Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obróbka kanałów głowicy czy warto ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czeka mnie wymiana UPG i przy okzaji pomyślałem żeby poprawić kanały, kolektor ssący, zgrać połączenia. Pytanie tylko czy warto, czy da to jakiś odczuwalny efekt ?

W autach typu maluch 125p i w innych ładach dokładność wykonania i montażu pozostawia wiele do życzenia i poprawienie tego daje sporo. A co w takim Punto 75 ? Ktoś próbował ? Może do tego troszkę większe planowanie głowicy niż tylko wygładzenie przy wymianie uszczelki ?

Napisano

przy większym przebiegu przy wymianie UPG obowiązkowo planowanie , poprawienie kanałów ssących raczej nie wypłynie odczuwalnie , ale nie zaszkodzi ok.gif

Napisano

> przy większym przebiegu przy wymianie UPG obowiązkowo planowanie , poprawienie kanałów ssących

> raczej nie wypłynie odczuwalnie , ale nie zaszkodzi

Przepraszam, że się wtrącam niepytany ale: nie piernicz.

zajrzyj na cementownię. Oni robią po 100 koni z tej głowicy. jak z głową rozdłubiesz i jeszcze nie daj bóg splanujesz tyle ile trzeba to przyrost mocy będzie odczuwalny.

Napisano

> Przepraszam, że się wtrącam niepytany ale: nie piernicz.

> zajrzyj na cementownię. Oni robią po 100 koni z tej głowicy. jak z głową rozdłubiesz i jeszcze nie

> daj bóg splanujesz tyle ile trzeba to przyrost mocy będzie odczuwalny.

dobrze piszesz ok.gif

obróbka kanałów może dużo pomóc ale.......

można też napsuć jak się tego nie robi z głową

Napisano

> dobrze piszesz

> obróbka kanałów może dużo pomóc ale.......

> można też napsuć jak się tego nie robi z głową

toć mówię, że z głową palacz.gif

z silnika 1.1 z głowicą 1.1 rozdłubaną (bez zmiany wałka) da się zrobić prawie 75 kucy (a może i więcej). Tylko tu trzeba fachowca.

Z silnika 1.2 75 (na wałku 866) 80 koni bez zmiany w programie myślę że z palcem w... nosie. Ale też nie można bobrować na oślep. Samo doprężenie da sporo.

Napisano

> Oni robią po 100 koni z tej głowicy.

Napisałeś to w taki sposób, że ktoś jeszcze gotów uwierzyć, że samą obróbką głowicy można uzyskać taki przyrost. mlot.gifzlosnik.gif

Napisano

> Napisałeś to w taki sposób, że ktoś jeszcze gotów uwierzyć, że samą obróbką głowicy można uzyskać

> taki przyrost.

jeśli za "obróbkę głowicy" przyjąć dobry wałek (w sumie to w głowicy siedzi jak by nie patrzeć), dobre rozbobrowanie kanałów, większe zawory (też część głowicy), układ dolotowy (no do głowicy przykręcony jak nic), wydechowy (ta sama historia) i program ( hmm.gif w sumie to steruje wtryskami umieszczonymi... a jakże! w głowicy! ideia.gif) to TAK. Można. fly.gif

A tak na serio to -> cementownia raptem przed chwilą ktoś pytał o tę głowicę. Oni z tym już wszystko robili.

Napisano

> jeśli za "obróbkę głowicy" przyjąć dobry wałek (w sumie to w głowicy siedzi jak by nie patrzeć),

> dobre rozbobrowanie kanałów, większe zawory (też część głowicy), układ dolotowy (no do głowicy

> przykręcony jak nic), wydechowy (ta sama historia) i program ( w sumie to steruje wtryskami

> umieszczonymi... a jakże! w głowicy! ) to TAK. Można.

> A tak na serio to -> cementownia raptem przed chwilą ktoś pytał o tę głowicę. Oni z tym już

> wszystko robili.

Ciezko tylko przez takie dlubanie uzyskac przyrost mocy o prawie 100% i uzyskac okolo 100KM. Jesli juz ktos uzyska te 90KM i w drugim prace beda wykonane identycznie to nie ma gwarancji na taka moc, rownie dobrze moze i byc z 70KM zlosnik.gif. Inna sprawa, ze hamowanie tez mozna tak ustawic, ze nawet na serii pokaze i 80KM hehe.gif

Napisano

> Ciezko tylko przez takie dlubanie uzyskac przyrost mocy o prawie 100% i uzyskac okolo 100KM. Jesli

> juz ktos uzyska te 90KM i w drugim prace beda wykonane identycznie to nie ma gwarancji na taka

> moc, rownie dobrze moze i byc z 70KM . Inna sprawa, ze hamowanie tez mozna tak ustawic, ze

> nawet na serii pokaze i 80KM

jakie 100%?

U mnie matematyka w podstawówce była taka, że 100vs75 to jest przyrost o 33%. Tak dużo?

proszę.

Jeden z centomaniaków przy tym dłubał.

Napisano

> jakie 100%?

> U mnie matematyka w podstawówce była taka, że 100vs75 to jest przyrost o 33%. Tak dużo?

> proszę.

> Jeden z centomaniaków przy tym dłubał.

nie warto, to walka z wiatrakami, niech dalej żyja w przekonaniu że tuning to zmiana podświetlenia zegarów

Napisano

> nie warto, to walka z wiatrakami, niech dalej żyja w przekonaniu że tuning to zmiana podświetlenia

> zegarów

ja nie zamierzam nikogo namawiać na dłubanie punto. Ale autor wątku pytał czy się da i ile to da.

Odpowiedź jest prosta: zależy od wkładu czasowego/finansowego/wiedzy/szczęścia. Przyrost mocy od -5 koni do +50 (tak, tak... da się palacz.gif)

Oczywiście mowa o silniku wolnossącym.

Napisano

> ja nie zamierzam nikogo namawiać na dłubanie punto. Ale autor wątku pytał czy się da i ile to da.

> Odpowiedź jest prosta: zależy od wkładu czasowego/finansowego/wiedzy/szczęścia. Przyrost mocy od -5

> koni do +50 (tak, tak... da się )

> Oczywiście mowa o silniku wolnossącym.

mi tego nie musisz tłumaczyć, ja to robię własnie, ale może ja inny jestem bo z centomanii cfaniaczek.gif

Napisano

> jakie 100%?

> U mnie matematyka w podstawówce była taka, że 100vs75 to jest przyrost o 33%. Tak dużo?

> proszę.

> Jeden z centomaniaków przy tym dłubał.

No wiesz, byla mowa o glowicy od 1,1. Tam seryjnie jest 54KM, a pozniej nagle pojawila sie moc 100KM. Oczywiste, ze z 1,2 75KM te 100KM jest bardziej realne, ale to juz nie jest sama obrobka glowicy, ale swap silnika.

Napisano

planując głowice i po obrobieniu głowicy(wcale nie mówie o powiększeniu 5mm), tylko lekkie spasowanie i wyrównanie i po takim zabiegu silnik chodzi podobnie jak 1.2 ale 16v , ja to sprawdzałem

Napisano

Chyba niektórzy tutaj mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Gościu pyta o samą obróbkę kanałów a nie większe zawory, inny wałek,program itd. facepalm.gif

Sama obróbka kanałów nie da odczuwalnie żadnej poprawy. Trzeba zrobić więcej aby poczuć, a to już większy koszt.

Napisano

> Sama obróbka kanałów nie da odczuwalnie żadnej poprawy. Trzeba zrobić więcej aby poczuć, a to już

> większy koszt.

jesteś pewien?? , robiłeś takie mody?? , ja robiłem i jestem pewien ,że jest naprawde to odczuwalne

Napisano

> jesteś pewien?? , robiłeś takie mody?? , ja robiłem i jestem pewien ,że jest naprawde to odczuwalne

Rownie dobrze mozesz miec takie same efekty po zmianie swiec, filtrow, pompy paliwa, wtryskiwaczy i jeszcze kilku elementow z osprzetu silnika, a czasem nawet samego paliwa smirk.gif

Napisano

> Rownie dobrze mozesz miec takie same efekty po zmianie swiec, filtrow, pompy paliwa, wtryskiwaczy i

> jeszcze kilku elementow z osprzetu silnika, a czasem nawet samego paliwa

to po co u ciebie soft robił marcin? , przecież moża było wymienić filtry i by to samo było (wynika z twojej wypowiedzi)

Napisano

> No wiesz, byla mowa o glowicy od 1,1. Tam seryjnie jest 54KM,

Przeczytaj jeszcze raz na jaki post odpowiadałem i o jakiej głowicy była mowa.

> a pozniej nagle pojawila sie moc

> 100KM. Oczywiste, ze z 1,2 75KM te 100KM jest bardziej realne, ale to juz nie jest sama

> obrobka glowicy, ale swap silnika.

Człowiek, który dał pierwszy post pytał o 1.2 75. Po co swap?

Napisano

> Chyba niektórzy tutaj mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Gościu pyta o samą obróbkę kanałów

> a nie większe zawory, inny wałek,program itd.

Ja nie mam takich problemów. Proponuję jeszcze raz przeczytać co napisałem z uwagą na emotki.

> Sama obróbka kanałów nie da odczuwalnie żadnej poprawy. Trzeba zrobić więcej aby poczuć, a to już

> większy koszt.

Kiedy to robiłeś i czy ktoś dłubał ci głowicę czy sam to rzeźbiłeś?

Napisano

> Rownie dobrze mozesz miec takie same efekty po zmianie swiec, filtrow, pompy paliwa, wtryskiwaczy i

> jeszcze kilku elementow z osprzetu silnika, a czasem nawet samego paliwa

No pewnie, że możesz mieć podobny efekt. Ale spróbuj zrobić wymianę tych elementów plus jeszcze drugie tyle z dłubania. Masz większą różnicę?

Gość będzie ściągał głowicę tak czy inaczej. Strugnąć ją 0,5 mm plus spasować kanały przy okazji będzie go kosztowało niewiele albo nic (jak ma łeb na karku i kilka podstawowych narzędzi plus kogoś kto podpowie -> znów cementownia). Seria to nie będzie, szału nie zrobi i asfaltu nie będzie wyrywać, ale może coś poprawić niewielkim kosztem bo robi to "przy okazji". Ja bym się nie zastanawiał.

Napisano

> to po co u ciebie soft robił marcin? , przecież moża było wymienić filtry i by to samo było (wynika

> z twojej wypowiedzi)

To bylo robione celowo i z glowa. Ale od pewniego czasu prawie nie wykorzystuje tego przyrostu mocy. Po prostu uwazam, ze nie ma co sobie robic nadziei, ze lekka polerka kanalow cos poprawi, Rownie dobrze moze byc gorzej.

Zdejmowales glowice, wiec na poprawe moglo miec wplyw kilka innych elementow, chociazby podstawowa obrobka glowicy, zwiazana z planowaniem glowicy, docieraniem zaworow i poskladaniem wszystkiego na nowo.

Kiedys w CC dwa razy zdejmowalem glowice, byla obrabiana, zawory docierane, planowana i jakos roznicy nie bylo czuc.

Napisano

> Przepraszam, że się wtrącam niepytany ale: nie piernicz.

> zajrzyj na cementownię. Oni robią po 100 koni z tej głowicy. jak z głową rozdłubiesz i jeszcze nie

> daj bóg splanujesz tyle ile trzeba to przyrost mocy będzie odczuwalny.

omg potrafisz czytać ze zrozumieniem ? Jasne na kanałach ssących może ukulasz 100 PS , co za brednie facepalm.gif co do planowania to logiczne , że przy dobrym zadłubaniu może trochę mocy być , ale do Twoich bzdur o 100ps należy dodać bardzo ostry wałek , porządny kolektor wydechowy na wolnym wydechu sporej średnicy oraz dolot+ najlepiej 2p , więc poczytaj dobrze centomanię a potem pisz logiczne rzeczy.

Napisano

> Czeka mnie wymiana UPG i przy okzaji pomyślałem żeby poprawić kanały, kolektor ssący, zgrać

> połączenia.

Krótko - jeżeli planujesz jeszcze jakieś mody to miało by to sens. waytogo.gif

BTW, mam na zbyciu program pod Twoje 1,2. biglaugh.gif

Napisano

> No pewnie, że możesz mieć podobny efekt. Ale spróbuj zrobić wymianę tych elementów plus jeszcze

> drugie tyle z dłubania. Masz większą różnicę?

> Gość będzie ściągał głowicę tak czy inaczej. Strugnąć ją 0,5 mm plus spasować kanały przy okazji

> będzie go kosztowało niewiele albo nic (jak ma łeb na karku i kilka podstawowych narzędzi plus

> kogoś kto podpowie -> znów cementownia). Seria to nie będzie, szału nie zrobi i asfaltu nie

> będzie wyrywać, ale może coś poprawić niewielkim kosztem bo robi to "przy okazji". Ja bym się

> nie zastanawiał.

Owszem, moze poprawic, ale tez efekt moze byc odwrotny. Do takiej zabawy najlepiej miec druga glowice, a swojej nie ruszac, tym bardziej gdy robi sie to pierwszy raz.

Te 8-10 lat temu probowalem roznych sposobow w CC, zmiana glowicy, filtry K&N, paliwa V-power itd i jakos efektu nie bylo zlosnik.gif

Napisano

> To bylo robione celowo i z glowa. Ale od pewniego czasu prawie nie wykorzystuje tego przyrostu

> mocy. Po prostu uwazam, ze nie ma co sobie robic nadziei, ze lekka polerka kanalow cos

Nikt nie mówi o polerowaniu kanałów. Chodzi o to żeby zebrać tam gdzie trzeba tyle ile trzeba.

Kanałów się nie poleruje.

> poprawi, Rownie dobrze moze byc gorzej.

Niewiele ale może być. Tylko to już trzeba "fachowca" cool.gif

> Kiedys w CC dwa razy zdejmowalem glowice, byla obrabiana, zawory docierane, planowana i jakos

> roznicy nie bylo czuc.

No nie mów. Kto ci to robił? Znam kilka(dziesiąt) przypadków, że jest inaczej. Ja bym złożył reklamację. grinser006.gif

pacjent: seicento 1.1

-planowanie głowicy

-wałek

-obrobienie kanałów

-zawory na 3 kąty

-większa przepustnica

-program seria

-wydech seria

-dolot seria

Urwane jakieś 2s do setki.

Po programie i wydechu prawie 80kucy (hamowane w solidnym, niezależnym zakładzie) z bardzo ładnym przebiegiem.

Ale robił fachowiec i tanio nie było. To wszystko z silnika 1.1.

Dorobić 5-10 kucy z silnika 1.2 to nie jest jakiś wyczyn jeśli ktoś wie co robi. To już czuć.

Napisano

> Kiedys w CC dwa razy zdejmowalem glowice, byla obrabiana, zawory docierane, planowana i jakos

> roznicy nie bylo czuc.

ja po wyjeździe od marcina czułem różnice to i tak samo po obróbce głowicy, tylko jedna sprawa robiłem sam tą głowice , bo wczesniej oddałem do zakładu to mnie wykonanie i szczelnośc zaworów nie zadawalała , po modzie było robione pare sparingów i z zawsze 8v szedł równo z 16v i nie to że jednym egzemplarzem , a niby taki sam silnik 8v nie dłubany to jak by kotwice miał za sobą, efekt był po spędzeniu jednego dnia nad głowicą , samo splanowanie napewno dało dużo, ale efekt końcowy to suma wszystkich drobnych modernizacji

Napisano

> Owszem, moze poprawic, ale tez efekt moze byc odwrotny. Do takiej zabawy najlepiej miec druga

> glowice, a swojej nie ruszac, tym bardziej gdy robi sie to pierwszy raz.

On nie napisał, że będzie to robił sam.

> Te 8-10 lat temu probowalem roznych sposobow w CC, zmiana glowicy, filtry K&N, paliwa V-power

> itd i jakos efektu nie bylo

Jeśli miałeś nadzieję, że to zaznaczone coś da to się nie dziwię, że nie pomogło.

Poczytaj o kaloryczności paliwa w związku z liczbą oktanową i popatrz jak dużą powierzchnię ma seryjny filtr 1.1.

Napisano

> omg potrafisz czytać ze zrozumieniem ? Jasne na kanałach ssących może ukulasz 100 PS , co za

> brednie co do planowania to logiczne , że przy dobrym zadłubaniu może trochę mocy być , ale

> do Twoich bzdur o 100ps należy dodać bardzo ostry wałek , porządny kolektor wydechowy na

> wolnym wydechu sporej średnicy oraz dolot+ najlepiej 2p , więc poczytaj dobrze centomanię a

> potem pisz logiczne rzeczy.

poczytaj dobrze co napisałem dalej. Powiedziałeś, że poprawienie kanałów nie da odczuwalnej różnicy. Moim zdaniem da jeśli zrobi to dobrze. Nie napisałem, że tym sposobem będzie miał 100 kucy. Ktoś musiałby być bardzo naiwny żeby to tak zrozumieć.

Napisano

> poczytaj dobrze co napisałem dalej. Powiedziałeś, że poprawienie kanałów nie da odczuwalnej

> różnicy. Moim zdaniem da jeśli zrobi to dobrze. Nie napisałem, że tym sposobem będzie miał 100

> kucy. Ktoś musiałby być bardzo naiwny żeby to tak zrozumieć.

Bo poprawienie kanałów ssących nie da Ci super odczuwalnej różnicy , człowieku powiedz co to da facepalm.gif? Co do planowania to się zgodzę , ale przecież ja to pisałem 1 poście , że i tak przy UPG trzeba robić facepalm.gif Przeczytaj swoją wypowiedź 10 razy to może zrozumiesz , że próbujesz mi udowodnić, że z kanałami ssącymi i głowicą będzie 100ps ... Pokaż mi kreski gdzie po szlifie kanałów ssących masz przyrost mocy po za błędem pomiaru chociażby inercji ... nie mówię o głowicy bo to wiadomo , że dobre dłubnięcie pomoże.

Napisano

> Kanałów się nie poleruje.

A co mu zaszkodzi jak sobie wydechowy na lustro zrobi? grinser006.gif

Napisano

> Bo poprawienie kanałów ssących nie da Ci super odczuwalnej różnicy , człowieku powiedz co to da ?

Da. "Coś" da. Nie mów, że nic nie da. O to tylko się przyczepiłem.

> Co do planowania to się zgodzę , ale przecież ja to pisałem 1 poście , że i tak przy UPG

> trzeba robić

Planowanie a obniżenie (i doprężenie) głowicy to dwie różne sprawy.

> Przeczytaj swoją wypowiedź 10 razy to może zrozumiesz , że próbujesz mi

> udowodnić, że z kanałami ssącymi i głowicą będzie 100ps ...

Nigdzie nie próbuję tego udowodnić. Nigdzie nie napisałem, że "tym sposobem" da się to zrobić. Mówię, że w ogóle sie da i że dłubanie w silnikach FIRE przynosi niezłe rezultaty (procentowo)

>Pokaż mi kreski gdzie po szlifie

> kanałów ssących masz przyrost mocy po za błędem pomiaru chociażby inercji ... nie mówię o

> głowicy bo to wiadomo , że dobre dłubnięcie pomoże.

zara zara... momencik. To gdzie te kanały ssące są? nie w głowicy? Wydechowe zresztą też są w głowicy. I też można je skrobać. Można szlifować kolektor wydechowy na łączeniu. Można robić jeszcze wiele cudów przy użyciu wiertarki, dremelka, szczotki i papieru ściernego.

A wykresy? Poszukaj na cementowni. Nie chce mi się kopać.

Napisano

> A co mu zaszkodzi jak sobie wydechowy na lustro zrobi?

a jak!

tylko musi v-powera zalać żeby to działało jak należy. cool.gif

Polerka dolotu to też "lekko" dyskusyjna sprawa.

Napisano

> a jak!

> tylko musi v-powera zalać żeby to działało jak należy.

> Polerka dolotu to też "lekko" dyskusyjna sprawa.

teraz to ja nie zakumałem, co ma lustro w wydechu do v-powera?

wydech na lustro a ssak w rysy aby sie paliwko nie skraplało na ściankach

Napisano

> teraz to ja nie zakumałem, co ma lustro w wydechu do v-powera?

bo ani jedno ani drugie nie da przyrostu mocy.

> wydech na lustro a ssak w rysy aby sie paliwko nie skraplało na ściankach

Dokładnie. Chociaż, różnie mówią o polerowaniu dolotowych. A kanały wydechowe na lustro? No tak... to pewnie da dużo cool.gif

Napisano

> Nikt nie mówi o polerowaniu kanałów. Chodzi o to żeby zebrać tam gdzie trzeba tyle ile trzeba.

> Kanałów się nie poleruje.

> Niewiele ale może być. Tylko to już trzeba "fachowca"

> No nie mów. Kto ci to robił? Znam kilka(dziesiąt) przypadków, że jest inaczej. Ja bym złożył

> reklamację.

> pacjent: seicento 1.1

> -planowanie głowicy

> -wałek

> -obrobienie kanałów

> -zawory na 3 kąty

> -większa przepustnica

> -program seria

> -wydech seria

> -dolot seria

> Urwane jakieś 2s do setki.

> Po programie i wydechu prawie 80kucy (hamowane w solidnym, niezależnym zakładzie) z bardzo ładnym

> przebiegiem.

> Ale robił fachowiec i tanio nie było. To wszystko z silnika 1.1.

> Dorobić 5-10 kucy z silnika 1.2 to nie jest jakiś wyczyn jeśli ktoś wie co robi. To już czuć.

Ja robilem w CC 900 i to z 10 lat temu, a wtedy to obecni dlubacze CC/SC mieli mizerne pojecie albo siedzieli jeszcze w szkolach.

Napisano

> On nie napisał, że będzie to robił sam.

> Jeśli miałeś nadzieję, że to zaznaczone coś da to się nie dziwię, że nie pomogło.

> Poczytaj o kaloryczności paliwa w związku z liczbą oktanową i popatrz jak dużą powierzchnię ma

> seryjny filtr 1.1.

Ja sobie nie robilem z tego jakiejs nadziei, a w CC900 filtr powietrza ma powierzchnie ze dwa razy wieksza niz w 1.1

Takie paliwo to zalewalem na probe niedlugo po tym jak weszlo na rynek, obecnie i tak juz dawno go nie ma. Z reszta u nas sa paliwa 3 kategorii, zalej nawet zwykla benzyne w Niemczech (oni maja 1 kategorie), a uwierz mi, ze poczujesz roznice. Mialem okazje przekonac sie osobiscie.

Napisano

Ja w swoim P II 1,2 8v robilem glowicę czyli :

planowanie 1mm

gniazda zaworowe na 3 kąty

dopieszczenie kanałów

dolot i wydech seria

program seria

na hamowni 69 KM i 113Nm

Napisano

Być moze będe musiał za jakiś czas wymienić UPG i tak sie zastanawiam podobnie jak autor wątku czy przy okazji nie zrobic małego zabiegu.

> Ja w swoim P II 1,2 8v robilem glowicę czyli :

> planowanie 1mm

To standardowe planowanie 1mm? (czy zależy od stanu głowicy) a moze zamierzona czynność.

> gniazda zaworowe na 3 kąty

Na czym to polega, rozumiem ze nie jest to juz najłatwiejszy zabieg. Trzeba juz pewnie poszukać dobrego specjalisty?

> dopieszczenie kanałów

czyli polerowanie ? czy coś wiecej

> dolot i wydech seria

> program seria

ok.gif

> na hamowni 69 KM i 113Nm

drive.gif

Najważnijesze chyba pytanie jak to wyglądało kosztowo w porównaniu ze standardowym planowanie głowicy, duzo droższe.

PS. Czy kolega robił coś przy zaworach czy seria?

Napisano

> Być moze będe musiał za jakiś czas wymienić UPG i tak sie zastanawiam podobnie jak autor wątku czy

> przy okazji nie zrobic małego zabiegu.

> To standardowe planowanie 1mm? (czy zależy od stanu głowicy) a moze zamierzona czynność.

Standardowo się tyle nie ścina. Normalnie(jeśli uszkodzenia tego nie wymagają) nie robi się więcej niż dziesiąte części milimetra.

> Na czym to polega, rozumiem ze nie jest to juz najłatwiejszy zabieg. Trzeba juz pewnie poszukać

> dobrego specjalisty?

Tak.

> czyli polerowanie ? czy coś wiecej

Co wy z tym polerowaniem? Rozborowanie, powiększenie przekroju. To coś da.

> Najważnijesze chyba pytanie jak to wyglądało kosztowo w porównaniu ze standardowym planowanie

> głowicy, duzo droższe.

> PS. Czy kolega robił coś przy zaworach czy seria?

No mówił, przylgnia na 3 kąty.

Napisano
  • Autor

Ale dyskusja rozgorzała wink.gif

Kiedyś w maluchu podłubałem przy kanałach w głowicy, dość długo nad tym siedziałem i wyszło na to że ich kształt sie dość znacznie zmienił. Do tego dokładne dopasowanie wszystkich łączeń uszczelek itp. Zawory pozostały seryjne do tego obniżenie o 3mm (w realiach 126p to nie tak dużo, teraz mam ok 5mm 270751858-jezyk.gif ) Do tego wałek 114 czyli słabiutki wałek tylko o większym od seryjnego wzniosie krzywek. Jakiś tam lekki zamach, parę pierdół w gaźniku i efekt był jak dla mnie wtedy powalający. Udawało sie objechać maluchy z teoretycznie mocniejszymi silnikami tylko niechlujnie poskładanymi. Haha kiedyś przerypałem bo na mokrej nawierzchni przyczepności złapać nie mogłem przy starcie hehe.gif

A tak wracając do tematu Punto.

O ile obniżyć głowicę? Wszystko pozostaje seryjne, ewentualnie program od Skazańca wink.gif

Może gdzieś jakieś podpowiedzi, rysunki, zdjęcie instruktażowe gdzie można zebrać materiał w kanałach ?

Napisano
  • Autor

Ktokolwiek ? wink.gif

Napisano

> Ktokolwiek ?

Poczytaj sobie to

Głowice możesz bezpiecznie splanować o 0,8 mm

Załóż temat na Centomanii tam masz speców od takich rzeczy.

Napisano

> Ktokolwiek ?

U mnie głowica była liźnięta 0,6, cała reszta seria. skromny.gif

W chwili słabości tylko przepustnicę wypolerowałem. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.