Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat: model ponizej Uno - na rynek EU i ... India

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> ktoś jeszcze poza mną uważa że skrzynia automatyczna jest dla ludzi z dwoma lewymi rękami?

a z ciekawoscihmm.gif... Ile km zrobiles w automatic i wjakich warunkach?

Napisano

kilka tysięcy w warunkach miejskich, w korkach i sporym natężeniu ruchu i... też tak jak Echuu wolę manual...

Napisano
  • Autor

> U nas na razie jeszcze ich nie ma w ofercie u Fiata[...]

raczej napewno EU bedzie pierwsza. My sie tu dla Fiat nie liczymy = rynek zbytu zaden bo klientow brak.[\b]

> realia serwisowe u Fiata - zakup tego byłby u nas czystym szaleństwem (przynajmniej patrząc na

> moje doświadczenia ):

zaraz a nie jest to najlepiej sie sprzedajaca marka lub jedna z najlepiej w PL = z najwieksza ilosc servicehmm.gifniewiem.gif? Przeciez to nie ma sensuconfused.gif[\b]

razie usterki (nawet na gwarancji) samochód kwitłby w serwisie

> miesiącami, a mechanicy uczyliby się na tym egzemplarzu, jak to naprawić. W ostateczności -

> gdyby się okazało, że nie potrafią - anulowaliby klientowi gwarancję

i kazali zapłacić za nową

na jakiej podstawie?niewiem.gif[\b]

> skrzynię, w razie jakichkolwiek wątpliowości zapraszając do sądu w Bielsku-Białej.

nie kus mnie zlosnik.gif.juz widze te $mil jakie mi sad przyzna za takie traktowaniewink.gif[\b]

> Być może u was mają jakąś inną politykę

takiej to raczej nie ma bo by nawet tych 30 aut nie sprzedali miesieczniezlosnik.gif a po dwoch probach w sadzie nie wiele by z $ zostalo i negatywny PR byich zniszczyl. Glosna jest sprawa nowego Jeep Wrangler 1egzemplarz gdzie cieknie jak pada deszcz. Facet jest nieustepliwy i bylo juz TV, teraz sad a i politucy stanowi sie juz wtracaja. Prawdopodobne jest ze zmienia "lemon law" wlasnie przez tego jednego Jeep. W ciqgu trwania gwarancji bedziesz mogl po prpstu zwrocic auto jak bedzie za duzo yyy przygod z nim zlosnik.gif i dostac albo nowy albo $ tyle ile zaplaciles[\b]

> A no właśnie.

Nigdy tym nie jezdzilem wiec niewiem.gif. Podobno szarpiezlosnik.gif

Napisano

> a z ciekawosci... Ile km zrobiles w automatic i wjakich warunkach?

wystarczająco dużo widać żeby mi się kontrolka przegrzania zapaliła

Napisano

> raczej napewno EU bedzie pierwsza. My sie tu dla Fiat nie liczymy = rynek zbytu zaden bo klientow

> brak.

Ale być może ze względu na inne warunki na miejscu i chęć zadomowienia się na rynku będą jakoś intensywniej działać w tym kierunku?

W przypadku innej niż Fiat marki (nie napiszę jakiej, żeby nie wszczynać bezsensownej wojny biglaugh.gif) miałem na gwarancji problem polegający na zatarciu się silnika - serwis przez pół roku przetrzymywał auto (z tego trzy miesiące zajęło podjęcie decyzji, czy faktycznie należy się naprawa gwarancyjna), zastępczego oczywiście nie dostałem, importer poinformował, że mam się cieszyć, że w ogóle mi naprawią auto bezpłatnie. Potem się okazało, że w przypadku tego konkretnego silnika był to problem zawiniony przez producenta. Po prostu tutaj są trochę inne realia. zlosnik.gif

> zaraz a nie jest to najlepiej sie sprzedajaca marka lub jedna z najlepiej w PL = z najwieksza

> ilosc service?

Jest jedną z popularniejszych marek w PL i sieć serwisowa też jest duża - ale jakość tych serwisów jest bardzo nierówna, tzn.da się znaleźć dobry i być bardzo zadowolonym z obsługi, a da się trafić i do takiego, że pożałujesz jakiegokolwiek kontaktu z tą marką. biglaugh.gif Żeby było śmieszniej, to ceny nie idą wcale w parze z jakością - czasem całkiem niezłe serwisy mają lepsze ceny, niż te fatalne. Osobiście mam takie wrażenie, że w Polsce największym problemem tej marki jest po prostu importer i to, co (i jak) robi, a nie jakość aut jako takich.

> na jakiej podstawie?

Mnie akurat w takiej sytuacji poinformowali, że "z powodu używania samochodu niezgodnie z jego przeznaczeniem", o czym miała świadczyć" liczba i charakter usterek zgłaszanych na gwarancji". W kilku innych znanych mi przypadkach formułka brzmiałajakoś podobnie. zlosnik.gif

> nie kus mnie .juz widze te $mil jakie mi sad przyzna za takie traktowanie

Jak napisałem wyżej - inne realia, to może i podejście do rynku będzie inne. hmm.gif

> Nigdy tym nie jezdzilem wiec . Podobno szarpie

Szarpie i biegi zmienia dość powoli. Za zmiany biegów odpowiada elektrohydraulika. W trybie automatycznym biegi zmieniają się "same", w ręcznym można wymusić zmianę biegu - ale chwilę to trwa. Ogólnie żaden to cud jeśli idzie o wrażenia z jazdy.

Miałem kiedyś AR 156 z poprzednikiem tego rozwiązania (Selespeed) - samochód trafił do dużego serwisu autoryzowanego na wymianę sprzęgła (naprawa płatna) i po tej wymianie nie był w stanie wrzucić żadnego biegu i ruszyć z miejsca. Po dłuższym postoju w serwisie (nie potrafili tego naprawić) auto zostało przewiezione na lawecie do innego serwisu autoryzowanego (oddalonego o 180 km) i tam się okazało, że wystarczy przeprowadzić procedurę kalibracji i wszystko pięknie działa. biglaugh.gif Tak to mniej więcej wygląda mlot.gif - dlatego właśnie IMO lepiej wystrzegać się bardziej zaawansowanych rozwiązań w przypadku Fiata hehe.gif

Napisano
  • Autor

[...]... też tak jak Echuu wolę

> manual...

Hardcorezlosnik.gifwink.gif. Przez ostatnie 10 lat kupilem pare aut - i na manual wzielo mnie raz pad.gif - najwiekszy blad.

Mozliwe ze wynika to z warunkow jazdy albo przyzwyczajenia i wygody. Wraz z postepem technologii automat ofereuje ci dzis to samo co manual - jak nie lepiejlizak.gif a masz wyboridea.gif

Napisano
  • Autor

> Ale być może ze względu na inne warunki na miejscu i chęć zadomowienia się na rynku będą jakoś

> intensywniej działać w tym kierunku?

mieli ambitne plany, Skoda tez.

Fiat zdechllizak.gif. Skoda ma wyniki - znacznie ponizej VeeDub oczekiwan ale i oferta jest lepsza i ucza sie na bledach.

Renault mialo sprzedawac 10,000 aut rocznie a nie moga osiagnac 3klizak.gif. Tez sie ucza na bledach.

Jak widzisz EU marki - po za Premium nie maja latwego zycia. Podobno jestesmy najkonkurencynym rynkiem na swiecie. - 40 pare marek na 20 mil ludzi i 1 mil sprzedazy aut na rok.

Do tego dochodzi nie dostosowanie do gustow, wymagan i to co ludzie oczekuja. Wielu jest takich jak ja - na cylindry spogladam z "pogarda"palacz.gif... Zobaczymy jak technika zferyfikuje te pogardewink.gif

Wracajac do Fiat - to chceili by sprzedawac 5,000 aut rocznie.Nie widze jak.

Brak normalnych = duzych modeli w naszym przekonaniu, nieodpowiednie ceny = male auta kosztuja $20,000 i ani centa wiecej - Fiat zdaje sie cenil Ritmo/Bravo na $30,000. Za tyle to wyjezdzasz albo Mazda 6 albo Subaru Liberty/Legacy.

> W przypadku innej niż Fiat marki (nie napiszę jakiej, żeby nie wszczynać bezsensownej wojny )

> miałem na gwarancji problem polegający na zatarciu się [...]

Pospolita w PL marka czy niehmm.gif?

Po prostu tutaj są trochę inne

> realia.

List od prawnika by nie pomoglhmm.gif?

> Jest jedną z popularniejszych marek w PL i sieć serwisowa też jest duża - ale jakość tych serwisów

> jest bardzo nierówna, [...]

Fakt - wielkosc nie ma nic wspolnego z Qzlosnik.gif[...]

> Miałem kiedyś AR 156 z poprzednikiem tego rozwiązania (Selespeed)'[...]Tak to mniej więcej wygląda - dlatego właśnie IMO lepiej wystrzegać się bardziej

> zaawansowanych rozwiązań w przypadku Fiata

AR sa IMVHO piekne - ale mam w pracy jednego co kocha AR - ma 3 - Brera V6, 147 GTA i 159.

Jak sam ocenia 147 GTA kosztowala go juz $100,000 i przynajmniej jedna z 3 jezdzizlosnik.gif. jakiekolwiek czesci to przynajmniej 10 dni czekania i to air freight lizak.gif... wiec ja se wyleczylem z takich egzotycznych marek jak Fiatskromny.gif.

Z drugiej strony sledze jak Fiat sie rozwija w Brasil - i to jest naprawde impronujace. Powszechnie ocenia sie ze Fiat uwaza Amer. Pld za rynek wazniejszy niz EUidea.gif...

Napisano

> AR sa IMVHO piekne - ale mam w pracy jednego co kocha AR - ma 3 - Brera V6, 147 GTA i 159.

> Jak sam ocenia 147 GTA kosztowala go juz $100,000 i przynajmniej jedna z 3 jezdzi. jakiekolwiek

> czesci to przynajmniej 10 dni czekania i to air freight ... wiec ja se wyleczylem z takich

> egzotycznych marek jak Fiat.

> Z drugiej strony sledze jak Fiat sie rozwija w Brasil - i to jest naprawde impronujace. Powszechnie

> ocenia sie ze Fiat uwaza Amer. Pld za rynek wazniejszy niz EU...

Dlatego ma 3 sztuki wink.gif A jak ocenia Twój znajomy model 159 w porównaniu do dwóch poprzednich? Widać postęp jakościowy i jak z awaryjnościa 159?

A co do Fiata (i kilku innych marek europejskich) to chyba największą jego wadą na Waszym rynku jest to że poprostu produkuje małe samochody. Na ceny paliw nie narzekacie chyba jak my a jeśłi ktoś ma wybrac i kupic małą popierdółke z max 1.4silniczkiem albo dużego sedana z V8 pod maska to ja tez nie widze nad czym tu sie zastanawiać.

Napisano

> Widać, że bazą był Fiat 500.

Długość 340 cm i 4-osobowe będzie skromny.gif

Napisano

> Z drugiej strony sledze jak Fiat sie rozwija w Brasil - i to jest naprawde impronujace. Powszechnie

> ocenia sie ze Fiat uwaza Amer. Pld za rynek wazniejszy niz EU...

Od dawna Fiat ma tam wiecej modeli niz w EU...

http://www.fiat.com.br/monte-seu-carro/ ok.gif

Napisano

> Brak normalnych = duzych modeli w naszym przekonaniu, nieodpowiednie ceny = male auta kosztuja

> $20,000 i ani centa wiecej - Fiat zdaje sie cenil Ritmo/Bravo na $30,000. Za tyle to

> wyjezdzasz albo Mazda 6 albo Subaru Liberty/Legacy.

U nas relacje cenowe są trochę inne - ale ogólnie auta po prostu są droższe. zlosnik.gif

> Pospolita w PL marka czy nie?

Raczej popularna. zlosnik.gif

> List od prawnika by nie pomogl?

To inny przykład - europejska marka segmentu premium, dostępna też u was w Down Under. zlosnik.gif W aucie wyrwało się mocowanie kolumny przedniego zawieszenia (fabrycznie źle to było zespawane), amortyzator wpadł do środka i uszkodził maskę. Auto na gwarancji. Dealer całkiem poważnie twierdził, że naprawią na gwarancji to mocowanie zawieszenia, ale inne uszkodzenia takie jak maska, zamek, itp. mamy sobie naprawić samemu, bo to jest skutek innej usterki, a nie wada pojazdu, więc za to oni nie odpowiadają.

Inny przykład - nowy mały pickup odebrany od dealera (marka nieistotna zlosnik.gif). Luz na kierownicy taki, że można nią sobie kręcić po kilkadziesiąt stopni w każdą ze stron, a auto jedzie prosto. Dealer nie chce naprawić auta, tłumaczy klentowi, że ten jest idiotą, bo pickup prowadzi się gorzej niż osobówka i nic w tym dziwnego. Importer znowu odpowiada, że skoro dealer stwierdził, że jest OK, to jest OK - i proszę się odczepić. Pomogła wizyta ze znajomym policjantem, który na drodze dojazdowej do dealera zatrzymał dowód rejestracyjny auta z powodu niesprawności układu kierowniczego, a potem w stacji diagnostycznej u tego samego dealera przyglądał się, jak przebiega przegląd - diagnosta nie miał wyjścia i musiał w końcu zauważyć problem, a skoro nie mógł potwierdzić sprawności auta, to znaczy, że dealer musiał je w końcu łaskawie naprawić. rotfl.gif

U was raczej nie do pomyślenia? zlosnik.gif

> Fakt - wielkosc nie ma nic wspolnego z Q[...]

Właśnie w tym problem, że nikt tego nie kontroluje na poziomie centralnym - zależy, jak trafisz, i tyle. sick.gif Ale ogólnie z tą jakością to aż tak źle nie jest - od czterech miesięcy mam Civica i doświadczenia mam na razie takie, że powoli zaczynam tęsknić za jakością Fiata i jego lokalnym seriwsem. zeby.GIF

> Z drugiej strony sledze jak Fiat sie rozwija w Brasil - i to jest naprawde impronujace.

Przede wszystkim ich oferta chyba lepiej jest dopasowana do potrzeb, oczekiwań i możliwości finansowych tamtejszych klientów. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dlatego ma 3 sztuki A jak ocenia Twój znajomy model 159 w porównaniu do dwóch poprzednich?

Dzis sie zapytalemzlosnik.gif 159 przez swieta jest u dealer-azlosnik.gif. Lewy reflektor parowal i musieli zamowic nowy z I.lizak.gif

Widać

> postęp jakościowy i jak z awaryjnościa 159?

Widac - ale jak mowi limitowany - dopoki sie gwarancja nie skonczyzlosnik.gif

> A co do Fiata (i kilku innych marek europejskich) to chyba największą jego wadą na Waszym rynku

> jest to że poprostu produkuje małe samochody. Na ceny paliw nie narzekacie chyba jak my a

> jeśłi ktoś ma wybrac i kupic małą popierdółke z max 1.4silniczkiem albo dużego sedana z V8 pod

> maska to ja tez nie widze nad czym tu sie zastanawiać.

To tez troche nie takhmm.gif. Ceny benzyny pobily psychologiczna granice $1 za litr i utrzymuja sie od dawna na poziomie ok $1.10-1.30 - w zaleznosci od dnia tygodnia, sieci, % discount. Ludzie spanikowali i ... tak juz zostalo. V6/4cyl to dzis standard - czasy V8 odchodzabuu.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.