Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprowadzanie samochodu

Featured Replies

Napisano

Witam

Zastanawiam się nad sprowadzeniem samochodu z Niemiec. Na Allegro ogłaszają się osoby, które organizują wyjazdy po autka. Inną możliwością jest oferowana przez wiele komisów usługa sprowadzenia auta na zamówienie.

Czy ktoś z Was korzystał z takich usług? Jakie macie opinie na ten temat?

Tylko proszę nie pisać, że mam sobie jechać sam, bo trzeba wiedzieć, gdzie pojechać, poświęcić wg mnie ok. tygodnia na szukanie auta i najlepiej mieć rodzinkę, by u niej się zahaczyć.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Zastanawiam się nad sprowadzeniem samochodu z Niemiec.

Bardzo dobrze, ale mimo wszystko napiszę Ci jedz sam, auta szukasz w ogłoszeniach w sieci i prasie lokalnej. Po co płacić prowizje osobie sprowadzającej. Ja auto kupiłem w ciągu jednego dnia.

Napisano

> Bardzo dobrze, ale mimo wszystko napiszę Ci jedz sam, auta szukasz w ogłoszeniach w sieci i prasie

> lokalnej. Po co płacić prowizje osobie sprowadzającej. Ja auto kupiłem w ciągu jednego dnia.

ile kosztuje prowizja, a ile wyjazd?

Napisano

> ile kosztuje prowizja, a ile wyjazd?

Znam Polaka, który pomaga w sprowadzaniu samochodu. Mieszka w Berlinie, zna niemiecki i wszystkie realia, jest OK.

Mi pomagał w w formalnościach jedynie, samochód znalazłem sam, ale również szuka samochodu dla klienta a potem z nim jedzie. Brał za to 1000zł.

Napisano

> Bardzo dobrze, ale mimo wszystko napiszę Ci jedz sam, auta szukasz w ogłoszeniach w sieci i prasie

> lokalnej. Po co płacić prowizje osobie sprowadzającej. Ja auto kupiłem w ciągu jednego dnia.

Przede wszystkim trzeba znać ichnie narzecze - bez tego ani rusz. Potem ichnie zwyczaje (czyt. urzędy) - opłaty, terminy, etc. Oczywiście to można sobie wygooglać. No i kwestia znalezienia auta - czujesz oddech swoich złotówek na plecach. grinser006.gif Jak dziś nic, to następny nocleg xx Euro + xx Euro na paliwo.

Przynajmniej ja to tak przerabiałem jakieś 10 lat temu. grinser006.gifok.gif

Napisano

>.... Na Allegro ogłaszają się osoby, które

> organizują wyjazdy po autka.

I zawożą do zaprzyjaźnionych śmietników, z których mają jeszcze dodatkową działkę, od sztuki klienta. Na wożenie gdzie indziej poza jego place nie masz co liczyć. Kupisz auto - handlarz jest zarobiony. Nie kupisz - też jest zarobiony, summa summarum jest mu obojetnę co zrobisz a kosztów wożeniem po innych śmietnikach robił sobie nie będzie. Poza tym zawiezie Cię do miejsc gdzie auta są już odpowiednio "spreparowane" dla wycieczek. Tak to się odbywa w 99%. Kupisz to samo g..o co w Polsce tyle że masz dodatkową wycieczkę a handlarz nie ponosi żadnego ryzyka i kosztów.

Tak to się odbywa od lat.

> Inną możliwością jest oferowana przez wiele komisów usługa

> sprowadzenia auta na zamówienie.

Dajesz zaliczkę - jesteś ugotowany. Zaoferują Ci kibel za większe pieniądze niż sam brałbyś z jakiegoś śmietnika w Polsce, bo mają Twoje pięniądze w rączkach.

Koszty sprowadzenia podniosą a niewykluczone że zaoferują Ci auto ktróre już od dawna stoi w PL i nie ma nabywców ze wzgledu na swoja kiblowatość. Albo je bierzesz i płaczesz olbo nie bierzesz i tez płaczesz.

Nie piszę już o sytuacji: dajesz zaliczkę i tyle ich widziałeś...

Tak się odbywa w 99% sprowadzanie aut na zamówienie przez komisy w PL. Również od lat.

Różnica z wcześniejszym wariantem, to masz ten sam kibel za te same pieniądze, tyle że bez wycieczki.

Jeśli nie jesteś w stanie wyeliminować obu ryzyk, to nie pchaj się w to.

> Tylko proszę nie pisać, że mam sobie jechać sam

Sam już sobie napisałeś zlosnik.gif

> bo trzeba wiedzieć, gdzie pojechać, poświęcić wg

> mnie ok. tygodnia na szukanie auta i najlepiej mieć rodzinkę, by u niej się zahaczyć.

Przygotować się możesz bez ruszania tyłka sprzed komputera, a wyjazd w okreslony rejon staje się już tylko formalnością obejrzenia paru wyselekcjonowanych i obgadanych wg kolejności ofert. Zapewniam Cię, będąc wcześniej maksymalnie przygotowanym wracasz z wyprawy z tarczą.

Osoby gdzieś na miejscu to tylko plus całej akcji.

I jeszcze jedno motto do takiej wyprawy: kup auto najlepsze na jakie Cię stać a nie najtańsze z tych jakie chciałbyś mieć.

I bedziesz jeździł długo i szczęśliwie.

Jeśli zaś Twoim motto zakupu jest coś w rodzaju: "do 5 tys. zł, nie starsze jak 2008 i jeszcze maksymalnie 5 tys. km" to sobie daruj całość.

Jak z wyjazdem akurat trafisz w moją okolicę to Ci pomogę na miejscu, również mogę wskazane, wyselekcjonowane oferty odpytać telefonicznie.

Napisano

Ten, którego ja znam szuka konkretnego auta, jakie chce klient, a potem jedzie po konkretny samochód razem z klientem, nawet na drugi koniec Niemiec - za paliwo płaci klient.

Napisano

> Ten, którego ja znam szuka konkretnego auta, jakie chce klient, a potem jedzie po konkretny

> samochód razem z klientem, nawet na drugi koniec Niemiec - za paliwo płaci klient.

ten twój znajmy bierze 1000zł,to tyle ile można wytargować lekką ręką ze sprzedającym auto ,czyli 250€

kto nie był jeszcze w D po samochód i nie wie gdzie się poruszyć niestety musi zapłacić tz. frycowe zlosnik.gif, następnym razem będzie wiedział co i jak

chcesz kupić auto w Niemczech bo taniej, i na samym wstępie pchasz pośrednikowi w dupę pieniądze?

Napisano

> ten twój znajmy bierze 1000zł,to tyle ile można wytargować lekką ręką ze sprzedającym auto ,czyli

> 250€

> kto nie był jeszcze w D po samochód i nie wie gdzie się poruszyć niestety musi zapłacić tz. frycowe

> , następnym razem będzie wiedział co i jak

> chcesz kupić auto w Niemczech bo taniej, i na samym wstępie pchasz pośrednikowi w dupę pieniądze?

Jeden lubi czekoladę drugi jak mu nogi śmierdzą .... jak ktoś nie zna niemieckiego, nie jest w stanie podzwonic po ogłoszeniach, ustalic warunków ze sprzedającym, nie zna procedur w urzędach i dokumentów jakie ma samochód posiadac ... to lepiej zapłaci 250 euro i miec kompletna pomoc i święty spokój, a nie targowac się w komisach na migi z turkami.

Jak ktoś che kupic dobre auto w Niemczech "taniej" w dodatku nie znając rynku, to lepiej zacząc od sortowania allegro, typu: "od dziadka z małym przebiegiem".

Napisano

> Przede wszystkim trzeba znać ichnie narzecze - bez tego ani rusz.

bez problemu niemal z każdym dogadasz się po angielsku.

Napisano

> chcesz kupić auto w Niemczech bo taniej,

mylne rozumowanie, nie taniej a pewniej. Ja za moją astrę dałem więcej niż te same roczniki już zarejestrowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.