochodzie jest znacznie cieplej. Już trzeci tydzień jeżdżę i obserwuję temperaturę i jest zawsze tak samo. Nie ma znaczenia czy jest -15 czy 0. Uważam więc że tak być powinno, silnik nabiera pełnej temp. po około 4-5km spokojnej jazdy 50-70km/h. W załączniku zdjęcie wkładu który pasował do mojego silnika. Wymiana trwała około 40min.

post-59799-14352511087223_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.