Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 1.7DTI wymiana rozrządu

Featured Replies

Napisano

witajcie

jutro będę zmieniał rozrząd w takim aucie, nie był zmieniany od nowości a auto ma już podobno blisko 200tyś więc czas. I teraz pytanie czy koła po których przesuwa się pasek tzn na wale i wałku też wymienić? Wycierają się czasami? Bo np w JTD od czasu do czasu potrafiło się wytrzeć i trza było wymienić. Na co zwrócić uwagę przy wymianie i co kupić na wszelki wypadek żeby nie stanąć z robotą w połowie?

Napisano

> nie był zmieniany od nowości a auto ma już podobno

> blisko 200tyś więc czas.

chyba żartujesz? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> chyba żartujesz?

tak twierdzi właściciel, też jestem lekko zdziwiony

Napisano

> tak twierdzi właściciel, też jestem lekko zdziwiony

a czy wogóle przebieg jest w 100% pewny wink.gif

Napisano

To, czy koła wymieniać czy nie dowiesz się dopiero po zdjęciu pokrywy paska. Kółka od wałka rozrządu nie warto, ale - z racji koła napędzającego pompę oleju - kąt opasania kółka na wale korbowym jest dosyć mały. Warto wymienić kółko, a przynajmniej umówić się w sklepie na możliwość zwrotu jeśli nie będzie potrzeby wymiany. Przy okazji można wymienić uszczelniacze wału korbowego i wałka rozrządu. Poza tym, wiadomo, wszystkie rolki prowadzące i napinacz. A po całej zabawie ustawić, a przynajmniej skontrolować początek tłoczenia pompy wtryskowej.

Napisano
  • Autor

> Przy okazji można wymienić uszczelniacze

> wału korbowego i wałka rozrządu. Poza tym, wiadomo, wszystkie rolki prowadzące i napinacz. A

> po całej zabawie ustawić, a przynajmniej skontrolować początek tłoczenia pompy wtryskowej.

z tym ostatnim to może być problem, a po drugie czy ten silnik jest na jednym czy dwóch wałkach? Bo przecież to 16 zaworowa konstrukcja? Łatwiej by mi było jakby był jeden wałek smile.gif

Napisano

> Łatwiej by mi było jakby był jeden wałek

Wałki są co prawda dwa, ale wystaje tylko jeden waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Wałki są co prawda dwa, ale wystaje tylko jeden

trochę dziwne rozwiązanie smile.gif jutro dokładniej się zapoznam z tą konstrukcją. Dzięki za informacje.

Napisano

Wymiana pierwszego paska po 150tys następne co 120tys. Jak ustawisz wał tak aby ząbek V był na górze to w pompę wtryskową wkręcasz śrubę blokującą pompę jak pamiętam to jakby wskazówka zegara mała była na czwartej godzinie o ile się nie mylę M8 i w wałek korbowodu M6 To blokuje je i wymieniasz rolkę prowadzącą, samonapinacz, pasek. Bardzo proste. Ważne abyś zablokował pompę i wałek po to są te dziurki w kołach i gwinty w pompie i chyba w bloku, aby nie pomylić się zaś na wale znak V musi być na dwunastą. Jak nie jesteś pewien to weź lusterko latarkę i pod odpowiednim kątem będziesz widział gwint w pompie i w głowicy. Nie słyszałem aby ktoś wymieniał inne koła zębate lub prowadzące. Ostrożnie zdejmij koło na wale abyś nie zrobił ósemki z niej. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Jak ustawisz wał tak aby ząbek V był na

> górze to w pompę wtryskową wkręcasz śrubę blokującą pompę

dziękuje za sugestię, możesz mi coś więcej o tej śrubie powiedzieć? tzn jaki wymiar to sobie przygotuje żeby potem szybko cała robota poszła.

Jak tak teraz sobie czytam o tym silniku to żałuje, że kupiłem astrę na benzynę. W sumie nawet mam plan, żeby pchnąć to co mam i kupić diesla. Tylko kto mi teraz doceni wkład włożony w to co mam frown.gif Tylko pytanie czy występowała wersja z pełnym wypasem czyli np 4 szyby elektryczne, komputer pokładowy i tempomat? Sterowanie z kierownicy i lusterka elektryczne także.

Napisano
  • Autor

> Klik

Rewelacyjny opis, pasek już wymieniony auto już jeździ tak mi się podobała ta wymiana, że zavczynam poszukiwania takiej samej astry z takim silnikiem.

Napisano

Ze wzgledu na silnik moja 1.7 DTI znajdzie nowego wlasciciela pod koniec stycznia. Mam juz Zafire 2.2 16V, teraz tylko kwestia lawety do Polski.Moja najwieksza pomylka motoryzacyjna to zakup Astry z tym silnikiem 1.7 DTI no.gif.

Moja wlasna opinia wink.gif

Napisano
  • Autor

> Moja najwieksza pomylka motoryzacyjna to zakup

> Astry z tym silnikiem 1.7 DTI .

> Moja wlasna opinia

Rozumiem, ale napisz proszę pod jakim względem?

Napisano

> Rozumiem, ale napisz proszę pod jakim względem?

Tu kolega coś pisał o swoich spostrzeżeniach link do postu

Napisano
  • Autor

> Tu kolega coś pisał o swoich spostrzeżeniach link do postu

Dzięki kolega pisał, że dennie rusza z miejsca, ja w sumie astrą z tym silnikiem nie miałem okazji jechać, gdyż u mnie było jeszcze ślisko jak sprawdzałem czy wszystko ok. Być może to muł, ale zawsze przecież można lekko podnieść moment. Nie jest to pewnie tak genialny silnik jak starsze TDI czy fiatowskie JTD ale co poradzić. Jak dla mnie to najlepszym połączeniem byłaby astra 2 z silnikiem 1.9JTD 115KM ale takie rzeczy tylko w erze smile.gif

Napisano

> Mam juz Zafire

> 2.2 16V, teraz tylko kwestia lawety do Polski.Moja najwieksza pomylka motoryzacyjna to zakup

> Astry z tym silnikiem 1.7 DTI .

Nie bój, nie bój, znaczy jeszcze wszystko przed tobą grinser006.gif

pozdr

Napisano
  • Autor

> Nie bój, nie bój, znaczy jeszcze wszystko przed tobą

> pozdr

masz na myśli te mega trwałe panewki? grinser006.gif myślałem o tym silniku we fronterze ale się z niego wyleczyłem.

Napisano

> Rozumiem, ale napisz proszę pod jakim względem?

Auto przy komplecie pasazerow jest tragiczne do jazdy, wyprzedzania, teraz powedruje do osoby ktora rocznie robi okolo 10 000km po okolicy, wsiach itp.... Ja kupiłem Zafire 2.2 16V benzyna+gaz fabryczny koltec, to auto naprawde fajnie sie zbiera. Dzis zrobiłem prawie 500km po autostradzie i spalanie gazu nie przekroczylo 10 litrow. Astra G, jako auto naprawde jest fajne, jednak ten 1.7DTI, w mojej ocenie jest fatalny.

Jakbym mila wybierac pomiedzy starym c16nz, a 1.7dti, wybrałbym c16nz... ktore pomimo juz ponad 600 000km zbiera sie naprawde fajnie, po wcisnieciu gazu jedzie, nie zastanawia sie czy przyspieszac.... cool.gif

Napisano

> Nie bój, nie bój, znaczy jeszcze wszystko przed tobą

> pozdr

Nie boj zaby cfaniaczek.gif, tym razem przed zakupem auto zostalo przetestowane dokladnie cool.gif

Auto dla zony, Asterke G, odrzucila juz po pierwszej probie, z tego powinna byc zadowolona,

fotka tygodniowa, obecnie sniegu niema cool.gif

post-118493-14352511148484_thumb.jpg

Napisano

To ty chyba jednak musiałeś mieć jakieś strasznie leniwe to 1.7 DTI skoro lepiej zbierał Ci się C16NZ hmm.gif Mnie zdecydowanie żwawiej śmiga DTI niż C18NZ na gazie, którego wcześniej miałem. No, ale tak w ogóle to życzę bezawaryjnej jazdy Zafirką waytogo.gif, a już myślałem, że to 2.2 DTI facepalm.gif

pozdr

Napisano

1.7DTI na autostradzie gdy sie jedzie minimum 120km/h to juz jakos sie zbiera. 2.2 16v reaguje natychmiast na pedał gazu smile.gif

p.s. diesla nigdy juz nie kupie, pierwszy i ostatni raz kupilem diesla. Obojetnie czy to stary klekot jezdzacy na oleju z biedronki czy tez nowy diesel z duza moca, super cichy w nowym mercedesie. Tylko benzyna, ewentualnie z lpg

Napisano
  • Autor

> p.s. diesla nigdy juz nie kupie, pierwszy i ostatni raz kupilem diesla.

skąd takie negatywne podejście do klekotów smile.gif?

Napisano

> skąd takie negatywne podejście do klekotów ?

Sporo jezdzilem dieslami, zawsze mialem problemy, szczegolnie zle wspominam sprintera, ktory podobno jest praktycznie bezawaryjny. Mialem tez przyjemnosc jazdy slynnym 1.9 tdi, passat b5 fl, problemy z turbina i elektronika silnika.Laguna 1.9Dci tak samo.. Tymi autami po awarii, nie moglem kontynuwac jazdy. Z benzyniakami nie mialem problemow, oczywiscie zdarzaly sie jakies problemy, jednak zawsze do celu dojechalem, nie czekajac na pomoc, lawete....

Dlatego kupilem teraz benzyniaka drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.