Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce tylne

Featured Replies

Napisano

Witam!

Oddałem auto do mechanika. Zrobił ręczny, wymienił wszystkie wnętrzności w bębnie, oprócz cylinderków.

Hamulce hamowały "przeciętnie", ale z każdym kilometrem było coraz gorzej.

W tej chwili hamulce łapią przy samej podłodze.

Tył nie hamuje wogóle - chyba że kilka razy dynamicznie się podpompuje.

Podjechałem na stację diagnostyczną do znajomego i sprawdził. Hamuje tylko przód. Po pompowaniu pojawia się hamulec w obu osiach.

Pytanie co to? Pompa umarła czy mechsy coś zwaliły?

Napisano

> Pytanie co to? Pompa umarła czy mechsy coś zwaliły?

mi się wydaje że cylinderki w tyle poszły się kochać i się zapowietrza aczkolwiek jak zalał układ nowym płynem to madżenty w pompie mogły się spipczyć. sprawdz najpierw cylinderki czy nie ciekną. pompowanie to typowy objaw zapowietrzenia

Napisano
  • Autor

> mi się wydaje że cylinderki w tyle poszły się kochać i się zapowietrza aczkolwiek jak zalał układ

> nowym płynem to madżenty w pompie mogły się spipczyć. sprawdz najpierw cylinderki czy nie

> ciekną. pompowanie to typowy objaw zapowietrzenia

Mechanik mówił że nie ciekną. Płynu chyba nie wymieniali. Chyba że dolewali?

Napisano

> Mechanik mówił że nie ciekną. Płynu chyba nie wymieniali. Chyba że dolewali?

zrzuć bęben i zobacz czy cylinderek nie jest mokry. dużo roboty z tym nie ma waytogo.gif

sprawdź jeszcze czy nie ubywa płynu

Napisano
  • Autor

> zrzuć bęben i zobacz czy cylinderek nie jest mokry. dużo roboty z tym nie ma

> sprawdź jeszcze czy nie ubywa płynu

Triski płynu nie ubywa. Cylinderki nie były ruszane - dlatego wydaje mi się że to powinno być ok.

Możliwe że korektor powiedział dobranoc?

Edit: A jeszcze wpadł mi na myśl samoregulator?

Napisano

> Triski płynu nie ubywa. Cylinderki nie były ruszane - dlatego wydaje mi się że to powinno być ok.

> Możliwe że korektor powiedział dobranoc?

> Edit: A jeszcze wpadł mi na myśl samoregulator?

Może tak być, jeżeli samoregulator nie trzyma szczęk.

Napisano

> Witam!

> Oddałem auto do mechanika. Zrobił ręczny, wymienił wszystkie wnętrzności w bębnie, oprócz

> cylinderków.

czyli szczęki i sprężyny je ściągające ku sobie? niewiem.gif bo tam więcej nic nie ma...

ja dałem "tylko" nowe szczęki i bębny. skutek: ręczny - marzenie slinka.gif

> Tył nie hamuje wogóle - chyba że kilka razy dynamicznie się podpompuje. Hamuje tylko przód. Po pompowaniu

> pojawia się hamulec w obu osiach.

jak już wspomniano - mogą to być samoregulatory.

Napisano

> Edit: A jeszcze wpadł mi na myśl samoregulator?

Zaciągnij ręczny i podpompuj hamulecem tak, żeby pedał już nie wpadał w podłogę. Odczekaj chwilę (bez spuszczania ręcznego) i wciśnij znowu hamulec. Jak wpadnie w podłogę to nie jest to wina samoregulatorów.

Napisano

> Witam!

> Oddałem auto do mechanika. Zrobił ręczny, wymienił wszystkie wnętrzności w bębnie, oprócz

> cylinderków.

> Hamulce hamowały "przeciętnie", ale z każdym kilometrem było coraz gorzej.

> W tej chwili hamulce łapią przy samej podłodze.

> Tył nie hamuje wogóle - chyba że kilka razy dynamicznie się podpompuje.

> Podjechałem na stację diagnostyczną do znajomego i sprawdził. Hamuje tylko przód. Po pompowaniu

> pojawia się hamulec w obu osiach.

odpowietrz - czasami przy wymianie szczęk zapowietrzą się cylinderki.

niby nie powinno się tak dziać ale czasem się zdarza.

zakładam że samoregulatory są sprawne.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Zaciągnij ręczny i podpompuj hamulecem tak, żeby pedał już nie wpadał w podłogę. Odczekaj chwilę

> (bez spuszczania ręcznego) i wciśnij znowu hamulec. Jak wpadnie w podłogę to nie jest to wina

> samoregulatorów.

Wpada w podłogę, po weekendzie szukamy dalej babola sciana.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Wpada w podłogę, po weekendzie szukamy dalej babola

Mam ten sam problem po wymianie pompy hamulcowej i płynu. Hamuje dobrze, ale przy pierwszym wciśnięciu pedał jest przy podłodze. Ręczny jak brzytew na trzecim ząbku. Samoregulatory ok - wymienione jakieś 2 m-ce temu razem ze szczękami. Nic nie cieknie, wszędzie sucho. Odpowietrzałem już chyba z 5 razy. Wymieniłem także korektor hamowania i nadal to samo. Hamuje dobrze, ale czuje się strasznie niepewnie podczas hamowania gdy pedał wpada prawie w podłogę. Aha, dodam jeszcze że na starej pompie było ok, tylko trochę ciekłą.

Napisano

> Mam ten sam problem po wymianie pompy hamulcowej i płynu. Hamuje dobrze, ale przy pierwszym

> wciśnięciu pedał jest przy podłodze. Ręczny jak brzytew na trzecim ząbku. Samoregulatory ok -

> wymienione jakieś 2 m-ce temu razem ze szczękami. Nic nie cieknie, wszędzie sucho.

> Odpowietrzałem już chyba z 5 razy. Wymieniłem także korektor hamowania i nadal to samo. Hamuje

> dobrze, ale czuje się strasznie niepewnie podczas hamowania gdy pedał wpada prawie w podłogę.

> Aha, dodam jeszcze że na starej pompie było ok, tylko trochę ciekłą.

to trzeba założyć starą pompę jak słabo cieknie

Napisano

Raczej w kwestii hamulców nie uznaję kompromisów i wszystko ma byc na 100% dobrze. Raczej nie zakładam że to wina pompy, bo gdyby nie działała jedna jej sekcja, to pedał by był niski, ale cały czas. U mnie jednak przy kolejnych naciśnięciach pedał rośnie. Po kilkunastu sekundach przerwy pedał jest znowu w podłodze. Wygląda to na typowe objawy zapowietrzenia, jednak na odpowietrzanie poszło już 2l płynu. Gdzieś czytałem że aby dobrze odpowietrzyć hamulce w uno po wymianie pompy, to trzeba przed odpowietrzaniem wcisnąć tłoczki w przednich zaciskach. Ma to sens gdyż wtedy powietrze z pompy zostało by wypchane do zbiorniczka. Ale przy klasycznym odpowietrzaniu powinno być tak samo, tylko trzeba to powietrze przepompowac przez cały układ. Jutro chyba sprubuje z tymi tłoczkami, a przy okazji sprawdzę grubość tarczy i klocków z przodu, ale myślę że powinno byc wszystko ok. Przy starej pompie było wszystko ok, miesiąc temu byłem na przeglądzie i to wtedy się okazało, że cieknie pompa. Może ktoś wymieniał kiedys cały płyn hamulcowy, to niech opisze czy miał jakies problemy z dobrym odpowietrzeniem.

Napisano

> Raczej w kwestii hamulców nie uznaję kompromisów i wszystko ma byc na 100% dobrze. Raczej nie

> zakładam że to wina pompy, bo gdyby nie działała jedna jej sekcja, to pedał by był niski, ale

> cały czas. U mnie jednak przy kolejnych naciśnięciach pedał rośnie. Po kilkunastu sekundach

> przerwy pedał jest znowu w podłodze. Wygląda to na typowe objawy zapowietrzenia, jednak na

> odpowietrzanie poszło już 2l płynu. Gdzieś czytałem że aby dobrze odpowietrzyć hamulce w uno

> po wymianie pompy, to trzeba przed odpowietrzaniem wcisnąć tłoczki w przednich zaciskach. Ma

> to sens gdyż wtedy powietrze z pompy zostało by wypchane do zbiorniczka.

Ale tylko wtedy gdy zrobi się to od razu po wymianie pompy...

> Ale przy klasycznym

> odpowietrzaniu powinno być tak samo, tylko trzeba to powietrze przepompowac przez cały układ.

> Jutro chyba sprubuje z tymi tłoczkami, a przy okazji sprawdzę grubość tarczy i klocków z

> przodu, ale myślę że powinno byc wszystko ok. Przy starej pompie było wszystko ok, miesiąc

> temu byłem na przeglądzie i to wtedy się okazało, że cieknie pompa. Może ktoś wymieniał kiedys

> cały płyn hamulcowy, to niech opisze czy miał jakies problemy z dobrym odpowietrzeniem.

w uno - poza odkręceniem odpowietrzników - żadnych problemów nie miałem.

Nad tyłem trza tylko dobrze popracować przy odpowietrzaniu.

Napisano

Jutro ponowie próbę odpowietrzania, ale już bez nadzieji na poprawę. Już tyle płynu przelałem i nie ma powietrza, hyba że gdzies się dobrze schowało:) Oprócz korektora niepokoi mnie też taki mały rozdzielacz przy prawym wachaczu ale nie sądze żeby w nim mogło się zbierac powietrze

Napisano

> Może ktoś wymieniał kiedys cały płyn hamulcowy, to niech opisze czy miał jakies problemy z dobrym odpowietrzeniem.

ja wymieniłem pompę na wersję z turbawki, zaciski od sieny i za jednym zamachem przewody elastyczne przód. nowego płynu poszło niewiele ponad 1l, największy problem był z odpowietrznikami z tyłu, ale klucz do rur dał radę biglaugh.gifwaytogo.gif

po całej operacji nie odnotowałem problemów z hampelkami - ba - raz nawet na przeglądzie uzyskałem różnicę z przodu 0% waytogo.gif w zeszłym roku różnica wyniosła 6%, więc i tak nieźle 270635636-JUMP2.gif

może problem leży w samej operacji odpowietrzania: robisz to w dwie osoby? 5 pchnięć 270747800-sex.gif i spust? ja tak robiłem waytogo.gif

Napisano

> może problem leży w samej operacji odpowietrzania: robisz to w dwie osoby? 5 pchnięć i spust? ja

> tak robiłem

W 2 osoby próbowałem chyba z 3 razy, raz odkręciłem odpowietrzniki, tak żeby płyn spływał grawitacyjnie a ja tylko dolewałem płynu (tak ze 2 godz.). Przeleciało z pół litra i nic. Próbowałem także wysysać płyn z odpowietrzników za pomącą takiej specjalnej wysysarki pneumatycznej u mechanika. Niby jest wszystko w porządku, żadnego powietrza a pedał niski i rośnie przy pompowaniu.

Napisano

> (...) Niby jest wszystko w porządku, żadnego powietrza a pedał niski i

> rośnie przy pompowaniu.

Mam głupie pytanie: może zrobił Ci się bąbel na przewodzie elastycznym, a przypadkowo zbiegło się to w czasie z wymianą pompy ?

Napisano

> Mam głupie pytanie: może zrobił Ci się bąbel na przewodzie elastycznym, a przypadkowo zbiegło się

> to w czasie z wymianą pompy ?

To całkiem niegłupie. Jutro wszystko obejżę. Ale czy wtedy pedał by rósł podczas pompowania?

Napisano

> To całkiem niegłupie. Jutro wszystko obejżę. Ale czy wtedy pedał by rósł podczas pompowania?

Tak, subiektywnie odczucie jest podobne, jak przy zapowietrzonych hamulcach.

Napisano
  • Autor

> Tak, subiektywnie odczucie jest podobne, jak przy zapowietrzonych hamulcach.

No i odpwietrzyli mi mechanicy. Było lepiej, ale z każdą godziną jazdy pedał wpadał coraz niżej.

Teraz nadal łapie na samym dole, hamuje tylko przód.

Po 2-3krotnym naciśnięciu łapie też tył.

Samoregulatory ok. Nadmieniam że dziwne zachowanie hamulców zaczęło się po wymianie sprężyn, samoregulatorów, rozpieraków i szczenek.

Pytanie co jest grane? Ma ktoś pomysł? niewiem.gif

Napisano

A jaki system hamulcowy masz z tyłu? Taki jakie były w maluchu (bo wiele uno tak ma), czy samoregulacja na dzwigienkach?

Napisano
  • Autor

> A jaki system hamulcowy masz z tyłu? Taki jakie były w maluchu (bo wiele uno tak ma), czy

> samoregulacja na dzwigienkach?

Ha, nie wiem nawet bo nie rozbierałem nigdy tyłu.

Pacjent Polska produkcja 1.4ies 96r

Po czym poznać?

Napisano

System hamulcowy od malucha miał samoregulatory cierne. Działały one na zasadzie tarcia i jesli sprężynki za mocno "przyciągały do siebie szczeki, to taki samoregulator potrafił "popuszczać". Diało się to czasami przy stosowaniu tanich części made in china. Ale u Ciebie wydaje mi się że masz nowszy system z samoregulacją na dzwigienkach, więc nie powinno być tego problemu. Działa to tak, że jedna ze szczęk jest wyposażona w dzwigienkę podobną jak ta która steruje ręcznym. Dzwigienka ta ma coś w rodzaju mechanizmu zapadkowego, który pozwala jej na przesuw tylko w jedną stronę.

Napisano
  • Autor

Spójrz na post adinka.

Wykonałem test na sprawdzenie samoregulatorów jaki opisał i niestety nic z tego. Dalej to samo.

Objawy jakby coś się zapowietrzało.

Pytanie co, gdzie i dlaczego?

Napisano

Mamy chyba ten sam problem, tylko że u mnie wszystko hamuje, tylko podał jakby zapowietrzony. Dzisiaj wieczorem przejże jeszcze wizualnie cały układ.

Napisano

> Mam głupie pytanie: może zrobił Ci się bąbel na przewodzie elastycznym, a przypadkowo zbiegło się

> to w czasie z wymianą pompy ?

Przejrzałem wszystkie elastyczne przewody. Także podczas naciskania na pedał. Wszystko ok, nic nie zauważyłem. Jest natomiast inny problem- za cienkie tarcze z przodu. Jedna tarcza ma już ponad 2mm poniżej minimum. Klocki s jeszcze dobre. Nie wiem czy to może mieć wpływ na wysokość pedału, ale na starej pompie było ok.

Napisano

> Przejrzałem wszystkie elastyczne przewody. Także podczas naciskania na pedał. Wszystko ok, nic nie

> zauważyłem. Jest natomiast inny problem- za cienkie tarcze z przodu. Jedna tarcza ma już ponad

> 2mm poniżej minimum. Klocki s jeszcze dobre. Nie wiem czy to może mieć wpływ na wysokość

> pedału, ale na starej pompie było ok.

Jeżeli klocki są dobre, to 2 mm grubości tarczy nie powinna mieć w tym wypadku znaczenia.

Nie wiem, co Ci doradzić... może jednak spróbuj założyć tą starą cieknącą pompę i sprawdzić, czy coś się zmieni ? niewiem.gif

Napisano

Tarcze i tak będe musiał wymienić, ale to za jakiś czas, bo na razie fundusze się skończyły. Chyba w najbliższych dniach spróbuję zamienić tą pompe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.