Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczenie z koła.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od dłuższego już czasu słyszę podczas jazdy piszczenie z lewego przedniego koła, które ustaje na czas hamowania (nawet bardzo delikatnego wciśnięcia pedału hamulca)

Najdziwniejsze jest to, że piszczenie zaczyna się po pewnym czasie, więc na krótkiej trasie do pracy w ogóle go nie słychać. Jednak jak jadę dalej to w pewnym momencie zaczyna piszczeć.

Co to może być i dlaczego potrzebuje czasu by się uaktywnić? smile.gif jakieś pomysły?

Uno fire 1.0 99'

Pozdrawiam.

Napisano

zdejmij zacisk, wyczyść siodła klocków, poskładaj i powinno przestać piszczeć, jeżeli dalej będzie piszczało to wymień przewody elastyczne bo może tłoczek nie odbijać do końca

Napisano

a swoją drogą to uzupełnij profil

Napisano

> zdejmij zacisk, wyczyść siodła klocków, poskładaj i powinno przestać piszczeć, jeżeli dalej będzie

> piszczało to wymień przewody elastyczne bo może tłoczek nie odbijać do końca

Można też do tego wszystkiego zeszlifować ranty klocków albo rant na tarczy.

Napisano

> Co to może być i dlaczego potrzebuje czasu by się uaktywnić? jakieś pomysły?

Zacisk się zapiekł w prowadnicy lub nie cofa się do końca tłoczek i klocki ocierają o tarczę albo jej rant. Typowe przy tej konstrukcji hamulców. Nie zwracaj uwagi na czas, uszkodzenia hamulców w początkowej fazie pojawiają się i znikają losowo. Dobrze, jeżeli ktoś ma, jak Ty, dobre ucho i nie musi czekać, aż zadziała zmysł węchu wink.gif

Tak jak koledzy mówili - rozebrać, oczyścić, w razie potrzeby wymienić klocki/tarcze/gumki na tłoczku

Napisano

> Tak jak koledzy mówili - rozebrać, oczyścić, w razie potrzeby wymienić klocki/tarcze/gumki na

> tłoczku

albo dać głośniej radio hehe.gif

Napisano

rozebrać, wyczyścić tłoczek wodnym papierem ściernym założyć komplet nowych gumek i uszczelek nasmarować tłoczek smarem żeby lekko wchodził, wszystko złożyć i jechać na test powinno być dobrze, a tarczy się nie powinno szlifować bo wtedy się ściera z tarczy powłoka anty korozyjna rdzwieje tarcza i po jakimś czasie się rozpada i znowu problem cool.gif

Napisano

a tarczy się nie powinno szlifować bo wtedy się ściera z tarczy powłoka anty korozyjna

> rdzwieje tarcza i po jakimś czasie się rozpada i znowu problem

hahaha.gif gdzieś to wyczytał? w telegazecie czy w bravo girl? hehe.gif

Napisano

> rozebrać, wyczyścić tłoczek wodnym papierem ściernym założyć komplet nowych gumek i uszczelek

Nie powinno się bez potrzeby wyciągać całego tłoczka i wymieniać wewnętrznych uszczelnień. Robimy to tylko wtedy, gdy zacisk przecieka i po takiej operacji musimy odpowietrzyć układ. Przy normalnym czyszczeniu zacisku wystarczy oczyścić wystającą część i wcisnąć tłoczek.

> nasmarować tłoczek smarem żeby lekko wchodził,

ŻADNYCH SMARÓW na tłoczek, zwilżyć go tylko płynem hamulcowym. A przynajmniej tak zalecają mądre książki i dobrzy mechanicy. Smar na bazie ropy naftowej może spowodować spęcznienie gumowych uszczelek w zacisku. Smarujemy tylko prowadnice i kliny uważając, żeby nie pobrudzić tarcz ani klocków.

> wszystko złożyć i jechać na test powinno być

> dobrze, a tarczy się nie powinno szlifować bo wtedy się ściera z tarczy powłoka anty korozyjna

> rdzwieje tarcza i po jakimś czasie się rozpada i znowu problem

yikes.gif

Powłoka antykorozyjna ? NA TARCZY HAMULCOWEJ ? hahaha.gif

Nie ma tam żadnych powłok, z bardzo prostego powodu: każda zostałaby natychmiast starta przez klocek hamulcowy. Tarcz hamulcowych nie szlifuje się nie żeby nie ścierać jakichś mitycznych "warstw antykorozyjnych", tylko dlatego, że to nieopłacalne ekonomicznie (przy zwykłych tarczach) lub nie pozwala na to producent pojazdu (przy droższych wentylowanych), dopuszczając małe tolerancje grubości tarczy, które wykluczają szlifowanie zużytej.

Napisano

> Powłoka antykorozyjna ? NA TARCZY HAMULCOWEJ ?

> p.s. mamy jakiś forumowy zbiór dowcipów ? Coś w tym stylu, jak na NNTP byłą grupa

> pl.rec.humor.najlepsze. Ta powłoka antykorozyjna byłaby hitem

cicho, mechanik to pisał rotfl.gif teraz wiem dlaczego auto robię sam a nie daję na warsztaty no name rotfl.gif

Napisano

> cicho, mechanik to pisał rotfl.gif

można jeszcze tarczę smarem przejechać żeby nie piszczało hehe.gif

Napisano

to sobie ze szlifuj tarcze i zobacz sobie miejsce szlifowane i nie szlifowane są różnice???? są i już tarcze można wymienić a tłoczek można delikatnie na smarować po to żeby się wewnętrzna uszczelka nie podwinęła ja zawszę tak robię w swoim uniaczu i wszystko jest dobrze i co do mechanika to dopiero w 2010 roku w kwietniu skończyłem szkołę o takim profilu

Napisano

> można jeszcze tarczę smarem przejechać żeby nie piszczało

można też wysłać na wczasy 2 spamujących delikwentów...

każdy następny post spamerski w dowolnym wątku i banned.gif

Napisano

> to sobie ze szlifuj tarcze i zobacz sobie miejsce szlifowane i nie szlifowane są różnice???? są (...)

Po prawidłowo przeprowadzonym szlifowaniu nie ma i nie może być żadnych. Tyle, że tarcza będzie zazwyczaj za cienka.

Nie wiem, jakie tolerancje dopuszcza producent w przypadku Uno. Biorąc pod uwagę, że przednie hamulce są konstrukcji takiej, jak w starym 125p, a tam w książce napraw była opisana operacja szlifu i podana minimalna grubość szlifowanych tarcz, może to być możliwe również w Uno... tylko po prostu nie ma sensu, skoro nowa tarcza kosztuje w Motomarkecie 30 złotych.

Napisano

U mnie powiedzmy od początku października pojawia się okresowo taki dźwięk jak tu :

między 6sek a 11 sek identycznie jak u mnie. Nie ma jakiejś reguły czy na dłuższej czy na krótszej trasie. Hamowanie nie ma wpływu na piszczenie. Dzis np. jade sobie bardzo krotko bo 4km i mi piszczało, to stwierdziwszy ze zostawię bety i sobie pojeżdżę i spróbuje nagrać dźwięk...Wracam do auta przejechałem 10-15km i akurat nie piszczalo. Tak piszczy powiedzmy co drugą podróż. Jak już zacznie to piszczy i piszczy, nie ma wpływu prędkość ani hamowanie(nawet gwałtowne) ani skręcanie. Jak ktoś ma jakiś pomysł to by było fajnie bo ja już nie wiem co to ....A dźwięk dociera z lewego przedniego koła. Aha dodam ze kołpak po tej jezdzie 3km byl goracy a po 15 km nie. Tylko jak piszczy to sie grzeje. Podejrzewam iż to tłoczek.
Napisano

Skoro grzeje się, gdy piszczy, to blokują hamulce. Tylko... ten dźwięk nie brzmi, jak piszczące klocki, chyba że już masz je zdarte do metalu hmm.gif

Po prostu musisz zdjąc koło i zobaczyć.

Napisano

A na co Ci ten dźwięk wskazuje ?

Napisano

> A na co Ci ten dźwięk wskazuje ?

nikt wróżką nie jest i wystarczy podnieść przód auta od strony która piszczy i pokręcić kołem. ok.gif jak trzyma, to już wiesz że tłoczek do roboty albo przewód do wymiany ewentualnie jak kolega wyżej pisze - klocki.

Napisano

> ale to piszczy z przerwami czy ciągle??

Jak już zacznie piszczeć to ciągle, ale to tak co drugą trasę piszczy tak jak właśnie wcześniej pisałem.

Napisano

Dobra, już zrobione. Zapieczona prowadnica i klocki się generalnie w rękach rozpadały smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.