Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ramka do Cromy do radia 2DIN - gdzie znalezc?

Featured Replies

Napisano

Chce sobie zmienic radio w koncu, z radia fabrycznego na cos 2din. Potrzebuje ramki, gdzie kupic/znalezc w dobrej cenie...

Napisano
  • Autor

Mam jedna w calkiem dobrej cenie...

tutaj

druga od gory

Napisano

> Mam jedna w calkiem dobrej cenie...

> tutaj

> druga od gory

Na zdjęciu wygląda solidnie. Taniej już chyba nie znajdziesz.

Kiedyś widziałem w jakimś sklepie internetowym za 40-parę złotych, ale to była sama plastikowa ramka, bez akcesoriów typu metalowa kieszeń, zaczepy itp.

Napisano

> Na zdjęciu wygląda solidnie. Taniej już chyba nie znajdziesz.

Nie wiem gdzie ale najtaniej widziałem ją za 98 zł.... kiedyś zanim kupiłem oryginalne navi...

• 4 miesiące później...
Napisano

czy ktoś z kolegów montował może już u siebie ramkę 1DIN - z tego co widzę jest dostępne kilka modeli w różnej rozpiętości cenowej a chcę wybrać jakąś dobrą jakościowo...a może macie jakieś zdjęcie poglądowe jak wygląda Croma z niefabrycznym radiem...

Napisano

> czy ktoś z kolegów montował może już u siebie ramkę 1DIN - z tego co widzę jest dostępne kilka

> modeli w różnej rozpiętości cenowej a chcę wybrać jakąś dobrą jakościowo...a może macie jakieś

> zdjęcie poglądowe jak wygląda Croma z niefabrycznym radiem...

W analogicznej sytuacji w Bravo nie udało mi się niestety znaleźć nic co by wyglądało dobrze/przyzwoicie. Okazało się, że Fiat się spisał i robi coś takiego o dokładnie takiej samej fakturze i lakierowaniu jak oryginalne radio. Nie wiem jak to wygląda w przypadku Cromy, zakładam jednak że jest równie dobrze ok.gif.

Napisano

ten numer części który podajesz powyżej wyskakuje mi również w eper-ze co do Cromy, tylko jest przekreślony...czy to znaczy że ta część nie pasuje??? czy tylko że nie ma jej jako część na pierwszy montaż a można j a dokupić dodatkowo???

Napisano
Wpisaleś po VINie? Jak ja wpisuję po VINie numer ramki do Bravo to wszystko jest tak jak być powinno - brak przekreśleń.
Napisano

tak, szukałem po Vinie - dokładnie wyskoczył mi obraz jak w załączniku:

Napisano

> tak, szukałem po Vinie - dokładnie wyskoczył mi obraz jak w załączniku:

Po upewnieniu się, wiem że oznacza to iż dany element nie pasuje do Twojego samochodu. Jest to jednak tylko teoretycznie, bo może być tak że da radę go zamontować. Niestety nie widziałem tej ramki na oczy, a i wujek gugiel nic mie pokazuje, więc nie będziemy w stanie tego sprawdzić frown.gif.

Napisano

hmmm to niefajnie....muszę się w takim razie przejechać do jakiegoś ASO może mi sprawdzą albo sprowadzą na próbę i przymierzę czy pasuje, a jak nie to jestem zmuszony zakupić coś nieoryginalnego:) ale jak wkomponuje w to jakieś dobre radio to może nie będzie tak razić:)

Napisano

ładnie to wygląda nie powiem:) szczerze trochę się obawiałem zmiany ale jak widać niepotrzebnie...no i zawsze dodatkową półkę zyskuje co w przypadku Cromy ma znaczenie:) dzięki wielkie za pomoc

Napisano

zestaw zamontowany smile.gif jakby ktoś kiedyś chciał montować radio niefabryczne, to mimo że Eper wskazuje inaczej ramka nr 735398194 pasuje Cromy smile.gif

Napisano

na życzenie smile.gif

285085922-2.jpg

teraz tylko jeszcze wykombinować jak przeprowadzić mikrofon do przedniego słupka i jak podłączyć radio aby włączało/wyłączało wraz z użyciem kluczyka i sprawa montażu w pełni załatwiona:)

post-80820-14352513193361_thumb.jpg

Napisano

> na życzenie

> teraz tylko jeszcze wykombinować jak przeprowadzić mikrofon do przedniego słupka i jak podłączyć

> radio aby włączało/wyłączało wraz z użyciem kluczyka i sprawa montażu w pełni załatwiona:)

wiadomo że o gustach się nie dyskutuje, ale wg mnie to jest tragedia..... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> wiadomo że o gustach się nie dyskutuje, ale wg mnie to jest tragedia.....

niestety, ramka w Bravo wygląda o niebo lepiej

Napisano

dokładnie rzecz gustu:) dla mnie tragedii nie ma... wygląda inaczej troszkę się trzeba przestawić ale priorytetem była poprawa dźwięku (z możliwością ew. rozbudowy) i dołożenie USB + bluetooth co w pełni się udało:)

Napisano

a jak wrażenia akustyczne? Jest duża zmiana w stosunku do fabrycznego radia? Ja zmieniłem głośniki ale czuję, że problem leży jednak w radiu bo efekt nie jest taki jaki oczekiwałem. Jestem ciekawy jak u Ciebie to wygląda.

Napisano

> a jak wrażenia akustyczne? Jest duża zmiana w stosunku do fabrycznego radia? Ja zmieniłem głośniki

> ale czuję, że problem leży jednak w radiu bo efekt nie jest taki jaki oczekiwałem. Jestem

> ciekawy jak u Ciebie to wygląda.

No właśnie sie przymierzam do wymiany..... co wstawiłeś? Ja myślę o ... Hertzu

Ale zanim to zrobię to coś muszę zrobić z tymi maskownicami bo przez nie jest sick.gif

Napisano

> na życzenie

Myślę że do Cromy bardziej coś 2-dinowego by pasowało....

Napisano

> Myślę że do Cromy bardziej coś 2-dinowego by pasowało....

wiem:) ale to wszystko jest kwestią kosztów, chcąc kupić coś 2-din żeby dobrze grało trzeba by wyłożyć koło 2.000 złotych (chyba że JVC-XR811) bo tez na nie też patrzyłem, ale niestety było ono niedostępne w jakimkolwiek sklepie stacjonarnym,

a co do wrażeń akustycznych to w porównaniu z fabrycznym radiem tylko z CD jest dużo dużo lepiej nawet na fabrycznych głośnikach, słychać odczuwalną różnicę, pewnie dałoby się coś poprawić ale nie bawiłem się jeszcze ustawieniami dźwięku,

co do głośników to ja na razie myślę o trzech zestawach Herz DSK albo u-Dimension El-Comp 6 albo Morel Maximo

Napisano

> na życzenie

Nie słuchaj chłopaków, wygląda w pachę waytogo.gif.

> teraz tylko jeszcze wykombinować jak przeprowadzić mikrofon do przedniego słupka

Parę plastików rozkręcisz i będziesz w domu. Uważaj jednak aby czegoś nie połamać, bo jak sądzę nie jest to trudne do wykonania wink.gif.

> i jak podłączyć

> radio aby włączało/wyłączało wraz z użyciem kluczyka i sprawa montażu w pełni załatwiona:)

Primo to to, że w kostce prądowej ISO przy szynie CAN jest tylko + na stałe, tego po stacyjce nie uświadczysz. Do tego + na stałe jest tam gdzie normalnie jest + po stacyjce, a więc trzeba przełączyć kable w odpowiedni sposób. + po stacyjce wydobądź z zapalniczki - tak jest najłatwiej i najsprawniej waytogo.gif. Żeby ułatwić sobie sprawę, weź w dłoń multimetr i sprawdzaj wszystkie opcje.

Napisano

> co do głośników to ja na razie myślę o trzech zestawach Herz DSK albo u-Dimension El-Comp 6 albo

> Morel Maximo

DSK miałem przez jakiś miesiąc w Mondeo - w sumie nie były złe, poza wysokotonowymi głośnikami, które tak kuły w uszy, że aż głowa bolała smile.gif. Dwóch pozostałych nie słyszałem niestety frown.gif. Ja od siebie polecam Rainbowy SAX 265.20 - grają naprawdę fajnie podpięte do dobrego piecyka ok.gif.

Napisano

Dzięki za sugestię:)

co do mikrofonu powinienem sobie poradzić, natomiast z Twojego opisu widzę że sprawę podłączenia radia będę musiał oddać specowi sam sobie z tym nie poradzę - nie mam aż takiej wiedzy, a kombinować z instalacją elektryczną nie chcę:)

a co do głośników ja niestety szukam czegoś będzie porządnie napędzone przez samo radio bez wzmacniacza (na którego nie mam miejsca) - stąd Hertz DSK, ale poszukam opinii o tych Rainbow-ach, może akurat mi podejdą smile.gif

Napisano

> Dzięki za sugestię:)

Nie ma za co ok.gif.

> co do mikrofonu powinienem sobie poradzić, natomiast z Twojego opisu widzę że sprawę podłączenia

> radia będę musiał oddać specowi sam sobie z tym nie poradzę - nie mam aż takiej wiedzy, a

> kombinować z instalacją elektryczną nie chcę:)

Spróbuję na początku tygodnia zrobić Ci jakąś mini instrukcję ze zdjęciami.

> a co do głośników ja niestety szukam czegoś będzie porządnie napędzone przez samo radio bez

> wzmacniacza (na którego nie mam miejsca) - stąd Hertz DSK, ale poszukam opinii o tych

> Rainbow-ach, może akurat mi podejdą

Może być ciężko bez wzmaka w ich wypadku. Szukaj czegoś papierowego pod samo radio ok.gif.

Napisano

> DSK miałem przez jakiś miesiąc w Mondeo - w sumie nie były złe,

Interesuje mnie coś co bedzie miało wysoka sprawność ...93 dB... wiec pewnikiem Herz.... ale tyle sie słyszy że to teraz Nertz confused.gif i aby nie trzeba było wzmacniacza.... Navi z zmieniarka musi pozostać... wink.gif

Napisano

> Interesuje mnie coś co bedzie miało wysoka sprawność ...93 dB...

spróbuj sprawdzić więc jeszcze model Infinity REF 6530 CS

Napisano

> Interesuje mnie coś co bedzie miało wysoka sprawność ...93 dB... wiec pewnikiem Herz.... ale tyle

>

Pierwsze co zrobiłem w Comie to wymieniłem fabryczne głośniki na zestaw Hertz z tweeterami, zwrotnicami i dystansami. Gra to całkiem fajnie i na pewno lepiej od fabrycznych. Za tą cenę trudno o coś lepszego, ale audiofile raczej nie byliby zadowoleni wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.