Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieuzywane od 2 lat autko - co zrobic?

Featured Replies

Napisano

Ok wiec mam nieuzywane od 2 lat autko, stoi caly czas w garazu. Jest pomysl aby w koncu doprowadzic je do stanu ok i sprzedac.

Od czego zaczac? Jak je uruchomic? Moze nie uruchamiac?

nie chcialbym aby po sprzedazy ktos mial do mnie pretensje, czy sie przez autko zabil, wiec odpada robotka "na sztuke" waytogo.gif

Napisano

> Ok wiec mam nieuzywane od 2 lat autko, stoi caly czas w garazu. Jest pomysl aby w koncu doprowadzic

> je do stanu ok i sprzedac.

> Od czego zaczac? Jak je uruchomic? Moze nie uruchamiac?

> nie chcialbym aby po sprzedazy ktos mial do mnie pretensje, czy sie przez autko zabil, wiec odpada

> robotka "na sztuke"

Auto stało z paliwem, olejem i innym plynami eksploatacyjnymi?

Napisano
  • Autor

> Auto stało z paliwem, olejem i innym plynami eksploatacyjnymi?

tak wink.gif

Napisano

co to za autko?? , diesel , benzyna ??

Napisano

wymien olej przed odpalaniem, wyjmij cewki i pokrec troche na sucho, zeby olej sie rozprowadzil po silniku (ten nowy). po tym podepnij cewki i odpalaj...

Napisano
  • Autor

> wymien olej przed odpalaniem, wyjmij cewki i pokrec troche na sucho, zeby olej sie rozprowadzil po

> silniku (ten nowy). po tym podepnij cewki i odpalaj...

w dieslu tez sa cewki? hmm.gif

Napisano

> 1.7 TDS isuzu

wymiana oleju to podstawa , wymienilbym tyz filtr paliwa i nalalbym swiezego 270751858-jezyk.gif , warto obejrzec pasek czy nie sparacial zeby nie strzelil po rozruchu, to na poczatek , dalej idac wymiana lub bardzo dokladne czyszczenie ukladu hamulcowego i wymiana wszystkich innych plynów. Warto pojezdzic autkiem chwile i zaobserwowac czy nie ma zadnych wyciekow , niektore uszczelki mogly sparciec i bedzie cieklo gdzie niegdzie 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

ok a czy osprzet paska, jakies rolki itp mogly zardzewiec? hmm.gif moze przed rozruchem profilaktycznie zmienic wszystko? hmm.gif

tarcze i klocki byly nowe, moze wystarczy je oddac do tokarza? hmm.gif

Napisano

rozrzad w tym aucie to chyba nie duzy koszt wiec mozna dla swietego spokoju , co do hamulcow trzeba obadac , tarcze spokojnie wystarczy pezetoczyc a klocki moze wystarczy tylko zeszlifowac ale to berdzie widac , ale napewno dokladnie obszyscic jazma i prowadnice klockow , zwalic bebny i zobaczyc jak wygladaja szczeki i czy bebny nie maja za duzo wrzerow albo czy sie nie sa sklejone jak byl zostawiony na recznym 270751858-jezyk.gif i nie zapomnij rozruszac linki recznego , bo zaciagniesz i tak juz zostanie 270751858-jezyk.gif

i mozesz sie przygotowac ze wydech w niedlugim czasie bedzie do wymiany 270751858-jezyk.gif

znam ludzi ktorzy po dlugim postoju poprostu odpalili i jezdzili i zazwyczaj w pierwszych miesiacach robili wszystkie w/w czynnosci 270751858-jezyk.gif

i wazne dobrze naladuj albo podepnij nowe aku smile.gif

Napisano

Quote:

Jest pomysl aby w koncu doprowadzic je do stanu ok i sprzedac.

Robić mały "remont" auta na sprzedaż? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Jest pomysl aby w koncu doprowadzic je do stanu ok i sprzedac.

> Robić mały "remont" auta na sprzedaż?

ja wiem, ze sie nie oplaca, ale nie chce wciskac komus sztrucla wink.gif

Napisano

> ja wiem, ze sie nie oplaca, ale nie chce wciskac komus sztrucla

sprzedaj tak jak stoi z info ze bardzo malo jezdzony 270751858-jezyk.gif z odowiednim rabatem i zapominasz o temacie, jak nie to 500 do 1000 zł bedziesz musial wydac a ile moze byc warte to auto , nie ma problemu z rdza 270751858-jezyk.gif

Napisano

OK, ale - idąc za radami wyżej - włożyłbys w auto spory ułamek jego wartości. hehe.gif

Wymień oleum i filtry, poczyść co umiesz i odpalaj. ok.gif

Rozrząd zmienia każdy (rozsądny) kupujący. ok.gif

Napisano

Sprawdź tylko czy chodzi. I napisz w ogłoszeniu - nie jeżdżone dwa lata. Nigdy nie wiadomo co padnie. I niekoniecznie musi być to wina tego że stało.

Napisano
  • Autor

> OK, ale - idąc za radami wyżej - włożyłbys w auto spory ułamek jego wartości.

> Wymień oleum i filtry, poczyść co umiesz i odpalaj.

> Rozrząd zmienia każdy (rozsądny) kupujący.

moze i faktycznie jest to sposob... hmm.gif

Napisano

Sprawdź wizualnie czy wszystko pod maską OK, rozruszaj zaciski od hamulców i podładuj aku i pal dziada zlosnik.gif

Ile ta Astra jest warta, pewnie grosze, więc wymiana czegokolwiek jest nieopłacalna.

Trochę pojeździj, tarcze powinny się same dotrzeć, chyba, że są duże wżery to może być problem.

Napisać, że mało jeżdżony, albo że stał tyle i tyle i do żyda.

Napisano

> Ok wiec mam nieuzywane od 2 lat autko, stoi caly czas w garazu. Jest pomysl aby w koncu doprowadzic

> nie chcialbym aby po sprzedazy ktos mial do mnie pretensje, czy sie przez autko zabil, wiec odpada

> robotka "na sztuke"

A po ile tą Astrę?? Więcej info, może by priv. wink.gif

Napisano

Naładuj akumulator i spróbuj odpalić.

Napisano

sproboj sprzedac "tak jak jest" , bo to co wlozysz to i tak nikt nie uwierzy i wymieni jeszcze raz.

Napisano
  • Autor

> A po ile tą Astrę?? Więcej info, może by priv.

nie mam pojecia niewiem.gif

Napisano

> nie mam pojecia

A więcej info o niej?

Napisano

Witam serdecznie.

Po prostu obejrzyj czy wizualnie wszystko w porządku i odpal. Rady co zrobić jakby auto stało 20 lat a nie 2 lepiej daruj sobie.

Pozdrawiam.

Sebastian

Napisano

> robotka "na sztuke"

Ja po wymiania akumulatora wsiadłem, zapaliłem i chciałem pojechać ale alternator sie zablokował i pasek poszedł. Wymiana, alternatora. Rozrząd przy okazji i jeździ :-)

Jeśli odpali to nie ma się co przejmować, szczególnie, że z tego co pisałeś samochód już zbyt dużej wartości nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.