Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za czym się rozglądać ER-5 vs Transalp vs gs 500

Featured Replies

Napisano

W tym sezonie chciałbym kupić motocykl. Który z nich będzie najlepszy na pierwsze moto:

- Honda Transalp

- Suzuki GS 500

- Kawasaki ER 5

Założenia są takie:

- moja waga to 83kg plus waga ubrań na moto,

- wzrost 183cm

- moto raczej do jazdy na co dzień jako narzędzie pracy i jeżdżenie po mieście.

- chyba najważniejsze byłby to pierwszy motocykl.

Co byście polecili?

Pozdrawiam

Napisano

ja bym polecił żebyś zainteresował się każdym z modeli - poczytał po forach internetowych, podjechał do handlarzy (każdy da się przejechać), sprecyzował finalnie swoje oczekiwania i podjął decyzję...

- ja mam trampka i go polecam

- ktoś inny ma gs'a, ER'a lub inny motor i będzie polecał swoje

to nie samochód każdy motor jest inny, każdy ma wady i zalety...

Tu masz Test GS vs ER

Trampek to bardziej uniwersalne enduro więc nijak się to ma do porównania... bo w mieście w/w będą poręczniejsze a w przypadku wyjazdu i terenu trampek będzie zwycięzcą...

Napisano

tez szukam moto i na innym forum znalazlem liste propozycji na pierwsze moto :

"Klasa 250:

- Suzuki GN 250

- Honda CB 250

- Kawasaki ZX 250R (trochę mocniejszy sprzęt od reszty wymienionych)

Klasa 400:

- Suzuki Bandit 400

- Kawasaki ZXR 400

- Honda CB1

Klasa 500:

- Suzuki GS 500

- Honda CB 500

- Kawasaki ER5

- Kawasaki GPZ 500

Klasa 600:

- Suzuki GSX 600F

- Yamaha XJ 600"

Napisano

Na Twoim miejscu raczej szukał bym czegoś z 600

tak jak kolega niżej pisał, np.

- Suzuki GSX 600F

- Yamaha XJ 600

Napisano

> tez szukam moto i na innym forum znalazlem liste propozycji na pierwsze moto :

> "Klasa 250:

> - Suzuki GN 250

> - Honda CB 250

> - Kawasaki ZX 250R (trochę mocniejszy sprzęt od reszty wymienionych)

Masz prawko?? Domniemam ze masz jesli chcesz jezdzic na moto smile.gif wiec mysle ze nie ma sensu ponownie przerabiac 250tki (ktora zapewne jezdziles na kursie).

Jak kolega Roswell uwazam ze rozgarniety, poczatkujacy motocyklista moze smialo zaczynac od niewysilonej 600tki. Sam zaczynalem (w zeszlym roku) od SV650 (po gienku na kursie). Oczywiscie nie polecam SVki bo zgodnie z panujacym trendem niewypada (narowiste, zrzuca z siodla, nie da sie jezdzic po miescie, momentalnie osiaga pincet na godzine, za mocno hamuje silnikiem itp bujdy) wink.gif Uprzedzajac wypowiedzi tych z drugiej strony barykady (250tkowcow i 125tkow i skuterowcow) - wywrocic sie, zabic itp mozna na kazdym jednosladzie.

Napisano

Transalpa sobie daruj, nie kupisz w normalnej cenie przyzwoitej sztuki,

Napisano
  • Autor

Tu autor wątku.

Tak mam prawo jazdy.

Nie szukam motocykla do "wyszalenia się", czy relaksu.

Poszukuję sprzętu głównie do jazdy po mieście, ew. dojazd do klienta na wieś. wink.gif .

Myślałem o transalpie, bo czasami zdarza się że muszę jeździć drogami gruntowymi.

Może KLE 500 , tenera?

Napisano

> Transalpa sobie daruj, nie kupisz w normalnej cenie przyzwoitej sztuki,

Sprecyzujesz? zlosnik.gif Jaka cena jest "normalna" i jak wygląda przyzwoita sztuka?

Niedawno za cirka 9kzł poszedł baaardzo ładny '96 z kompletem kufrów, gmolami, centralną stopką i kilkoma innymi udogodnieniami.

Przebiegu miał chyba coś pod 90kkm - chodzi jak zegarek.

Tylko trzeba trafić. Kolega sprzedawał ten egzemplarz chyba całe 2 dni.

Napisano

pierwszy z brzegu pewny egzemplarz zlosnik.gif

Napisano

> Może KLE 500 , tenera?

to jest swietna i niedoseniana maszyna jedyny jej minus to duze spalanie jak na klase "500"

jakbym mial kupowac 1. moto i tak jak piszesz "do pracy" to bylby to moj faworyt - w tej samej cenie kupisz KLE w duzo lepszym stanie niz transalp

Napisano

> tez szukam moto i na innym forum znalazlem liste propozycji na pierwsze moto :

> "Klasa 250:

> - Suzuki GN 250

> - Honda CB 250

> - Kawasaki ZX 250R (trochę mocniejszy sprzęt od reszty wymienionych)

Klasę 250 bym sobie odpuścił. Za słabe. Chociaż jeśli byś chciał jeździć tylko po mieście to wystarczające mało pali

> Klasa 400:

> - Suzuki Bandit 400

> - Kawasaki ZXR 400

> - Honda CB1

Do tej klasy jest bardzo mało części zamiennych. Kolega się rozbił na Bandicie 400 i długo części szukał, a jest to chyba najpopularniejszy z tych motocykli.

> Klasa 500:

> - Suzuki GS 500

> - Honda CB 500

> - Kawasaki ER5

> - Kawasaki GPZ 500

Polecam bardzo CB 500. Najlepsza klasa motocykli na początek. Żeby nie kłócić się z pozostałymi że CB jest lepsza od reszty to proponuję poszukać każdego z tych motocykli, usiąść, przejechać się i sam ocenisz co jest najlepsze.

> Klasa 600:

> - Suzuki GSX 600F

> - Yamaha XJ 600"

Nie GSX mocniejszy ale cięższy. Nie wiem jak stary GSX-F ale nowy jest duży i po mieście źle się nim jeździ. XJ jest bardzo wygodna, ale osobiście wolę CB 500.

Napisano

> Do tej klasy jest bardzo mało części zamiennych. Kolega się rozbił na Bandicie 400 i długo części

> szukał, a jest to chyba najpopularniejszy z tych motocykli.

dokładnie - zbyt egzotyczny jak na pierwszy moto.

> Polecam bardzo CB 500. Najlepsza klasa motocykli na początek. Żeby nie kłócić się z pozostałymi że

> CB jest lepsza od reszty to proponuję poszukać każdego z tych motocykli, usiąść, przejechać

> się i sam ocenisz co jest najlepsze.

> Nie GSX mocniejszy ale cięższy. Nie wiem jak stary GSX-F ale nowy jest duży i po mieście źle się

mi się jajem po mieście lepiej jeździ niż na XJ, kwestia przyzwyczajenia.

Napisano

Zaczynałem na GS 500, ale z perspektywy czasu chyba wybrałbym trampka, bo bardziej uniwersalny jest. Aczkolwiek wszystkie wymienione przez Ciebie się nadają. Przysiądź się do każdego jeśli masz możliwość i sam oceń. Ewentualnie skoro nie zawężasz sobie możliwości do jednego modelu, to szukaj z tych trzech najlepiej zadbanego.

Napisano
  • Autor

Ok, byłem w komisie. Przymierzałem się do trampka, ale z 2004r. (Ja bym poszukiwał jakiegoś modelu z 94r.). Muszę powiedzieć, że przeraziłem się wielkością modelu 2004r. shocked.gif. Nic to. Szukam dalej. Ale zanim kupię moto, muszę znaleźć jakieś ciuchy i kask.

Napisano

> Ok, byłem w komisie. Przymierzałem się do trampka, ale z 2004r. (Ja bym poszukiwał jakiegoś modelu

> z 94r.). Muszę powiedzieć, że przeraziłem się wielkością modelu 2004r. . Nic to. Szukam

> dalej. Ale zanim kupię moto, muszę znaleźć jakieś ciuchy i kask.

E tam... kobitki dają sobie radę na Afrykach to i ty dasz na mniejszym trampku...

Kup ciuchy i kask po kupnie motonga... koledzy z forum pomogą... - zapraszam na TA forum...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.