Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Syrena kupowac taka czy robic od zera?

Featured Replies

Napisano
jakiś tekst Wyglada ciekawie a sam nei mam warunkow do remontowania od podstaw. Lepiej brac taka i wykonczyc samemu czy od zera trupa reanimowac?
Napisano

> jakiś tekst Wyglada ciekawie a sam nei mam warunkow do remontowania od podstaw. Lepiej brac taka

> i wykonczyc samemu czy od zera trupa reanimowac?

Powiedziałeś, że nie masz warunków, czyli sam sobie odpowiedziałeś;)

Napisano
  • Autor

> Powiedziałeś, że nie masz warunków, czyli sam sobie odpowiedziałeś;)

W sensie na kapitalny remont. Tapicerke i jakies duperele to nie ma problemu. Ale zastanawiam sie hmm.gif Czemu w polowie sprzedaje? Jakos nie mam przekonania.

Napisano

> W sensie na kapitalny remont. Tapicerke i jakies duperele to nie ma problemu. Ale zastanawiam sie

> Czemu w polowie sprzedaje? Jakos nie mam przekonania.

jakbym miał luźną gotówke, to kupiłbym na Twoim miejscu!!

Napisano
  • Autor

> jakbym miał luźną gotówke, to kupiłbym na Twoim miejscu!!

Ale nie wydaje Ci sie, ze to sie kupy nie trzyma. Ktos zaczal remont to po co sprzedaje hmm.gif

Napisano

Może skończyła sie kasa, urodziło mu sie dziecko, zawalił dach domu...powodów może być cała masa i nie musza być zwiazane z samym autem.

Napisano

> Może skończyła sie kasa, urodziło mu sie dziecko, zawalił dach domu...powodów może być cała masa i

> nie musza być zwiazane z samym autem.

dokładnie. może żona dała gościowi ultimatum, albo Syrena albo 270747800-sex.gif ....w takim przypadku ja znalazłbym sobie nową żone i dokończył Syrene.

No ale nie każdy jest mną:)) bananaevil.gif

Napisano

> dokładnie. może żona dała gościowi ultimatum, albo Syrena albo ....w takim przypadku ja

> znalazłbym sobie nową żone i dokończył Syrene.

> No ale nie każdy jest mną:))

Otoz to! Ja Dori mowie, ze sa rzeczy wazne i wazniejsze, a ona dla mnie jest naprawde bardzo wazna grinser006.gif

Napisano

> jakiś tekst Wyglada ciekawie a sam nei mam warunkow do remontowania od podstaw. Lepiej brac taka

bawiłem się w doprowadzanie do ładu młodszego auta, powiem tak: kasa, kasa, kasa i jeszcze więcej czasu.

Z mojego doświadczenia wynika że największe chyba nakłady pracy i kasy idą w nadwozie/podwozie, i teraz to by dla mnie była podstawa, mechanikę zawsze można ogarnąć smile.gif

Za tą cenę zdecydowałbym się na tą syrenę ok.gif

Napisano

> Ale nie wydaje Ci sie, ze to sie kupy nie trzyma. Ktos zaczal remont to po co sprzedaje

ja remontując auto w znacznie mniejszym stopniu zapewne od właściciela tej syreny też zaliczyłem po drodze parę zwątpień, a w końcu i tak sprzedałem prawie za darmo w zasadzie ukończone auto bo miałem juz pomysł na kolejne.

Bywa tak i już, obadać dobrze tą syrenkę i jak jesteś zdecydowany na takie auto, brać ok.gif

Napisano

Człowieku jak masz za co kupić tą syrenę to bierz i się nie zastanawiaj! yikes.gif 102-ki to już rzadkość!

Napisano

Biorąc pod uwagę, że największe nakłady (i finansowe i czasowe) idą na nadwozie (nie mówiąc o rzeźbie jak trzeba docinać z kawałków blachy jak jakiegoś elementu nie ma) to najgorsza robota już została zrobiona.

Mechanikę ogarnie każdy (no prawie) mechanik, samemu też można dla przyjemności podłubać.

Biorąc pod uwagę cenę to oferta warta rozważenia - weź pod uwagę, że 102 to jednak duży unikat w stosunku do 104 czy 105 ok.gif

Jeśli masz ochotę zainwestować w to auto to bierz - raczej stratny nie będziesz, ono już tańsze nie będzie palacz.gif

Napisano

Zgadzam się z przedmówcami, ale z jednym "ale" - dokumentacja wykonanych robót. ok.gif

Może kolo odstawił fuszerkę na blacharce i teraz chce wycofać kasę? grinser006.gif

Sprawdzić i jak stan odpowiada opisowi - kupować! ok.gif

Napisano
  • Autor

> Za tą cenę zdecydowałbym się na tą syrenę

Jade ja ogladac w sobote.

Napisano
  • Autor

> Człowieku jak masz za co kupić tą syrenę to bierz i się nie zastanawiaj! 102-ki to już rzadkość!

I te drzwi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zgadzam się z przedmówcami, ale z jednym "ale" - dokumentacja wykonanych robót.

> Może kolo odstawił fuszerkę na blacharce i teraz chce wycofać kasę?

> Sprawdzić i jak stan odpowiada opisowi - kupować!

No wlasnie. Pojade zobacze i ocenie.

Napisano

> Jade ja ogladac w sobote.

ja bym nie wytrzymał do soboty!!

Napisano

> Jade ja ogladac w sobote.

i bardzo dobrze ok.gifsmile.gif pytaj gościa o fotki bo nie wierze że podczas odbudowy nie focił, nawet dla siebie

Napisano

> I te drzwi

o to to food.gif

teraz żeby mieć kurołapa to trzeba kupować jakiegoś Phantoma Drophead Coupe grinser006.gif a tu jak za darmo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym nie wytrzymał do soboty!!

Za dnia trzeba jechac.

Napisano

piękna palacz.gif

Napisano

> Człowieku jak masz za co kupić tą syrenę to bierz i się nie zastanawiaj! 102-ki to już rzadkość!

zwlaszcza taki kundel hehe.gif

Napisano

> Rozwiń swą myśl.

Nie znam się na syrenach ale na pierwszy rzut oka piwinna mieć inne listwy boczne i tak jak garbata Warszawa kremową kierownice, kierunkowskazy "jajeczka" i okrągłe ramki reflektorów.

Jeśli coś jeszcze to z chęcią się dowiem.

PS. kierunki "jajeczka" i ramki reflektorów mam na sprzedaż jak by ktoś był zainteresowany

Napisano

Witam kolegów napaleńców na najwspanialsze autko o nazwie Syrena smile.gif

A propo autka sprzedawanego na Allegro mam do niego bardzo dużo uwag które mogą potencjalnego nowego właściciela doprowadzić do ruiny finansowej frown.gif

1. Lampy przód drogowe/mijania są od modelu 104/105 wraz z ramkami

2. kierunkowskazy przód powinny być małe tzw. jajka a są od syreny 104/105/nysa/warszawa 224

3. prymitywne szpachlowanie (dla niepoznaki) łączeń błotników przód z pasem przednim syreny 100/101/102 posiadały inne łączenie błotników niż 104/105

4. lakierowanie i spasowanie tyłu właściciel polakierował całą syrenę wraz z kedrą !!!!! którą wkłada się ZAWSZE po lakierowaniu auta (kedra to uszczelka pomiędzy błotnikiem tył a szkieletem nadwozia)

5. kierownica wersja czarna z 105 a nie biała

reszty już mi się nie chce wymieniać dla mnie remont wykonany na odpier.... się lub na handel nie wiadomo co kryje się pod tą skorupą czy ruda nie wyjdzie w przeciągu 6 miechów

Moja rada zastanów się dobrze poproś o dokumentację z remontu bo jeżeli ktoś robił ją dla siebie to taką dokumentację posiada smile.gif

Ja remontując 104 wydałem więcej niż jest za tą "wyremontowaną" 102

Pozdrawiam serdecznie i życzę rozsądnych i udanych zakupów starych pojazdów smile.gif

Napisano

> Nie znam się na syrenach ale na pierwszy rzut oka piwinna mieć inne listwy boczne i tak jak garbata

> Warszawa kremową kierownice, kierunkowskazy "jajeczka" i okrągłe ramki reflektorów.

> Jeśli coś jeszcze to z chęcią się dowiem.

> PS. kierunki "jajeczka" i ramki reflektorów mam na sprzedaż jak by ktoś był zainteresowany

Proste. Masz dwa wyjścia:

- bierzesz co jest, montujesz to i cieszysz się jak gwizdek z jazdy własną stodwójką

- kaprysisz, zbierasz oryginalne części przez trzydzieści lat nie wyjeżdżając z garażu by broń Boże ktoś nie zobaczył kundla.

Napisano

> Proste. Masz dwa wyjścia:

> - bierzesz co jest, montujesz to i cieszysz się jak gwizdek z jazdy własną stodwójką

> - kaprysisz, zbierasz oryginalne części przez trzydzieści lat nie wyjeżdżając z garażu by broń Boże

> ktoś nie zobaczył kundla.

Masz raję kolego ale inwestując już kilkanaście tysięcy złotych przydało by się wiedzieć w co się inwestuje bo jeżeli w sam lakier i napis 102 to uwierz nie jest to warte tej kasy.

A propo kundlenia każda syrena 100,101,102,103,104 jest po części kundlem ma nieoryginalną tapicerkę, przeguby od golfa, hamulce od żuka itd itp.

Obawiam się że można zaliczyć wtopę z tą hogatą. Może z niej być radość przez chwilę bo zaraz znowu wyjdzie przeklęta ruda ....... i wtedy ma mieście się nią nie pokażesz i remont będziesz zaczynał od początku ...........

Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze życzę udanego zakupu Syreny

Syrena królową naszych szos!!!!!!

Napisano
  • Autor

Na zywo nie wyglada juz tak ladnie. Pojechalem z wujkiem, ktory mial 102. IMO zrobione na handel. Zdjecia sie zgubily hehe.gif

Podlosc ludzka nie zna granic oslabiony.gif

Napisano

jadę jutro ją obejżeć ok.gif

moze cena będzie do mocnej negocjacji 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Proste. Masz dwa wyjścia:

> - bierzesz co jest, montujesz to i cieszysz się jak gwizdek z jazdy własną stodwójką

> - kaprysisz, zbierasz oryginalne części przez trzydzieści lat nie wyjeżdżając z garażu by broń Boże

> ktoś nie zobaczył kundla.

Jest dokładnie tak jak mówisz ok.gif

Youngtimery dzielą na na dwa rodzaje.

Pierwsze to takie purystycznie klasyczne, czyli każda śrubeczka musi być z epoki i ludzie gotowi są wydawać fortunę na części pasujące dokładnie do oryginalnego stanu. Ładują kupę pieniędzy w renowację części, dorabianie, poszukiwanie. Jak już po wielu latach zrobią auto na gotowo to boją się nim wyjechać, żeby tylko nic mu się nie stało. W jednym z klubów youngtimerów wręczono nagrodę za niesamowity wyczyn - dojechanie 600 km na zlot hehe.gif

Drugi typ youngtimerów to auta mające klasyczny rodowód, ale będące w różnym stopniu skundlenia.

Ja jestem właścicielem Poloneza z rocznika 86', który odbiega od oryginału. Założyłem alufelgi, bo mi się podoba na takich kołach, a wypiaskowanie oryginalnych felg i znalezienie chromowanych kołpaków kosztowałoby wiele więcej niż alufelgi. Mam założone przednie siedzenia od późnego Caro, ponieważ zdecydowanie wygodniej się w nich podróżuje niż w klasycznych kanapowcach.

W ubiegłym roku zrobiłem Polonezem ponad 5500 km, w tym planuję zrobić coś koło 10000 km.

Gdyby nie to, że mój silnik jest wyjątkowo ekonomiczny (pali ciut ponad 7 litrów) to myślałbym nad włożeniem diesla 1.9 z Citroena i w ogóle nie przejmowałbym się opinią innych.

A z zewnątrz i tak jest prawie klasycznym "Borewiczem" ok.gif

Zresztą auto ma mnie się podobać. Inni mogą tylko wyrazić opinię na jego temat.

Napisano

> jadę jutro ją obejżeć

> moze cena będzie do mocnej negocjacji

Jeśli ta Syrena kosztowałaby 25 kPLN to wtedy można czepiać się byle pierdułki.

Ale jeśli by oddali ją <10 kPLN, to można brać - już dla samej frajdy posiadania modelu 102 - bo to i inny grill, no i kultowe drzwi ok.gif

Napisano

> Jeśli ta Syrena kosztowałaby 25 kPLN to wtedy można czepiać się byle pierdułki.

> Ale jeśli by oddali ją

Ja się nie czepiałem pierdółek tylko napisałem co warto by wymienić aby wszystko było tak jak być powinno. Tak jak napisałeś to są pierdółki i jeśli ktoś by chciał to zmienić to fortuny to kosztować nie będzie.

Drzwi pod wiatr masz też w 104 ale fakt że 102 jest o wiele fajniejsza i żadziej spotykana i jesli ktoś ma kase to brać.

Napisano

> Na zywo nie wyglada juz tak ladnie. Pojechalem z wujkiem, ktory mial 102. IMO zrobione na handel.

> Zdjecia sie zgubily

> Podlosc ludzka nie zna granic

A możesz napisać dokładniej co z nią nie tak?

Napisano

> Jest dokładnie tak jak mówisz

> Youngtimery dzielą na na dwa rodzaje.

> Pierwsze to takie purystycznie klasyczne, czyli każda śrubeczka musi być z epoki i ludzie gotowi są

> wydawać fortunę na części pasujące dokładnie do oryginalnego stanu. Ładują kupę pieniędzy w

> renowację części, dorabianie, poszukiwanie. Jak już po wielu latach zrobią auto na gotowo to

> boją się nim wyjechać, żeby tylko nic mu się nie stało. W jednym z klubów youngtimerów

> wręczono nagrodę za niesamowity wyczyn - dojechanie 600 km na zlot

> Drugi typ youngtimerów to auta mające klasyczny rodowód, ale będące w różnym stopniu skundlenia.

> Ja jestem właścicielem Poloneza z rocznika 86', który odbiega od oryginału. Założyłem alufelgi, bo

> mi się podoba na takich kołach, a wypiaskowanie oryginalnych felg i znalezienie chromowanych

> kołpaków kosztowałoby wiele więcej niż alufelgi. Mam założone przednie siedzenia od późnego

> Caro, ponieważ zdecydowanie wygodniej się w nich podróżuje niż w klasycznych kanapowcach.

> W ubiegłym roku zrobiłem Polonezem ponad 5500 km, w tym planuję zrobić coś koło 10000 km.

> Gdyby nie to, że mój silnik jest wyjątkowo ekonomiczny (pali ciut ponad 7 litrów) to myślałbym nad

> włożeniem diesla 1.9 z Citroena i w ogóle nie przejmowałbym się opinią innych.

> A z zewnątrz i tak jest prawie klasycznym "Borewiczem"

> Zresztą auto ma mnie się podobać. Inni mogą tylko wyrazić opinię na jego temat.

Ja to wiem, ty to wiesz, ale coniektórzy kwestionowali dlaczego przerabiałem swojego Caro. Cóż, mi to auto daje frajdę, jeszcze silnik przejdzie remont i będzie gitara. ok.gif

Ja rozumiem że można wybrzydzać gdy kupuje się Syrenę 105/104 bo jest ich jeszcze sporo ale jak się ktoś nastawia na zakup produkowanej przez zaledwie jeden rok 102 to powinien się cieszyć jeśli czeka go szukanie jedynie ramek lamp i kierunkowskazów.

Chyba że silnik jest od 104 wtedy to faktycznie nie ma sensu.

Napisano

Koledzy ale to nie chodzi o detale ja ze swojej strony wymieniłem tylko rzeczy które na pierwszy rzut oka rażą frown.gif

Mnie zastanawia jedno skoro ktoś podjął się remontu blacharskiego dlaczego go tak spartolił co widać od początku.

Niestety zdania nie zmienię uważam że jest syrenka pobielona tylko i wyłącznie na handel dla pobicia ceny frown.gif a nowy właściciel będzie miał dużo pracy i kosztów za chwilę w doprowadzeniu auta do dobrego stanu.

Uważam że lepiej poszukać 102 w oryginalnym stanie do remontu i zainwestować resztę kasy w remont niż kupować tą wydmuszkę za kilkanaście tysięcy.

Napisano

> Nie znam się na syrenach ale na pierwszy rzut oka piwinna mieć inne listwy boczne i tak jak garbata

> Warszawa kremową kierownice, kierunkowskazy "jajeczka" i okrągłe ramki reflektorów.

> Jeśli coś jeszcze to z chęcią się dowiem.

> PS. kierunki "jajeczka" i ramki reflektorów mam na sprzedaż jak by ktoś był zainteresowany

Nie jestem fachowcem , ale wydaje mi sie ze 102-ka powinna mieć "długą " tylkną klapę - tzn. sięgającą prawie do podłogi hmm.gif

A może się mylę , może to wcześniejsze miały "długą "klapę hmm.gif?

Napisano

> Nie jestem fachowcem , ale wydaje mi sie ze 102-ka powinna mieć "długą " tylkną klapę - tzn.

> sięgającą prawie do podłogi

> A może się mylę , może to wcześniejsze miały "długą "klapę ?

73.jpg

dwukolorowa to 102, ma normalną klape

Napisano

> dwukolorowa to 102, ma normalną klape

A ta ostatnia w głębi to jaka? 101 ? bo chyba ma długą klapę hmm.gif

Napisano

> A ta ostatnia w głębi to jaka? 101 ? bo chyba ma długą klapę

to jest 100 chyba zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jadę jutro ją obejżeć

> moze cena będzie do mocnej negocjacji

Nie jedz szkoda czasu.

Napisano
  • Autor

> A możesz napisać dokładniej co z nią nie tak?

Zrobiona na odwal sie do sprzedazy. Wujek powiedzial, ze szczegolami rozni sie od jego wersji. Zaczalem krecic nosem i mowie pokaz Pan zdjecia ale ich nie zobaczylem.

Napisano

> To jest 101, ta sama jest na wiki

> 101

ta tak, ale ta co stoi przed nią to 100 zlosnik.gif

77.jpg

Napisano

> Ja się nie czepiałem pierdółek tylko napisałem co warto by wymienić aby wszystko było tak jak być

> powinno. Tak jak napisałeś to są pierdółki i jeśli ktoś by chciał to zmienić to fortuny to

> kosztować nie będzie.

> Drzwi pod wiatr masz też w 104 ale fakt że 102 jest o wiele fajniejsza i żadziej spotykana i jesli

> ktoś ma kase to brać.

No tak, ale w 102 od razu rzuca się w oczy zupełnie inny grill. Od 103 auta były już z przodu dość podobne.

No i 2-cylindrowa motopompa pod maską palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.