Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju po 45k km

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam przed sobą wymianę oleju po 45k km. I tutaj prosze o rade, jaki olej zalać do 1.4? Nie chce na tym oszczędzać, więc prosze o polecenie bardzo dobrego.

I do tego muszę też zmienić filtr paliwa i oleju, jaka firmwa robi najlepsze?

Cos jeszcze wymienić prewencyjnie? Co wy wymienialiście dodatkowo po 45k km?

Napisano

> Nie chce na tym oszczędzać, więc prosze o polecenie bardzo dobrego.

Proponuję olej GM

To jest to co leje i zaleca fabryka. Możesz kupić droższy, ale silnikowi to nie zrobi żadnej różnicy.

> I do tego muszę też zmienić filtr paliwa i oleju, jaka firmwa robi najlepsze?

Proponuję uznanego polskiego producenta. Filtr to nie jest kosmiczna technologia rodem z NASA.

> Cos jeszcze wymienić prewencyjnie? Co wy wymienialiście dodatkowo po 45k km?

Weź sobie plan przeglądów - wszystko będziesz miał opisane.

Ewentualnie wstaw auto do ASO.

Napisano
  • Autor

> Proponuję olej GM

> To jest to co leje i zaleca fabryka. Możesz kupić droższy, ale silnikowi to nie zrobi żadnej

> różnicy.

> Proponuję uznanego polskiego producenta. Filtr to nie jest kosmiczna technologia rodem z NASA.

> Weź sobie plan przeglądów - wszystko będziesz miał opisane.

> Ewentualnie wstaw auto do ASO.

o filtronie slyszalem i chyba go kupie. Co do GM to jakoś nie mam zaufania, poza tym chce na jutro kupić go w sklepie i pojechać już ze swoim. A ze sklepowych co polecacie?

A filtry kupujecie sami i jedziecie na wymiane, czy już u mechanika? smile.gif

Napisano

> Co do GM to jakoś nie mam zaufania, poza tym chce na jutro kupić go w sklepie i pojechać już ze swoim.

W sklepach GM'a też sprzedają.

Poza tym - silniki DU to naprawdę żadna kosmiczna technologia, czy zalejesz Lotosa, GM'a, Castrola, Elfa czy olej z wahadłowca - silnikowi nie zrobi to żadnej różnicy.

Jeśli chcesz żeby tym autem jeździły jeszcze Twoje wnuki, to raczej wymień olej częściej - to będzie na pewno korzystne dla silnika.

Napisano

> Poza tym - silniki DU to naprawdę żadna kosmiczna technologia,

Użyłeś eufemizmu w tym momencie. smile.gif

Napisano

> Użyłeś eufemizmu w tym momencie.

No wiesz, chłopak chce chuchać i dmuchać, najchętniej by silnik pogłaskał na dobranoc, a ja mam mu wywalić że to mechanicznie konstrukcja wzięta z zapomnianego magazynu opla z początku lat 90-tych albo i wcześniej ?

Napisano

> Proponuję olej GM

> To jest to co leje i zaleca fabryka. Możesz kupić droższy, ale silnikowi to nie zrobi żadnej

> różnicy.

> Proponuję uznanego polskiego producenta. Filtr to nie jest kosmiczna technologia rodem z NASA.

> Weź sobie plan przeglądów - wszystko będziesz miał opisane.

> Ewentualnie wstaw auto do ASO.

Mi zalali w ASO przy przebiegu 52 tys 0W30 od GM i na miejscu kolegi też zalał 0W30. No chyba że był zalany gorszy wcześniej albo długo nie był wymieniany to bym się zastanowił nad niższą klasą hmm.gif

Napisano

> Mi zalali w ASO przy przebiegu 52 tys 0W40 od GM i na miejscu kolegi też zalał 0W40. No chyba że

> był zalany gorszy wcześniej albo długo nie był wymieniany to bym się zastanowił nad niższą

> klasą

Mnie ASO lało GM 5W30 - na takim jeździł do 60kkm. Między wymianami oleju nie ubywało, ale silnik ciut głośno klepał zaworami.

Teraz mechanik leje Mobila 5W50. Oleju nie ubywa, silnik ładniej chodzi, ale chyba ciut więcej benzyny pali.

Napisano

A ja na razie po 2000 wlałem GM Dexos i czekam do pierwszego przeglądu smile.gif

Wczoraj do mojego drugiego bolidu z logiem reno wlałem 5w30 GM i się dziwili, bo wszyscy kupują elfa a ja GMa hehe.gif

Pojeździmy, zobaczymy.

Ale fakt myślałem czy podczas gwarancji lać dalej tego 5w30 GMa czy kupić np 0W40 Mobil, albo np 5W30 Valvoline, shela albo coś innego.

Tego 5w50 na razie może nie, bo go nie ma wyszczególnionego w instrukcji. A olej dobry, kilka razy miąłem go w swoich samochodach.

Napisano

> Mi zalali w ASO przy przebiegu 52 tys 0W30 od GM i na miejscu kolegi też zalał 0W30. No chyba że

> był zalany gorszy wcześniej albo długo nie był wymieniany to bym się zastanowił nad niższą

> klasą

Jaką masz na myśli, bo wymieniasz klasę lepkości, a z dalszej części wynika, że chodziło o klasę jakości? smile.gif

Ja osobiście jeźdże na Platinum Max Energy 5W30 i jest waytogo.gif

Napisano

> Ja osobiście jeźdże na Platinum Max Energy 5W30 i jest

A ile masz przebiegu, a ile zrobione na tym oleju? no i jak z braniem oleju?

Napisano

> A ile masz przebiegu, a ile zrobione na tym oleju? no i jak z braniem oleju?

Wg licznika jest 120 kkm, w moich łapach, czyli też na tym oleju ostatnie 20 kkm. Silnik czysty (w środku oczywiście smile.gif ), Zużycie w okolicach 0,5-0,7 L/10kkm. T18SED (czyli stare 1.8) eksploatowany na LPG.

Napisano

> Jaką masz na myśli, bo wymieniasz klasę lepkości, a z dalszej > części wynika, że chodziło o klasę

> jakości?

Błąd stylistyczny smile.gif Miałem na myśli klasę lepkości. Z resztą coś wam chyba nakłamałem z tym moim olejem bo na starej fakturze znalazłem Mobil 1 0W40 więc muszę teraz odszukać ostatnią fakturę żeby się upewnić co mi w końcu wlali spineyes.gif Ale na pewno coś z zerem na początku wink.gifalien.gif

Napisano
  • Autor

> Błąd stylistyczny Miałem na myśli klasę lepkości. Z resztą coś wam chyba nakłamałem z tym moim

> olejem bo na starej fakturze znalazłem Mobil 1 0W40 więc muszę teraz odszukać ostatnią fakturę

> żeby się upewnić co mi w końcu wlali Ale na pewno coś z zerem na początku

no to jak wreszcie z tymi klasami, bo kazdy pisze co innego?:) Zalac go 5W30 czy czymś innym? Jakie to w ogóle są różnice?:)

Napisano

> no to jak wreszcie z tymi klasami, bo kazdy pisze co innego?:) Zalac go 5W30 czy czymś innym? Jakie

> to w ogóle są różnice?:)

Fabryka zaleca 5W30 co najmniej SL, a potem nawet kazali SM. Kropka.

Reszta, to już wariacje na temat.

Napisano

> Fabryka zaleca 5W30 co najmniej SL, a potem nawet kazali SM. Kropka.

> Reszta, to już wariacje na temat.

dlatego też leję GM 5W30 dexos2 - choć mechanik, do którego jeżdzę na przeglądy miał złą opinię o starym GM 5W30 i chciał mi wlewać własnego Mobila z beczki niewiem.gif

Napisano

> i chciał mi wlewać własnego Mobila z beczki

I tu masz odpowiedź dlaczego smile.gif "własnego"

Z beczki to może być dobry tylko boczek po wędzeniu smile.gif jakoś nie ufam warsztatom zbytnio

Napisano

> Wczoraj do mojego drugiego bolidu z logiem reno wlałem 5w30 GM i się dziwili, bo wszyscy kupują

> elfa a ja GMa

To ciekawe co by powiedzieli, jakby zobaczyli, że ten GM to właściwie ten sam Elf tylko w butelce z logiem GM hahaha.gif

Napisano

> To ciekawe co by powiedzieli, jakby zobaczyli, że ten GM to właściwie ten sam Elf tylko w butelce z

> logiem GM

A pewnie jeszcze produkowane przez elfa na olejach bazowych robionych np. w Lotosie smile.gif

Ale bałem się jeszcze, żeby moje autko tego opakowania nie zobaczyło, bo by jakiegoś focha mogło dostać hehe.gif

Napisano
  • Autor

Panowie, odswiezajac watek, ile zaplaciliscie za wymiane oleju, z olejem 4L (jaki?), filtrem paliwa i filtrem oleju? Lacznie z robocizna?

Napisano

Olej Elf 5W30 4l - 100zł, filtr oleju - 11zł, filtr paliwa z tego co wiem to koszt 35 ale jeszcze nie zmieniałem, wymiana w warsztacie nie mam zielonego pojęcia ile może kosztować, parę lat temu w norauto kosztowało ok 30zł.

Napisano

> Olej Elf 5W30 4l - 100zł, filtr oleju - 11zł, filtr paliwa z tego co wiem to koszt 35 ale jeszcze

> nie zmieniałem, wymiana w warsztacie nie mam zielonego pojęcia ile może kosztować, parę lat

> temu w norauto kosztowało ok 30zł.

A czy ten olej to nie przypadkiem elf evolution 5w30?

Pytam, bo to olej klasy ACEA A1/A5 a więc energooszczędny, o niskiej lepkości wysokotemperaturowej, ale w/g instrukcji nie nadający się do naszych chevroletów (Aveo, Lacetti)

Napisano

> Panowie, odswiezajac watek, ile zaplaciliscie za wymiane oleju, z olejem 4L (jaki?), filtrem paliwa

> i filtrem oleju? Lacznie z robocizna?

ASO

Olej GM 5W30, filtry oleju, powietrza, kabiny, paliwa, płyn chłodzący.

800zł.

U swojego mechanika pewnie zapłaciłbym kole 500zł.

Napisano

> Panowie, odswiezajac watek, ile zaplaciliscie za wymiane oleju, z olejem 4L (jaki?), filtrem paliwa

> i filtrem oleju? Lacznie z robocizna?

Wymiana po 2000km w serwisie.

GM Dexos2 5w30 + filtr + robocizna smile.gif= 222,97zł

Napisano

No właśnie dokładnie ten (Elf Evolution SXR 5W30). U mnie w książce pisze tylko by używać API SL a więc ten Elf spełnia, bo ma SL/CF... poza tym był rekomendowany przez Opla więc stwierdziłem, że się nie oprze smile.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie dokładnie ten (Elf Evolution SXR 5W30). U mnie w książce pisze tylko by używać API SL a

> więc ten Elf spełnia, bo ma SL/CF... poza tym był rekomendowany przez Opla więc stwierdziłem,

> że się nie oprze

a bedzie jakis wiekszy problem jak go zaleje 5W40? Czy to koniecznie musi byc 5W30, jak sadzicie?

Napisano

> a bedzie jakis wiekszy problem jak go zaleje 5W40? Czy to koniecznie musi byc 5W30, jak sadzicie?

Właśnie oglądałem 5W40 Castrol Edge i Shell Helix - oba SM i wydaje mi się że byłyby w sam raz.

Choć nie widzę powodu, by stronić od 5W30.

Napisano

> Choć nie widzę powodu, by stronić od 5W30.

A czy to nie Ty zmieniłeś na bardziej lepki 5W50? icon_rolleyes.gif

Napisano

> A czy to nie Ty zmieniłeś na bardziej lepki 5W50?

Ja nie. Mechanik zmienił. I teraz zastanawiam się czy nie wrócić do 5W30 albo 5W40, bo po zmianie samochód zaczął więcej palić benzyny.

Napisano

> Ja nie. Mechanik zmienił. I teraz zastanawiam się czy nie wrócić do 5W30 albo 5W40, bo po zmianie

> samochód zaczął więcej palić benzyny.

To naturalne. Wieksza lepkość w temperaturze normalnej pracy = większe opory w silniku.

O ile nie jeździsz z butem w podłodze cały czas, to spokojnie można stosować zalecane 5W30 lub 5W40.

Napisano

Ja widze że wam leją ten GM, a mi lali (na gwarancji) Castrola.

Przegląd po 3 latach:

Olej syntetyczny 5W/40 Castr. *205* - 3,75l.*43,01zł=161,29

FIltr paliwa - 47,87

Filtr oleju - 16,74

Filtr powietrza - 52,81

Mikrofiltr wentylacji (kabinówka biglaugh.gif) - 96,54

I teraz rzeczy które mnie ciekawią:

Materiał eksploatacyjny - 8,50 Coto jest? Przykrycie fotela?

Zarówka 5W - 2*2,72=5,44 Po co zmieniali? Jestem prawie pewien że nie była spalona, nawet jedna.

Uszczelka - 1,65 Co to za uszczelka?

Z robocizną wyszło 764zł

Ceny z zeszłego roku, wiec teraz mogą być droższe.

Napisano

uszczelka - to miedziana uszczelka do korka (sruby) oleju

materialy eksp - moze to smar do zamkow, zawiasow itp, moze dolali plyn do spryskiwaczy

Napisano

> uszczelka - to miedziana uszczelka do korka (sruby) oleju

> materialy eksp - moze to smar do zamkow, zawiasow itp, moze dolali plyn do spryskiwaczy

Nie płynu nie dolali bo płyn jest na innej fakturze (5zł za litr-zdzierstwo)

TUTAJ jest produkt o takim samym nr. jak na fakturze, więc chyba to te pokrowce, przebicie maja niezłe w sklepie 85gr a na fakturze 8zł

Napisano

> Do mojego też chcieli lać droższego Castrola, ale ja kazałem lać tańszego GM

Nie ma sensu przeplacac. Do Aveo leje 5W50 ale juz ostatni raz i wleje to samo co do kia najtanszego lotosa 5W40. Sama kia go polecala teraz polecaja castrola jeden pies. A po co przeplacac.

Napisano

> No właśnie dokładnie ten (Elf Evolution SXR 5W30). U mnie w książce pisze tylko by używać API SL a

> więc ten Elf spełnia, bo ma SL/CF... poza tym był rekomendowany przez Opla więc stwierdziłem,

> że się nie oprze

Tak z ciekawości pytam (ten elf tak czy inaczej ma mniejszą lepkość niż np 5W30 gm) nie podbiera Ci trochę tego oleju?

Napisano

> Ja widze że wam leją ten GM, a mi lali (na gwarancji) Castrola.

> Przegląd po 3 latach:

> Olej syntetyczny 5W/40 Castr. *205* - 3,75l.*43,01zł=161,29

> FIltr paliwa - 47,87

> Filtr oleju - 16,74

> Filtr powietrza - 52,81

> Mikrofiltr wentylacji (kabinówka ) - 96,54

> I teraz rzeczy które mnie ciekawią:

> Materiał eksploatacyjny - 8,50 Coto jest? Przykrycie fotela?

> Zarówka 5W - 2*2,72=5,44 Po co zmieniali? Jestem prawie pewien że nie była spalona, nawet jedna.

> Uszczelka - 1,65 Co to za uszczelka?

> Z robocizną wyszło 764zł

> Ceny z zeszłego roku, wiec teraz mogą być droższe.

Ten GM 5W30 to był mój wybór jak usłysząłem cenę Castola z aso. Jak dobrze pamiętam Castro 5W30 coś około 50zł/l a Castrol 0W30 coś koło 70zł/l oba chyba Edge icon_eek.gif

Kupiłem ten GM i jak piszą inni - oej jak olej, na razie docieram auto (czytaj bez ciągłego buta w podłodze) więc może wystarczy icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ten GM 5W30 to był mój wybór jak usłysząłem cenę Castola z aso. Jak dobrze pamiętam Castro 5W30 coś

> około 50zł/l a Castrol 0W30 coś koło 70zł/l oba chyba Edge

> Kupiłem ten GM i jak piszą inni - oej jak olej, na razie docieram auto (czytaj bez ciągłego buta w

> podłodze) więc może wystarczy

Wczoraj zakupiłem Laćka od dealera Chevroleta i też co do olejów to tam zabawnie mam 270751858-jezyk.gif

Przebieg/olej:

14234/Mobil 5W50

60000/Opel 5W30

72583/Castrol 205 5W40

88457/Castrol 205 5W40

No i zobaczymy czym go zaleją jutro smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wczoraj zakupiłem Laćka od dealera Chevroleta i też co do olejów to tam zabawnie mam

> Przebieg/olej:

> 14234/Mobil 5W50

> 60000/Opel 5W30

> 72583/Castrol 205 5W40

> 88457/Castrol 205 5W40

> No i zobaczymy czym go zaleją jutro

juz po wymianie:) zalalem go Shellem 5W40 za 160zł, do tego filtr paliwa + filtr oleju (oba filtrona)+ robocizna = 250zł

Jednak zauwazylem przy okazji podnoszenia, ze lacznik elastyczny wydechu (taka siatka), jest na zakonczeniu mocno zardzewialy i bede musial go wymienic. Ktos juz sie z tym zmierzyl? Jakie to sa koszty?

Napisano

> zakonczeniu mocno zardzewialy i bede musial go wymienic. Ktos juz sie z tym zmierzyl? Jakie to

> sa koszty?

Jak nie "pierdzi" to nie tykaj. Siatka to tylko osłona. Pod spodem jest specjalny kawałek rury w formie harmonijki.

Napisano

A nie wiem czy pobiera... chyba nie... zrobiłem na nim trochę ponad 3 tysiące kilometrów, miałem ponad maksimum, jutro tam zerknę i zobaczę. Ale chyba przy przebiegu 74 tysiące nie może ani grama przez 15 tysięcy z bagnetu ubyć... przynajmniej w poprzednim aucie z przebiegiem 213 tysięcy w chwili sprzedaży nie musiałem kontrolować poziomu oleju, a jeździłem na 5W40. Choć muszę przyznać, że spalanie delikatnie spadło. Z 11 litrów gazu na 10.2-10.6, co i tak jest wartością o dobre dwa litry za dużą. Filtry paliwa, powietrza, kabinowy zawsze sam wymieniam, jedynie olej znajomy mechanik. Nie lubię dawać ludziom za darmo pieniędzy. Za te 300-400zł zgarnięte za robociznę mam 4 baki LPG smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.