Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ubezpieczyciel może żądać dopłaty przy likwidacji z AC?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pytanie jak w tytule.

Opcja rozliczenia - serwisowa.

Szkoda likwidowana w ASO.

Ubezpieczyciel żąda ode mnie pokrycia 50% kosztów wymiany elementu, który zakwalifikował do naprawy podczas gdy technologia tego nie przewiduje.

Jednym słowem chcą wyklepać pokrywę silnika, podczas gdy ASO twierdzi, że tak załamanej pokrywy się nie naprawia.

Szkoda likwidowana z mojego AC. Istnieje na to jakiś paragraf? Od czego zaczynać awanturę?

Dzięki za wszelkie sugestie.

Napisano

Moze od przeczytania warunków ubezpieczenia, tam powinno być na ten temat.

Napisano
  • Autor

> Moze od przeczytania warunków ubezpieczenia, tam powinno być na ten temat.

Aleś pomógł chłopie. facepalm.gif

Myślisz, że zadawał bym sobie trud bazgrania tutaj nie zapoznawszy się wcześniej z OWU?

Napisano

> Aleś pomógł chłopie.

> Myślisz, że zadawał bym sobie trud bazgrania tutaj nie zapoznawszy się wcześniej z OWU?

a masz wariant nowy czy z amortyzacją?

moze zapoznaj się z polisą poza OWU?

Napisano

> Aleś pomógł chłopie.

> Myślisz, że zadawał bym sobie trud bazgrania tutaj nie zapoznawszy się wcześniej z OWU?

Nie napisales jakie towarzystwo jaka opcja AC wiec zalozylem, ze nawet tego nie przeczytales.

Napisano
  • Autor

> Nie napisales jakie towarzystwo jaka opcja AC wiec zalozylem, ze nawet tego nie przeczytales.

Quote:

Opcja rozliczenia - serwisowa.

Szkoda likwidowana w ASO.

Napisano

> Quote:

> Opcja rozliczenia - serwisowa.

> Szkoda likwidowana w ASO.

A jaka jest podstawa tego zadania?

Napisano

> Quote:

> Opcja rozliczenia - serwisowa.

> Szkoda likwidowana w ASO.

A TU zakceptowało wycenę aso? Wygląda, że nie.

Może zadaj pytanie na jakiej podstawie rzeczoznawca TU określił taki sposób naprawy skoro aso mówi, że zgodnie z technologia producenta jest inaczej?

Napisano

> Ubezpieczyciel żąda ode mnie pokrycia 50% kosztów wymiany elementu, który zakwalifikował do naprawy

> podczas gdy technologia tego nie przewiduje.

Ubezpieczyciel żąda, czy warsztat żąda? Bo na ogół to wygląda tak, że warsztat odbiera z ubezpieczalni odszkodowanie. I jeśli jest ok (na podstawie zaakceptowanego kosztorysu) to nic nie dopłacasz. W przeciwnym wypadku zaczyna być problem. I często trudno zdecydować z kim walczyć - z warsztatem, że zawyżył koszty, czy z ubezpieczycielem.

Napisano
  • Autor

> A TU zakceptowało wycenę aso? Wygląda, że nie.

> Może zadaj pytanie na jakiej podstawie rzeczoznawca TU określił taki sposób naprawy skoro aso mówi,

> że zgodnie z technologia producenta jest inaczej?

ASO zażyczyło sobie dodatkowych oględzin. TU je wykonał. Doszli do kompromisu z zastrzeżeniem, że będę musiał pokryć połowę kosztów wymiany (zakupu) pokrywy silnika. Info dostałem z warsztatu. Może faktycznie zażądać od ASO owego kwitu. TU milczy, w OWU jest adnotacja o kosztowysowym sposobie rozliczania części wcześniej uszkodzonych lub naprawianych. Do wczoraj żyłem z przeświadczeniem, że owa pokrywa nie nosiła znamion naprawianej, poza moimi własnoręcznie robionymi zaprawkami po odpryskach. W danych polisy mam zaznaczone - pojazd bez uszkodzeń. Wybór wariantu ustalenia odszkodowania - serwisowy, udział własny - zniesiony. I teraz pytanie, jak ich zmusić do pokrycia szkody w 100%?

Napisano

Czyli oni nie każą Ci naprawiać, tylko obcięli Ci 50% za wcześniejsze uszkodzenia? Jeśli tak to niech pokażą te uszkodzenia, jeśli są to jesteś w d... jeśli nie pokażą to oni są w d... ale będziesz musiał się odwoływać.

Oby tylko nie okazało się, że ASO przed dodatkowymi oględzinami "poprawiło" maskę tak, żeby nie nadawała się do naprawy i ktoś to zobaczył. Wbrew pozorom realny scenariusz (poprawiania, nie wiem jak z odkrywaniem).

Napisano

> ASO zażyczyło sobie dodatkowych oględzin. TU je wykonał. Doszli do kompromisu z zastrzeżeniem, że

> będę musiał pokryć połowę kosztów wymiany (zakupu) pokrywy silnika. Info dostałem z warsztatu.

Ja bym się na takie coś nie zgadzał. Jeśli masz opcję naprawy w aso to chyba zgodnie z technologią aso.

> Może faktycznie zażądać od ASO owego kwitu. TU milczy, w OWU jest adnotacja o kosztowysowym

> sposobie rozliczania części wcześniej uszkodzonych lub naprawianych. Do wczoraj żyłem z

> przeświadczeniem, że owa pokrywa nie nosiła znamion naprawianej, poza moimi własnoręcznie

> robionymi zaprawkami po odpryskach. W danych polisy mam zaznaczone - pojazd bez uszkodzeń.

> Wybór wariantu ustalenia odszkodowania - serwisowy, udział własny - zniesiony. I teraz

> pytanie, jak ich zmusić do pokrycia szkody w 100%?

Pismo z żądaniem wyjaśnień, propozycja zgody na dopłatę 50% kosztów maski po zwróceniu 50% składki.

W następnym roku bezwzględna zmiana ubezpieczyciela

Napisano

To są jakieś jaja spineyes.gif

Napisz pismo, że nic nie dopłacisz, bo nie masz takiego obowiązku, a auto ma być zrobione i już, a czy wymienią czy wyklepią to już ich problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.