Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mamy na sali użytkowników Laguny 2?

Featured Replies

Napisano

Witam

Przymierzam się powoli do zmiany auta i chciałbym się dowiedzieć co nie co na temat laguny 1,9 dCi 120 KM.

Jak z awaryjnością tego auta, koszty eksploatacji.

Czytając opinie na necie o tym aucie są różne jak wam się tym jeździ i sprawuje.

Pozdro

Napisano

> Witam

> Przymierzam się powoli do zmiany auta i chciałbym się dowiedzieć co nie co na temat laguny 1,9 dCi

> 120 KM.

> Jak z awaryjnością tego auta, koszty eksploatacji.

> Czytając opinie na necie o tym aucie są różne jak wam się tym jeździ i sprawuje.

> Pozdro

Mam jestem zadowolony.

Ta awaryjność to W MOIM egzemplarzu MIT

Napisano
  • Autor

> Mam jestem zadowolony.

> Ta awaryjność to W MOIM egzemplarzu MIT

w Twoim przypadku może i tak smile.gif a może masz jakieś opinie od znajomych którzy użytkują ten model?

Napisano

> w Twoim przypadku może i tak a może masz jakieś opinie od znajomych którzy użytkują ten model?

zapytaj na forum Laguniarzy

Napisano

W tej chwili najstarsza L2 ma już 10lat i jeśli myślisz że auto w tym wieku nie będzie się psuło to jesteś w błędzie.

Koszt eksploatacji - lejesz i jedziesz.

Jeśli chodzi o spalanie to liczę 6L trasa, 8-9 miasto (warszawskie korki).

Na trasie wszystko zależy od prędkości moje min to 5,4L a max 6,5.

Jeżdżąc normalnie do 120km/h spalanie nie przekroczy 6L

Moje awarie - pad turbiny (160tys km) 3 miesiące po zakupie

Pęknięty przewód sprzęgła ok 200tys km

Serwis remont zawieszenia - przód sworznie, stabilizatory itp, tył tuleje belki (przy 200tys km) za całość zawieszenia wyszło ok 1000zł

Urwany czujnik ciśnienia w kole przy zmianie opon, naprawa na koszt warsztatu .

Upadła mi karta i HF przestało działać, wysłana do naprawy koszt 80zł

Rozszczelniła się rura IC i auto straciło moc. Naprawa koszt 100zł.

Ukradli mi wkład lusterka ASO 180zł, zamiennik 50zł

Poza tym okresowe czynności serwisowe oleje i filtry.

rozrząd x2.

W tej chwili coś czuje że sprzęgło chce mnie opuścić i się zastanawiam co zrobić z dwumasą. Przebieg ok 230tys km.

Przez ponad 3 letni okres eksploatacji auto sprawowało się wyśmienicie (pomijając 2 powyższe awarie)

Przy kupnie używanych wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz, na forum laguny można znaleźć osoby które kupiły auto trupa i potem szukają pomocy w jak najtańszym naprawieniu auta.

Napisano

> Witam

> Przymierzam się powoli do zmiany auta i chciałbym się dowiedzieć co nie co na temat laguny 1,9 dCi

> 120 KM.

> Czytając opinie na necie o tym aucie są różne jak wam się tym jeździ i sprawuje.

> Pozdro

Znajomy ma .jak słyszy laguna to sie robi czerwony zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> 120 KM.

> Pozdro

w tamte wakacje myślałem żeby Megane zamienić na Lag II - do dzisiaj dziękuję mojemu mechanikowi za odradzenie tego pomysłu. Facet pracował w ASO przez wiele lat, teraz ma swój warsztat, robi tylko Renault. Czasami go odwiedzam:

- panie Grzegorzu chyba pompka spryskiwacza mi szwankuję bo trochę słabsze ciśnienie jest, a w tych trzech Lagunach to też jakieś pierdoły?

Zaczekać i wjechać po nich? hehe.gifhehe.gif

- nie proszę wjechać zaraz zrobimy, szkoda żeby Pan czekał tydzień zlosnik.gif w jednej leży turbina i coś z elektroniką, w drugiej również usterki elektroniczne a w trzeciej to jeszcze nie wiem ale roboty będzie przy tym hahaha.gif

Na 10 będzie 1 zadowolony a 9 nieszczęśliwych.

Nie możesz sobie kupić Lalki I? z ostatniego wypustu na wypasie palacz.gif przynajmniej będzie w miarę zadowolony

Z 2002 roku gość chciał oddać 1,9dci liftback za 8pln, zmęczony właściciel twierdził, ze na "obecną" chwilę auto jest 100% sprawne. biglaugh.gif Wszystko niestety jak najbardziej poważne

Napisano

> Witam

> 120 KM.

> Pozdro

Może nie posiadam 1.9dCI, ale mam LII od pół roku i ogólnie jestem zadowolony. Przed zakupem czytałem opinie o nich jako autach super awaryjnych i psujących sie na każdym kroku. Nijak mi to nie grało z relacją mojego kuzyna ,który jeździł moja Laguną od nowości i zapewniał mnie iz miała ona tylko 2 naprawy elektryczne : zamek tylnej klapy i naprawa panela klimy.

Niestety auto jest naszpikowane czujnikami i jak Pan Henio nie ma Clipa oraz obycia to i przez miesiąc będzie naprawiał LII.

Napisano

> w Twoim przypadku może i tak a może masz jakieś opinie od znajomych którzy użytkują ten model?

Mam cały laguna klub zapytaj tam.

Z drugiej strony znasz mechanika który by naprawiał auta które się nie psują - bo ja nie znam (z tego żyją)

Popytaj o Passaty - też się psują

vectry ta sama historia

ba nawet BMW i Mercedes się ma prawo spsuć.

Dobrze Ci radzę nie kupuj Laguny II bo mechanicy i wszyscy (prócz mnie) na te auta narzekają .

Kup sobie jakiekolwiek inne padło innej firmy i też ponarzekaj (w kolejce do serwisu ze swoim padłem) jak to się Laguny psują.

Nie ma aut idealnych!!!! Owszem Laguna II ma złą sławę ale to od kupującego zależy czy kupi. I czy będzie miał wenę i serce do tego autka.

Na przekór temu że to taki psujliwe auto jeżdzi ich po PL drogach troszkę.

Napisano

Jak już to laguna II phaze 2 , czyli po lifcie w 2005roku.

Znam taką z 2006 roku mam okazję nią czasem jeździć . Po lifcie dużo rzeczy zostało poprawione i to auto już nie jest bardziej awaryjne jak każde inne ...powiedział bym nawet mniej awaryjne. Mowa o - Laguna II faza 2 1.9 dCI, 130 KM Rok 2006 KRAJOWA , serwisowana z przebiegiem 68 kkm.

Napisano

ja mam dokladnie taka juz ponad dwa lata

coz auto nie nalezy do bezawaryjnych, dosyc czeste awarie drobnej elektroniki, typu

przepalilo sie podswietlenei przyciskow w kabinie (naprawilem sam 1 dzien roboty, lutowania itp.)

zamek sie nei zamykal (zakupiony drugi na allegro koszt 100 zeta i rozebranie na czesci i podmiana takiego malego plastiku)

pekniete linki od podnoszenia szyb ( po 50 zeta na allegro i wymiana samemu)

karta nowa, byla raz naprawiana nic nie pomoglo (zakup 600 zeta)

wlacznik swiatel awaryjnych (koszt 50 zeta)

czytnik karty sie zepsul (zakup na allegro koszt okolo 100 i podmiana)

wszystkie te rzeczy robilem sam w przypadku gdybys zlecil to serwisowi to bys sie nie wyplacil

teraz lista rzeczy ktore sie zepsuly i nie cche mi sie naprawiac (tylnia wycieraczka, nie dzialaja spryskiawacze xenonow, czujniki cofania, czujniki cisnienia, regulacja podparcia ledzwiowego siedzenia)

no i oczywiscie naprawy mechaniczne, standard to koncowki drazkow nie wytrzymuja naszych drog, reszta napraw to w normnie jak to w uzywanym aucie musi sie cos psuc

najwiekszy minus to niestety dosyc drogie niektore czesci mimo iz sa to zamienniki

no i nie wspomnailem o naprawach zanim ja kupielm a bylo ich naprawde duzo, min. skrzynia poleciala, turbina, pekly sprezyny tylnie i jeszcze pare rzeczy na szczecie wtedy nie byla jeszzce moja smile.gif

generalnie auto super wygodne, ale dosyc awarynie dlatego tanie jest w zakupie ale w utrzymaniu nie koniecznie,

jesli robisz duze przebiegi to zapomnij o tym aucie bo zbankrutujesz ale i tak uwielbiam swoja lale chyba sie juz uzaleznila od jej naprawiania smile.gif

Napisano

> ja mam dokladnie taka juz ponad dwa lata

> coz auto nie nalezy do bezawaryjnych, dosyc czeste awarie drobnej elektroniki, typu

> przepalilo sie podswietlenei przyciskow w kabinie (naprawilem sam 1 dzien roboty, lutowania itp.)

> zamek sie nei zamykal (zakupiony drugi na allegro koszt 100 zeta i rozebranie na czesci i podmiana

> takiego malego plastiku)

> pekniete linki od podnoszenia szyb ( po 50 zeta na allegro i wymiana samemu)

> karta nowa, byla raz naprawiana nic nie pomoglo (zakup 600 zeta)

> wlacznik swiatel awaryjnych (koszt 50 zeta)

> czytnik karty sie zepsul (zakup na allegro koszt okolo 100 i podmiana)

> wszystkie te rzeczy robilem sam w przypadku gdybys zlecil to serwisowi to bys sie nie wyplacil

> teraz lista rzeczy ktore sie zepsuly i nie cche mi sie naprawiac (tylnia wycieraczka, nie dzialaja

> spryskiawacze xenonow, czujniki cofania, czujniki cisnienia, regulacja podparcia ledzwiowego

> siedzenia)

> no i oczywiscie naprawy mechaniczne, standard to koncowki drazkow nie wytrzymuja naszych drog,

> reszta napraw to w normnie jak to w uzywanym aucie musi sie cos psuc

> najwiekszy minus to niestety dosyc drogie niektore czesci mimo iz sa to zamienniki

> no i nie wspomnailem o naprawach zanim ja kupielm a bylo ich naprawde duzo, min. skrzynia

> poleciala, turbina, pekly sprezyny tylnie i jeszcze pare rzeczy na szczecie wtedy nie byla

> jeszzce moja

> generalnie auto super wygodne, ale dosyc awarynie dlatego tanie jest w zakupie ale w utrzymaniu nie

> koniecznie,

> jesli robisz duze przebiegi to zapomnij o tym aucie bo zbankrutujesz ale i tak uwielbiam swoja lale

> chyba sie juz uzaleznila od jej naprawiania

No ale napisz jeszcze jaki masz przebieg ... i czy auto krajowe i serwisowane w ASO przynajmniej do tych 100 kkm . Masz wersję wyższą niż np Dynamique bo masz dużo psującego się badziewia jak np ksenony , czujniki ciśnienia opon , itp itd ... Jeśli padła turbina i skrzynia to poprostu ma już bardzo dużo nalatane albo ktoś wcześniej nie umiał jeździć tym samochodem ( bez obrazy) . Mam znajomego mistrza w ASO renault i wiele mi opowiadał o tych samochodach ale generalnie większe problemy z silnikiem (turbina) i układem napędowym zaczynają się po przebiegu 150-200 kkm . Zanim mój kolega dojedzie do tego przebiegu to musi minąć 3-4 lata więc wtedy kupi sobie nowsze . Napisz jaki masz przebieg ...?

Napisano

bo masz dużo psującego się badziewia jak np

> ksenony , czujniki ciśnienia opon , itp itd ...

Xenony? uważasz, że nie powinno ich się montować w ogóle bo to badziew? hehe.gif tylko nie mów tego właścicielom luksusowych aut bo parskną śmiechem, ba luksusowym, coraz częściej można je spotkać nawet w autach kompaktowych oraz małych GTI

> Mam znajomego mistrza w ASO renault i wiele mi opowiadał o tych samochodach ale generalnie

> większe problemy z silnikiem (turbina) i układem napędowym zaczynają się po przebiegu 150-200

> kkm .

To powiedz temu mistrzowi, że w MB CDI mam nalatane ponad 400kkm, dodatkowo przy 300 zamontowałem badziewnego chipa biglaugh.gif i choliwcia jakoś ani z turbiną ani z silnikiem problemów żadnych nie ma a zaznaczam, że to nie jest już stary dobry diesel mercedesa

Więc jeżeli 150kkm to już dzisiaj duży przebieg to niestety coś z tą jakością nie tak, w sumie nie mówię nawet o Lagunie ale o ogólnym spadku jakości współczesnych aut

Napisano

teraz mam 180 tysi ale te historie ze skrzynia, turbina itp. to dzialy sie jeszcze jak byla na gwarancji i miala przebieg mniejszy niz 100 tysi

generalnie psuje sie jak kazde inne auto tylko czeci nie naleza do najtanszych (np. poduszka pod silnik potrafi kosztowac nie oryginalna ponad 200 stowy a jest tych poduszke chyba 4)

Napisano

> teraz mam 180 tysi ale te historie ze skrzynia, turbina itp. to dzialy sie jeszcze jak byla na

> gwarancji i miala przebieg mniejszy niz 100 tysi

> generalnie psuje sie jak kazde inne auto tylko czeci nie naleza do najtanszych (np. poduszka pod

> silnik potrafi kosztowac nie oryginalna ponad 200 stowy a jest tych poduszke chyba 4)

Ale szansa, ze padna Ci wszystkie jest naprawde bardzo niewielka.

Zazwyczaj konczy sie na wymianie tylko jednejok.gif

Napisano

> bo masz dużo psującego się badziewia jak np

> Xenony? uważasz, że nie powinno ich się montować w ogóle bo to badziew? tylko nie mów tego

> właścicielom luksusowych aut bo parskną śmiechem, ba luksusowym, coraz częściej można je

> spotkać nawet w autach kompaktowych oraz małych GTI

> To powiedz temu mistrzowi, że w MB CDI mam nalatane ponad 400kkm, dodatkowo przy 300 zamontowałem

> badziewnego chipa i choliwcia jakoś ani z turbiną ani z silnikiem problemów żadnych nie ma a

> zaznaczam, że to nie jest już stary dobry diesel mercedesa

> Więc jeżeli 150kkm to już dzisiaj duży przebieg to niestety coś z tą jakością nie tak, w sumie nie

> mówię nawet o Lagunie ale o ogólnym spadku jakości współczesnych aut

No akurat w Lagunie II xenony to badziew ... i to co napisałem tyczy się tylko i wyłącznie Laguny . Sami mechanicy w ASO narzekają , często się palą i psują a wymiana np żarnika jest kilka razy droższa od nawet najlepszej żarówki H7. Dziwi mnie dlaczego porównujesz Lagunę z Mercedesem ?? Pomyśl... za jednego takiego mercedesa w 2006 roku (nowego w salonie) można by było kupić pewnie ze 3 Laguny też nowe w salonie . Co tu porównywać ... dwa różne światy. Na nowego mercedesa w dieslu nie wielu stać a na taką Lagunę ... . Nie wiem kim jesteś , czym się zajmujesz , jeśli śmigasz mercedesem to najwyraźniej Cię na to stać , ale są też inni użytkownicy samochodów którym się podobają np Laguny i takie sobie kupują ... Co Ciebie to obchodzi że się psują , przecież Ty takiej nie masz i nie kupisz a Twój Merc nie zepsuje się nigdy... Na marginesie dodam że to temat o Lagunie II a nie o Mercedesie.

Napisano

> No akurat w Lagunie II xenony to badziew ... i to co napisałem tyczy się tylko i wyłącznie Laguny .

uff kamień z serca zlosnik.gif

Dziwi mnie dlaczego porównujesz Lagunę z Mercedesem

> ??

Nie śmiałbym zlosnik.gif

Pomyśl... za jednego takiego mercedesa w 2006 roku (nowego w salonie) można by było kupić

> pewnie ze 3 Laguny też nowe w salonie . Co tu porównywać ... dwa różne światy. Na nowego

> mercedesa w dieslu nie wielu stać a na taką Lagunę ...

mercedesów jak psów, nic szczególnego dzisiaj

. Nie wiem kim jesteś , czym się

> zajmujesz

spy.gif

, jeśli śmigasz mercedesem to najwyraźniej Cię na to stać

śmigam Meganą, Mercedesem tylko w trasy

Co Ciebie to

> obchodzi że się psują , przecież Ty takiej nie masz i nie kupisz a Twój Merc nie zepsuje się

> nigdy...

kolego, kiedyś psuł się na potęgę, tzn. wariowały różne cuda elektroniczne, trochę $ kosztowało ogarnięcie tematu, np.świrującego ESP, sterownik skrzyni (auto.sekw.) ale sam silnik i burbo nadal w świetnej kondycji ok.gif

Na marginesie dodam że to temat o Lagunie II a nie o Mercedesie.

porównałem w kwestii również spadku jakości marki MB, również problemów z elektroniką no i tym, że silniki CDI owszem dynamiczne, ciche, mało palą bla bla ale ogólnie z bezawaryjności starszych MB jak 124, 123 pozostały

tylko wspomnienia więc komfortu i prowadzenia nie porównuje tylko tak sobie rozważam, czemu takie fajne auta jak właśnie Laguna (jak pisałem w pewnym wątku chciałem przygarnąć zamiast Megany) mają tyle problemów frown.gif no i te silniki - że niby 200 tys. to już duży przebieg shocked.gif jakość na psy spada i to nie tylko Laguny, wszystkiego... palacz.gif

Napisano

> Witam

Bardzo dobra decyzja mam Lagunę 1,9 dci od nowości przez 5 lat zero problemów,tylko przeglądy( i wymiany rozrząd,płyny chłodnicy ,hamulcowy,dwa żarniki ksenonów i gumy tylnej belki) jak producent przewiduje.Mam obecnie przejechane 140 000 to już coś mogę o tym aucie powiedzieć a więc jest to auto kompletnie niedoceniane moim zdaniem zbyt wcześnie Renault wprowadził tak bogoto wyposażone auto na rynek,większość producentów nie oferuje takiego wyposażenia jak Laguna już 10 lat temu.Do tego elektronika z którą 10 lat temu mało kto w PL umiał sobie poradzić,a mechanicy no cóż już zaczynają kumać jak naprawiać Laguny,ale niech nie zwiedzie cena tych co" luksusowe "auto chcą kupić w cenie auta kompaktowego,Laguna to auto klasy wyższej od kompaktu i niestety drogie w utrzymaniu...

Napisano

"ale niech nie zwiedzie cena tych co luksusowe auto chcą kupić w cenie auta kompaktowego,Laguna to auto klasy wyższej i niestety drogie w utrzymaniu... "

Nie abym sie czepiał ale Laguna nie jest autem klasy wyższej, ani nawet średniej premium a jedynie klasy średniej.

Napisano

> > Nie abym sie czepiał ale Laguna nie jest autem klasy wyższej, ani nawet średniej premium a jedynie

> klasy średniej.

Masz rację zmodyfikowałem wypowiedź pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.