Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C4 1,6HDi 90

Featured Replies

Napisano

> Proszę o opinie na temat tego auta.

Fajny silnik, mało pali, dość dynamiczny jak na 90KM. Ma zaletę w postaci braku dwumasy w okolicach sprzęgła i drugą, w postaci braku filtra FAP.

Ma wadę konstrukcyjną - w każdym egzemplarzu, zaczynają przeciekać uszczelki pod wtryskami. Jak się zaniedba to jest problem, bo sączący się ON spod uszczelek, pod wpływem wysokiej temperatury się plastyfikuje i oblepia cały wtrysk. A że każdy wtrysk jest umieszczony dość głęboko w wąskiej przestrzeni, to potem jest dobra kilkugodzinna zabawa, żeby go z tej masy wyciąć. Wniosek: wymienić te uszczelki jak tylko pokazują się objawy przecieków.

Samo auto bardzo OK, ale ja wolę bliźniaczą konstrukcję, czyli P307 (którym jeżdżę). C4 ma wk...jący bajer w postaci centralnie umieszczonych zegarów.

Jednym to pasuje, mnie doprowadza do nerwicy i załamania - jeździłem i C4 i Yarisem i czymś jeszcze (nie pamiętam czy to był GrandScenic czy Espace). Zegary są dla kierowcy i powinny być przed nim. Zresztą Citroen to zrozumiał i nowe C4 ma jeden z najzajebistrzych kokpitów jakie widziałem w autach dla nas, czyli pospólstwa.

Napisano

> Fajny silnik, mało pali, dość dynamiczny jak na 90KM. Ma zaletę w postaci braku dwumasy w okolicach

> sprzęgła i drugą, w postaci braku filtra FAP.

> Ma wadę konstrukcyjną - w każdym egzemplarzu, zaczynają przeciekać uszczelki pod wtryskami. Jak się

> zaniedba to jest problem, bo sączący się ON spod uszczelek, pod wpływem wysokiej temperatury

> się plastyfikuje i oblepia cały wtrysk. A że każdy wtrysk jest umieszczony dość głęboko w

> wąskiej przestrzeni, to potem jest dobra kilkugodzinna zabawa, żeby go z tej masy wyciąć.

> Wniosek: wymienić te uszczelki jak tylko pokazują się objawy przecieków.

Bardzo cenna informacja.

Widac to gołym okiem jakoś? Mam 307 z tym motorem.

Napisano

> Bardzo cenna informacja.

> Widac to gołym okiem jakoś? Mam 307 z tym motorem.

Z ciekawosci spytam ile Ci spala ten Pug (to kombi ?) w trasie ?

Napisano

> Z ciekawosci spytam ile Ci spala ten Pug (to kombi ?) w trasie ?

W fordzie fokusie kombi 1,6 tdci 90KM to ten sam silnik w trasie 4,5-5,0 jazda do 120 km/h.

Napisano

> Bardzo cenna informacja.

> Widac to gołym okiem jakoś? Mam 307 z tym motorem.

Jak szukałem swojego, to mi o tym zaufany mechanik opowiadał, gdy go wypytywałem o zady i walety 307 w jego oczach. Jak znajdę chwilę to podjadę do niego i się wywiem dokładniej co i jak.

Napisano

Kombi. W trasie od 4,5 do 5,5. Jakieś 0,5 litra więcej od i30 crdi 115 KM a auto cięższe i większe przecież ok.gif

Napisano

> Kombi. W trasie od 4,5 do 5,5. Jakieś 0,5 litra więcej od i30 crdi 115 KM a auto cięższe i większe

> przecież

Dzieki ok.gif Pytalem, bo chcialem porownac do swojego, silnik ciut mocniejszy, ale auto sporo ciezsze (1600kg), w trasie mam 5.2-5.6 wiech chyba jest ok - ja przynajmniej jestem zadowolony smile.gif

Napisano

ja mam 207sw z tym silnikiem (1.6hdi 90KM) i poniżej 6l /100km nigdy nie zszedłem. najczęściej średnie spalanie wychodzi na poziomio 6.8. cisne ile się da but.gifbiglaugh.gif i dobrze mi z tym hehe.gif rekordowo łyknął 7.5 i więcej nie chciał zlosnik.gif

Napisano

> Samo auto bardzo OK, ale ja wolę bliźniaczą konstrukcję, czyli P307 (którym jeżdżę). C4 ma

> wk...jący bajer w postaci centralnie umieszczonych zegarów.

> Jednym to pasuje, mnie doprowadza do nerwicy i załamania - jeździłem i C4 i Yarisem i czymś jeszcze

> (nie pamiętam czy to był GrandScenic czy Espace). Zegary są dla kierowcy i powinny być przed

> nim. Zresztą Citroen to zrozumiał i nowe C4 ma jeden z najzajebistrzych kokpitów jakie

> widziałem w autach dla nas, czyli pospólstwa.

Te zegary to faktycznie kwestia gustu i przyzwyczajenia. Ja myślałem, że auta z takimi licznikami nie kupie, a jednak... Jak dla mnie jest to superfajne i wygodne rozwiązanie. ten kokpit w poprzedniej C4 jest bardzo citroenowski. Nowy po prostu zalatuje wyższą klasą Golfa i tyle. nie mówię, że nie jest fajny, ale to wszystko. Takich kokpitów jest na pęczki, a citroen zawsze był znany z ekstrawagancji, w którą wpisuje się właśnie kokpit poprzedniego modelu C4:):):)

Napisano

> Te zegary to faktycznie kwestia gustu i przyzwyczajenia. Ja myślałem, że auta z takimi licznikami

> nie kupie, a jednak... Jak dla mnie jest to superfajne i wygodne rozwiązanie. ten kokpit w

> poprzedniej C4 jest bardzo citroenowski.

Z ostatnim stwierdzeniem nie sposób się nie zgodzić. Citroenowski.

> Nowy po prostu zalatuje wyższą klasą Golfa i tyle.

Ej, Golf klasą wyższą? No dajże spokój, bo Cię publicznie zlinczujemy na Francowatych. wink.gif

> nie mówię, że nie jest fajny, ale to wszystko. Takich kokpitów jest na pęczki, a citroen

> zawsze był znany z ekstrawagancji, w którą wpisuje się właśnie kokpit poprzedniego modelu

> C4:):):)

Ale jest to rozwiązanie, które można pokochać lub znienawidzić. Stanów pośrednich brak. zeby.GIF

Napisano

ojciec kupił nowego c4 ale granda, autko fajne, ma 2.0 w automacie, jeździ się wygodnie, auto przestronne ale dla mnie jeden minus - zawieszenie, myślałem że to coś nie tak z autem ale podobno TTTM tłucze się na dołkach

Napisano

> ojciec kupił nowego c4 ale granda, autko fajne, ma 2.0 w automacie, jeździ się wygodnie, auto

> przestronne ale dla mnie jeden minus - zawieszenie, myślałem że to coś nie tak z autem ale

> podobno TTTM tłucze się na dołkach

moja 308 też tak ma sick.gif

Napisano

> przestronne ale dla mnie jeden minus - zawieszenie, myślałem że to coś nie tak z autem ale

> podobno TTTM tłucze się na dołkach

jak odglos dochodzi z tylu to moze sie okazac ze to nie zawieszenie a kosz na kolo zapasowe trzeba wtedy na niego zalozyc jakies gumy i stuki ustaja...

pozdr.

M.

Napisano

> jak odglos dochodzi z tylu to moze sie okazac ze to nie zawieszenie a kosz na kolo zapasowe trzeba

> wtedy na niego zalozyc jakies gumy i stuki ustaja...

> pozdr.

> M.

przód

Napisano

> jak odglos dochodzi z tylu to moze sie okazac ze to nie zawieszenie a kosz na kolo zapasowe trzeba

> wtedy na niego zalozyc jakies gumy i stuki ustaja...

haha, właśnie coś takiego było u mnie. Stukało coś z tyłu - myślałem że zawieszenie... a tu się okazało, że właśnie ten kosz na koło...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> przód

a to nie przypadkiem łączniki stabilizatora kol przednich?

Napisano

> a to nie przypadkiem łączniki stabilizatora kol przednich?

tak słychać jakby to było to, ale raz ze nie możliwe bo auto nowe ma raptem 1500km przelotu a dwa byłem z tym w serwisie i wsio ok, tttm

Napisano

> tak słychać jakby to było to, ale raz ze nie możliwe bo auto nowe ma raptem 1500km przelotu a dwa

> byłem z tym w serwisie i wsio ok, tttm

czyli tlumacza sie jak w przypadku nowych berlingo/partner wsadzili jakas kupe konstrukcyjna i sie tlucze... i niby tak ma byc... niestety pod tym wzgledem PSA cos zeszlo na psy...

pozdr.

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.