Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Górne mocowania tylnych amortyzatorów

Featured Replies

Napisano

Czy orientujecie się czy występuje jako cześć zamienna górne gumowe mocowanie tylnego amortyzatora? Niestety po przejeździe przez kilka większych dziur rozlazło mi się to, a ponieważ amortyzatory są w bardzo dobrym stanie, to szkoda je wyrzucać z powodu głupiej gumy. W ASO pytałem i nie ma takiej części osobno, tylko razem z amortyzatorem. Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

występuje jako część zamienna- producent z Rudy Śląskiej.

Na jakiś czas pomaga.

Szukałem paragonów za opony i znalazłem to:

284616755-tedgum.jpg

post-72389-14352511265308_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie, jesteście debeściaki! Wiedziałem że mogę na Was liczyć, ponad trzy stówki w kieszeni zostaną cool.gif

• 1 rok później...
Napisano

Witam kolegów,

Podłącze się do tematu następującym pytaniem:

Tuleje tylnych amortyzatorów w moim kombiaku są już wybite - o czym poinformował mnie diagnosta na przeglądzie.

Jakoże, amortyzatory całkiem sprawne chciałbym wymienić same tuleje.

Proszę powiedźcie mi, czy jestem w stanie wymienić te tuleje i które z oferty Ted-Gum wybrać?

f43f00008075.jpg

TedGum

Pozdrawiam

Napisano

> Witam kolegów,

> Podłącze się do tematu następującym pytaniem:

> Tuleje tylnych amortyzatorów w moim kombiaku są już wybite - o czym poinformował mnie diagnosta na

> przeglądzie.

> Jakoże, amortyzatory całkiem sprawne chciałbym wymienić same tuleje.

> Proszę powiedźcie mi, czy jestem w stanie wymienić te tuleje i które z oferty Ted-Gum wybrać?

> TedGum

> Pozdrawiam

yyy czytałeś wyżej? przecież masz mój paragon z tedgumu z namiarami.

Zadzwoń się dopytać, gdybyś miał problem z załatwieniem zakupu bezpośrednio to wal na priva.

Już to wysyłałem w świat innemu AKowcowi.

Ta tuleja przedłuża żywotność amora, ja przed wymiana amortyzatorów wymieniłem 2 kpl tych tulejek.

ide fotek szukać ikonka_photo2.gif

klik - wyrwana tuleja

nowa tuleja

285782982-PIC043.jpg

post-72389-1435251564931_thumb.jpg

Napisano

Oczywiście, że czytałem. Pytałem, ponieważ na paragonie szczegółów odnośnie tulei, nie ma.

Do Teg-guma jeszcze nie dzwoniłem, ale i tak wolę się zawsze forumowiczów dopytać.

Czy do wymiany potrzebne są jakieś specjalne narzędzia? Garażowe narzędzia i imadło wystarczą?

Pozdrawiam

Napisano

Teoretycznie obie powinny być do kombi, bo jeżeli się dobrze orientuję amortyzator do wersji 5d ma inne mocowanie.

W eperze, tuleje te nie występują jako część zamienna. Oznaczony jest amortyzator jako jeden element.

76931f0c4651.jpg

Napisano

> Czy do wymiany potrzebne są jakieś specjalne narzędzia? Garażowe narzędzia i imadło wystarczą?

Wystarczą.

Jedynym utrudnieniem jak dobrze pamiętam to jest śruba na klucz 15, a o taki czasem ciężko... fiat zawsze musi wymyślić coś idiotycznego wink.gif

No i sama kwestia wprasowania nowej tuleii, przydała by się prasa, ale trochę wprawy i cierpliwości też załatwi sprawę wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> http://tedgum.pl/sklep/index.php?cPath=17_321_3217_5209

Byłem tam kilka razy... sami nie wiedzą czym się różnią... z zew troszkę innym profilem tulei ułatwiającym wbicie i odcieniem gumy ( co może być bardzo złudne i pewnie jest przypadkiem )

Napisano

Witam,

Jestem po rozmowie z mechanikiem. Chciałem się wypytać ile kosztowała by robocizna za wymianę obu tulei górnych.

Koleś trochę zniechęcił mnie, mówiąc, że jest to robota niestandardowa i zaczął wyliczać co by mogło wejść zakres pracy:

- demontaż amortyzatorów

- wypalenie lub wycięcie starych tulei (czy na prawdę trzeba je tak drastycznie demontować ?)

- czyszczenie gniazd

- wtłoczenie nowych tulei

- montaż amortyzatorów

Dodatkowo, poddał pod wątpliwość trwałość takiej wymiany, a tuleje od Ted-Guma nazwał "podróbami", które ciężko dostać.

No i zadał mi rzeczowe pytanie - "A co z dolnym mocowaniem? Dla niego nie ma tulei zamiennych, a przecież może też być wybite."

Proszę Was o komentarz. Czy da radę bez większych problemów wybić stare tuleje? No i jak tam trwałość na tych Ted-gumach?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Jestem po rozmowie z mechanikiem. Chciałem się wypytać ile kosztowała by robocizna za wymianę obu

>

> - demontaż amortyzatorów

no inaczej sie nie da, ale to prosta sprawa z tyłem jest.

> - wypalenie lub wycięcie starych tulei (czy na prawdę trzeba je tak drastycznie demontować ?)

można albo wybić, wycisnąc, lub przeciąć po prostu cienkim brzeszotem (5min roboty bo to cienka ścianka)

> - czyszczenie gniazd

nie nazwałbym tego czynnością...

> - wtłoczenie nowych tulei

no albo wbicie, czy wprasowanie, to żadna wielka tuleja, młotek 3kg, druga tulejka o tej średnica i po sprawie. Jak jest prasa to w ogole nie ma problemu. Nawet w dobrym imadle to pójdzie.

> - montaż amortyzatorów

> Dodatkowo, poddał pod wątpliwość trwałość takiej wymiany, a tuleje od Ted-Guma nazwał "podróbami",

no tutaj to rożnie może być, na pewno trochę polatają.

> które ciężko dostać.

> No i zadał mi rzeczowe pytanie - "A co z dolnym mocowaniem?

jak dobre to zostaje.

Napisano

> Byłem tam kilka razy... sami nie wiedzą czym się różnią... z zew troszkę innym profilem tulei

> ułatwiającym wbicie i odcieniem gumy ( co może być bardzo złudne i pewnie jest przypadkiem )

Chyba roznica jest taka ,ze htb ma oko-trzpien , a mw oko-oko i stad druga guma do zakupu , bo 1 jest taka sama icon_rolleyes.gif

Napisano

> no tutaj to rożnie może być, na pewno trochę polatają.

> jak dobre to zostaje.

A jak zła to co? Można coś zrobić z dolną tuleją ? Górna i dolna tuleja jest taka sama?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Jestem po rozmowie z mechanikiem. Chciałem się wypytać ile kosztowała by robocizna za wymianę obu

> tulei górnych.

> Koleś trochę zniechęcił mnie, mówiąc, że jest to robota niestandardowa i zaczął wyliczać co by

> mogło wejść zakres pracy:

zawsze lepiej zarobić około 500 ( 2 amory plus robota ) niż koło 100 ( sama robota )

ceny z kapelusza ale o to może chodzić.

> Dodatkowo, poddał pod wątpliwość trwałość takiej wymiany, a tuleje od Ted-Guma nazwał "podróbami",

> które ciężko dostać.

tedgum ma różne opinie w większości "średnie" , dostępność można sprawdzić tel.

Wcześniej już pisałem w razie problemów z wysyłką jest tu kilku z okolicy..

> No i zadał mi rzeczowe pytanie - "A co z dolnym mocowaniem? Dla niego nie ma tulei zamiennych, a

> przecież może też być wybite."

Może, ale ja 3 razy górę zmieniałem..

> Proszę Was o komentarz. Czy da radę bez większych problemów wybić stare tuleje? No i jak tam

> trwałość na tych Ted-gumach?

Nie ma jak nowy amor, z tym nie ma dyskusji.

Ale nowe amory to około 200 od sztuki, tulejki to około 30 od sztuki.

Jeśli amory "zdrowe" ( co ciężko ustalić jednoznacznie ) to tulejkami przedłużysz ich życie o kilka miesięcy. Nie zastąpią nowego amora - są półśrodkiem, pomagającym na jakiś czas.

Napisano

ja już ponad 2 lata (ok 80 tyś) jeżdżę z wymienionymi tulejkami amortyzatorów, przy zmianie klocków i tarcz (tydzień temu) zauważyłem dopiero niewielkie pęknięcie, jeżeli amorki sprawne to wymieniać same tulejki, koszt niewielki ja kupowałem firmy febi( z przesyłką ok 80zł) - wymiana samemu - bez prasy się nie obejdzie waytogo.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam,

A więc, dzięki Waszej pomocy wymieniłem obie tuleje tylnych amortyzatorów.

Debiutancko dokonałem opisu w pdf.

Mam nadzieję, że się przyda.

Pozdrawiam

Napisano

Ja tam się nie znam... więc przed montażem zapytałem producenta...

Quote:

Witam.

Tulejka powinna być wprasowana tak aby główna siła nacisku działała na gumę a nie na puste przestrzenie (powinna być obrócona o 90 stopni względem obecnego położenia na zdjęciu)

Pozdrawiam / Best Regards

To odpowiedź z tedgumu na moje pytanie .........

Może dlatego jeszcze się tłucze?

Napisano

Hmmm,

Ciekawe, generalnie odtworzyłem położenie jak w poprzednich tulejach.

Zainspirowany, przejrzałem parę fotek z alledrogo i też jest w wzdłuż osi pracy amortyzatora.

Moim zdaniem, jeżeli te wycięcia są po to, żeby się tuleja "poddawała" to będzie się tak działo właśnie, kiedy wycięcia są wzdłuż osi amortyzatora - bo to jest główny kierunek działania sił.

Dajcie znać jak macie u siebie - wystarczy podlewarować tył a górne mocowanie będzie widoczne bez ściągania koła.

Pozdrawiam

Napisano

znalazłem foto moich przed wymianą na nowe amory...

KLIK

miałem założone jak Ty....

Znaczy opinia producenta nie wpłynęła na sposób montażu warsztatu..... zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Czy ktoś jest w stanie podać średnicę wewnętrzną oka górnego mocowania tylniego amortyzatora ;-) ?

Kupiłem ową tulejkę z TED-GUM ( KLIK i okazało się że nie pasuje.

Poprzednia tuleja ma zewnętrzną część plastikową, a ta metalową za dużą o ok 0.5 mm.

Czy tam w oku amora jest jakiś rant zabezpieczający który zmylił mechanika ?

Ktoś miał podobnie ?

Napisano

> Czy ktoś jest w stanie podać średnicę wewnętrzną oka górnego mocowania tylniego amortyzatora ;-) ?

> Kupiłem ową tulejkę z TED-GUM ( KLIK i okazało się że nie pasuje.

> Poprzednia tuleja ma zewnętrzną część plastikową, a ta metalową za dużą o ok 0.5 mm.

> Czy tam w oku amora jest jakiś rant zabezpieczający który zmylił mechanika ?

> Ktoś miał podobnie ?

Może stąd nie zawsze pochlebna opinia o ich wyrobach?

Nie wiem co miałem fabrycznie, ale 2 x przedłużałem żywot amorów przed wymianą tymi tulejkami i pasowały...

Napisano

> Czy ktoś jest w stanie podać średnicę wewnętrzną oka górnego mocowania tylniego amortyzatora ;-) ?

Wyszło mi 35mm , amortyzatory ori , pomiar przeprowadzony przy sztucznym oświetleniu smirk.gif

Napisano

> Wyszło mi 35mm , amortyzatory ori , pomiar przeprowadzony przy sztucznym oświetleniu

Dzięki Iron za fatyge, moja tulejka ma średnicę 41,5mm rotfl.gif 35mm to nie trochę za mało ?

Napisano

> Dzięki Iron za fatyge, moja tulejka ma średnicę 41,5mm

hmm.gif Chyba wezmę zaraz suwmiarkę i jeszcze raz zejdę do garażu grinser006.gif

EDIT

Dobra - byłem - wszystko się zgadza , jest 35mm ale to rozmiar wewnętrzny tulei wewnętrznej wink.gif

Natomiast oko górnego mocowania w najszerszym m-cu ma 41,3mm .

Czy jest tam fazka to nie wiem , bo guma się jeszcze trzyma .

Napisano

Witam,

Jako zamienniki kupiłem tuleje:

- Meyle o nr 100 411 0050

- średnica zew. - 41 mm , szerokość - 38mm

- średnica wewnętrznej tulejki 12mm, szerokość - 28mm

Tulejka wchodziła na wcisk w oko amortyzatora - krawędzie były lekko podfrezowane z tego co pamiętam.

Pozdrawiam

Napisano

Jeszcze raz dzięki za info.

Nie wiem co się stało z moim warsztatem aby nie umieli wcisnąć w oko amora tulejki większej o pół milimetra facepalm%5B1%5D.gif

Z tedgumu napisali że inna tuleja w ich ofercie ma rozmiar 40 mm, a to już z kolei za mała smile.gif

00210251 fi 40 mm

00210256 fi 41,6 mm

Chyba sam się za to zabiorę, bo widać profesjonaliści nie dali rady :D

Jak podlewaruję tył to spokojnie odkręcę amor i go zdemontuję ?

Napisano

Tak, spokojnie zdejmiesz amortyzator:

Największą trudność sprawia wyciśnięcie/wybicie starej tulejki oraz wprasowanie nowej.

jakiś tekst

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Z tedgumu napisali że inna tuleja w ich ofercie ma rozmiar 40 mm, a to już z kolei za mała

> 00210251 fi 40 mm

> 00210256 fi 41,6 mm

> Chyba sam się za to zabiorę, bo widać profesjonaliści nie dali rady :D

Udało się zamontować te tuleje 00210256 z tedgumu? Można je kupić, czy jednak poszukać lepiej dopasowanych?

Napisano

> Udało się zamontować te tuleje 00210256 z tedgumu? Można je kupić, czy jednak poszukać lepiej

> dopasowanych?

Ja swoich jeszcze nie wprasowałem, ale dla świętego spokoju mając dostęp do tokarki zmniejszyłem o 0,4 mm tą tuleje, teraz nie ma bata że nie wejdzie, ale czasu nie mam aby się tym zająć, a tłucze się okropnie.

Z TEDGUMU twierdzą że gdybym dał im tą tuleje i amortyzator to oni by to spokojnie wprasowali udowadniając że się jednak da wink.gif

Napisano

ja przy wymianie (prawie 2,5 roku temu) tulejki lekko sfazowałem kątówką + trochę smaru i na prasie hydraulicznej pięknie weszło, u mnie po takim okresie pojawiły się niewielkie pęknięcia, nic na razie nie stuka i auto prowadzi się normalnie a le mam je na przysłowiowym oku boje_sie.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.