Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężarka od klimy GP

Featured Replies

Napisano

Jakie są przypadłości w/w przedmiotu. A do rzeczy wczoraj wł sobie klime aby wysuszyć troche auto . Dzisiaj odpaliłem auto ( wiadomo przy wył klimie) a tu wycie z pod maski. Włączam odbiorniki prądu aby wykluczyć altek , dzwięk się nie zmienia czyli sprężarka . Po przejechaniu kilku km powoli ustało . Czego sie moge spodziewać.

Napisano

Moze gdzies sie nabralo syfu, soli itd, w kolko pasowe od sprezarki. Zalaczanie sterowane jest elektromagnesem, cos sie zacielo i dlatego sprezarka chodzila hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Moze gdzies sie nabralo syfu, soli itd, w kolko pasowe od sprezarki. Zalaczanie sterowane jest

> elektromagnesem, cos sie zacielo i dlatego sprezarka chodzila

No tak tylko ten odgłos był o 10x głośniejszy niż jak normalnie chodzi latem.

Napisano

IMO to nadal moze byc alternator.

jesli zacznie halasowac, to stetoskop prawde Ci powie.

jak nie masz, to dlugi wkretak dotkniety grotem do metalowej czesci, a twarda raczka do ucha - tez slychac.

Napisano
  • Autor

>, to stetoskop prawde Ci powie.

Mam zlosnik.gif teraz to i tak lipa bo na dworze leje deszcz irked.gif

Napisano

Tak zachowuje się altek jak pęka jego obudowa...

Wtedy dźwięk jak w pralce przy wirowaniu.

Napisano
  • Autor

> Tak zachowuje się altek jak pęka jego obudowa...

> Wtedy dźwięk jak w pralce przy wirowaniu.

pad.gif nigdy we Fiacie mi altek nie poszedł 30.GIF więc trudno mi coś powiedzieć.

Moje dywagacje to

1. spręzarka

za - bo wydawało mi się że dzwięk gdzieś z góry silnika, brak zmiany tonacji dzięku przez zmiane obciążenia el.

przeciw - bardzo trudno słuchowo znaleźć źródło dźwięku . Miałem przypadek że coś głucho mi wibrowało przy prawym przednim kole , pół kolumny rozebrałem , a to rura plastikowa między zdesiem a filtrem powietrza.

2. altek

za - bywały popiskiwania przy obrotach pow 5 tyś , pogoda tj, kupa, śniegu, wody, lodu , kałuże itp.

przeciw - jak wyżej opisywałem wydawało mi się że to wyło u góry silnika, ładowanie ok , żadnych negatywnych objawów ze skokami napięć

Napisano

Na wyłączonej klimie wał sprężarki się nie kręci więc jakim cudem ma wydawać dźwięki? Stawiam na alternator.

Napisano
  • Autor

> Na wyłączonej klimie wał sprężarki się nie kręci więc jakim cudem ma wydawać dźwięki? Stawiam na

> alternator.

Ale kręci się ta ośka z kołem pasowym. Dzisiaj udało mi sie przyłożyć stetoskop w obudowe taką plastikową nad tym kółkiem i słychać niezłe wycie.. Tylko że pod stetoskopem to zasysane powietrze nieźle huczy grinser006.gif

Do altka nie dotarłem bo to już trzeba z dołu lookać.

Napisano

> Ale kręci się ta ośka z kołem pasowym.

jestes pewien?

sprawdz "srodek" kolka sprezarki z wlaczona i wylaczona klima. old.gif

Napisano
  • Autor

> jestes pewien?

> sprawdz "srodek" kolka sprezarki z wlaczona i wylaczona klima.

Za zimno aby sie wł klima . Przynajmniej tak mi sie wydaje. Na oko nie widze żadnej różnicy między wł a wył ,żadnych różnic dźwiękowych , obciążenie silnika też się nie zmienia . Latem to sprężarke słyszałem i czułem pod butem. A stetoskopem jak przykładałem do obudowy to tylko szum było słychać. Wczoraj jak ta sytuacja wyszła to też wł i wył klime , po przejechaniu kilku km (a dzwięk ustał po ok 300-400 m) też sprawdzałem i już nic sie nie powtórzyło. Dzisiaj też jest ok.

Napisano

> Za zimno aby sie wł klima.

jest powyzej zeram wiec czujniki szronowe powinny dawac zgode.

> Na oko nie widze żadnej różnicy

fiaty maja sprzegielka w kolku i widac czy srodek stoi, czy sie kreci, ale Ty chyba masz inne kolko.

Napisano
  • Autor

> jest powyzej zeram wiec czujniki szronowe powinny dawac zgode.

> fiaty maja sprzegielka w kolku i widac czy srodek stoi, czy sie kreci, ale Ty chyba masz inne

> kolko.

Nie znam sie tam tym w ogóle ale jak kupiłem GP to kuzyn (elektromechanik samochodowy) mówił że część GP posiada inne sprężarki . Właśnie taka jest u mnie , ona troszku inaczej się załącza niewiem.gif

Napisano

> Za zimno aby sie wł klima . Przynajmniej tak mi sie wydaje. Na oko nie widze żadnej różnicy

> między wł a wył ,żadnych różnic dźwiękowych , obciążenie silnika też się nie zmienia . Latem

> to sprężarke słyszałem i czułem pod butem. A stetoskopem jak przykładałem do obudowy to tylko

> szum było słychać. Wczoraj jak ta sytuacja wyszła to też wł i wył klime , po przejechaniu

> kilku km (a dzwięk ustał po ok 300-400 m) też sprawdzałem i już nic sie nie powtórzyło.

> Dzisiaj też jest ok.

Jeśli sprzęgło załączy sprężarkę to jest charakterystyczne i dość głośne cyknięcie więc testuj. Jak cyknie i dalej będzie wyć tak samo to już wiesz że to nie sprężarka klimy.

Napisano
  • Autor

> Jeśli sprzęgło załączy sprężarkę to jest charakterystyczne i dość głośne cyknięcie więc testuj. Jak

> cyknie i dalej będzie wyć tak samo to już wiesz że to nie sprężarka klimy.

Rzecz jest w tym że u mnie nie cyka. Jak patrzałem na alledrogo to do GP są sprężarki z kabelkami przy kole pasowym i z kabelka bardziej z tyłu obudowy. Te z kabelkami przy kółku to właśnie z tym sprzęgiełkiem co kolega Psychik wspominał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.