Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagrzewnica

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy nagrzewnice do fiata bravo różniły się czymś?? Mam bravo 1,2 z 2001 roku z klimatyzacją i nie wiem jaką mam kupić. W sklepie też nie wiedzieli. Proszę o przykładowy link do alledrogo z nagrzewnicą która będzie pasowała.

Napisano
  • Autor

Tak przeczytałem referat smile.gif z tym że sprzedawca w sklepie wprowadził mnie w błąd. Nagrzewnice zamówiłem w innym sklepie. Jutro będę wymieniał. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Napisano

> Tak przeczytałem referat z tym że sprzedawca w sklepie wprowadził mnie w błąd. Nagrzewnice

> zamówiłem w innym sklepie. Jutro będę wymieniał. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Wyczyść ją wcześniej czymś, co usunie z niej wszelkie "generatory niemiłego zapachu". Swojej nie wyczyściłem przed zamontowaniem, wymieniałem jakoś na wiosnę i do tej pory po włączeniu ciepłego nawiewu dosyć mocno czuć zapach jakichś smarów czy czegoś.

Napisano
  • Autor

A czym proponujecie wyczyścić nową nagrzewnicę??

Napisano

przepłukaj ją wodą z jakimś detergentem smile.gif powstrzyma zapach metalU

Napisano

popełniłem dokładnie ten sam błąd - śmierdziało z rok czasu chwile po włączeniu ogrzewania chyba od tego że usmarowałem ją przy montazu.

Napisano

> A czym proponujecie wyczyścić nową nagrzewnicę??

Do gara skubaną i gotować w płynie o miłym zapachu ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Nagrzewnica już w autku, jednak rurki nie podłączone. Poprzedni właściciel z 3 śrub trzymających zostawił tylko 1. Jutro kupuje śruby i planuje zakończyć pracę. Mam pytanie ta blaszka co trzyma rurki powinna się znaleźć za tym zgrubieniem na rurkach jak myśle.

Napisano

> Mam pytanie ta blaszka co

> trzyma rurki powinna się znaleźć za tym zgrubieniem na rurkach jak myśle.

Tak, ta blacha ma docisnąć rurki do nagrzewnicy za pomocą tego zgrubienia.

Napisano

dokładnie:) tam masz takie zapadki w nagrzewnicy smile.gif jak dobrze założysz rurki to te wsówki wejdą w otwory i złapiesz ją śrubami smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzień 3 walki z wymianą nagrzewnicy. Uszczelki bardzo ciężko wchodzą czy można je posmarować jakimś smarem??

Napisano

> Dzień 3 walki z wymianą nagrzewnicy. Uszczelki bardzo ciężko wchodzą czy można je posmarować jakimś

> smarem??

Mówisz o tych gumowych okrągłych? Oringi czy jak im tam? Po posmarowaniu silikonem raczej nie miałem problemu z ich założeniem. Nie powiem, że same wskoczyły na swoje miejsce, ale problemu z tym nie było.

W całej wymianie drugą najcięższą rzeczą było włożenie nowej nagrzewnicy na swoje miejsce bez jej uszkodzenia. Pierwszą natomiast było przykręcenie tej plastikowej osłony pod rurkami, której w referacie nie zalecają odkręcać zlosnik.gif

Napisano

> Pierwszą natomiast było przykręcenie tej plastikowej osłony pod rurkami, której w

> referacie nie zalecają odkręcać

Weź mi nie przypominaj..... czacha.gif@#$! sciana.gif

wink.gif

Napisano

> Wyczyść ją wcześniej czymś, co usunie z niej wszelkie "generatory niemiłego zapachu". Swojej nie

> wyczyściłem przed zamontowaniem, wymieniałem jakoś na wiosnę i do tej pory po włączeniu

> ciepłego nawiewu dosyć mocno czuć zapach jakichś smarów czy czegoś.

Kur... mam to samo u siebie w padace...

facepalm.gif

Napisano

Ja nie pomyślałem o tym aby wyczyścić nową nagrzewnicę ale na szczęście mimo to nic nie śmierdzi - może akurat była sucha, czysta.

Jeszcze można zwrócić uwagę czy na obwodzie nagrzewnicy jest gąbkowe/piankowe uszczelnienie, tak żeby całe powietrze przepływało przez radiatory a nie częściowo omijało nagrzewnicę po zewnętrznej. W mojej nie było i dolepiłem z uszczelniaczy okiennych.

Nagrzewnicę kupiłem za 70 zł i w porównaniu do oryginału wyglądała marnie: o wiele wiele mniej gęsta siatka radiatorów i do tego cieńsza o 5 mm niż oryginał. Mimo to sprawuje się zupełnie poprawnie - grzała w mrozy jak trzeba. Wniosek - chyba nie ma co przepłacać.

Napisano

> Kur... mam to samo u siebie w padace...

hehehe też miałem ten zapach metalu, ale teraz jz praktycznie go nie czuje, albo sie przyzwyczaiłem rotfl.gif

No i te same problemy z tą plastikową osłonką pod rurkami....ja ją opaską ścisnąłem i siedzi lepiej niż na śrubce....

btw. nagrzewnica moja to zamiennik, ale imo jest gęstsza od oryginału i dodatkowo ma pofalowane listki...

Napisano

> No i te same problemy z tą plastikową osłonką pod rurkami....

Manual odradza jej ściąganie, ale kurczę, nie przebolałbym zostawienia jej bez dokładnego wyczyszczenia z tego całego glikolowego syfu który się na nią wysączał - a bez wyjęcia jak to zrobić?

> btw. nagrzewnica moja to zamiennik, ale imo jest gęstsza od oryginału i dodatkowo ma pofalowane

> listki...

Masz auto od nowości? Może już siedział zamiennik. Wiadomo - zamienniki są różne, ale u mnie oryginał (valeo) był tak gęsty (i pofalowany) że trudno mi sobie wyobrazić bardziej solidnie wyglądający wymiennik ciepła.

Napisano

> Manual odradza jej ściąganie, ale kurczę, nie przebolałbym zostawienia jej bez dokładnego

> wyczyszczenia z tego całego glikolowego syfu który się na nią wysączał - a bez wyjęcia jak to

> zrobić?

> Masz auto od nowości? Może już siedział zamiennik. Wiadomo - zamienniki są różne, ale u mnie

> oryginał (valeo) był tak gęsty (i pofalowany) że trudno mi sobie wyobrazić bardziej solidnie

> wyglądający wymiennik ciepła.

miałem włożoną MagnetiMarelli więc oryginal....a teraz zamiennik jest taki jak piszesz tzn bardzo gęsty i pofalowany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.