Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co może oznaczać kontrolka wtrysków w Bravo 1.9JTD?

Featured Replies

Napisano

Auto stało ok. 3tyg na mrozach. Zastękało ale odpaliło(strasznie ciężko kręcił po tym czasie ale odpalił) no i zaczeła się świecić kontrolka wtrysków - popularna marchewa. Teraz rozmyślam co tam nie bangla hmm.gif.

Czy przyczyną może być zanik prądu w czasie tego ciężkiego odpalania?

Akumulator był wyjęty na noc pod prostownik po tym jak ciężko kręcił.

Czy przez mrozy mogą się dziać takie cyrki?(wersja serce.gifhehe.gif)

Możliwe, że pompa paliwa się kończy?

Edit: Aha już wiem, że komp nie wykrywa jej awarii.

Auto dlaej jeździ ale kontrolka niepokoi tym bardziej jeśli komp przejdzie w tryb awaryjny i zacznie żłopać ropę x2

Już kiedyś zdiagnozowaliście usterkę 100% trafnie(czunik położenia wału) więc i teraz liczę na to samo( m.in kolega Darrkus i TomyGun dzięki i oczywiście reszta też pomogła)

Chyba zakupię jakiś w miarę spoko sprzęt do diagnozowania ECU + kasowanie błędów(co polecacie?)

Napisano

> Edit: Aha już wiem, że komp nie wykrywa jej awarii.

> Auto dlaej jeździ ale kontrolka niepokoi tym bardziej jeśli komp przejdzie w tryb awaryjny i

> zacznie żłopać ropę x2

jak to nie wykrywa skoro świeci się kontrolka??

Napisano
  • Autor

> jak to nie wykrywa skoro świeci się kontrolka??

komp z tego co wiem nie wykryje bezpośredniej awarii pompy natomiast wyukryje niskie ciśnienie w ukł. paliwowym co np może być spowodowane zapchanym filtrem paliwa(parafina) lub np. padającą pompą.

Nie wiem czy to nie temat rzeka dlatego spytam: jakie urządzenie polecacie do samodzielnej diagnozy nie tylko dla fiatów (JTD) ale też np które sprawdzi się w VAG-ach itp?

Napisano

> : jakie urządzenie polecacie do samodzielnej diagnozy

> nie tylko dla fiatów (JTD) ale też np które sprawdzi się w VAG-ach itp?

Czytasz czasem podwieszone wątki ? old.gif

KLIK

Napisano
  • Autor

> takie coś

> http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-obd2-audi-skoda-seat-vw-pl-cd-fv-i1378832499.html

> i program Fiat Ecu Scan

Ale ze mnie dupa wołowa. Zamiast poczytać podwieszone tematy to... facepalm.gif.

To nie pozostaje mi nic innego jak zakupić ten kabel.

Ps. program już ściągłem wink.gif

Dam znać jak przyjdzie paczka i podejdę z lapkiem zdiagnozować brykę(już widzę jakie gały zrobi mulher.gif)

Jak jej napisałem na kartce co może być przyczyną(koniecznie chciała wiedzieć), że się jej marchewa włącza to już się jej odechciało pytać palacz.gif .

Ja obstawiam na parafinę i niskie ciśnienie/zapchane wtryski. W końcu trochę auto postało na mrozie chociaż VervęON na Orłenie tankuje mulher.gif(ale czy to jest zimowe?). Strasznie długo się też nagrzewa więc podejrzewam błąd czujnika temp. czynnika chłodzącego - komp wariuje bo auto nagrzewa się zdecydowanie wolniej niż było mu to przypisane(tylko duży obieg,przyczyną jest walnięty termostat). Chociaż kiedyś jej zamrygały świece. Za dużo wróżenia z fusów panic.gif.

Aha i to styknie taki kabel jak w linku wyżej czy warto dopłacić trochę na coś bardziej rozbudowanego?

Napisano

> Ale ze mnie dupa wołowa. Zamiast poczytać podwieszone tematy to... .

wink.gif

> To nie pozostaje mi nic innego jak zakupić ten kabel.

> Ps. program już ściągłem

Jeszcze musisz sprawdzić jakie masz złącze EOBD albo ODB2 bo może będzie potrzebna przejściówka.

> termostat). Chociaż kiedyś jej zamrygały świece. Za dużo wróżenia z fusów .

Tu masz rację wink.gif

Napisano

> komp z tego co wiem nie wykryje bezpośredniej awarii pompy natomiast wyukryje niskie ciśnienie w

> ukł. paliwowym co np może być spowodowane zapchanym filtrem paliwa(parafina) lub np. padającą

> pompą.

kolego możesz coś więcej w tym temacie? Moje Bravo od 3 tygodni nie jeździ bo nie odpala (identyczne objawy jak u Ciebie). Komp u mechanika wskazuje niskie ciśnienie paliwa... czujnik, regulator, chyba nawet cała pompa wtryskowa została zmieniona i dalej kupa. Filtr wymieniany 3 miechy temu ale chyba nie sprawdzany był teraz (paliwo zalane na BP Ultimate 6km przed zgaśnięciem auta!! angryfire.gif )... ręce już mi opadają :/

Napisano

> czujnik, regulator, chyba nawet cała pompa wtryskowa została zmieniona i dalej kupa.

A został przeprowadzony test na przelewy o którym ostatnio pisałem ?

Napisano
  • Autor

> kolego możesz coś więcej w tym temacie? Moje Bravo od 3 tygodni nie jeździ bo nie odpala

> (identyczne objawy jak u Ciebie). Komp u mechanika wskazuje niskie ciśnienie paliwa...

> czujnik, regulator, chyba nawet cała pompa wtryskowa została zmieniona i dalej kupa. Filtr

> wymieniany 3 miechy temu ale chyba nie sprawdzany był teraz (paliwo zalane na BP Ultimate 6km

> przed zgaśnięciem auta!! )... ręce już mi opadają :/

Chyba nie oznacza, że została wymieniona na inną sprawną pompę(upewnij się)a słychać jakieś buczenie(bzyczenie) chwilę po przekręceniu kluczyka? A sprawdź przekaźnik od pompy czy dochodzi pod niego prąd oraz do samej pompy i jeszcze raz filtr paliwa(parafina). Piszesz, że 6km przed został zalany tym lepszym olejem więc może faktycznie coś nie gra z paliwem(wydzieliła się parafina w paliwie)?

A co Ci się wyświetla na desce rozdzielczej? Świeci się marchewa?

Zaczekaj na wypowiedzi kolegów bardziej doświadczonych w temacie fiatów smile.gif .

Ja bym jeszcze sprawdził czujnik położenia wału bo być może on klęknął na amen(chociaż ma się nijak do błędu z ECU)

A i nie wiem czy jest tam przepływomierz może on się uszkodził?

Może na wtryskach coś nie łaczy? Masa?

Napisano

> A został przeprowadzony test na przelewy o którym ostatnio pisałem ?

był przeprowadzony wcześniej niż powiedziałem mechanikowi ok.gif z tym wszystko ok 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Chyba nie oznacza, że została wymieniona na inną sprawną pompę(upewnij się)a słychać jakieś

> buczenie(bzyczenie) chwilę po przekręceniu kluczyka?

auto rozbebeszone więc nie mam już jak sprawdzić :/

A sprawdź przekaźnik od pompy czy

> dochodzi pod niego prąd oraz do samej pompy i jeszcze raz filtr paliwa(parafina). Piszesz, że

> 6km przed został zalany tym lepszym olejem więc może faktycznie coś nie gra z

> paliwem(wydzieliła się parafina w paliwie)?

mechanik rozbierał pompkę w baku, podstawę filtra paliwa i odkręcał filtr i mówił, że paliwo jest ok

> A co Ci się wyświetla na desce rozdzielczej? Świeci się marchewa?

marchewa zaświeciła się i auto zgasło i już nie odpaliło :/ wcześniej raz na jakiś czas zamrugała tylko ale nic się nie działo (może to były początki?)

> Zaczekaj na wypowiedzi kolegów bardziej doświadczonych w temacie fiatów .

> Ja bym jeszcze sprawdził czujnik położenia wału bo być może on klęknął na amen(chociaż ma się nijak

> do błędu z ECU)

mówiłem o tym mechanikowi - powiedział, że to raczej nie będzie przyczyną... spineyes.gif

> A i nie wiem czy jest tam przepływomierz może on się uszkodził?

> Może na wtryskach coś nie łaczy? Masa?

przepływomierz raczej nie bo nieraz odpinałem przepływkę i bez niej jeździłem ok.gif masa raczej też nie bo w sumie rozrusznik kręci jak najęty, wszystkie urządzenia działają, paliwo na wtryskach leci... niewiem.gif

przed chwilą byłem zobaczyć co słychać z autem: pompa jest wyjmowana, na 99% to ona daje w du**, podmieniona została na inną ale niepewną (czyli pewnie shit). Dzisiaj albo jutro meches ją rozkręci i może będziemy wiedzieć co jest nie tak i wiela mnie to będzie kosztowało oslabiony.gif

Napisano

W zeszlym roku mialem podobne objawy. Doczytałem sie gdzieś (niestety pamięc już nie ta i nie wiem gdzie), że często świecenie marchewy powodował jakiś przymarzający czujnik gdzieś na ścianie grodziowej przy pedale gazu. Pomogła krótka przejażdżka i po nagrzaniu auta puszczenie na max rozkręconego nawiewu na nogi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W zeszlym roku mialem podobne objawy. Doczytałem sie gdzieś (niestety pamięc już nie ta i nie wiem

> gdzie), że często świecenie marchewy powodował jakiś przymarzający czujnik gdzieś na ścianie

> grodziowej przy pedale gazu. Pomogła krótka przejażdżka i po nagrzaniu auta puszczenie na max

> rozkręconego nawiewu na nogi

Właśnie dzisiaj zgasła jej marchewa grinser006.gif . Możliwe, że to ten czujnik bo akurat poprosiłem ją żeby nie gasiła i tak se pochodził z 15min i w drodze najechała na dziurkę i marchewa zgasła czyli coś gdzieś musiało nie łączyć.

Jak przyjdzie kabel to zainstaluje ten program FiatEcu i zobaczymy co wyjdzie.

Napisano

> i w drodze najechała na dziurkę i marchewa zgasła czyli coś

> gdzieś musiało nie łączyć.

Skoro po w jechaniu w dziurę przestalo się świecić to jednak stawiałbym na czujnik położenia wału.

Napisano

Witam,

Świecąca marchewka w moim przypadku - Brava 1,9 JTD 105.

Zapalała się kilkakrotnie po przejechaniu po nierównościach

( dziura, garb gdy samochód podskoczył ) Prawdopodobna przyczyna był słaby styk na złączu ( wewnątrz nad schowkiem po stronie pasażera ) wyczyściłem styki - preparatem w spraju, połączyłem kostki i dodatkowo obwiązałem taśmą izolacyjną aby nie było luzów ) Marchewka zgasła i się więcej z tego powodu nie zapalała. Podane złącze ma związek z potencjometrem pedału przyśpieszenia. Objawy w momencie zapalenia się marchewki: kilkusekundowe nie reagowanie silnika na naciskanie pedału przyśpieszenia i dalej odczuwalna utrata mocy i przyśpieszenia.

Zapaliła się ponownie dwukrotnie lecz przyczyna była inna.

Wystąpiła w momencie dość intensywnego wyprzedzania innego samochodu na IV biegu. Wszystko działa pomimo, że się pali. Nic nie robię, gaśnie sama po jakimś czasie.

Napisano
  • Autor

Interfejs/Kabel KKL Usb już doszedł. Instaluje właśnie Net. Framework i zaraz FiatEcuScan a przy najbliższej okazji pierwsza podpinka do Bravo smile.gif. Jeszcze poustawiam porty i parę drobnostek i do dzieła. \

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.