Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężarówki - serialu cd

Featured Replies

Napisano

tekst

Nawet tydzień może potrwać naprawa trakcji kolejowej na Sołtysowicach po tym, jak we wtorek wczesnym rankiem kierowca scanii, jadąc z podniesioną skrzynią, zerwał sieć. Po jego rajdzie przejazd na ul. Poprzecznej wyglądał jak wybuchu bomby. Ciężarówka uszkodziła siedem słupów i zwaliła 600 metrów trakcji nad dwoma torami. Pasażerów, jeżdżących w kierunku Oleśnicy, Kluczborka, Krotoszyna i Ostrowa Wielkopolskiego czekają opóźnienia pociągów.

Było kilka minut po 4.00 rano kiedy kierowca skani wjechał na przejazd przy ul. Poprzecznej. Zapomniał, że ma podniesioną skrzynię. Zahaczył o przewody trakcji kolejowej i zaczął je ciągnąć z wielką siłą. Runęło siedem słupów kolejowych i pięć oświetleniowych, kilka innych jest powyginanych. Przez roztargnienie kierowcy pasażerów czekają poważne utrudnienia, a kolej kosztowna naprawa.

Wczoraj do godz. 13.00 między stacjami Wrocław Psie Pole i Wrocław Nadodrze pasażerów woziły lokalne autobusy zastępcze. Pociągi z Wrocławia do Kluczborka, Oleśnicy, Krotoszyna i Namysłowa oraz dalekobieżne, m.in. do Warszawy, kursowały objazdem, omijając Sołtysowice. Po południu pracownikom kolei udało się udrożnić jeden z torów i dziś pociągi będą jeździły wahadłowo.

– Trakcja nadal jest zerwana, dlatego między stacjami Sołtysowice – Psie Pole pociągi będą przeciągane przez lokomotywę spalinową – wyjaśnia Oskar Olejnik (41 l.), rzecznik prasowy Zakładu Linii Kolejowych we Wrocławiu. – Na naprawienie zniszczonej sieci potrzebujemy około pięciu dni. Do tego czasu pasażerowie muszą liczyć się z utrudnieniami. Pociągi do Kluczborka, Krotoszyna, Oleśnicy, Namysłowa i Ostrowa Wielkopolskiego będą przyjeżdżały z co najmniej 40-minutowym opóźnieniem.

Ja sobie tak myslę, ze gdyby takich kierowców po tego typu przypadkach kierowano na porządne badania psychotechniczne, a niezaleznie od tego zobowiazywano do pokrycia kosztów napraw to poziom bezpieczeństwa na naszych drogach znacznie by sie poprawił

Napisano

> Ja sobie tak myslę, ze gdyby takich kierowców po tego typu przypadkach kierowano na porządne

> badania psychotechniczne,

Każdy kierowca przechodzi takie badania, zanim wsiądzie za kierownicę-jak widać nie jest to skuteczne narzędzie do odsiewu osób nienadających się do tej pracy.

Napisano

> Ja sobie tak myslę, ze gdyby takich kierowców po tego typu przypadkach kierowano na porządne

> badania psychotechniczne, a niezaleznie od tego zobowiazywano do pokrycia kosztów napraw to

> poziom bezpieczeństwa na naszych drogach znacznie by sie poprawił

Jak rozumiem jesteś z innej gliny i NIGDY absolutnie ŻADNYCH błędów nie popełniasz ?

Napisano

> Jak rozumiem jesteś z innej gliny i NIGDY absolutnie ŻADNYCH błędów nie popełniasz ?

Taki błąd to żaden błąd grinser006.gif

Jeden z operatorów pompy do betonu z "mojej fabryki" poskładał "Łapy" i postanowił przejechać z 23metrowym masztem postawionym do pionu. Efekt był do przewidzenia screwy.gif

Napisano

> badania psychotechniczne, a niezaleznie od tego zobowiazywano do pokrycia kosztów napraw to

> poziom bezpieczeństwa na naszych drogach znacznie by sie poprawił

Za szkody zapłaci ubezpieczalnia i właściciel pojazdu. Kierowcy maksymalnie 3 pensje grożą...

A co do badań - kierowcy kat. C,D mają obowiązek co 5 lat wykonywać badania psychotechniczne. Każdemu może się zdarzyć (umyślnie raczej tego nie zrobił - przecież w zasilaniu trakcyjnym jest chyba ze 3kV), a ciężarówka powoduje największe szkody. Fizyka...

Napisano
  • Autor

> Jak rozumiem jesteś z innej gliny i NIGDY absolutnie ŻADNYCH błędów nie popełniasz ?

wiedziałem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifpalacz.gifdevil.gif

Na poważnie to nie jestem kierowcą zawodowym i nie jeżdżę ciężarówką. Osoby, którzy obsługują takie maszyny wykonują jednak bardzo odpowiedzialną pracę i nie powinni popełniać takich błędów. Wczuj sie może w sytuację tych wielu ludzi, którzy przez tego kierowcę mieli kłopoty z dojazdem do pracy. Rozumiem że jesteś związany z tym środowiskiem, pomyśl jednak że taka praca to co innego niż siedzenie za biurkiem czy jeżdżenie autem osobowym. Wiem dlaczego zdarzają się takie sytuacje jak we Wrocławiu. Wielu kierowców wyjechało do pracy na Zachód a polscy "biznesmeni" przyzwyczaili sie do płacenia ludziom nędznych pensyjek, więc zatrudniają jako kierowców kogo się da. Nawet alkoholików. A po drugie na naszych drogach jest mało kontroli policyjnych, więc ci sami np. Litwini czy inni ze wschodu, którzy u siebie czy w Niemczech jeżdzą przepisowo u nas szaleją, bo "przecież u was wszyscy tak jeżdżą" - jak tłumaczył się ten Litwin co niedawno szalał na drodze (filmik jest na YT)

A jeszcze taki filmik smile.gif

Napisano

> Osoby, którzy obsługują takie

> maszyny wykonują jednak bardzo odpowiedzialną pracę i nie powinni popełniać takich błędów.

ekhm zlosnik.gif

te osoby obsluguja maszyny

a maszyny potrafia byc zawodne skromny.gif

Napisano

> badania psychotechniczne, a niezaleznie od tego zobowiazywano do pokrycia kosztów napraw

Badania psychotechniczne bezmyślności/głupoty/roztargnienia czy jak to nazwać, nie wyleczą, a od wyrządzonych szkód jest ubezpieczenie...

Napisano

> Na poważnie to nie jestem kierowcą zawodowym i nie jeżdżę ciężarówką.

Ale on nie pytał czy jesteś zawodowym kierowcą tylko czy nigdy nie popełniłeś błędu.

> Osoby, którzy obsługują takie

> maszyny wykonują jednak bardzo odpowiedzialną pracę i nie powinni popełniać takich błędów.

Maszyny są zawodne, ludzie też. Nawet najlepszy przy chociażby kiepskiej pogodzie popełnia błąd. Czasami prowadzi to do takich efektów. Przyczyn może być wiele i niech raczej zajmie się tym prokurator.

> Wczuj sie może w sytuację tych wielu ludzi, którzy przez tego kierowcę mieli kłopoty z

> dojazdem do pracy.

Niedawno moście zderzyły się dwa samochody osobowe, blokując pół miasta. I co należy zrobić? Zamknąć most dla osobówek?

Co Ty tak jeździsz po tych kierowcach ciężarówek? Ja osobiście trochę jeżdżę i wariatów w ciężarówkach spotykam naprawdę bardzo rzadko. W przeciwieństwie do wariatów w osobówkach, których widuję na co dzień.

Napisano

Jako długoletni użytkownik AK powinieneś już wiedzieć że niektórzy tutaj nigdy nie popełniają żadnych błędów smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale on nie pytał czy jesteś zawodowym kierowcą tylko czy nigdy nie popełniłeś błędu.

Błędów nie popełnia ten co nic nie robi. Ale co innego błąd powiedzmy w obliczeniach biurowych, który wychwycą osoby sprawdzające, a co innego błąd sapera czy lekarza. zlosnik.gif Jak by Ci np. chirurg wyciął zdrowy organ to tez byś mówił, ze mógł się pomylić?

> Maszyny są zawodne, ludzie też. Nawet najlepszy przy chociażby kiepskiej pogodzie popełnia błąd.

> Czasami prowadzi to do takich efektów. Przyczyn może być wiele i niech raczej zajmie się tym

> prokurator.

nasz wymiar sprawiedliwości to osobny temat

> Niedawno moście zderzyły się dwa samochody osobowe, blokując pół miasta. I co należy zrobić?

> Zamknąć most dla osobówek?

ukarac sprawcę wypadku

> Co Ty tak jeździsz po tych kierowcach ciężarówek?

np. taka sprawa - ponad miesiąc gdy śnieg sparaliżował Łódź to wracałem z pracy do domu 10 km przez 3 h. Miedzy innymi dlatego że ciężarówki zablokowały główne drogi i skrzyżowania. Np. Al. Włókniarzy z Aleksandrowską - gdzie są 3 pasy ruchu - na każdym był tir. Możesz wyjaśnić czemu? Albo sprawa godzinami wyprzedzających się ciężarówek na autostradach, pisano już o tym tyle raz ze nie chce mi się kontynoować.

Ale OK, niech wam będzie, facet zawinił, zostanie ukarany, szkody zostaną pokryte z ubezpieczenia. Jak chcecie to piszcie dalej, z mojej strony OT zlosnik.gif

Napisano

> Błędów nie popełnia ten co nic nie robi. Ale co innego błąd powiedzmy w obliczeniach biurowych,

> który wychwycą osoby sprawdzające,

A jak nie wychwycą i przez to zbankrutuje firma? Kilkaset osób straci pracę co jest dużo większym problemem od złamania kilku słupów trakcyjnych. Prawda?

>a co innego błąd sapera czy lekarza. Jak by Ci np. chirurg

> wyciął zdrowy organ to tez byś mówił, ze mógł się pomylić?

Fatalne porównanie. Chirurg ma zespół ludzi i wyniki badań. Kierowca ma siebie i maszynę.

> ukarac sprawcę wypadku

Kierowca ciężarówki zostanie ukarany.

> np. taka sprawa - ponad miesiąc gdy śnieg sparaliżował Łódź to wracałem z pracy do domu 10 km przez

> 3 h.

Ja też. Ale głównie dlatego że matoły w osobówkach nie umieją jeździć po śniegu. Ciężarówki nie spotkałem ani jednej po drodze.

>Miedzy innymi dlatego że ciężarówki zablokowały główne drogi i skrzyżowania. Np. Al.

> Włókniarzy z Aleksandrowską - gdzie są 3 pasy ruchu - na każdym był tir.

Myślę że kwestie zimy w polskich miastach znakomicie wyjaśnił red. Ziemkiewicz Tutaj . U mojej siostry w Bukowinie Tatrzańskiej zima trwa od października do kwietnia. I nie mają nawet promila tych problemów.

>Możesz wyjaśnić

> czemu? Albo sprawa godzinami wyprzedzających się >ciężarówek na autostradach, pisano już o tym

Nie godzinami tylko kilka minut. A nikomu korona z głowy nie spadnie jak ten czas przeczeka. Nie raz tak miałem, gość wyprzedził, mignął światłami i zjechał na swój pas. Dużo większym i częstszym problemem jest jak wyprzedzasz a ktoś Cię pogania światłami bo musi jechać 200 a Ty ośmielisz się jechać 150 na JEGO pasie. Dam Ci radę - pojeździj tak z miesiąc i zapisuj sobie każdą niebezpieczną sytuację z ciężarówką i z osobówką. A potem z tego wyciąg wnioski.

Pozdrawiam i życzę więcej obiektywizmu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.