Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti diesel 2.0

Featured Replies

Napisano

Wczoraj zgasł mi na światłach, bez powodu. Auto serwisowane, przebieg 53.000, 2007 rok, hatchback. Za trzecim razem dopiero odpalił, ale włączył się check serwis - żółta kontrolka silnika. Pali się po uruchomieniu i nie gaśnie. Dzisiaj odpaliłem laptopa, wrzuciłem scan i wywaliło mnie, 2 błędy: za niskie ciśnienie w listwie sterującej paliwa, błąd listwy sterującej wtryskiem. Coś takiego. Kodów nie pamiętam.

Mam pytanie, czy może już komu coś takiego przytrafiło się. Pytam, bo błędy zczytałem, program skasował je i jest ok (na razie), dopiero jutro dryndnę do fachmana od diesli.

Jeżeli będzie trzeba wymieniać listwę sterującą, to trochę lipa po tak krótkim czasie użytkowania.

A może trzeba tylko przeczyścić układ paliwowy dolewając jakiegoś "cudownego" środka???

Nigdy takiego czegoś nie stosowałem, dajcie jakieś info.

Pozdrawiam.

Napisano

> Wczoraj zgasł mi na światłach, bez powodu. Auto serwisowane, przebieg 53.000, 2007 rok, hatchback.

> Za trzecim razem dopiero odpalił, ale włączył się check serwis - żółta kontrolka silnika. Pali

> się po uruchomieniu i nie gaśnie. Dzisiaj odpaliłem laptopa, wrzuciłem scan i wywaliło mnie, 2

> błędy: za niskie ciśnienie w listwie sterującej paliwa, błąd listwy sterującej wtryskiem. Coś

> takiego. Kodów nie pamiętam.

> Mam pytanie, czy może już komu coś takiego przytrafiło się. Pytam, bo błędy zczytałem, program

> skasował je i jest ok (na razie), dopiero jutro dryndnę do fachmana od diesli.

> Jeżeli będzie trzeba wymieniać listwę sterującą, to trochę lipa po tak krótkim czasie użytkowania.

> A może trzeba tylko przeczyścić układ paliwowy dolewając jakiegoś "cudownego" środka???

> Nigdy takiego czegoś nie stosowałem, dajcie jakieś info.

> Pozdrawiam.

Ja bym zaczal od sprawdzenia wszystkich wtyczek, od listwy i wtryskiwaczy.

Napisano

> Ja bym zaczal od sprawdzenia wszystkich wtyczek, od listwy i wtryskiwaczy.

A ja od wymiany filtra paliwa i zatankowania jakiegoś V-powera pod korek i pogonienia skubańca z 50 km wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym zaczal od sprawdzenia wszystkich wtyczek, od listwy i wtryskiwaczy.

Dzięki za rady, właśnie filtr już zamówiłem i zalałem V-Powera pod korek. Z porady fachowca wynika, że w ten sposób daje znać o sobie zapchany parafiną filtr paliwa. Jak się okazuje, trzeba go wymienić 2 razy w roku, w zależności od rocznego przebiegu. Radzę nie tankować na "krzaczastych" stacjach paliw.

Dzieki piwo.gif

Napisano

Radzę nie tankować na

> "krzaczastych" stacjach paliw.

> Dzieki

Z każdym jednym paliwem tak jest, nie tylko z ON. smile.gif

Ja nie wiem, czy tankowaniem na tanich stacjach nie załatwiłem sobie wtryskiwaczy LPG z fabrycznego kitu Necam GSi.

Napisano

> Ja nie wiem, czy tankowaniem na tanich stacjach nie załatwiłem sobie wtryskiwaczy LPG z fabrycznego

> kitu Necam GSi.

a może ten kit był przygotowany na lepszy niż polski gaz ? U nas są dodatki których czesto na zachodzie nie ma i zdarza się że tam wtryski działają a u nas padają szybko.

Napisano

> a może ten kit był przygotowany na lepszy niż polski gaz ? U nas są dodatki których czesto na

> zachodzie nie ma i zdarza się że tam wtryski działają a u nas padają szybko.

Np. grafit biglaugh.gif, który załatwiał pompy instalacji wtrysku ciekłego gazu (V gen.)

Na Zachodzie montowali i auta jeździły bez problemów. U nas pompy zacierały się po 20kkm. Dlatego zrezygnowali z tego typu instalacji "fabrycznych" w Chevroletach sprzedawanych w PL.

Napisano

> zatankowania jakiegoś V-powera pod korek

Odkąd auto wyjechało z salonu jeździ tylko i wyłącznie na V-Power Diesel GTL z Shell'a. Zeszłej zimy przy ponad -25 auto odpalało od pierwszego a reszta CR stala. Warto ?

Napisano

> Odkąd auto wyjechało z salonu jeździ tylko i wyłącznie na V-Power Diesel GTL z Shell'a. Zeszłej

> zimy przy ponad -25 auto odpalało od pierwszego a reszta CR stala. Warto ?

Podobnie odpala Yariska żony na zwykłym ON z Neste smile.gif

Choć ostatnio dostaje ON z BP, bo na stacji w pobliżu w weekendy mają zniżki. Ale też zwykły ON, bez przymiotników podrażających.

Napisano

> Np. grafit , który załatwiał pompy instalacji wtrysku ciekłego gazu (V gen.)

Mazut, oleje, drobinki metalu... smile.gif

> Na Zachodzie montowali i auta jeździły bez problemów. U nas pompy zacierały się po 20kkm. Dlatego

> zrezygnowali z tego typu instalacji "fabrycznych" w Chevroletach sprzedawanych w PL.

Chevrolet też oferował Vialle? Wiem, że na początku w Polsce były montowane holenderskie instalacje Necam, ale później szybko przeszli na BRC.

Wtryski Necama bardzo nie lubią substancji oleistych w gazie. Przekonałem się o tym dość boleśnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.